Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Eerste relschoppers veroordeeld, OM legt beslag op auto's
De 46-jarige Bryan H. is woensdag vanwege openlijk geweld tijdens rellen op het Museumplein in Amsterdam veroordeeld tot negentig dagen cel, waarvan zestig voorwaardelijk, en behandeling voor zijn middelengebruik. De rechtbank achtte maatwerk van toepassing op de zwakbegaafde H., die bij een lange gevangenisstraf zijn baan en woning zou verliezen. Ook in andere zaken werden cel- en taakstraffen opgelegd.

Tegelijkertijd met de zitting in Amsterdam liet het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch weten dat er inmiddels beslag is gelegd op diverse bankrekeningen en meerdere auto's van verdachten van de rellen in Den Bosch van maandagavond.

Snelrechters in Den Haag, Middelburg en Breda legden woensdag cel- en taakstraffen op aan mensen die wegens betrokkenheid bij de avondklokrellen zijn opgepakt. De gepleegde delicten varieerden van het plegen van geweld tot opruiing.
een paar seconden geleden
Franse kabinet: 'Avondklok brengt onvoldoende effect'
De in Frankrijk geldende avondklok blijkt niet voldoende om de oplaaiing van het coronavirus te stoppen, meldt regeringswoordvoerder Gabriel Attal woensdag. In regio's waar de avondklok is vervroegd, neemt het aantal coronabesmettingen alsnog toe, blijkt uit berekeningen van Franse media.

Volgens Attal zou het Franse kabinet momenteel meerdere maatregelen overwegen, waaronder een strikte lockdown.

In Frankrijk geldt vanaf medio december een avondklok. Begin januari werd het tijdstip waarop inwoners binnen moesten zijn, in meerdere departementen vervroegd. Na een aanvankelijke daling van de hoeveelheid positieve testen, nam dat aantal de afgelopen weken toch weer toe.
een paar seconden geleden
Portugal legt vliegverkeer vanuit en naar Brazilië stil
Portugal schort vanaf vrijdag vluchten vanuit en naar Brazilië op. De regering heeft daartoe besloten vanwege de verslechtering van de coronapandemie en de verschillende mutaties die het virus sneller overdragen. De maatregel geldt vooralsnog tot 14 februari.

Alleen humanitaire en repatriëringsvluchten vanuit Brazilië worden toegestaan. Reizigers moeten dan een negatieve coronatest hebben overlegd en bij terugkeer in Portugal twee weken in quarantaine.

Passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika worden in Nederland al sinds zaterdag geweerd. Het Verenigd Koninkrijk besloot daar al eerder toe en betrok daar ook Portugal bij vanwege de Braziliaanse variant van het coronavirus en de nauwe banden en het vele vliegverkeer tussen Portugal en Brazilië. De regering in Lissabon noemde dat besluit zo'n twee weken geleden absurd.
een paar seconden geleden
Britse coronavariant vastgesteld in zeventig landen
De Britse variant van het coronavirus is inmiddels in zeker zeventig landen vastgesteld, meldt wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat zijn er tien meer dan een week geleden.

De Zuid-Afrikaanse variant van het virus is inmiddels in zeker 31 landen in de wereld opgedoken, acht meer dan een week geleden. De Braziliaanse variant is gemeld in acht landen, zes meer dan bij de vorige update.

In onder meer Nederland wordt ervan uitgegaan dat de besmettelijkere Britse variant over een paar weken de helft van het aantal nieuwe besmettingsgevallen behelst. Vaccins zouden daar werkzaam tegen zijn.
een paar seconden geleden
Brussel: Ook Britse fabriek moet zo nodig vaccins maken voor EU
Ook de Britse fabrieken die het coronavaccin van AstraZeneca maken, moeten zo nodig aan de Europese Unie (EU) leveren, zegt de Europese Commissie. Zo kan de vaccinfabrikant de vertraging bij fabrieken op het Europese vasteland goedmaken. Als AstraZeneca dat niet had gewild, had het bedrijf in het contract moeten opnemen dat de Britse fabrieken eerst druk zijn met de bestelling van het Verenigd Koninkrijk.

Een Belgisch bedrijf dat het vaccin voor AstraZeneca maakt, kampt met problemen. Volgens EU-bronnen wil de Brits-Zweedse farmaceut daarom de eerste drie maanden van dit jaar maar een kwart van de afgesproken doses leveren. Daar is de commissie, die zwaar heeft ingezet op dit vaccin, woedend over.

De productie van het vaccin in het Verenigd Koninkrijk verloopt wel goed, maar die is volgens AstraZeneca voor het VK bedoeld. De fabrikant wijst erop dat de Britse regering drie maanden eerder dan de EU tekende. Het contract dat de commissie met AstraZeneca heeft getekend maakt volgens Brussel echter geen onderscheid tussen de twee fabrieken op Britse bodem en de twee op EU-bodem. "De Britse fabrieken zijn onderdeel van het contract en daarom moeten ze leveren", zegt Eurocommissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid).

Het verweer van AstraZeneca dat de commissie nu eenmaal maanden later was dan het VK, is in Brussel verkeerd gevallen. "We verwerpen de logica van wie het eerst komt, het eerst maalt. Dat kan misschien bij de buurtslager, maar niet in onze contracten", aldus Kyriakides.
een paar seconden geleden
Londen neemt nieuwe maatregelen om reizen te ontmoedigen
De Britse regering neemt nieuwe maatregelen om reizen tijdens de coronapandemie te ontmoedigen. Mensen die het land willen verlaten, zullen in een verklaring uitleg over de noodzaak van hun reis moeten geven. "Het is duidelijk dat er elke dag nog steeds te veel mensen ons land binnenkomen of verlaten", zo verdedigde minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel de maatregel woensdag.

De Britse regering werkt ook aan een maatregel om reizigers uit 22 landen die Engeland binnenkomen in hotels in quarantaine te plaatsen. Die quarantaine moet tien dagen duren, zei Patel. Op de lijst staan onder meer Brazilië, Portugal, Zuid-Afrika en Kaapverdië. De maatregel houdt verband met virusvarianten die in Brazilië en Zuid-Afrika zijn ontstaan. Die gelden als besmettelijker dan het oorspronkelijke virus.

Volgens verschillende Britse media gaat het verplichte verblijf in een hotel de terugkerende reiziger naar schatting 1.500 pond (circa 1.700 euro) kosten. Het zou voor de meeste Britten een buitenlandse reis onbetaalbaar maken. Patel zei dat de nieuwe plannen voor reizigers nog verder moeten worden uitgewerkt en dat nog onduidelijk is wanneer de maatregelen ingaan.
een paar seconden geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen opnieuw gedaald
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 78 gedaald naar 2.297, blijkt vandaag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Dat is een sterkere afname dan gisteren, toen de bezetting met vijf daalde. 

Het aantal COVID-19-patiënten op intensive cares (ic's) is met 21 gedaald naar 649. Op reguliere afdelingen bevinden zich nu 1.648 coronapatiënten, 57 minder dan gisteren.

Het afgelopen etmaal werden in totaal 239 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, van wie 38 zijn opgenomen op ic-afdelingen. De afgelopen dagen werden steevast tweehonderd tot driehonderd nieuwe ziekenhuisopnames gemeld.

Elf patiënten, onder wie twee ic-patiënten, zijn de afgelopen 24 uur uitgewisseld tussen ziekenhuizen vanwege de druk op de regionale zorg. Er liggen twee Nederlandse ic-patiënten in Duitse ziekenhuizen, twee minder dan de vorige dag.
een paar seconden geleden
Premier Johnson schort heropening scholen op tot 8 maart
De heropening van scholen in het Verenigd Koninkrijk is vertraagd tot 8 maart, meldt de Britse premier Boris Johnson woensdag. Volgens Johnson kunnen scholen om volksgezondheidsredenen niet eerder openen. Een definitief besluit is nog niet genomen.

Als de regering in februari enkele belangrijke vaccinatiedoelen haalt, dan kunnen scholen in principe begin maart heropenen, aldus Johnson. De premier gaf ook nog een korte reactie op de communicatieruzie tussen farmaceut AstraZeneca en de Europese Unie. "Het zou jammerlijk zijn geweest als ons land het EU-vaccinatieprogramma had gevolgd", zegt Johnson. "Door een eigen plan op te zetten hebben we dingen anders kunnen doen. Sommige dingen zijn beter geregeld."

De premier benadrukt dat het vaccinatieprogramma pas net is begonnen. "We zijn uiteindelijk afhankelijk van onze partners en vrienden, en zullen met hen samen blijven werken."
een paar seconden geleden
Eerste veroordeling voor rellen: twee maanden cel voor Hagenaar (19)
De politierechter in Den Haag heeft woensdag een negentienjarige man twee maanden cel opgelegd wegens het gooien van een steen naar een politiebus, zo heeft een woordvoerder van de rechtbank bevestigd.

De man werd opgepakt tijdens de avondklokrellen van afgelopen maandag in de Haagse Schilderswijk. De Hagenaar is de eerste die door de rechter is veroordeeld in het kader van de rellen die verspreid over het land hebben plaatsgevonden.

Ook in Amsterdam, Breda en Middelburg staan woensdag mensen voor de snelrechter voor deelname aan de rellen of het verspreiden van opruiende teksten via sociale media.

De snelrechter in Middelburg legde een tweetal uit Goes drie weken cel, waarvan twee weken voorwaardelijk, en een werkstraf van zestig uur op wegens het verspreiden van opruiende berichten. Het duo werd vrijgesproken van het zwaardere delict opruiing.
een paar seconden geleden
Gommers krijgt tweede prik
Ic-verpleegkundige Leonie Verhoeven dient ic-afdelingshoofd Diederik Gommers van Erasmus MC zijn tweede coronavaccin toe. De eerste zorgmedewerkers krijgen vandaag hun tweede prik, zodat zij optimaal beschermd zijn tegen COVID-19. (Foto: ANP)
een paar seconden geleden
Madrid legt eerste vaccinatieronde stil wegens tekorten
In Madrid wordt de toediening van de eerste coronavaccins vanwege tekorten voor twee weken stilgelegd, hebben de autoriteiten van de Spaanse stad bekendgemaakt. De voorraad wordt nu gebruikt om mensen die al een eerste prik hebben gekregen ook binnen de voorgeschreven tijd een tweede dosis te kunnen bieden. 

In Spanje worden het personeel en de bewoners van verpleeghuizen als eersten gevaccineerd, evenals medisch specialisten die dagelijks COVID-19-patiënten verzorgen. De vaccinatiecampagne verloopt echter trager dan aanvankelijk gehoopt, mede door problemen met de levering van Pfizer-vaccins.

Het programma moet worden stilgelegd vanwege een onverwachte aanpassing van de verdeling van het aantal doses over het land, zo melden de autoriteiten in Madrid aan El País. Hierdoor ontvangt de stad minder vaccins dan verwacht. 
een paar seconden geleden

Vaker hoesten en keelpijn door nieuwe Britse coronavariant 
Mensen die met de Britse coronavirusvariant besmet zijn, melden vaker klachten als hoesten, keelpijn en vermoeidheid dan mensen die met oudere varianten van het virus besmet zijn. Maar ze verliezen juist minder vaak hun smaak- of reukvermogen, meldt het Britse statistiekbureau ONS.

Het statistiekbureau ziet geen noemenswaardige verschillen op het gebied van ziekteverschijnselen zoals hoofdpijn en kortademigheid. Het ONS baseert zich op gegevens van mensen in Engeland die tussen 15 november en 16 januari positief zijn getest op het coronavirus.

De nieuwe variant dook eind vorig jaar op in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels zijn ook in Nederland gevallen bekend. De Britse variant wordt gezien als een besmettelijkere mutatie, maar volgens het ONS zijn er dus ook andere verschillen. Het is nog onduidelijk of de nieuwe variant van het virus ook dodelijker is.

een paar seconden geleden
Erasmus MC ontwikkelt nieuwe coronatest
Onderzoekers van het Erasmus MC en Innatoss Laboratories gaan een nieuwe, zeer gevoelige test ontwikkelen waarmee kan worden vastgesteld of iemand geïnfecteerd is geweest met het coronavirus. Ze willen de blootstelling aan SARS-CoV-2 ontdekken aan de hand van bepaalde cellen, staat op de site van het centrum. De bestaande testen sporen antistoffen in het bloed op.

De wetenschappers willen uitvinden of een besmetting ook valt op te maken uit de T-cellen, witte bloedcellen die ziekteverwekkers opruimen en ervoor zorgen dat het lichaam zich de besmetting 'herinnert'.

De nieuwe test kan van pas komen bij mensen die een milde infectie hebben gehad: "Mensen die een milde infectie hebben gehad, hebben soms niet genoeg antistoffen om te meten. Er zijn aanwijzingen dat bij die personen wel T-cellen meetbaar zijn", aldus viroloog Rory de Vries van het Erasmus MC.

Mogelijk kan dan ook worden uitgezocht of iemand beschermd is. Behalve een eventuele T-celtest voor het coronavirus, leidt dit onderzoek ook tot nieuwe kennis over de rol van T-cellen bij de afweerreactie. Dat kan van groot belang zijn voor het begrijpen van de immuunreactie na een vaccinatie, meldt het Erasmus MC. "We weten bijvoorbeeld nog niet hoelang de vaccins bescherming bieden", zegt De Vries.

Het onderzoek gaat circa twee jaar duren.
een paar seconden geleden
UMCG gaat effect van coronavaccins op kwetsbare personen onderzoeken
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat de effecten van coronavaccins op nierpatiënten, mensen die een longtransplantatie hebben ondergaan en kankerpatiënten onderzoeken. De vaccins die op dit moment zijn ontwikkeld, zijn vooral getest op relatief gezonde volwassenen. Er is daardoor nog niet voldoende kennis over de werking van de vaccins bij personen uit deze risicogroepen, aldus het UMCG.

De drie verschillende onderzoeken zijn specifiek gericht op de effectiviteit van het coronavaccin bij longtransplantatiepatiënten, hoe het immuunsysteem van een nierpatiënt reageert op een coronavaccin en ten slotte of patiënten met kanker eenzelfde afweerreactie ontwikkelen op het vaccin als patiënten zonder kanker. 

Voor de drie onderzoeken heeft het UMCG in totaal 7,4 miljoen euro subsidie ontvangen van financieringsorganisatie ZonMw.
een paar seconden geleden
Voor het eerst in maanden stijging aantal nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen in België 
Voor het eerst sinds begin november is het aantal nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen in België gestegen. Het aantal mensen dat het coronavirus oploopt, in het ziekenhuis terechtkomt en zelfs op de intensive care belandt, vertoont al langer een stijging.

Virologen waarschuwen al weken dat België zich schrap moet zetten voor een onvermijdelijke derde golf. Nadat België in oktober met een tweede coronagolf te maken had gekregen en hard had ingegrepen, was het coronavirus op zijn retour. Maar sinds de kerstvakantie wint het virus weer aan kracht. Dat komt mede door het opduiken van de besmettelijkere Britse variant van het virus.

Besmette personen in België besmetten elk gemiddeld ruim één andere persoon. Het reproductiegetal staat nu op 1,01.
een paar seconden geleden
China neemt ook anale coronatests in gebruik 
China heeft anale coronatests in gebruik genomen. Die kunnen naar verluidt nauwkeuriger zijn dan uitstrijkjes uit de neus en keel. De testmethode leidt tot ongemakkelijke reacties op sociale media.

Ook bij kleinschalige corona-uitbraken sluit China gebieden af en worden op grote schaal inwoners getest. Staatsmedia berichten dat inwoners van sommige wijken in Peking vorige week een anale test met een staafje hebben ondergaan. De tests worden ook gebruikt in quarantainecentra.

Een Chinese arts legde bij staatszender CCTV uit dat sporen van het virus langer terug zijn te vinden in de anus dan in de luchtwegen, maar niet alle experts zijn enthousiast. De krant Global Times schrijft dat de ingrijpende testmethode omstreden is. Een wetenschapper van de universiteit van Wuhan zei dat testen die via de neus en keel worden afgenomen nog steeds het efficiëntst zijn.

Op sociale media worden grappen over het testbeleid gemaakt. "Ik heb twee anale tests gedaan en moest daarna ook een keeltest doen. Ik was zo bang dat de verpleegkundige zou vergeten een nieuw teststaafje te pakken", schreef een gebruiker op berichtensite Weibo. "Ik ben zo blij dat ik eerder al ben teruggekeerd naar China", merkte een andere gebruiker op.
een paar seconden geleden
Ruim vier weken geen plezierreizen van en naar België
België verbiedt recreatieve en toeristische reizen vanuit en naar het land tot 1 maart. Alleen essentiële reizen zijn toegestaan, bijvoorbeeld reizen voor grensarbeiders, voor medische behandelingen of dringende zakelijke of familiale redenen.

Sinds maandag moeten reizigers die uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika of Zuid-Amerika voor "essentiële zaken" bij aankomst in België tien dagen in quarantaine. Ze moeten op de eerste en zevende dag een PCR-test ondergaan.

"Wij nemen deze drastische maatregel om de huidige gunstige situatie in ons land te beschermen door een aantal dammen op te werpen, verdedigingslinies", zei premier Alexander De Croo over de nieuwe maatregel.
een paar seconden geleden
Eerste Nederlanders krijgen hun tweede prik
Precies drie weken geleden werd de eerste Nederlander gevaccineerd tegen COVID-19. Verpleegkundige Sanna Elkadiri, die in een verzorgingshuis in Boxtel werkt, kreeg op 6 januari een inenting op de GGD-vaccinatielocatie in Veghel. Op woensdag is Elkadiri ook de eerste in Nederland die de tweede dosis toegediend krijgt. Over zeven dagen zou ze daarmee tegen COVID-19 beschermd moeten zijn.

Elkadiri krijgt het coronavaccin toegediend dat Pfizer en BioNTech hebben ontwikkeld. Dat was het eerste vaccin dat in Nederland op de markt kwam. Mensen die in verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg werken en de mensen die ze verzorgen, hebben dit vaccin toegediend gekregen. Artsen en verpleegkundigen in de acute zorg en ambulancemedewerkers kregen dat vaccin ook.

Ook op andere plekken begint woensdag de tweede vaccinatieronde. Zo vaccineert ic-arts Diederik Gommers in het Erasmus MC verpleegkundige Tom Burggraaf, waarna zij de rollen omdraaien. Drie weken geleden waren zij de eerste medewerkers van het academische ziekenhuis in Rotterdam die werden gevaccineerd.

In de acute zorg krijgen ruim 40.000 ic-medewerkers, medewerkers op de spoedeisende hulp en ambulancepersoneel vanaf woensdag een tweede prik. De vaccinatieronde loopt tot en met vrijdag 5 februari. De ziekenhuizen vaccineren naast eigen personeel ook vijftienduizend huisartsen en medewerkers van huisartsenpraktijken.
8 minuten geleden
Aantal nieuwe positieve tests in Duitsland stijgt weer
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is in het afgelopen etmaal weer toegenomen. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft woensdagochtend 13.202 nieuwe besmettingen gemeld, meer dan het dubbele van het aantal dat dinsdag werd gemeld.

In de dagen daarvoor was nog sprake van een daling ten opzichte van de voorgaande dag. In totaal zijn nu bij de oosterburen 2.121.279 coronabesmettingen vastgesteld.

In het afgelopen etmaal zijn in het land nog eens 982 personen aan COVID-19 overleden. In totaal zijn in Duitsland 53.972 coronapatiënten overleden.
11 minuten geleden
Canadese CEO deed zich voor als motelmedewerker om vaccin te krijgen
In Canada is ophef ontstaan omdat een CEO van een grote casinoketen en zijn vrouw naar een klein dorp waren gereisd en zich hebben voorgedaan als motelmedewerkers, om zo sneller een coronavaccin te kunnen krijgen.

De twee reisden afgelopen week met een privévliegtuig naar het afgelegen Beaver Creek in de Canadese provincie Yukon, waar de inwoners al een vaccinatie konden krijgen. De twee deden zich voor als nieuwe medewerkers van een motel. Nadat de vaccinatie ontdekten de inwoners dat het stel had gelogen en ze meldden dit bij de autoriteiten.

De CEO en zijn vrouw kregen daarop een bekeuring van 575 Canadese dollar (370 euro). Overigens niet voor het voordringen, maar voor het overtreden van de quarantainemaatregelen. De twee kwamen uit Vancouver, zo'n 3.000 kilometer ten zuiden van Beaver Creek, en hielden zich niet aan de tweeweekse quarantaineregel van de provincie Yukon. De CEO besloot zondag, nadat Canadese media erover hadden bericht, zijn positie als directeur op te geven.

Inwoners van afgelegen dorpjes in Canada krijgen voorrang op een coronavaccin, omdat ze vaak ver van ziekenhuizen wonen. Het stel is voorlopig nog niet aan de beurt voor de tweede vaccinatieronde. Daarvoor moeten ze zeker tot augustus wachten, meldt het Canadese CBC. Pas dan zijn mensen in hun leeftijdscategorie aan de beurt.
13 minuten geleden
AstraZeneca: Coronavaccins voor EU worden niet elders verkocht
De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca verkoopt coronavaccins die voor Europese landen zijn geproduceerd niet elders met winst, zegt topman Pascal Soriot tegen de Franse krant Le Figaro. Eind vorige week werd bekend dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie kleiner zal zijn dan werd verwacht.

Het elders verkopen van vaccins voor winst heeft volgens Soriot geen zin, omdat het bedrijf heeft beloofd tijdens de pandemie geen winst te maken op de verkoop van het vaccin. Volgens hem waren de met de EU overeengekomen volumes niet bindend. Hij benadrukt dat "de EU min of meer tegelijk met het Verenigd Koninkrijk leveringen wilde krijgen, ook al werd het contract drie maanden later getekend".

Het nieuwe leveringsschema van AstraZeneca is voor de Europese Unie niet aanvaardbaar. De Europese Commissie heeft het bedrijf opgeroepen om transparanter te zijn.
4 uur geleden
Twee weekenden lang een lockdown in Suriname
Suriname heeft aangekondigd dat in de komende twee weekenden een lockdown van kracht is. De regering vindt dat het aantal nieuwe coronabesmettingen niet snel genoeg terugloopt. De beslissing lekte dinsdagmiddag (lokale tijd) uit.

Suriname gaat tussen vrijdag 19.00 uur en maandag 5.00 uur op slot. Mensen mogen dan alleen nog naar buiten als ze een goede reden hebben, zoals boodschappen doen.

Het aantal nieuwe besmettingen ligt al enkele weken gemiddeld rond de 65 nieuwe gevallen per dag. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid hoopte enkele weken geleden dat de situatie er deze week beter zou uitzien, maar dat is niet gelukt. Daarom zijn volgens de minister extra maatregelen nodig.
5 uur geleden
Bulgarije verlengt noodtoestand, reizigers moeten zich laten testen
Bulgarije heeft de noodtoestand vanwege het coronavirus verlengd tot eind april. Daardoor kan de minister van Volksgezondheid per decreet de maatregelen aanscherpen of versoepelen. Goedkeuring van het parlement is dan niet nodig. Ook is besloten dat vanaf vrijdag alle reizigers die het land binnenkomen moeten worden getest op het coronavirus.

Het aantal nieuwe besmettingen is in de afgelopen dagen teruggelopen, waardoor premier Boyko Borisov heeft aangekondigd dat de maatregelen iets worden versoepeld. Zo mogen binnenkort winkelcentra en sportscholen weer open en komt er een roulatiesysteem voor scholen, waardoor steeds een deel van de klas naar school kan en de rest online les krijgt. Borisov testte maandag positief op het coronavirus.

De verplichte test geldt niet voor vrachtwagenchauffeurs en piloten. Reizigers die Bulgarije binnenkomen, moeten binnen 72 uur na aankomst worden getest. Mensen die geen negatief testresultaat kunnen overleggen, moeten tien dagen in quarantaine.
gisteren om 23:06
'Ook gevaar voor registratie vaccinatie door lek bij GGD'
Het lek in de IT-systemen bij de GGD's, zorgt voor veiligheidsrisico's bij de registratie van vaccinaties. Dat heeft het NPO Radio1-programma Dit is de Dag uitgezocht. Eerder bleek dat lek ook al voor problemen te zorgen. Twee GGD-medewerkers probeerden persoonsgegevens te verhandelen op internet.

De GGD maakt voor het inplannen van coronatests gebruik van het programma CoronIT. Dat programma wordt gebruikt voor het inplannen en registreren van vaccinaties. Het radioprogramma heeft achterhaald dat voor de registratie van vaccinaties ook medische gegevens worden opgeslagen. Het gaat, naast de registratie van het BSN en adresgegevens, om informatie over zwangerschappen en allergieën.

Hoewel de modules voor het plannen van tests en de registratie van vaccinaties gescheiden zijn en daarmee niet voor alle GGD-medewerkers toegankelijk zijn, hebben op dit moment ongeveer tweeduizend GGD-medewerkers toegang tot informatie over de vaccinaties. Verschillende GGD-medewerkers bevestigen dat zoekopdrachten in CoronIT niet gecontroleerd worden. Daarmee dreigt hetzelfde probleem te ontstaan als bij het inplannen van testen.

RTL Nieuws ontdekte eerder dat persoonsgegevens uit de GGD-systemen te koop werden aangeboden via chatapp Telegram. Het ging onder meer om namen, adressen en geboortedata. Zaterdag werden twee medewerkers opgespoord en opgepakt. Het duo zou persoonsgegevens te koop hebben aangeboden uit de systemen die de GGD's gebruikt voor de coronatests. Het gaat om een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo die voor het GGD-callcenter werkten.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft koepelorganisatie GGD GHOR om opheldering gevraagd.
gisteren om 23:00
AstraZeneca werkt vanwege Zuid-Afrikaanse variant met Oxford aan nieuw vaccin
Farmaceut AstraZeneca werkt vanwege de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus met de Universiteit van Oxford aan een nieuw vaccin. Dat zegt topman Pascal Soriot tegen de Italiaanse krant La Repubblica. Hij verwacht dat het huidige coronavaccin ook effectief is bij besmettingen met die variant, al is niet zeker in welke mate.

Het coronavaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wordt momenteel onderzocht door de Europese medicijnwaakhond EMA. Naar verwachting geeft die eind januari groen licht voor gebruik van vaccin. De Europese landen hebben samen zeker 300 miljoen doses besteld bij de Zweeds-Britse farmaceut.

Wetenschappers hielden er al rekening mee dat het coronavirus zou evolueren en dat er mutaties zouden opduiken waarbij de huidige vaccins niet goed zouden werken. Weinig onderzoekers verwachtten echter dat dit zo snel zou gebeuren. Onderdeel van het probleem is de alomtegenwoordigheid van het virus.
gisteren om 22:59
Amerikaanse vicepresident Kamala Harris krijgt tweede inenting
De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft dinsdag haar tweede inenting tegen COVID-19 gekregen. Harris kreeg op 29 december haar eerste dosis van het Moderna-vaccin.

Volgens het Amerikaanse bedrijf moeten er vier weken tussen de twee prikken zitten. Harris is precies vier weken na haar eerste dosis opnieuw ingeënt.
gisteren om 22:48
AstraZeneca-topman: Vertraging ontstaan door late beslissing van EU over contract
De levering van coronavaccins van de Britse farmaceut AstraZeneca heeft vertraging opgelopen, doordat de Europese Unie pas laat besloot een contract voor de levering af te sluiten, zegt topman Pascal Soriot dinsdag tegen de Duitse krant Die Welt. Hierdoor had het bedrijf niet genoeg tijd om in het productieproces problemen bij externe partners op te lossen. (Lees hier verder)
gisteren om 22:20
Veelbelovend resultaat in onderzoek naar COVID-19-behandeling
Een middel van medicijnproducent Eli Lilly and Company zou de kans op ziekenhuisopname of sterfte na een besmetting met het coronavirus met 70 procent kunnen verkleinen. Dat meldt de medicijnproducent dinsdag op basis van nieuwe onderzoeksgegevens.
gisteren om 22:19
Ziekenhuizen beginnen woensdag met tweede vaccinatieronde
De ziekenhuizen beginnen woensdag met de tweede vaccinatie van medewerkers in de acute zorg, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Het gaat om 40.000 ic-medewerkers, medewerkers op de afdeling spoedeisende hulp en ambulancemedewerkers. De vaccinatieronde loopt tot en met vrijdag 5 februari.
gisteren om 22:18
Het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 26 januari.

Binnenland:
 • De zorgbonus, een bedrag van 1.000 euro als blijk van waardering voor zorgmedewerkers, blijft voor veel onrust zorgen. FNV Zorg & Welzijn hoorde in de afgelopen weken van veel zorgmedewerkers dat hun werkgever de bonus niet zal uitkeren, totdat zij een contract voor eventuele terugbetaling hebben ondertekend. 
 • De eerste thuiswonende negentigplussers in Nederland zijn ingeënt tegen COVID-19. De GGD's maken hiermee een begin met de vaccinatie van thuiswonende ouderen.
 • Het kabinet houdt vast aan de avondklok, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Sinds de avondklok zaterdag is ingegaan, is het in verscheidene steden onrustig geweest. Agenten werden belaagd en winkels werden geplunderd.
 • Hoewel in de afgelopen week minder besmettingen zijn gemeld dan in de voorgaande week, neemt het optimisme bij het RIVM af. De ingezette daling van de hoeveelheid positieve tests stagneert. "De Britse variant rukt op, deze mutatie drukt zijn stempel", vertelt RIVM-topvrouw Aura Timen in gesprek met NU.nl.
 • In Nederland hebben inmiddels 163.931 mensen een coronavaccin toegediend gekregen. GGD's hebben 106.886 prikken gezet, in ziekenhuizen is 40.216 keer geprikt en de teller bij zorginstellingen staat op 16.829. 
 • Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 5 gedaald naar 2.375, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). 

Buitenland:
 • De Verenigde Staten zijn op weg om in de zomer voldoende groepsimmuniteit te hebben opgebouwd.
 • Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft dinsdag tijdens een persconferentie gezegd dat de grenzen voor het grootste deel van 2021 nog gesloten zullen blijven. Tot die tijd mogen buitenlandse reizigers het land niet betreden.
 • Mexico heeft als vierde land melding gemaakt van meer dan 150.000 overleden coronapatiënten. Tot nu toe is alleen in India, Brazilië en de Verenigde Staten het officiële dodental hoger uitgevallen.
 • Het Centraal-Aziatische Tadzjikistan heeft volgens president Emomali Rahmon het coronavirus bedwongen. Er zou geen enkele actieve besmetting meer zijn en sinds het begin van het jaar zou er niemand meer aan COVID-19 zijn overleden.
 • Zweden heeft betalingen aan farmaceut Pfizer voor coronavaccins opgeschort. Het land eist opheldering over het aantal doses dat in iedere flacon zit, bericht de krant Dagens Nyheter. De Zweedse tak van de multinational wilde daar niet op reageren.
 • Wanneer iemand het coronavaccin van Moderna toegediend krijgt, hoeft de herhaalprik niet per se na drie weken te worden gegeven. Het is mogelijk om de tweede dosis tot zes weken na de eerste injectie toe te dienen. Dat concludeert VN-gezondheidsorganisatie WHO.
 • Wereldwijd zijn volgens de telling van de Johns Hopkins University in Baltimore inmiddels meer dan 100 miljoen coronabesmettingen vastgesteld. Naar schatting is er 1,4 miljard keer op het coronavirus getest.