Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Franse skigebieden dit jaar niet meer open
De Franse skigebieden, die ook bij Nederlanders zeer populair zijn, mogen door de coronacrisis zeker niet op tijd voor de kerstvakantie heropenen. Volgens de Franse president Macron is een start in januari waarschijnlijker.

In een tv-toespraak over versoepeling van de coronamaatregelen zei Macron dat de risico's van het coronavirus het "onmogelijk" maken om de wintersport snel te laten hervatten. Macron zei dat hij met zijn Europese partners gaat overleggen om de begindata voor het winterseizoen te coördineren.

Het heeft de voorkeur, aldus Macron, om een ​​heropening van de gebieden in januari te plannen, maar alleen als de omstandigheden gunstig zijn. Hij beloofde begin december met nieuwe informatie te komen.

Sommige regio's in de Franse Alpen zijn op dit moment coronabrandhaarden. Gezondheidsautoriteiten waarschuwden al dat ziekenhuizen daar snel helemaal vol kunnen raken met massa's skiërs uit Frankrijk en het buitenland.

Frankrijk telt in totaal 350 skigebieden met in het hoogseizoen 120.000 medewerkers. De wintersport brengt jaarlijks naar schatting 10 miljard euro op.
één uur geleden
Frankrijk versoepelt strenge coronamaatregelen
Frankrijk gaat de strenge coronamaatregelen, met onder meer een strikt uitgaansverbod, wat versoepelen. De Franse president Macron kondigde in een toespraak tot de bevolking een verlichting aan van de beperkingen die de Franse overheid de bevolking heeft opgelegd.

Het land is over de piek van de tweede coronagolf heen, aldus Macron. Het aantal nieuwe besmettingen daalt snel. Volgens de president is het ergste vermeden, maar moet een derde golf worden voorkomen.

De president bood de mensen richting feestdagen een perspectief. Kerstmis kan met de familie worden gevierd, aldus Macron. Maar niet te veel mensen aan tafel, waarschuwde hij. Grote bijeenkomsten blijven sowieso verboden.

Er wordt niet onmiddellijk teruggeschakeld naar de toestand van voor de laatste lockdown die eind oktober werd opgelegd. Dat is op zijn vroegst op 15 december mogelijk, maar alleen als het aantal besmettingen per dag daalt tot rond de 5.000, zei Macron.
één uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 24 november 2020

Nederland:
 • Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert de coronamaatregelen niet te versoepelen in december, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Ook vindt het OMT dat de mogelijkheid van een langere kerstvakantie voor scholieren onderzocht moet worden, omdat meer vrije dagen mogelijk bijdragen aan het verder verlagen van het aantal nieuwe besmettingen.
 • Minister Hugo de Jonge zei vandaag na afloop van het vragenuur dat "je ervan moet uitgaan dat het echt wel langer gaat duren dan half januari", als de daling van het aantal coronabesmettingen niet in een harder tempo doorzet.
 • Carbidschieten is in Brabant niet toegestaan tijdens de jaarwisseling, maakten de voorzitters van de drie veiligheidsregio's in de provincie vanavond bekend in een gezamenlijke verklaring. Een uitzondering wordt gemaakt voor de weinige gebieden in Brabant waar het carbidschieten sinds jaar en dag een traditie is.
 • Het RIVM meldt dinsdag dat vrijwel alle leeftijdsgroepen inmiddels minder vaak positief testen op het virus. Alleen jongeren tot zeventien jaar testen vaker positief. Volgens een woordvoerder van het RIVM raken ze in vrijwel alle gevallen op school besmet.
 • Deze data zijn afkomstig uit de weekrapportage van het RIVM. In de afgelopen week zijn 36.931 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er iets minder dan de week ervoor. Toen werden bij het instituut 37.706 nieuwe gevallen geregistreerd.
 • Momenteel liggen 1.925 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er 43 minder dan gisteren. Er zijn in het afgelopen etmaal dus meer coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.
 • In het afgelopen etmaal zijn 3.979 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er aanzienlijk minder dan gisteren, toen 5.214 nieuwe gevallen werden geregistreerd. Het RIVM en het ministerie kijken echter niet naar de dagkoersen, maar naar gemiddelden over meerdere dagen.
 • De vreugdevuren op het strand van Scheveningen gaan ook dit jaar niet door, maakt de gemeente Den Haag dinsdagavond bekend. Vanwege de coronamaatregelen kan de gemeente geen vergunning voor evenementen afgeven. Ook in de rest van Den Haag zijn vuurstapels tijdens de jaarwisseling niet toegestaan.

Internationaal:
 • Inwoners van het Verenigd Koninkrijk mogen van 23 tot en met 27 december met in totaal drie huishoudens samenkomen vanwege Kerstmis, melden de autoriteiten dinsdag. Er wordt benadrukt dat deze samenkomsten alleen mogen plaatsvinden bij mensen thuis, in gebedshuizen of buiten.
 • Ook Duitsland liet eerder op de dag weten de regels rond Kerst te versoepelen. Dit betekent dat Duitsers tussen 23 december en 1 januari maximaal tien gasten van buiten het gezin mogen ontvangen. Kinderen jonger dan veertien jaar worden niet meegeteld.
 • De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen op met een verlies van in totaal 157 miljard dollar (bijna 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA.