Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus in binnen- en buitenland.
'Engeland overweegt volgende week lockdown in te voeren'
De Britse premier Boris Johnson zou een lockdown overwegen om de verspreiding van het virus in het land tegen te gaan, schrijven BBC en The Guardian zaterdag op basis van overheidsbronnen. De lockdown, die volgende week bekendgemaakt zou gaan worden, gaat vier weken lang duren. De premier hoopt dat door deze lockdown de maatregelen voor de feestdagen weer versoepeld kunnen worden.

Hoewel een officiële beslissing nog niet is gemaakt, lijkt Johnson volgens BBC en The Guardian gehoor te gaan geven aan de aanbevelingen van zijn wetenschappelijke adviseurs. Tot nu toe heeft de premier nieuwe landelijke maatregelen tegen het virus willen voorkomen en vooral ingezet op lokale maatregelen. Wetenschappers pleiten daarentegen al weken voor een korte, geplande lockdown.
43 minuten geleden
Aangescherpte maatregelen in Griekenland: deel cafés en restaurants moeten deuren sluiten
Cafés en restaurants in de drukkere gebieden in Griekenland moeten vanaf 3 november vier weken lang de deuren sluiten. Ook wordt de avondklok uitgebreid, maakte premier Kyriakos Mitsotakis zojuist bekend.

Met de aangescherpte maatregelen hoopt het land de verspreiding van het virus in te dammen. Hoewel het land relatief weinig positieve tests meldt vergeleken met andere landen in Europa, neemt dit aantal sinds oktober wel toe.
één uur geleden
Slowakije test miljoenen mensen op coronavirus
De autoriteiten in Slowakije zijn begonnen met een poging om miljoenen mensen te testen op het coronavirus. In het 5,4 miljoen inwoners tellende land worden tienduizenden hulpverleners ingezet om testen af te nemen. Er zijn zo'n 5000 testlocaties geopend.

Op de testlocaties worden sneltesten gebruikt. Die worden gezien als minder accuraat dan de gebruikelijke PCR-testen, waarbij monsters geanalyseerd moeten worden in laboratoria. Wie positief test, moet onmiddellijk tien dagen in quarantaine.

"Dit is ons pad naar de vrijheid", voorspelde premier Igor Matovic, die denkt dat het testprogramma "honderden levens" zal redden. Inwoners van het Centraal-Europese land zijn niet verplicht zich te laten testen, maar met een negatieve uitslag hoeven ze zich niet aan bepaalde beperkingen te houden.

Niet iedereen is enthousiast over het initiatief. Een artsenorganisatie waarschuwde dat nu miljoenen mensen samenkomen op testlocaties. Dat zou op gespannen voet staan met het advies van gezondheidsexperts om te zorgen dat mensen zo min mogelijk met elkaar in contact komen.
één uur geleden

Politie beëindigt illegaal feest in Utrechtse werfkelder
Afgelopen nacht zijn 28 mensen bekeurd na een illegaal feest in een werfkelder aan de Oudegracht in Utrecht.

De politie kreeg omstreeks 01.00 uur een melding dat er een feest gaande was. Bij het binnentreden van de werfkelder troffen ze vijftig mensen aan, die zich niet aan de coronamaatregelen hielden.

Een groepje wist het pand te verlaten, terwijl agenten aangaven dat iedereen moest wachten. "De sfeer werd grimmig in de richting van de agenten, die zelfs een wapenstok moesten gebruiken", aldus de politie

Toen de rust teruggekeerd was, bleek het 'ontsnapte' groepje weer onderweg te zijn naar de Oudegracht. Er werd besloten om het groepje in te sluiten en te vorderen de stad te verlaten. Ze vetrokken naar het station, maar besloten later toch niet weg te gaan. Daarom is het groepje, met mensen uit Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Haarlem, Dordrecht, Roosendaal en Amstelveen, aangehouden en bekeurd.

2 uur geleden
Agenten in quarantaine na feest in Alblasserdam
Tien agenten zitten in quarantaine nadat de politie vorige week moest ingrijpen bij een illegaal feest op een boot in Alblasserdam (Zuid-Holland). Een van de feestgangers blijkt besmet met corona, waardoor de tien politiemensen nu thuis zitten.

Locoburgemeester Peter Verheij van de gemeente Alblasserdam heeft er geen goed woord voor over. "Volstrekt onaanvaardbaar wat hier heeft plaatsgevonden! Dit had nooit mogen gebeuren. Een zeer wrange nasleep ook nog. Sterkte voor onze agenten van de politie en families die nu tegen wil en dank in quarantaine zitten", laat hij op Twitter weten naar aanleiding van een bericht in het AD. Ook de districtschef Zuid-Holland-Zuid is boos. "Agenten stappen naar voren om de samenleving te beschermen en uitvoering te geven aan maatregelen. Het gedrag van de aanwezigen op het schip paste daar op geen enkele wijze in. Schandalig wat daar plaatsvond", zegt hij in de krant.

Twee agenten gingen op 24 oktober af op het feest op de boot. De feestvierders weigerden echter het feest te beëindigen en gooiden met glazen en stoelen naar de agenten, die daarbij lichtgewond raakten. Ze moesten versterking oproepen, waarna het feest kon worden beëindigd.
3 uur geleden
Politie breekt feest af in Rotterdam, studenten verstopten zich in tuin
De politie in Rotterdam heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een studentenfeest moeten afbreken. Dat gebeurde in de Kortenaerstraat.

De feestgangers deden de deur niet open voor de politieagenten. Die begaven zich naar de achtertuin en zagen daar een groep studenten verstopt.

Uiteindelijk zijn 27 studenten aangetroffen en bekeurd voor het overtreden van de coronaregels.
4 uur geleden
Recordaantal positieve tests in Oekraïne
Oekraïne heeft een recordaantal van 8.752 nieuwe COVID-19-gevallen geregistreerd. Vrijdag werden er nog 8.312 positieve tests gemeld in het land. 

Het totale aantal positieve tests in Oekraïne staat nu op 387.481. Er zijn daarnaast 7.041 coronadoden te betreuren.
5 uur geleden
Ruim 19.000 nieuwe besmettingen in Duitsland
In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 19.059 nieuwe besmettingen met het coronavirus bevestigd. Dat meldt het Robert Koch Instituut zaterdag.

Het is opnieuw een recordhoeveelheid voor een etmaal en ruim 4.000 meer dan de 14.714 van een week geleden.
9 uur geleden
Aantal besmettingen in VS boven 9 miljoen
In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur een recordaantal van meer dan 94.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Daarmee zijn inmiddels meer dan 9 miljoen mensen positief getest in de VS, zo meldt de Johns Hopkins Universiteit.

Het etmaal daarvoor zijn er 91.295 nieuwe gevallen geregistreerd in het land, dat sinds medio oktober het aantal besmettingen opnieuw ziet oplaaien.

In de VS zijn wereldwijd verreweg de meeste besmettingen geregistreerd. India staat op de tweede plaats met ruim 8 miljoen geregistreerde infecties. In de VS overleden bijna 235.000 mensen aan de gevolgen van COVID-19. Van de 9 miljoen mensen die besmet raakten, is inmiddels twee derde hersteld.
12 uur geleden
Cruiseschepen mogen weer varen langs kusten VS
Cruisemaatschappijen mogen weer gaan varen in Amerikaanse wateren, mits wordt voldaan aan een reeks veiligheidsmaatregelen om verspreiding van het coronavirus op schepen te voorkomen. De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC zei dat een ban op cruises niet wordt verlengd.

Dat verbod gold sinds medio maart. De CDC zou vorige maand nog hebben aanbevolen het verbod op cruises te verlengen tot februari, maar volgens bronnen stak de Amerikaanse vicepresident Mike Pence daar een stokje voor. Pence is hoofd van het bestrijdingsteam van het Witte Huis tegen het coronavirus.

Cruisemaatschappijen verloren miljarden omdat door de pandemie schepen wereldwijd voor anker moesten gaan liggen.

De veiligheidsmaatregelen hebben onder meer betrekking op quarantaine en isolatie, voldoende afstand houden van passagiers en bemanningsleden en testcapaciteit die cruisebedrijven moeten hebben voor het coronavirus. Het zal dan ook waarschijnlijk nog wel enige tijd gaan duren voordat cruisereizen weer hervat gaan worden in de VS. Op veel schepen zijn virusuitbraken geweest.

In de VS is inmiddels een derde golf bezig, met dagelijks een recordaantal besmettingen. Inmiddels zijn bijna 230.000 mensen in de Verenigde Staten overleden aan de gevolgen van COVID-19
gisteren om 23:43
Illegaal feest beëindigd, twintig jongeren op de bon
In het Gelderse Angerlo heeft de politie vrijdagavond een eind gemaakt aan een illegaal feest. Agenten gingen kijken na een tip via Meld Misdaad Anoniem. 

De ongeveer twintig jongeren die op het feest waren hebben een boete gekregen. "We hebben weten te voorkomen dat het een groter feest werd en zullen de locatie de komende uren in de gaten blijven houden." Om welke locatie het precies gaat, zegt de politie niet. 

Ook in Dordrecht kregen 19 jongeren een bon die waren samengekomen bij een skatebaan onder de Zwijndrechtse brug. Ze maakten zich volgens de politie schuldig aan samenscholing, het drinken van alcohol op straat en wildplassen.

De laatste tijd is de politie vanwege het coronavirus extra alert op illegale feesten en andere activiteiten waarbij veel mensen samenkomen.
gisteren om 23:41
Bijna 50.000 positieve tests in Frankrijk
Frankrijk heeft de afgelopen 24 uur 49.215 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan een dag eerder toen er 47.637 positieve tests werden vastgesteld. Het record staat nog steeds op afgelopen zondag toen Frankrijk 52.010 vastgestelde besmettingen meldde. In totaal zijn er nu 1.331.984 mensen positief getest in het land. 

Het aantal sterfgevallen nam het afgelopen etmaal toe met 256 tot 36.565.
gisteren om 23:41
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 30 oktober:

Binnenland:
  • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt vrijdag 11.141 positieve coronatests. Dat aantal valt ruim achthonderd tests hoger uit dan het aantal van donderdag, maar dat komt volgens woordvoerders van het instituut door eerdere meldingen van de GGD's die nog verwerkt moesten worden.
  • Voor de derde dag op rij is het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen stabiel gebleven, blijkt vrijdag uit de dagelijkse cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er zijn 250 nieuwe patiënten opgenomen op de verpleegafdeling.
  • Het is volgens premier Mark Rutte nog moeilijk te zeggen of de aangescherpte coronamaatregelen effect hebben op het aantal positief geteste personen. De premier merkt wel voorzichtig op dat het erop lijkt dat het aantal positief geteste personen constant is. Conclusies trekken of strengere maatregelen nodig zijn, zijn op dit moment niet te maken. Rutte wil de komende dagen afwachten. 
  • Het is sinds vrijdag in alle regio's mogelijk om binnen 24 uur een coronatest te krijgen, bevestigt de GGD GHOR na berichtgeving van de NOS.
  • De parlementsverkiezingen in maart worden verspreid over drie dagen vanwege de coronacrisis. Daarnaast krijgen zeventigplussers de kans om hun stembiljet per post op te sturen, vertelt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Buitenland
  • België heeft een nieuwe gedeeltelijke lockdown aangekondigd die zondag van kracht gaat. Niet-medische contactberoepen, zoals kappers, hun werkzaamheden moeten stoppen, Belgen mogen niet meer op bezoek bij vrienden en familie en alle niet-essentiële winkels sluiten voor één maand. 
  • Het Tsjechische parlement is akkoord gegaan met het verlengen van de noodtoestand tot 20 november. De corona-uitbraak in Tsjechië was in recente weken een van de hevigste van Europa en het land meldde op sommige dagen meer dan vijftienduizend positieve tests.
  • Op meer plaatsen in Engeland gaan volgende week veel strengere maatregelen gelden tegen het coronavirus. Dat heeft gevolgen voor nog eens 2,4 miljoen mensen in West Yorkshire, onder wie ook inwoners van de stad Leeds. De regering maakte vrijdag bekend dat het corona-alarmniveau komende maandag naar het hoogste niveau gaat.
  • In Duitsland is voor de derde dag op rij een recordaantal nieuwe positieve tests gemeld. In het afgelopen 24 uur kwamen er 18.681 gevallen bij, meldt het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse equivalent van het RIVM. In de afgelopen 24 uur werden nog eens 77 sterfgevallen als gevolg van COVID-19 geregistreerd.