Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Duitse coronaregels gelden waarschijnlijk tot in januari
De huidige coronamaatregelen in Duitsland gelden waarschijnlijk tot in januari, zegt bondskanselier Angela Merkel in het parlement. "Gezien het hoge aantal besmettingen gaan we ervan uit dat de beperkingen tot begin januari zullen blijven gelden, zeker voor de meeste regio's", aldus Merkel. "We moeten helaas mededelen dat we geen versoepelingen kunnen beloven voor Kerstmis en Oudjaarsavond." 

Eerder op de dag werd bekend dat het aantal nieuwe positieve coronatests in Duitsland voor de derde dag op rij is gestegen. Er zijn 22.268 nieuwe gevallen gemeld. Gisteren waren het er ongeveer 18.500. Nog een dag eerder werden zo'n 13.500 nieuwe gevallen geregistreerd.
32 minuten geleden
Lezersvragen: Heeft vaccinatie nog nut als je al COVID-19 hebt gehad?
Vermoedelijk hebben bijna een miljoen Nederlanders antistoffen in het bloed na besmet te zijn geweest met het coronavirus. Toch lijkt het in de toekomst ook voor deze groep nuttig om een vaccin te halen.
 
Maandag vroegen we via ons reactieplatform NUjij welke vragen jullie hebben over het mogelijke coronavaccin. Een van de vragen die regelmatig langskwam, is of het zinvol is om een coronavaccin te geven aan mensen die al een infectie hebben gehad. Dit is, met de kennis die we nu hebben, inderdaad het geval.
één uur geleden
Britse premier Johnson uit quarantaine
De Britse premier Boris Johnson gaat donderdag weer uit quarantaine. Hij zal tijdens een persconferentie vertellen in welke Engelse regio's beperkende maatregelen van kracht blijven om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Johnson zat sinds 15 november thuis, omdat hij in contact was geweest met een besmette persoon. De premier raakte zelf eind maart besmet met het virus, waarna hij drie dagen op de intensive care werd behandeld. (Foto: ANP)
2 uur geleden
CPB minder pessimistisch over Nederlandse economie in 2020
De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 4,2 procent, meldt het Centraal Planbureau (CPB) woensdag. Deze verwachting is iets positiever dan de 5,1 procent krimp die het CPB eerder raamde. Voor volgend jaar is de verwachting iets naar beneden bijgesteld. Het bureau gaat voor 2021 uit van een groei van 2,8 procent, waar eerder nog een stijging van 3,2 procent werd verwacht.

Het CPB is nu iets positiever over 2020 dan bij de voorspelling in augustus, omdat de economie in het derde kwartaal meer herstelde dan verwacht. Tussen begin juli en eind september veerde de Nederlandse economie met 7,7 procent op, na een ongekende harde daling van 8,5 procent in het tweede kwartaal.
3 uur geleden
Hooggerechtshof VS maakt einde aan beperkingen voor gebedshuizen
Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo teruggefloten vanwege de beperkingen die hij instelde voor diensten in gebedshuizen. Vijf van de negen hoogste rechters stemden voor het honoreren van de verzoeken van het rooms-katholieke bisdom Brooklyn en twee orthodox-joodse gemeenschappen.

Op 6 oktober besloot gouverneur Cuomo alle niet-essentiële bedrijven te sluiten in gebieden waar het aantal nieuwe coronabesmettingen snel opliep, waaronder enkele buurten in Brooklyn. Gebedsdiensten mochten nog worden bijgewoond door 10 of 25 personen. De geloofsgemeenschappen zien dit als een inbreuk op hun grondwettelijke religieuze vrijheid en stellen dat hun gebedshuizen er willekeurig uit zijn gepikt. Zij vingen eerder bot bij twee lagere rechtbanken.

Soortgelijke zaken eindigden eerder dit jaar juist in het nadeel van kerkgenootschappen uit Nevada en Californië. Die uitspraken zijn voor het overlijden van de progressieve hoge rechter Ruth Bader Ginsburg gedaan. Zij, haar drie progressieve collega's en opperrechter John Roberts vormden toen nog een meerderheid.
4 uur geleden
Aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland opnieuw gestegen
Voor de derde dag op rij is het aantal nieuwe positieve coronatests in Duitsland flink gestegen. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldt 22.268 nieuwe gevallen.

Dat is een forse stijging ten opzichte van de ongeveer 18.500 nieuwe gevallen die woensdag werden gemeld. Dinsdag was er sprake van ongeveer 13.500 nieuwe gevallen. In de drie dagen daarvoor was het aantal nieuwe gevallen juist telkens gedaald. Mogelijk had dat te maken met de afname van testen en de registratie in het weekend.

In het afgelopen etmaal zijn nog eens 389 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Het dodental als gevolg van de epidemie in Duitsland komt daarmee uit op 15.160.
10 uur geleden
Premier Curaçao noemt stijging aantal nieuwe besmettingen alarmerend
De Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath maakt zich zorgen over het recordaantal coronabesmettingen dat woensdag op het eiland is geregistreerd. Woensdag testten 105 van de 553 geteste personen positief. Het aantal geteste personen was eveneens een record voor Curaçao. Daarmee zijn er op het eiland 869 actieve besmettingen. Tien coronapatiënten liggen in het ziekenhuis. Rhuggenaath noemt de cijfers alarmerend.

Op 19 november werden 79 besmette personen geregistreerd. Dat was tot nu toe het grootste aantal besmettingen op één dag op het eiland. Rhuggenaath waarschuwde de bevolking woensdag: "Als we ons niet beter aan de maatregelen houden, dan komen we in een lockdown. Doen we het niet zelf, dan zorgt het buitenland wel voor een lockdown." Momenteel geldt code geel voor passagiers uit Nederland. Per 1 december wil het eiland zijn grenzen openen voor bezoekers uit een groot deel van de Amerikaanse staten.

De Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth zei woensdag dat "er strengere maatregelen moeten worden genomen" als het aantal besmettingen per dag zo groot blijft en verder oploopt. Momenteel geldt er op het eiland een avondklok van 21.00 uur tot 4.30 uur, mondkapjes zijn verplicht in alle winkels en bijeenkomsten met meer dan vier mensen zijn verboden.

Curaçao was in maart en april in lockdown. Zo gold toen de regel dat automobilisten slechts twee dagen per week de weg op mochten. Volgens epidemioloog Gerstenbluth worden deze maatregelen mogelijk weer ingevoerd om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
10 uur geleden
Ziekteverzuimpercentage in verpleging bereikt recordhoogte in tweede kwartaal
In het door de coronapandemie gedomineerde tweede kwartaal van dit jaar lag het ziekteverzuim in de verpleging, verzorging en thuiszorg op 7,9 procent, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Niet eerder sinds het CBS de cijfers per branche bijhoudt, was het percentage ziekmeldingen zo hoog.

In het tweede kwartaal van 2019 bedroeg het verzuim in deze branche nog 6,8 procent. Voor de sector zorg en welzijn als geheel steeg het percentage ziekmeldingen in een jaar tijd van 5,6 procent tot 6,2 procent.

Ook onder huisartsen en bij gezondheidscentra en de kinderopvang was het verzuimpercentage flink hoger dan vorig jaar. In sociaal werk en de geestelijke gezondheidszorg is nauwelijks verschil te zien en in de jeugdzorg was het ziekteverzuimpercentage zelfs lager. Het CBS houdt deze gegevens sinds 2010 per deelbranche bij. Lees hier meer.
10 uur geleden
CBS: Sterfte tijdens eerste coronagolf in zuiden acht keer zo hoog als in noorden
De eerste coronagolf heeft in de zuidelijke provincies beduidend meer levens geëist dan in de rest van Nederland. Zuidelijk Nederland telde relatief ruim acht keer zoveel overleden coronapatiënten als Noord-Nederland. Dat blijkt uit regionale cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft bekendgemaakt.

Het CBS meldde eerder al dat van begin maart tot eind juni in totaal meer dan tienduizend Nederlanders zijn overleden aan COVID-19. Vooral veel oudere patiënten bezweken aan de ziekte. Van alle overledenen kwamen er 3.861 uit Noord-Brabant en Limburg.

Afgezet tegen de totale bevolking wordt duidelijk dat het zuiden veel zwaarder werd getroffen dan andere delen van het land. Per 100.000 inwoners overleden in Noord-Brabant en Limburg 105 mensen aan COVID-19. Lees hier meer.
10 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 25 november

Nederland:
 • Het RIVM meldde 4.947 positieve coronatests. Dat zijn er minder dan het dagelijkse gemiddelde van afgelopen week (5.276).
 • In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 1.839 coronapatiënten, 86 minder dan gisteren. 529 van hen liggen op de intensive care, 3 minder dan een dag eerder.
 • Een op de drie Nederlanders is tijdens de coronapandemie minder gaan sporten.
 • De mondkapjesplicht die op 1 december van kracht wordt, zal volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) niet gelden in gebedshuizen.
 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Estland aangescherpt. Wie uit Tallinn of de regio Ida-Virumaa terugkeert, krijgt het dringende advies tien dagen in quarantaine te gaan.
 • In Drenthe zal carbidschieten worden toegestaan, maar zonder publiek. Maximaal vier mensen mogen bij elkaar komen om de melkbussen te laten knallen. Dat viertal moet wel onderling 1,5 meter afstand houden.

Internationaal:
 • Franse skigebieden zullen dit jaar niet meer opengaan. Wellicht kan dat in januari wel weer.
 • Frankrijk gaat wel maatregelen versoepelen, zodat familieleden met Kerst samen kunnen zijn.
 • Duitsland gaat het afsteken van vuurwerk op grote pleinen verbieden om de druk op ziekenhuizen te verlichten.
 • De Australische deelstaat New South Wales laat mensen weer op kantoor werken en versoepelt de regels rondom social distancing. De staat heeft al drie weken lang geen nieuwe lokale besmettingen geregistreerd.
 • De Europese Unie heeft met de vaccinontwikkelaar Moderna een contract voor 80 miljoen doses gesloten.