Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.
'Groepen ouderen durven nog niet te sporten, maatregelen van sportclubs ten spijt'
Hoewel sportclubs weer geopend zijn, blijven veel ouderen thuis. Maatregelen die door clubs getroffen zijn worden niet voldoende geacht om hen te beschermen tegen het coronavirus, schrijft de NOS op basis van sportkoepel NOC*NSF.

Een op de vijf ouderen blijft momenteel nog liever thuis, in plaats van het afreizen naar een bridge-, jeu de boules-, bowling-, biljart- of schaakclub. Doordat competities wél weer zijn opgestart, levert dat problemen op voor teams, die bijvoorbeeld niet kunnen aantreden met complete teams. 

Veel sportclubs zijn overigens niet in financiële problemen terechtgekomen, doordat leden 'gewoon' hun contributie blijven betalen.
een paar seconden geleden
Thailand meldt eerste sterfgevallen in meer dan honderd dagen
Voor het eerst in ruim honderd dagen is een persoon in Thailand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een Thaise ambtenaar (54) die eerder deze maand terugkeerde uit Saoedi-Arabië. Hij werd twee weken geleden opgenomen in een ziekenhuis in Bangkok en overleed vrijdag. Thailand telt nu 59 coronasterfgevallen. (Foto: Pro Shots)
29 minuten geleden
Werknemers werken meer uren sinds coronacrisis, even vaak overspannen
Werknemers zijn tijdens de coronacrisis meer uren gaan werken, dat geldt zowel voor mensen die thuiswerken als werknemers die op locatie aan de slag zijn. Ze worden daar niet vaker overspannen van, concludeert TNO op basis van een vrijdag gepubliceerde enquête onder ruim 10.000 mensen.

Het aantal burnout-klachten blijft met 17 procent volgens TNO "onverminderd hoog". De balans tussen werk en privé is niet veranderd. "De resultaten lijken te duiden op een goede veerkracht bij werknemers", concludeert het onderzoeksinstituut.

Ruim een derde van de mensen die thuiswerken en een kwart van de werknemers die buiten de deur werken, draaien meer uren dan zij deden voor de coronacrisis. Het totale percentage werknemers dat overwerkt, is echter gedaald: van 75 procent naar 61 procent.
één uur geleden
Regionaal gezondheidsstelsel in Madrid onder druk door oplaaiing coronavirus
De Spaanse hoofdstad Madrid krijgt geen grip op de (nieuwe) uitbraak van het coronavirus. In heel Spanje werden gisteren ruim 11.000 positieve tests afgenomen, waarvan het gros in Madrid. Ziekenhuizen trekken aan de bel.

In totaal telt de hoofdstad een derde van de in totaal 122.000 gemelde besmettingen van de afgelopen twee weken. Een op de vijf bedden in Madrileense ziekenhuizen zijn nu ingenomen door coronapatiënten. In buitenwijken zitten diverse ziekenhuizen vol en staan reguliere behandelingen onder zware druk.

Daarnaast zouden ook intensivecareafdelingen vol zijn. In een brief aan de Madrileense regering schrijven ziekenhuisbestuurders dat locaties op "alarmerende snelheid" zijn volgelopen. Behandelingen voor patiënten met andere medische kwalen dreigen te worden uitgesteld.
één uur geleden
Opnieuw nertsenbedrijf ontruimd, in totaal 54 nertsenbedrijven 'besmet'
Een nertsenbedrijf in het Limburgse Meijel met 6.500 moederdieren wordt ontruimd nadat meerdere coronabesmettingen zijn vastgesteld. Het bedrijf was onderdeel van een monitoringssysteem, waarbij er wekelijks werd getest. Daardoor werd de virusuitbraak relatief snel gesignaleerd.

In totaal is het coronavirus nu aangetroffen bij 54 Nederlandse nertsenbedrijven. Het kabinet besloot eind augustus om nertsenfokkerijen in maart 2021 te verbieden in plaats van 2024, om verdere uitbraken van het coronavirus te voorkomen. Nertsenhouders worden uitgekocht en de dieren worden niet preventief geruimd.
één uur geleden
Indiase premier vraagt op verjaardag bevolking om hulp, opnieuw 100.000 positieve tests
India maakt zojuist weer melding van bijna 100.000 nieuwe positieve tests. Het aantal ligt in lijn met eerdere dagen deze week, waardoor het totale aantal besmettingen in rap tempo is opgelopen tot ruim 5.2 miljoen. Het dodental steeg met 1.174 naar 84.372 inwoners.

Deskundigen vermoeden dat de werkelijke aantallen in India, en vooral het gemelde dodental, vele malen hoger liggen door problemen bij de testcapaciteit en tellingen. Alleen de Verenigde Staten telt momenteel meer besmettingen (6.6 miljoen) en doden (bijna 200.000). Experts verwachten dat India binnen enkele weken meer besmettingen telt.
 
Premier Narendra Modi greep zijn verjaardag gisteren aan om zijn bevolking te vragen voor betere naleving van de coronamaatregelen. Modi wil dat mondkapjes vaker gedragen worden en inwoners de social distancing maatregelen respecteren. In miljoenenstad Mumbai is het samenscholingsverbod van maximaal vier personen verlengd tot eind september.
2 uur geleden
Tsjechië meldt relatief forse recordstijging van aantal positieve tests
Tsjechië meldt zojuist voor de tweede opeenvolgende dag een recordstijging van het aantal afgenomen positieve tests. Waar het echter gisteren nog ging om iets meer dan 2.000 besmettingen, gaat het nu om meer dan 3.000 ziektegevallen.

Eerder in september ging het land pas voor de eerste keer voorbij de negatieve mijlpaal van 1.000 waargenomen besmettingen binnen één etmaal. Tsjechië telt in totaal nu 44.155 ziektegevallen.
2 uur geleden
Kabinet organiseert vanavond nieuwe persconferentie 
Vanavond geven premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge een extra persconferentie over het toegenomen aantal positieve coronatesten. Naar verwachting zullen er voor zes verschillende steden regionale maatregelen worden aangekondigd.

Zo melden Haagse bronnen aan verschillende media dat horecaondernemers in de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden) om 1.00 uur de deuren moeten sluiten en dat het maximale aantal mensen dat aanwezig mag zijn in een feestzaal teruggebracht wordt van honderd naar vijftig. 

De persconferentie is vanaf 19.00 uur te volgen op NU.nl.
2 uur geleden
Politie beëindigt feest in Leiden
De politie in Leiden heeft gisteravond een einde gemaakt aan een illegaal studentenfeest, meldt het Leidsch Dagblad. Er waren tientallen jongeren bij het feest aanwezig. Buurtbewoners alarmeerden de politie vanwege onder meer geluidsoverlast.

De politie maakte een eind aan het feest, nadat geconstateerd werd dat er meerdere coronamaatregelen werden overtreden. Er vonden geen incidenten plaats, maar de studenten lieten wel veel rommel achter.
4 uur geleden
1.916 nieuwe positieve testen in Duitsland
Het aantal positief geteste mensen in Duitsland is vrijdag met 1.916 toegenomen naar 267.773. Dat is minder dan donderdag, toen bijna 2.200 nieuwe besmettingen werden gemeld. Toch lijkt het aantal positieve tests in het land de afgelopen tijd een stijgende lijn te vertonen. Dat zien ook virologen in het land, die spreken over "niet zomaar een willekeurige fluctuatie". 

Nog eens zeven Duitsers overleden aan de gevolgen van het virus, wat het totale aantal sterfgevallen op 9.378 brengt.
6 uur geleden
Buitenlandupdate:
- Nieuw-Zeeland meldt voor de vierde dag op rij geen nieuwe binnenlandse besmettingen. Zeven mensen genazen van het virus, waarmee het totale aantal actieve besmettingen in het land werd teruggebracht naar 70.
- Een aantal gebieden in Canada beperkt de maximaal toegestane groepsgrootte om zo verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. In Toronto, Peel (Ontario) en gebieden in Ottowa is de maximum groepsgrootte van 50 teruggebracht naar 10.
- Australië gaat vrijdag naar verwachting verdere versoepeling van de coronamaatregelen aankondigen. Zo mogen meer Australiërs de grens over om terug te keren naar huis. Op het moment mogen 4.000 Australiërs per week naar het land reizen: dat aantal gaat waarschijnlijk de komende tijd met 2.000 per week omhoog.
9 uur geleden
Wereldwijd dan 30 miljoen vastgestelde besmettingen
Het aantal vastgestelde besmettingen met het virus heeft wereldwijd de 30 miljoen overstegen: rond 1.00 uur zijn sinds het begin van de coronacrisis 30.003.378 positieve testen afgenomen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Johns Hopkins University.

Het zwaarst getroffen zijn de Verenigde Staten (ruim 6.6 miljoen vastgestelde besmettingen) en India (5.1 miljoen). In Nederland zijn tot nu toe 92.200 positieve coronatests afgenomen.

Waarschijnlijk ligt het totale aantal besmettingen hoger: niet alle personen met COVID-19 worden getest op het virus.
gisteren om 23:38
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 17 september

Binnenland:
 • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat de laatste 24 uur 1.753 nieuwe positieve tests zijn gerapporteerd. Dat is het grootste aantal sinds de coronauitbraak begon in Nederland.
 • Aangezien het de verkeerde kant op gaat met het aantal besmettingen worden er morgenavond nieuwe maatregelen bekendgemaakt voor naar verwachting zes regio's. Het betreft Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden en Haarlem. De voorzitters van de bijbehorende Veiligheidsregio's hebben daar vanavond overleg over gehad met het ministerie.
 • Naar verwachting moeten cafés in deze steden om 1.00 uur sluiten en wordt de groepsgrootte in horecazaken teruggebracht van 100 naar 50 mensen. De details hiervan worden morgen bekendgemaakt. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) liet al weten dat ze dit een slecht plan vinden.
 • Ook worden de regio's in Nederland ingeschaald in de risiconiveaus waakzaam, zorgelijk en ernstig. Zo hoopt het kabinet dat voor iedereen duidelijk is dat maatregelen regionaal kunnen verschillen.
 • Het Nederlandse testsysteem is nog niet klaar voor een mogelijke tweede golf, concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op basis van onderzoek in juni en augustus.
 • Vmbo-scholen willen dat de praktijkexamens dit schooljaar worden geschrapt. Door het coronavirus hebben scholen een achterstand opgelopen die niet meer in valt te halen, zegt voorzitter Jan van Nierop van de Stichting Platforms vmbo (SPV) donderdag in het AD.
 • De dierentuinen zitten, net als andere sectoren die het van de bezoekers moeten hebben, in de hoek waar de klappen vallen. Erik Zevenbergen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD), zegt dat geen van de leden aan reorganiseren ontkomt.

Buitenland:
 • In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 10.593 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, opnieuw een dagrecord. Het hoge aantal komt mede doordat er veel meer getest wordt. Sinds die procedure gratis is gemaakt, hebben zich lange rijen voor de teststraten gevormd.
 • Het Ministerie van Buitenlandse zaken in Denemarken heeft inwoners van het land afgeraden om naar Nederland te komen als het niet echt nodig is.
 • Australische autoriteiten maken melding van het kleinste aantal positieve tests in bijna drie maanden tijd. Het land acht daarom de tijd rijp om versoepelingen door te voeren. Zo kan de lockdown in miljoenenstad Melbourne binnen tien dagen worden opgeheven, mits een oplaaiing van het virus uitblijft.
 • In India is wederom een recordaantal besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Donderdag registreerde het land 97.894 positief geteste inwoners, waarmee het totale aantal bevestigde besmettingen naar ruim 5,1 miljoen is gestegen.