Volg de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland in ons liveblog.
EU-top uitgesteld, voorzitter van de Europese Raad moet in quarantaine
De EU-top die deze donderdag en vrijdag gehouden zou worden, is uitgesteld tot begin oktober. De voorzitter van de Europese Raad, de Belg Charles Michel, moet namelijk in quarantaine. In de afgelopen week testte een van zijn beveiligers positief op het coronavirus.

Hoewel Michel al negatief op het coronavirus getest is, moet hij de regels van zijn land naleven en enige tijd in quarantaine. Daarom ziet hij geen andere mogelijkheid dan de EU-top uit te stellen.

Tijdens de top zou onder meer gesproken worden over de spanningen tussen Griekenland en Turkije en de relatie met China. Ook zouden de leiders van de EU-landen over EU-fondsen gaan praten.
Live: Tweede Kamer debatteert over ontwikkelingen rondom coronavirus
Live: Tweede Kamer debatteert over ontwikkelingen rondom coronavirus
37 minuten geleden

Meer dan 200.000 met corona besmette Amerikanen overleden
Meer dan 200.000 Amerikanen die positief zijn getest op het coronavirus zijn overleden, blijkt dinsdag uit onderzoek van de Johns Hopkins University.

De afgelopen twee weken werden de meeste besmette overledenen gemeld in de staten Texas, Florida en Californië. In die staten zijn ook de meeste positief geteste mensen geregistreerd.

Sinds april zijn de Verenigde Staten het land met de meeste besmette doden wereldwijd. Ook het aantal positieve coronatesten, ruim 6,8 miljoen, ligt nergens ter wereld hoger. Lees hier meer. 

3 uur geleden
RIVM schat dat meer dan 100.000 Nederlanders besmettelijk zijn
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat momenteel ruim 104.000 Nederlanders besmettelijk zijn voor een ander. In de afgelopen weken schommelde dat aantal om en nabij de 40.000 tot 60.000. 

Per dag testen ongeveer tweeduizend personen positief. Susan van den Hof van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten van het RIVM vertelt in gesprek met de NOS dat Nederland aan het begin van de tweede golf staat.
3 uur geleden
Opnieuw meer coronapatiënten in het ziekenhuis
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares (ic's) is in de afgelopen 24 uur met 8 gestegen naar 85. Daarnaast worden 325 coronapatiënten op andere ziekenhuisafdelingen behandeld. Dat zijn er 49 meer dan gisteren. Dit blijkt uit nieuwe gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), meldde eerder al dat de drukte in de ziekenhuizen zou toenemen. "De komende week zal dat niet anders zijn", zegt hij. "Om de druk gelijkmatig te verdelen, worden de patiënten in de drukke regio's verspreid."
3 uur geleden
Schotland gaat nationale maatregels aanscherpen
De regering van de Schotse premier Nicola Sturgeon wil aanvullende maatregelen nemen naast de maatregelen die de Britse premier Boris Johnson gisteren aankondigde. Zo komt er een maximum aan het aantal personen dat iemand thuis mag uitnodigen. Noord-Ierland ging gisteren al over tot dergelijke maatregelen. 

Maandag werd bekend dat pubs, bars en restaurants in het VK vanaf donderdag om 22.00 uur de deuren moeten sluiten, terwijl alleen gasten met een reservering binnen mogen komen. In het Verenigd Koninkrijk dreigt een tweede golf. Adviseurs van de regering waarschuwden maandag dat het aantal positieve tests halverwege oktober met 50.000 per dag kan toenemen als niet ingegrepen wordt.
3 uur geleden
1,2 miljoen euro naar zelf door corona getroffen zorgverleners
Een speciaal fonds heeft de afgelopen tijd voor in totaal 1,2 miljoen euro uitgekeerd aan zorgverleners die zelf zijn getroffen door corona. Het geld ging naar dertig mensen die als gevolg van hun werk op de intensive care (ic) zijn beland en naar de nabestaanden van zes zorgverleners die aan het virus zijn overleden.

In totaal heeft de Stichting Zorg na Werk in Coronazorg 49 aanvragen binnengekregen namens zorgverleners die door hun werk "in de frontlinie van de coronazorg" zelf zijn getroffen. Het gaat vooral om verzorgenden en verpleegkundigen.

De stichting verwacht meer aanvragen en streeft ernaar die binnen zes weken te beoordelen. Dat gebeurt met hulp van medische experts en partijen als pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM. Lees hier meer.
4 uur geleden
13.500 positieve tests afgelopen week, 63 procent meer dan week ervoor
Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de afgelopen week 13.471 positieve coronatests geregistreerd. Dat is een stijging van 63 procent ten opzichte van een week eerder. Toen werd gemeld dat 8.265 personen een positieve testuitslag hadden gekregen.

Van alle afgenomen coronatests vorig week, was 6,1 procent positief. Dat was een week geleden nog 4 procent. Wel zijn er met 192.255 coronatests ruim drieduizend minder afgenomen dan in de voorgaande week.

Daarnaast zijn 33 aan het coronavirus gerelateerde sterfgevallen geregistreerd, meer dan een week eerder (14). Het RIVM meldt dinsdag verder dat er 152 ziekenhuisopnames zijn gemeld. Ook dat zijn er meer dan in de week ervoor (92).

Het RIVM meldt dat Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Groningen de provincies met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners zijn. Hoewel de meeste positieve tests nog steeds worden afgenomen in de leeftijdscategorie van 20 tot 29 jaar, stijgt in alle leeftijdsgroepen het aantal positieve uitslagen.
4 uur geleden
BN'er-campagne tegen coronabeleid is initiatief van Viruswaarheid
De actiegroep Viruswaarheid, die zich verzet tegen de coronamaatregelen, is volgens NRC de initiatiefnemer van de hashtag #ikdoenietmeermee. Een aantal bekende Nederlanders, onder wie Famke Louise, Tim Douwsma, Thomas Berge en rapper Jebroer, scharen zich achter deze boodschap en deelden maandag een bericht waarin zij duidelijk maken van de overheid antwoord te willen op vragen over het coronabeleid. Lees hier meer. (Foto: BrunoPress)
5 uur geleden

Van Dissel: 'We staan op een kantelpunt'
Volgens directeur infectieziektenbestrijding van het RIVM Jaap van Dissel bevindt Nederland zich op een kantelpunt in de virusbestrijding. Dinsdag tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer herhaalde hij de waarschuwing dat Nederland aan het begin van de gevreesde tweede golf staat.

Afgelopen vrijdag kondigde het kabinet extra maatregelen om het de groei van het aantal coronabesmettingen tegen te gaan. Dat is volgens Van Dissel dringende noodzaak. Hij sprak in de Kamer over "de tweede golf die we nu zien". "We zien de curve oplopen."

De teller van het aantal nieuwe besmettingen ligt dinsdag op 2.250, de ziekenhuisopnames stijgen en het reproductiegetal ligt nog steeds ruim boven de 1. Op dit moment zijn naar schatting tussen de 60.000 en 100.000 Nederlanders besmet.

5 uur geleden
Rode Kruis opent coronakliniek in Jemen
Het Rode Kruis opent een coronakliniek in Jemen, meldt de hulporganisatie. Het behandelcentrum staat in de zuidelijke stad Aden en heeft zestig bedden en een röntgenkamer, triage en een laboratorium. Een grote hoeveelheid medische uitrusting is naar Jemen gebracht.

Door de burgeroorlog is een groot deel van de gezondheidszorg in Jemen weggevallen. Veel Jemenieten hebben hierdoor geen toegang tot medische zorg. Tijdens de eerste coronagolf vielen veel slachtoffers en het land maakt zich op voor een tweede golf, aldus het Rode Kruis. Volgens de gezondheidsorganisatie WHO overleden 585 van de 2.026 bevestigde coronapatiënten in Jemen. (Foto: Rode Kruis)
6 uur geleden
Buitenlandse Zaken past reisadviezen aan voor Tsjechië, Oostenrijk en Frankrijk
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag de reisadviezen aangescherpt voor Tsjechië, Oostenrijk en Frankrijk. Heel Tsjechië is aangepast van geel naar oranje wegens een stijging in coronabesmettingen. In Oostenrijk zijn de steden Wenen en Innsbruck om dezelfde reden van geel naar oranje gegaan. In Frankrijk zijn negen arrondissementen naar oranje aangepast. 

Reizigers die in Nederland komen uit deze gebieden worden verzocht om tien dagen in quarantaine te gaan.
6 uur geleden
Oud-minister Bruins is nieuwe algemeen directeur van HTM
De afgetreden minister Bruno Bruins voor Medische Zorg is de nieuwe algemeen directeur van het HTM, meldt het Haagse vervoerbedrijf. Zijn benoeming is vandaag officieel geworden. De oud-politicus werkte eerder ook al voor HTM en het vervoersbedrijf Connexxion. Hij laat weten zin hebben om weer in de ov-sector te gaan werken. Bruins trad halverwege maart als minister af vanwege oververmoeidheid. Hij was als minister voor Medische Zorg onder meer verantwoordelijk voor het coronadossier. (Foto: ProS hots)
13 uur geleden
OMT-lid en microbioloog Ann Vossen heeft maandag gereageerd op de kritiek die ze kreeg op het falende testbeleid in het programma Zondag met Lubach. Volgens Vossen was de massale vraag naar coronatests in september niet voorzien.
OMT-lid Ann Vossen: 'Nederland heeft volledige testcapaciteit benut'
OMT-lid Ann Vossen: 'Nederland heeft volledige testcapaciteit benut'
14 uur geleden
Duitsland meldt 1.821 positieve tests, 10 doden
Het Robert Koch-Institut, het Duitse equivalent van het RIVM, heeft de afgelopen 24 uur 1.821 positieve tests geregistreerd. In totaal zijn er nu 274.158 Duitsers positief getest. Het aantal sterfgevallen nam met tien toe. Een dag eerder waren er geen doden vastgesteld.
15 uur geleden
Ruim 700.000 mensen positief getest in Mexico
Het aantal positieve tests in Mexico heeft de 700.000 bereikt. Het lokale ministerie van Volksgezondheid meldt 2.917 nieuwe gevallen waardoor het totaal op 700.580 komt te staan. Daarmee staat Mexico op de zesde plaats wat betreft de zwaarst getroffen landen wereldwijd. Het aantal doden staat op 73.697. In slechts drie landen (de Verenigde Staten, Brazilië en India) zijn meer mensen overleden aan de gevolgen van het virus.
18 uur geleden
Tijdelijke opnamestop op verpleegafdeling GHZ
Op een verpleegafdeling van Interne geneeskunde van het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda zijn per direct extra coronamaatregelen genomen. Aanleiding hiervoor is de besmetting van meerdere medewerkers en patiënten, meldt het ziekenhuis op de website

Er geldt een tijdelijke opnamestop op de afdeling en zorgmedewerkers en bezoekers op de afdeling moeten een mondkapje dragen. Personeel met klachten moet daarnaast thuisblijven en zich laten testen.
18 uur geleden
Vakbonden Hollywood bereiken akkoord met studio's voor coronaprotocol op set
De grootste Hollywoodvakbonden hebben een akkoord bereikt met producenten over nieuwe veiligheidsmaatregelen op de set, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het akkoord komt volgens Variety bijna vier maanden nadat er richtlijnen werden opgesteld om de producties weer te kunnen hervatten.

In het akkoord staat onder meer dat cast- en crewleden zich verplicht een dag voor het begin van de opnames moeten laten testen. Acteurs en medewerkers die betrokken zijn tijdens de voorbereidingsperiode, zoals bij repetities, moeten dit met enige regelmaat doen. Lees hier meer. 
19 uur geleden
Aboutaleb dreigt met leeg stadion als Feyenoord-fans regels blijven schenden
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft Feyenoord in een brief gewaarschuwd voor het gedrag van een deel van de supporters. Als de fans de coronaregels blijven overtreden, dan volgen mogelijk thuiswedstrijden in een leeg stadion.

Het ging zondag tijdens Feyenoord-FC Twente mis toen een deel van de dertienduizend supporters in De Kuip geen 1,5 meter afstand hield en tegen de regels in zong en juichte.

Aboutaleb eist in zijn brief dat het veiligheidsteam in het stadion met 25 man wordt uitgebreid. Als de regels in de komende weken opnieuw geschonden worden, zijn er mogelijk minder of zelfs helemaal geen fans meer welkom. Burgemeester hebben de bevoegdheid om het aantal toeschouwers terug te schroeven. Lees hier meer. (Foto: Pro Shots)
19 uur geleden
Ruim 8.700 zorg- en onderwijsmedewerkers bellen op eerste dag voor coronatest
Op de eerste dag dat zorg- en onderwijspersoneel voorrang krijgt bij het testen op de aanwezigheid van het coronavirus, hebben 8.706 mensen uit die bedrijfstakken contact gezocht met het speciale telefoonnummer. Dat meldt een woordvoerder van de GGD GHOR aan NU.nl. 

Van de bellers hebben 6.736 mensen een afspraak kunnen maken voor een test, ruim drie kwart van het totale aantal mensen dat contact zocht.

De GGD en het ministerie van Volksgezondheid stelden het nummer 0800-8101 sinds maandag 8.00 uur open om voor deze groep direct een afspraak te maken. Lees hier meer. (Foto: Pro Shots)
gisteren om 23:40
Verenigd Koninkrijk verhoogt waarschuwingsniveau, horeca in Engeland om 22.00 uur dicht 
Het waarschuwingsniveau dat geldt in het Verenigd Koninkrijk is opgeschaald van niveau 3 naar niveau 4, wat betekent dat het aantal besmettingen volgens medische experts "hoog is of exponentieel toeneemt", meldt BBC News. Pubs, bars en restaurants in Engeland moeten daarnaast vanaf donderdag om 22.00 uur sluiten.

Adviseurs van de regering waarschuwen dat het aantal positieve tests halverwege oktober met 50.000 per dag kan toenemen als er niet ingegrepen wordt. Maandag werden er 4.368 positieve tests geregistreerd in het VK. Een dag eerder waren dat er 3.899.
gisteren om 23:39
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 21 september

Nederland:
 • Deze maandag werd opnieuw een recordaantal positieve tests gemeld. De afgelopen 24 uur zijn 2.223 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. 
 • De GGD's hebben vorige week ruim 192.000 coronatests afgenomen, ruim 3.000 minder dan in de voorgaande week. Het is de eerste keer sinds begin augustus dat de hoeveelheid afgenomen tests terugloopt.
 • Zowel het aantal coronapatiënten op de ic's als het aantal coronapatiënten op reguliere afdelingen is in een week tijd bijna verdubbeld. Ziekenhuizen behandelen momenteel 325 coronapatiënten op reguliere afdelingen. Het gaat om een stijging van 49 personen ten opzichte van gisteren.
 • Daarnaast zijn 85 bedden op intensivecareafdelingen bezet door coronapatiënten. Dat zijn er acht meer dan gisteren.
 • De speciale telefoonlijn waar zorg- en onderwijspersoneel zich met voorrang kan melden voor een coronatest, was maandagochtend na een half uur al niet meer bereikbaar. Wie het nummer belde, kreeg te horen dat er te veel mensen bellen en dat niemand kan opnemen.
 • Mark Rutte betreurt zijn uitspraak van maandag dat juichende voetbalfans "hun bek moeten houden". Dat zei de premier maandagmiddag. "Het woord was niet zo fraai, maar ik sta wel achter de boodschap."
 • Feyenoord gaat voortaan extra stewards inzetten om te zorgen dat fans zich aan de coronamaatregelen houden. Zondag deden lang niet alle supporters dat bij de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen FC Twente.
 • In navolging van meerdere andere GGD's legt de GGD Groningen een deel van het bron- en contactonderzoek in handen van de personen die positief zijn getest. Zij moeten sinds maandagochtend zelf hun recente contacten informeren. De GGD heeft het momenteel te druk om dit te doen.

Internationaal:
 • Het aantal sterfgevallen in de Verenigde Staten nadert de 200.000. De autoriteiten melden dat het dodental vandaag met 270 is gestegen naar 199.024. Daarnaast telt het land 6.786.352 besmettingen, waarvan er 37.417 in de afgelopen 24 uur zijn gemeld.
 • In het Verenigd Koninkrijk zijn in de afgelopen 24 uur 4.368 besmettingen aan het licht gekomen. Een dag eerder waren dat er nog 3.899. De cijfers zijn in de afgelopen week gestegen naar het niveau van begin mei, voordat het aantal positieve testen voor het eerst daalde.
 • In Frankrijk zijn de laatste 24 uur 10.569 nieuwe positieve tests gemeld. Dat is minder dan het record van gisteren, toen dat er nog 13.498 waren. Het aantal doden steeg met 311, melden de Franse gezondheidsautoriteiten vandaag.
 • In Duitsland zijn sinds gisteren 922 mensen positief getest zijn op het coronavirus. Dat zijn er een stuk minder dan een dag eerder, toen er 1.345 positieve tests waren, en dan twee dagen geleden (2.297 positieve tests).
 • Naar verwachting verdubbelen de vijftig grootste investeringsbanken hun inkomsten uit de verkoop van goud dit jaar. Door de coronacrisis schreven de banken al meer dan 1,2 miljard dollar (1,02 miljard euro) bij door de verkoop van edelmetalen. Met name goud is erg in trek.
 • De aandelen in grote Britse café- en restaurantgroepen zijn flink gedaald door de mogelijk nieuwe lockdownmaatregelen in het Verenigd Koninkrijk. Maandag zei de Britse gezondheidsminister dat er mogelijk strenge maatregelen komen voor pubs en restaurants om zo het toenemende aantal coronagevallen tegen te gaan.