Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.
'Groepen ouderen durven nog niet te sporten, maatregelen van sportclubs ten spijt'
Hoewel sportclubs weer geopend zijn, blijven veel ouderen thuis. De door de clubs getroffen maatregelen worden niet voldoende geacht om ze te beschermen tegen het coronavirus, schrijft de NOS op basis van een signalering van sportkoepel NOC*NSF.

Een op de vijf ouderen blijft momenteel liever thuis en gaat niet naar een bridge-, jeu-de-boules-, bowling-, biljart- of schaakclub. Doordat competities wél weer zijn opgestart, leidt dat tot problemen voor de clubs die niet met complete teams kunnen aantreden.

Veel sportclubs zijn overigens niet in financiële problemen geraakt, doordat leden hun contributie bleven betalen. (Foto: 123RF)
12 minuten geleden
RIVM scherpte mondkapjesadvies voor personeel ouderenzorg stilzwijgend aan
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een mondkapjesadvies in de ouderenzorg stilzwijgend aangepast, bevestigt het RIVM na berichtgeving van Nieuwsuur. Aanvankelijk hoefden medewerkers geen mondkapjes te dragen als zij kort contact hadden met een patiënt, maar begin mei schreef het RIVM toch op dat dit noodzakelijk was. Lees hier meer. (Foto: Pro Shots)
één uur geleden
Nice verscherpt coronamaatregelen na toename aantal positieve tests
De Franse stad Nice verscherpt een aantal coronamaatregelen. Zo mogen niet meer dan tien personen in de openbare ruimte samenkomen. Het maximale aantal bezoekers van grote evenementen is van vijfduizend teruggeschroefd naar duizend. Verder moeten cafés tussen 0.30 en 6.00 uur gesloten zijn en mogen winkels na 20.00 uur geen alcohol meer verkopen.

De maatregelen worden aangescherpt vanwege een toename van het aantal nieuwe besmettingen in de stad. Marseille en Bordeaux deden dat eerder ook al. De lokale autoriteiten hopen te voorkomen dat steeds meer mensen besmet raken. Frankrijk registreerde gisteren met 10.593 nieuwe positieve tests een dagrecord.
3 uur geleden
WHO verwacht ondanks opleving van coronavirus geen grootschalige lockdowns in Europa
De huidige uitbraken van COVID-19 in Europese landen kunnen met regionale lockdowns bestreden worden, vertelt directeur Hans Kluge van de Europese tak van de gezondheidsorganisatie WHO zojuist. Hij verwacht niet dan landen opnieuw op slot gaan.

Ook waarschuwt hij voor te veel optimisme nu vaccins steeds dichterbij komen. "De dag dat er een vaccin is, is niet de dag dat de pandemie over is." Kluge vermoedt dat eerst een tweede golf zich aandient, nu in een aantal landen het aantal nieuwe besmettingen is verdubbeld en het wekelijkse aantal besmettingen in Europa groter is dan in maart en april.
3 uur geleden
Britse minister van Volksgezondheid sluit nieuwe lockdown volgende maand niet uit
De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock heeft in gesprek met Sky News gezegd dat de Britse regering "er alles aan gaat doen om de Britse bevolking te beschermen tegen het coronavirus". 

In het land stijgen de coronacijfers in rap tempo. Het aantal ziekenhuisopnames verdubbelt inmiddels iedere acht dagen. Deskundigen verwachten daarom binnen één maand een nieuwe lockdown. Eerder gingen Leicester en Manchester al opnieuw in lockdown. Hancock noemt een dergelijke stap "een laatste redmiddel", maar sluit niet uit dat een dergelijke maatregel ingevoerd moet worden. "Het is een van de dingen die we bespreken."
3 uur geleden
Vanaf maandag voorrangssysteem voor zorg- en onderwijspersoneel 
Een deel van het onderwijs- en zorgpersoneel kan zich vanaf maandag met voorrang laten testen op het coronavirus, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het plan is om deze personen zoveel mogelijk in de ochtend te testen, zodat ze nog diezelfde dag hun uitslag krijgen. Maandag wordt ook een speciaal telefoonnummer bekendgemaakt, zodat de medewerkers via die weg een testafspraak kunnen maken. Lees hier meer.
4 uur geleden
Thailand meldt het eerste coronagerelateerde sterfgeval in meer dan honderd dagen
Voor het eerst in ruim honderd dagen is een coronapatiënt in Thailand overleden. Het gaat om een Thaise ambtenaar (54) die eerder deze maand terugkeerde uit Saoedi-Arabië. Hij werd twee weken geleden opgenomen in een ziekenhuis in Bangkok en overleed vrijdag. Thailand telt nu 59 coronagerelateerde sterfgevallen. (Foto: Pro Shots)
4 uur geleden
Werknemers werken meer uren sinds coronacrisis, maar zijn even vaak overspannen
Werknemers zijn tijdens de coronacrisis meer uren gaan werken. Dat geldt zowel voor mensen die thuiswerken als personeel dat op locatie aan de slag is. Ze worden daar niet vaker overspannen van, concludeert TNO op basis van een vrijdag gepubliceerde enquête onder ruim tienduizend mensen.

Het aandeel burn-outklachten blijft met 17 procent volgens TNO "onverminderd hoog". De balans tussen werk en privé is niet veranderd. "De resultaten lijken te duiden op een goede veerkracht bij werknemers", concludeert het onderzoeksinstituut.

Ruim een derde van de mensen die thuiswerken en een kwart van de werknemers die buiten de deur werken, draaien meer uren dan zij deden voor de coronacrisis. Het totale percentage werknemers dat overwerkt, is echter gedaald. Het aandeel nam af van 75 procent naar 61 procent.
5 uur geleden
Regionaal gezondheidsstelsel in Madrid onder druk door opleving coronavirus
De Spaanse hoofdstad Madrid krijgt geen grip op de (nieuwe) uitbraak van COVID-19. In heel Spanje werden gisteren ruim elfduizend positieve tests gemeld, waarvan het gros in Madrid is geconstateerd. Ziekenhuizen trekken aan de bel.

In totaal telt de hoofdstad een derde van de in totaal 122.000 gemelde besmettingen van de afgelopen twee weken. Een op de vijf bedden in Madrileense ziekenhuizen is nu ingenomen door een coronapatiënt. In buitenwijken zitten diverse ziekenhuizen vol en staan reguliere behandelingen onder druk.

Daarnaast zouden ook ic's vol zijn. In een brief aan de Madrileense regering schrijven ziekenhuisbestuurders dat locaties met een "alarmerende snelheid" volgelopen. Behandelingen voor patiënten met andere medische kwalen dreigen te worden uitgesteld.
5 uur geleden
Opnieuw nertsenbedrijf ontruimd, in totaal 54 nertsenbedrijven getroffen
Een nertsenbedrijf in het Limburgse Meijel met 6.500 moederdieren wordt ontruimd nadat er meerdere coronabesmettingen zijn vastgesteld. Bij het bedrijf werd vanwege een monitoringssysteem wekelijks getest. Daardoor werd de uitbraak relatief snel gesignaleerd.

Het coronavirus is nu bij in totaal 54 Nederlandse nertsenbedrijven aangetroffen. Het kabinet besloot eind augustus nertsenfokkerijen per maart 2021 te verbieden in plaats van per 2024. Dit moet verdere uitbraken voorkomen. Nertsenhouders worden uitgekocht en de dieren worden niet preventief geruimd.
5 uur geleden
Indiase premier vraagt op zijn verjaardag de bevolking om hulp
India maakt zojuist melding van bijna 100.000 nieuwe positieve tests. Het aantal komt overeen met de aantallen van eerder deze week. Het totale aantal bevestigde besmettingen is in rap tempo opgelopen tot ruim 5,2 miljoen. Het aantal overleden coronapatiënten steeg met 1.174 naar 84.372.

Deskundigen vermoeden dat de werkelijke cijfers in India - en dan met name het aantal sterfgevallen - vele malen hoger zijn. Door problemen met de testcapaciteit en tellingen zouden de getallen verre van compleet zijn. Alleen de VS telt momenteel meer positieve tests (6,6 miljoen) en overleden coronapatiënten (bijna 200.000). Experts verwachten dat India binnen enkele weken meer besmettingen telt.
 
Premier Narendra Modi greep zijn verjaardag gisteren aan om zijn bevolking te vragen de coronamaatregelen beter na te leven. Modi wil dat inwoners vaker mondkapjes dragen en aan sociale distancing doen. In miljoenenstad Mumbai is het verbod op samenscholingen met meer dan vier personen verlengd tot eind september. (Foto: Pro Shots)
6 uur geleden
Tsjechië meldt relatief forse stijging van aantal positieve tests
Tsjechië meldt zojuist voor de tweede opeenvolgende dag een recordstijging van het aantal afgenomen positieve tests. Waar het gisteren nog om iets meer dan tweeduizend besmettingen ging, gaat het nu om meer dan drieduizend gevallen.

Eerder in september registreerde het land voor het eerst meer dan duizend positieve tests binnen een etmaal. Tsjechië telt in totaal 44.155 gevallen.
6 uur geleden
Rutte en De Jonge geven vanavond een persconferentie 
Vanavond geven premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge een extra persconferentie over het toegenomen aantal positieve coronatesten. Naar verwachting zullen voor zes verschillende steden regionale maatregelen worden aangekondigd.

Zo melden Haagse bronnen aan verschillende media dat horecaondernemers in de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden) om 1.00 uur de deuren moeten sluiten en dat maximaal vijftig in plaats van honderd mensen in een feestzaal mogen zijn.

De persconferentie is vanaf 19.00 uur te volgen op NU.nl.
6 uur geleden
Politie beëindigt feest in Leiden
De politie heeft gisteravond een einde gemaakt aan een illegaal studentenfeest in Leiden, meldt het Leidsch Dagblad. Er waren tientallen jongeren op het feest afgekomen. Buurtbewoners alarmeerden de politie vanwege onder meer geluidsoverlast.

De politie constateerde dat op het feest meerdere coronamaatregelen niet werden nageleefd. De beëindiging van het feest leidde niet tot incidenten, maar de studenten lieten wel rommel achter.
8 uur geleden
1.916 nieuwe positieve testen in Duitsland
Het aantal positief geteste personen in Duitsland is vrijdag met 1.916 toegenomen tot 267.773. Dat zijn er minder dan donderdag, toen bijna 2.200 nieuwe gevallen werden gemeld. Toch lijkt het aantal positieve tests per dag een stijgende lijn te vertonen. Dat zien ook virologen in het land, die spreken over "niet zomaar een willekeurige fluctuatie". 

Nog eens zeven coronapatiënten in Duitsland zijn overleden, wat het totale aantal sterfgevallen op 9.378 brengt.
10 uur geleden
Buitenlandupdate:
-Nieuw-Zeeland meldt voor de vierde dag op rij geen nieuwe binnenlandse besmettingen. Zeven mensen genazen van het virus, waarmee het totale aantal actieve besmettingen in het land werd teruggebracht naar zeventig.
-Een aantal gebieden in Canada beperkt de maximale omvang van groepen om zo een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. In Toronto, Peel (Ontario) en gebieden in Ottawa mogen niet langer vijftig maar tien mensen samenkomen.
-Australië gaat vrijdag naar verwachting een verdere versoepeling van de coronamaatregelen aankondigen. Zo mogen meer Australiërs de grens over om terug te keren naar huis. Op het moment mogen vierduizend Australiërs per week naar het land reizen: dat maximum gaat waarschijnlijk de komende tijd met tweeduizend omhoog.
13 uur geleden
Wereldwijd dan dertig miljoen positieve tests
Het aantal wereldwijd vastgestelde besmettingen met het coronavirus is de dertig miljoen gepasseerd: rond 1.00 uur zijn sinds het begin van de coronacrisis 30.003.378 positieve testen afgenomen. Dat blijkt uit de recentste cijfers van Johns Hopkins University.

De Verenigde Staten (ruim 6,6 miljoen) en India (5,1 miljoen) zijn het zwaarst getroffen. In Nederland zijn tot nu toe 92.200 positieve coronatests afgenomen.

Waarschijnlijk is het totale aantal gevallen groter: niet alle besmette personen worden getest op het virus.
gisteren om 23:38
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 17 september

Binnenland:
 • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat in de laatste 24 uur 1.753 nieuwe positieve tests zijn gerapporteerd. Dat is het grootste aantal sinds het virus in Nederland is opgedoken.
 • Aangezien het met het aantal positieve tests de verkeerde kant op gaat, worden vrijdagavond nieuwe maatregelen voor naar verwachting zes regio's aangekondigd. Het gaat om Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden en Haarlem. De voorzitters van de bijbehorende veiligheidsregio's hebben daar donderdagavond met het ministerie over gesproken.
 • Naar verwachting moeten cafés in deze steden om 1.00 uur de deuren sluiten en mogen maximaal vijftig in plaats van honderd mensen een horecazaak bezoeken. De details worden vrijdag bekendgemaakt. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) liet al weten dit een slecht plan te vinden.
 • Ook worden de regio's in Nederland ingeschaald in de niveaus 'waakzaam', 'zorgelijk' en 'ernstig'. Zo hoopt het kabinet dat voor iedereen duidelijk is dat maatregelen regionaal kunnen verschillen.
 • Het Nederlandse testsysteem is nog niet klaar voor een mogelijke tweede golf, concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op basis van onderzoek.
 • Vmbo-scholen willen dat de praktijkexamens dit schooljaar worden geschrapt. Door het coronavirus hebben scholen een achterstand opgelopen die niet meer in te halen valt, zegt voorzitter Jan van Nierop van de Stichting Platforms vmbo (SPV) donderdag in het AD.
 • De dierentuinen zitten, net als andere sectoren die het van de bezoekers moeten hebben, in de hoek waar de klappen vallen. Erik Zevenbergen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD), zegt dat geen van de leden aan reorganiseren ontkomt.

Buitenland:
 • In Frankrijk zijn in de afgelopen 24 uur 10.593 positieve tests afgenomen, opnieuw een dagrecord. Het aantal is onder meer gestegen doordat er meer getest wordt. Sinds die procedure gratis is gemaakt, zijn er lange rijen voor de teststraten ontstaan.
 • Het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inwoners van het land afgeraden naar Nederland te reizen als dat niet echt nodig is.
 • Australische autoriteiten maken melding van het kleinste aantal positieve tests in bijna drie maanden tijd. Het land acht daarom de tijd rijp om versoepelingen door te voeren. Zo kan de lockdown in miljoenenstad Melbourne binnen tien dagen worden opgeheven, mits een opleving van het virus uitblijft.
 • In India is wederom een recordaantal positieve tests uitgevoerd. Donderdag registreerde het land 97.894 positief geteste inwoners, waarmee het totale aantal bevestigde gevallen naar ruim 5,1 miljoen is gestegen.