Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Engeland versoepelt quarantaineregels voor reizigers
Engeland introduceert vanaf 15 december nieuwe quarantaineregels voor reizigers uit het buitenland. Zij kunnen na vijf dagen quarantaine een coronatest ondergaan en hoeven niet langer in quarantaine te blijven als de uitslag van de test negatief is. 

Luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven in de reis- en toerismesector pleitten al maanden voor versoepeling van de quarantaineregels, die tot dusver 14 dagen zelfisolatie voorschreven. Veel mensen zagen om die reden af van een vakantie in het buitenland of een reis naar Engeland. "Dit besluit geeft passagiers het vertrouwen om internationale reizen te boeken met de kennis dat ze bij thuiskomst voor een kortere periode in zelfisolatie moeten gaan als ze negatief zijn getest", zei de regering dinsdag.

De nieuwe regels gelden voor alle passagiers die aankomen uit landen die niet op de veiligelandenlijst van de Britse regering staan en voor passagiers vanuit bestemmingen die in trek zijn bij Britse toeristen. "Met deze aankondiging komt er licht aan het einde van de tunnel, niet alleen voor vervoerders en de Britse luchtvaartsector, maar ook voor consumenten die met kerst of daarna weg willen", zegt de hoofdbestuurder van de Britse luchtvaartbranchevereniging Airlines UK.

Wie vanaf 15 december per vliegtuig, trein of ferry in Engeland aankomt, kan zich aanmelden voor een coronatest bij een particuliere aanbieder. Die moet dan wel op de overheidslijst van goedgekeurde aanbieders staan. De coronatests moeten door de reizigers zelf worden betaald en kosten zo'n 70 tot 135 euro.
één uur geleden
ACM wil dat webwinkels hun klanten duidelijker informeren over levertijden
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil dat webwinkels hun klanten voorzien van duidelijke en actuele informatie over hun levertijden. Door de feestdagen worden er bovenop de coronadrukte nog veel meer bestellingen verwacht, waardoor consumenten teleurgesteld kunnen worden als producten onverwacht te laat geleverd worden.

De ACM ontving de afgelopen maanden al veel meldingen van consumenten over online aankopen die niet of te laat geleverd werden. "Wij zien dat online winkelen door corona nog populairder is geworden. Wij zien ook dat webwinkels het druk hebben", zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM. "Met het oog op de extra drukte rondom de feestdagen roepen wij webwinkels daarom op: communiceer de werkelijke levertijden aan je klanten en wees bereikbaar."
één uur geleden
Duitse deelstaten eens over versoepeling rond feestdagen
De zestien Duitse deelstaten zijn het een geworden over een tijdelijke versoepeling van de coronaregels rond de feestdagen. Dat betekent dat de Duitsers tussen 23 december en 1 januari maximaal tien gasten van buiten het gezin en niet van een enkel ander huishouden mogen ontvangen. Kinderen jonger dan 14 jaar vallen niet onder de beperking.

Dat staat in een voorstel dat de deelstaten woensdag bespreken met bondskanselier Angela Merkel, aldus Duitse media. In het wekelijkse overleg doet normaal gesproken de regering de voorstellen. In dit geval is het initiatief bij de deelstaten gelegd.

Duitsland ging begin november voor een maand gedeeltelijk op slot op om verspreiding van het coronavirus in te dammen. De horeca moest dicht en er mogen maximaal tien personen uit twee huishoudens bij elkaar op bezoek. Scholen en winkels daarentegen konden openblijven. Inmiddels beginnen de restricties vruchten af te werpen, maar er is nog geen sprake van een ommekeer.

Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde dinsdagochtend dat het longvirus in de laatste 24 uur bij 13.554 personen is vastgesteld. Dat was een kleine toename in de groei na enkele dagen van daling.
2 uur geleden
Paus: Tegenstanders van mondkapjes zitten vast in hun eigen kleine wereld
Paus Franciscus neemt in een nieuw boek de personen die tegen coronamaatregelen demonstreren op de hak. "Het is voor hen onmogelijk om uit hun kleine wereld met eigen interesses te stappen", citeerde The Guardian maandagavond.

In het boek Let Us Dream: The Path to a Better Future worden gesprekken tussen de paus en zijn biograaf Austen Ivereigh uitgelicht. Grote delen van het boek zijn gericht op thema's rondom de coronapandemie.

Volgens paus Franciscus is de beslissing van een staat om de bevolking te dwingen een mondkapje te dragen wel degelijk gerechtvaardigd.

De paus claimt dat personen die tegen coronamaatregelen in actie komen nooit de straat op zouden gaan om aandacht te vragen voor de dood van George Floyd of achterstandswijken waar kinderen geen toegang tot onderwijs of schoon drinkwater hebben. "Dat zou voor hen onmogelijk zijn, omdat het buiten hun bubbel ligt", aldus de geestelijke.
3 uur geleden
Deze coronavaccins wil Nederland gaan gebruiken (en dit zijn de verschillen)
Wereldwijd werken onderzoekers aan meer dan tweehonderd vaccins voor het coronavirus. Nederland heeft op dit moment, via de Europese Commissie, met zes producenten afspraken gemaakt over de aanschaf van vaccins. Welke vaccins zijn dit, en wat weten we over ze?
4 uur geleden
Grapperhaus: 'Op deze manier gaan we het niet halen'
Het aantal dagelijkse positieve tests en ziekenhuisopnames gaat niet genoeg omlaag, zei minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) na afloop van het Veiligheidsberaad. Het kabinet zou zich zorgen maken over het feit dat de cijfers hetzelfde blijven. Volgens de criteria die door het Outbreak Management Team (OMT) zijn gegeven, gaan we het volgens de minister op deze manier niet redden om er over twee weken beter voor te staan. 

Volgens de minister moet de handhaving van de coronamaatregelen worden aangescherpt. Zo moet er harder bij mensen op worden aangedrongen om thuis te blijven en ook thuis te werken. 

Ook zijn winkels en binnensteden volgens Grapperhaus te druk. "Dit gaat niet goed. Als ik om me heen kijk zie ik drukke winkelstraten. Ik zie mensen die zich niet aan de regels houden. Menselijkerwijs alle begrip voor, maar we moeten die drang deze weken inhouden. We moeten zorgen dat we er komen", aldus Grapperhaus. "We willen allemaal over paar weken kunnen vaststellen: we zijn onder een bepaald niveau gegleden".
5 uur geleden
Aantal nieuwe besmettingen Duitsland neemt weer toe
Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen met het coronavirus neemt in Duitsland na enkele dagen van afname weer toe. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde dinsdagochtend dat het longvirus in de laatste 24 uur bij 13.554 personen is vastgesteld.

Zaterdag meldde het RKI nog 22.964 nieuwe gevallen in het voorafgaande etmaal. Zondag waren dat er 15.741 en maandag nog maar 10.864. Het aantal is wel minder dan de 14.419 van vorige week dinsdag.

In totaal is het coronavirus sinds de uitbraak van de epidemie in Duitsland vastgesteld bij 942.687 personen. Van hen zijn er uiteindelijk 14.361 overleden aan de gevolgen van Covid-19. In de laatste 24 uur waren er 249 corona-gerelateerde sterfgevallen in Duitsland.
gisteren om 23:44
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 23 november 2020

Binnenland:
 • Het RIVM meldt vandaag 5.214 nieuwe positieve coronatests. Dat is een lichte daling ten opzichte van het gemiddelde dagelijks aantal besmettingen van vorige week (5.288).
 • Coronavaccins kunnen heel snel worden goedgekeurd, mits de fabrikanten onderzoeksresultaten van hoge kwaliteit aanleveren, zegt een woordvoerder van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Normaal duurt het ruim tien jaar om een vaccin te ontwikkelen en op de markt te brengen. CBG-voorzitter Ton de Boer legt hier uit waarom het nu sneller kan.
 • De helft van de leraren in alle sectoren vindt dat de onderwijskwaliteit door de coronacrisis sterk achteruit is gegaan. Vooral het voortgezet onderwijs wordt zwaar getroffen. Dat blijkt uit een enquête van onderwijsvakbond AOb, die werd ingevuld door 7.833 leden.
 • Het fileprobleem in Nederland lijkt grotendeels verdwenen doordat mensen als gevolg van het coronavirus veel vaker thuiswerken. Dat concluderen verkeersexperts in het AD. "Ook al enkele uren op een dag" thuiswerken is effectief, zegt Erik Verhoef, hoogleraar vervoerseconomie aan de VU.
 • Complottheorieën kregen meer kans om zich te verspreiden, doordat communicatie van de overheid en het RIVM over het virus en het gebruik van mondkapjes niet helder was. Dat stelde de krijgsmacht in een rapport van afgelopen zomer, meldt NRC vandaag. Het leger adviseerde de overheid duidelijker te communiceren en transparanter over de maatregelen te zijn. 
 • De politie heeft in de afgelopen week 663 boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Het ging om mensen die bijvoorbeeld onderling geen afstand hielden. Begin november kregen nog meer dan twaalfhonderd personen een boete opgelegd.

Buitenland:
 • Het coronavaccin dat AstraZeneca en de University of Oxford ontwikkelen, lijkt in 70 procent van de gevallen te beschermen tegen COVID-19, meldt de farmaceut. Opvallend aan de onderzoeksresultaten is dat het vaccin effectiever is als testpersonen eerst een halve dosis en daarna een volledige dosis krijgen. Bij deze groep lijkt het vaccin voor maar liefst 90 procent effectief.
 • De Duitse politie heeft een narcosearts van de universiteitskliniek in Essen opgepakt op verdenking van doodslag. Hij zou de hand in de dood van twee patiënten hebben gehad. Een van hen was een 47-jarige Rotterdammer.
 • De Chinese president Xi Jinping heeft opgeroepen tot een wereldwijd mechanisme waarbij QR-codes worden gebruikt om internationaal reizen weer mogelijk te maken. Via de QR-codes kan gecontroleerd worden of de reizigers gezond zijn.
 • Dit jaar alleen al gaan er 60.000 banen verloren die gerelateerd zijn aan de toeristische sector in Portugal. De Portugese minister voor Toerisme Rita Marques verwacht dat het toerisme in het derde kwartaal van volgend jaar weer zal aantrekken, afhankelijk van de komst van een succesvol vaccin.
 • Ondanks een oproep van de gezondheidsautoriteiten om thuis te blijven, hebben relatief veel Amerikanen het afgelopen weekend toch het vliegtuig gepakt. Met de vrijdag meegerekend telden de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen in het weekend voor Thanksgiving meer dan drie miljoen reizigers.
 • De Spaanse koning Felipe is in zelfisolatie gegaan na contact met een persoon die besmet blijkt met het coronavirus. Felipe had zondag nauw contact met die persoon. Volgens de voorschriften schort hij zijn officiële activiteiten op en blijft hij tien dagen in quarantaine.