Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in ons liveblog. Goed om te weten: om 14.00 uur volgt het coronadebat in de Kamer. Onze verslaggevers Avinash Bhikhie en Edo van der Goot verzorgen regelmatig updates.

Dodental Spanje voorbij de 9.000
Het dodental in Spanje ligt woensdag op 9.053, melden de autoriteiten. Meer dan 100.000 mensen in het land zijn bevestigd besmet, al wordt niet iedereen met symptomen getest. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen. (Foto: Pro Shots)
één minuut geleden

Saoedi-Arabië vraagt moslims om pelgrimstocht hadj uit te stellen

Het koninkrijk Saoedi-Arabië verwelkomt jaarlijks miljoenen pelgrims. En hoewel de hadj pas eind juli begint, heeft het land toch al zorgen over de gezondheid en veiligheid van de bezoekers. Daarom doet het een dringende oproep om voorlopig nog geen reizen te plannen naar Saoedi-Arabië tot er meer bekend is over de ontwikkeling van het coronavirus. Eerder beperkte Saoedi-Arabië al de toegang tot het land, om te voorkomen dat de kleinere pelgrimstocht Umra, voor problemen zou kunnen gaan zorgen. Elke moslim wordt geacht eens in het leven de hadj te ondernemen, mits ze daar fysiek en financieel toe in staat zijn. 

42 minuten geleden
Sint-Oedenrode zwaar getroffen
Het Brabantse Sint-Oedenrode is zwaar getroffen door het coronavirus, zo schrijft Omroep Brabant woensdag. Het huis-aan-huisblad van de plaats heeft deze week vijf pagina's met rouwadvertenties.
één uur geleden
Recordaantal patiënten mag ziekenhuis België verlaten
Een recordaantal van 436 patiënten heeft het ziekenhuis in België mogen verlaten, zo is woensdag bekendgemaakt bij de dagelijkse persconferentie in het land. Het dodental in het land ligt op 828.  
één uur geleden

Briefing beëindigd, Tweede Kamer debatteert om 14.00 uur met kabinet
De briefing is beëindigd. De Tweede Kamer debatteert om 14.00 uur met het kabinet over de aanpak van de bestrijding van het coronavirus. De belangrijkste boodschap van het RIVM is dat de modellen laten zien dat Nederland op de goede weg is, maar dat het van cruciaal belang is dat iedereen zich aan de maatregelen blijft houden. Diederik Gommers (NVIC) schetst een zorgwekkend beeld bij de Nederlandse ic's. Verpleegkundigen moeten meer patiënten behandelen dan normaal en dat levert stress op. Dat kan leiden tot fatale fouten. Ook zei hij niet te weten in welke situatie Nederland belandt als het aantal patiënten op de ic boven het maximum van 2.400 bedden komt. Gommers zei dat het aan de minister is om te bepalen hoe de zorg in dit zwarte scenario eruit komt te zien.

één uur geleden
Nieuwe beademingsapparaten nog deze week bruikbaar
De beademingsapparaten die bij Philips zijn besteld, zijn op dit moment niet bruikbaar. Het gaat om beademingsapparaten voor thuisgebruik en omdat het producten zijn die voor de Amerikaanse markt bestemd zijn, past de zuurstofaansluiting van de Nederlandse ziekenhuizen niet op het apparaat. Maar dit zijn problemen die op te lossen zijn, zegt Gommers. Er wordt gewerkt aan een oplossing en hij verwacht de beademingsapparaten nog deze week in te zetten.
2 uur geleden
'Opschalen is een plicht'
De ziekenhuizen moeten maandag gezamenlijk opgeschaald zijn 2.400 bedden. Op de vraag of dat haalbaar is, zegt Gommers dat dat geen vraag moet zijn. "Niet halen kan niet", zegt hij. "Dit zijn we aan de bevolking verplicht."
2 uur geleden
Ziekenhuizen houden kaart tegen de borst
Gommers is blij dat er nu een centraal punt is vanwaaruit de coronapatiënten over ziekenhuizen in Nederland worden verspreid. Tegelijkertijd zegt hij nog steeds berichten te krijgen dat sommige ziekenhuizen niet open zijn over de hoeveelheid beschikbare ic-bedden. De registratie van de capaciteit verloopt via een programma, maar dat gaat op basis van vertrouwen. Ziekenhuizen moeten zelf invullen hoeveel bedden en beademingsapparaten beschikbaar zijn.
2 uur geleden
'Druk op intensive care neemt toe'
Gommers legt uit hoe de capaciteit in de ic is ingericht. Normaal gesproken is er plaats voor 1.150 ic-bedden. In deze fase kunnen de ziekenhuizen de zorg bieden naar de maatstaven van de Nederlandse ic's. "We zitten nu in de tweede fase", zegt Gommers. En dat betekent dat ic-patiënten buiten de ic's worden behandeld, op gewone afdelingen. Ook wordt het uiterste gevraagd van ic-personeel. Waar ic-verpleegkundigen normaal gesproken twee patiënten verzorgen, moeten zij nu drie of soms vier patiënten verzorgen. "Dat geeft spanning. De verpleegkundigen voelen de druk. Zij voelen de stress dat je niet in control bent, dat je fouten maakt waar patiënten komen te overlijden." In deze tweede fase is er maximaal plek voor 2.400 bedden. Zijn er meer nodig, dan komt Nederland in een zwart scenario terecht. "Hoe we dan verder moeten, dat weten we niet", aldus Gommers. Het uitroepen van deze crisissituatie is een besluit dat de minister moet nemen.
2 uur geleden
Daarmee is een eind gekomen aan de inbreng van Van Dissel. Gommers en Van Diemen-Steenvoorden nemen het nu over. Zij zullen nader ingaan op onder meer de ic-capaciteit.
2 uur geleden

'Zijn mondkapjes nodig om anderen te beschermen?'
Carla Dik-Faber (ChristenUnie) heeft ook een vraag over mondkapjes. Zij wil weten of het verstandig is om een mondkapje te dragen om anderen niet te besmetten, ook omdat mensen het virus kunnen dragen zonder zich ziek te voelen.

Volgens Van Dissel is dat niet nodig, omdat mensen al 1,5 meter afstand moeten houden. Bovendien is het in de fase waar mensen nog geen symptomen vertonen belangrijker dat mensen hun handen wassen en niet aan het gezicht komen.

2 uur geleden

Worden alle overleden personen getest?
Maarten Hijink (SP) wil meer weten over het sterftecijfers. Op dit moment zijn er 1.039 mensen overleden bij wie is vastgesteld dat zij zijn gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Omdat er in Nederland niet genoeg getest wordt, zijn er mensen overleden met symptomen van het coronavirus, die niet in de statistieken terugkomen.

Van Dissel zegt dat het RIVM niet veel kan doen aan de manier waarop de artsen en de GGD's de overledenen registreren. Om in kaart te brengen hoeveel mensen aan COVID-19 zijn overleden, moet op termijn gekeken worden naar de sterftecurve.

3 uur geleden

'Geen extra maatregelen nodig'
We zijn toe aan de vragen vanuit de Tweede Kamer. Lodewijk Asscher (PvdA) wil meer weten over de onjuiste aanname over de ligduur op de ic en de doorwerking daarvan op de prognose van de ic-capaciteit. Hij wil weten of er niet extra maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat Nederland in een "zwart scenario" terechtkomt waar de ic's overbelast raken. Hij vraagt onder meer of mondkapjes in de openbare ruimte verplicht moeten worden en of voor kerkelijke bijeenkomsten dezelfde regels met betrekking tot samenscholing moeten gelden.

Van Dissel wijst erop dat de modellen per 19 maart zijn aangepast. Diederik Gommers (NVIC) zal zo meteen ingaan op de druk op de zorg. Extra maatregelen lijken Van Dissel niet nodig. "Ik zie in Den Haag bijna lege trams. Nieuwe maatregelen voegen bijna niets meer toe."

3 uur geleden
Van Dissel sluit af met een samenvattende slide. Het doel blijft kwetsbaren beschermen en zorg te kunnen blijven bieden.
3 uur geleden
'Volhouden van maatregelen is cruciaal'
Van Dissel heeft het nu over het reproductiegetal. Dat is het aantal mensen dat een besmet persoon infecteert met het virus. In de modellen is te zien dat het aantal mensen dat besmet raakt afneemt. Ook nu benadrukt Van Dissel dat het om indicaties gaat, maar hij ziet een positieve trend waar het reproductiegetal onder de nul duikt. Te zien is hoe de maatregelen van het kabinet lijken door te werken in de modellen. Dat betekent niet dat de maatregelen kunnen worden versoepeld. "Je zal door moeten gaan tot het einde", zegt Van Dissel. "Volhouden van maatregelen is cruciaal. De maatregelen hebben effect. Houd vol."
3 uur geleden
'Modellen ic-capaciteit aangepast'
Van Dissel gaat nader in op de ic-capaciteit. Die dreigt eerder dan verwacht vol te lopen. Dat heeft ermee te maken dat het RIVM eerder uitging van een kortere opnameduur waardoor er sneller bedden zouden vrijkomen. Nu blijkt dat coronapatiënten gemiddeld drie weken op de ic liggen. Van Dissel wijst erop dat het RIVM geen data had om de eerste prognose te maken en zich beriep op schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Sinds 19 maart zijn er Nederlandse gegevens over de opnameduur. De modellen zijn daarna aangepast.
3 uur geleden

'Knik in opname 'ic-patiënten''
Ook het aantal patiënten die op de intensive care belanden, lijkt af te vlakken. De rekenmodellen laten zien dat er "een knik" waarneembaar is. Ook hier is Van Dissel nog voorzichtig. "Het lijkt op een soort kanteling, het lijkt af te vlakken. Dat zal zich de komende dagen moeten bewijzen."

3 uur geleden
'Afvlakking voorzichtig waarneembaar'
Het aantal gemelde coronapatiënten bij de GGD's laat in de grafiek een afvlakking zien. Ook het aantal gemelde patiënten die in ziekenhuizen zijn opgenomen laat een afname zien. Van Dissel benadrukt dat het gaat om patiënten bij wie het coronavirus is vastgesteld. Ook wijst hij erop dat het om de eerste cijfers gaat, die kunnen afwijken
3 uur geleden
Aantal patiënten in Noord-Brabant neemt af, Zuid-Holland neemt toe
Het woord is als eerst aan Van Dissel. In zijn presentatie laat hij de laatste stand van zaken zien. Opmerkelijk is dat het aantal opgenomen patiënten in Noord-Brabant afneemt en in Zuid-Holland toeneemt. In het noorden van het land blijft het aantal laag. Voor Van Dissel is dat een bevestiging dan het coronavirus in Nederland een verdeeld beeld laat zien.
3 uur geleden
Volg hier live de briefing in de Tweede Kamer
Kamerleden krijgen in technische briefing update over het coronavirus
Video
Kamerleden krijgen in technische briefing update over het coronavirus
4 uur geleden
Beschikbaarheid medicijnen landelijk geregeld
De beschikbaarheid van medicijnen zal landelijk geregeld gaan worden "om de sterk groeiende vraag naar geneesmiddelen op de intensive care voor de behandeling van coronapatiënten het hoofd te bieden", zo meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport woensdag. "Geneesmiddelen zijn net als ic-bedden en beademingsapparatuur bepalend voor de beschikbare capaciteit op de intensive care."
5 uur geleden
Persconferentie over maatregelen trekt ruim 7,5 miljoen kijkers
Ruim 7,5 miljoen mensen hebben dinsdag de persconferentie van het kabinet over de nieuwe coronamaatregelen gezien, blijkt uit gegevens van Stichting KijkOnderzoek. Premier Mark Rutte maakte hierin bekend dat scholen, kinderopvangcentra en horeca tot en met 28 april gesloten blijven.
6 uur geleden
'HEMA vreest faillissement, houdt helft van de huur in'
HEMA vreest dat het een langdurige coronacrisis niet zal overleven, schrijft het Financieele Dagblad (FD). In Nederland zag de keten de omzet al met een derde krimpen, terwijl zo'n tweehonderd buitenlandse vestigingen zelfs moesten worden gesloten. Daarom neemt het warenhuis maatregelen zoals het deels inhouden van de huur. (Foto: Pro Shots)
7 uur geleden
Trump roept Florida op MS Zaandam toe te laten
Trump heeft de autoriteiten in Florida opgeroepen om het cruiseschip MS Zaandam toe te laten. Op het cruiseschip bleken vorige week meerdere mensen besmet met het coronavirus. Sindsdien zoekt het schip, dat onder de Nederlandse vlag vaart, naar een bestemming. 

Trump gaat met Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, in gesprek over het toelaten van het cruiseschip. "De passagiers gaan dood op het schip", zegt de president. De gouverneur van Florida heeft eerder aangegeven het cruiseschip te willen weigeren.

Van de twintig Nederlandse opvarenden is er één overleden aan COVID-19. Lees hier meer over de situatie op de MS Zaandam.
7 uur geleden
Aantal doden wegens coronavirus in Duitsland stijgt naar 732
Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in Duitsland is met 149 gestegen naar 732. Het aantal gemelde besmettingen in dat land is met ruim 5.453 gevallen toegenomen tot ruim 67.000, meldt het Robert Koch Instituut, het Duitse equivalent van het RIVM, woensdag.
8 uur geleden
Beurzen beleven slechtste kwartaal sinds 1987
Het coronavirus heeft de beurzen wereldwijd flink geraakt in het eerste kwartaal van 2020. De Amerikaanse beursindex S&P 500 leed een verlies van 20 procent; de laagste positie sinds 2008. De aandelenbeurs op Wall Street sloot dinsdagavond ook met verlies voor onder meer de Dow Jones en de FTSE 100 van Londen. Zij verloren het afgelopen kwartaal respectievelijk 23 en 25 procent.

De aandelenbeurs wordt momenteel hard geraakt door angst van investeerders voor de gevolgen van het COVID-19-virus. Lees hier meer.
8 uur geleden
Op Curaçao is maandag een lockdown afgekondigd, die minimaal twee weken gaat duren. Journalist José de Bruin vertelt hoe de situatie daar nu is.
Lockdown Curaçao: 'Het is niet voor te stellen'
Video
Lockdown Curaçao: 'Het is niet voor te stellen'
10 uur geleden
Recordaantal sterfgevallen in Verenigde Staten
Het aantal overleden coronapatiënten in de Verenigde Staten is met 865 personen gestegen naar 3.873, meldt de Johns Hopkins University. Dat is een recordaantal nieuwe sterfgevallen. In de stad New York, het epicentrum van het virus, zijn al meer dan duizend mensen overleden. 

Het aantal vastgestelde besmettingen ligt op 188.172. Daarmee is de VS het land met het hoogste aantal besmettingen wereldwijd.

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de VS rekening moet houden met 100.000 tot 240.000 doden, zelfs als iedereen zich aan de sociale onthouding houdt. Zonder de maatregelen zouden er volgens gezondheidsexperts mogelijk zelfs miljoenen doden vallen.

Trump drong er tijdens een persconferentie nogmaals op aan dat Amerikanen zich de komende dertig dagen aan de richtlijnen rondom sociale onthouding moeten blijven houden. "Het is een kwestie van leven of dood", zei hij.
10 uur geleden
Italiaanse premier: 'Vriendschap met Nederland blijft intact' 
Als het aan de Italiaanse premier Giuseppe Conte ligt, blijft de vriendschap tussen Italië en het Nederlandse volk intact. Dat zegt Conte in een interview met De Telegraaf

Italiaanse politici schreven gisteren in een open brief in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung hoe onsolidair Nederland is in de coronacrisis omdat we ons verzetten tegen het geven van noodsteun. Ze vonden dat Nederland een gebrek aan "ethiek en solidariteit" toonde. 

"Veel Italianen begrijpen het verzet van de kant van de Nederlandse autoriteiten niet tegen een sterke, onmiddellijke, rigoureuze en effectieve, op Europees niveau gecoördineerde reactie om deze crisis het hoofd te bieden", zegt Conte. Maar volgens Conte is er geen woede richting het Nederlandse volk of Nederland als land. 

De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra gaf naar aanleiding van de kritiek van Italië gisteren toe dat hij schuldbewust is.  "We waren te weinig empathisch", zei Hoekstra.
11 uur geleden
'Artsen mogen medisch dossier coronapatiënt niet inzien zonder akkoord'
Artsen op een huisartsenpost of op de eerste hulp mogen het medisch dossier van coronapatiënten volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) niet inzien zonder toestemming van de patiënt. De AP waarschuwt ministers Martin van Rijn (Medische Zorg) en Hugo De Jonge (Volkgezondheid) hiervoor in een brief nu zij aan een tijdelijke regeling werken die inzage wel mogelijk maakt.

"Vanwege de coronacrisis vindt de Autoriteit Persoonsgegevens het gerechtvaardigd dat ook de medische gegevens van coronapatiënten tijdelijk zijn in te zien, maar alleen als patiënten daar ter plekke toestemming voor geven. Tenzij de patiënt daartoe niet meer in staat is", zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen tegen NRC.

Het kabinet vindt dat de beoordeling van verdachte gevallen op huisartsenposten nu te traag gaat door de huidige privacyregels. Volgens het kabinet zou er een uitzondering moeten zijn waarbij expliciete toezegging van de patiënt tijdelijk niet nodig is. Lees hier meer.
gisteren om 23:54
Wat kan er wel en wat kan er niet door het coronavirus?
NU.nl zet het voor je op een rij in deze overzichtelijke advieskaart.
gisteren om 23:53
Commandant luidt noodklok over situatie op Amerikaans vliegdekschip
Kapitein Brett Crozier, de commandant van de USS Theodore Roosevelt, heeft in een stevige brief aandacht gevraagd voor de situatie van de bemanning op zijn vliegdekschip. Op de USS Theodore Roosevelt, die sinds een week in een haven op Guam ligt, zijn meer dan honderd van de vijfduizend bemanningsleden positief getest op het coronavirus, terwijl het op het schip onmogelijk is om voldoende afstand van elkaar te houden. "Er is een politieke oplossing nodig", schrijft Crozier, die pleit voor maatregelen die verdere verspreiding van het virus voorkomen. "We zitten niet in een oorlog, mariniers hoeven niet te sterven." (Foto: Pro Shots/Zuma Press)
gisteren om 23:52
Ethiopië stelt verkiezingen van augustus uit
Ethiopië heeft de landelijke verkiezingen die gepland stonden voor eind augustus tot nader order uitgesteld. Vanwege de coronapandemie heeft de Nationale Kiesraad van het Afrikaanse land al zijn activiteiten moeten staken. De verkiezingen moeten een test worden voor het beleid van de hervormingsgezinde premier Abiy Ahmed, die vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Voorlopig zijn er 25 bevestigde besmettingen met het coronavirus in Ethiopië.
gisteren om 23:52
Een kudde geiten struinde dinsdag door de straten van het verlaten stadje Llandudno in Wales. Ze durven de straat op omdat de meeste mensen vanwege de lockdown in Groot-Brittannië alleen voor essentiële zaken de straat op mogen.
Geiten struinen door stadje in Wales tijdens lockdown
Video
Geiten struinen door stadje in Wales tijdens lockdown
gisteren om 23:50
VS wil honderden noodziekenhuizen inrichten
De Verenigde Staten willen 341 noodziekenhuizen opzetten om de druk die door het coronavirus op het zorgsysteem is komen te liggen te verminderen. Het Amerikaanse leger is op zoek naar hotels, slaapzalen, congrescentra en grote open ruimtes, vertelde het hoofd van de ingenieursafdeling van het Amerikaanse leger Todd Semonite dinsdag in het tv-programma Good Morning America. In New York, waar bijna 76.000 mensen zijn besmet met het virus, is onder meer een veldhospitaal ingericht in Central Park. (Foto: Reuters/Jeenah Moon)
gisteren om 23:49
Guterres wil solidariteit in 'grootste test uit VN-historie' 
António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), noemt de coronapandemie "de grootste test sinds de oprichting van de VN". De Portugees roept bij de presentatie van een rapport over de socio-economische gevolgen van het coronavirus op tot "wereldwijde solidariteit". Volgens Guterres dreigt de zwaarste recessie uit de recente geschiedenis en moeten er gecoördineerde acties komen, vooral voor armere landen. "Rijke landen moeten direct helpen om de gezondheidszorg van armere landen te ondersteunen. Anders moeten we vrezen dat het virus terugkeert op plekken waar het al onderdrukt was." (Foto: Reuters/Albin Lohr-Jones)
gisteren om 23:48
Dagoverzicht coronanieuws: dinsdag 31 maart

Nederland
  • Het aantal mensen in Nederland dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is met 175 gestegen naar 1.039. Daarnaast zijn 722 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, meldde het RIVM in de dagelijkse update.
  • Het kabinet maakte bekend dat de huidige noodmaatregelen zijn verlengd tot en met 28 april.
  • Minister Hoekstra (Financiën) erkent dat Nederland "te weinig empathisch" heeft gereageerd op het verzoek van Italië en Spanje om financiële steun van de EU.
  • Een 101-jarige vrouw die met het coronavirus was besmet, is hersteld en werd vandaag ontslagen uit het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel.
Internationaal
  • Een van de vier opvarenden die vorige week op het cruiseschip MS Zaandam zijn overleden, was een Nederlander. Het cruiseschip zou eigenlijk aanmeren in Chili, maar werd vanwege de besmette personen aan boord geweigerd.
  • Zo'n 470.000 ondernemingen in Duitsland hebben zich vanwege het coronavirus bij de overheid gemeld voor werktijdverkorting. Met werktijdverkorting kunnen werkgevers werknemers minder laten werken zonder ze te ontslaan.
  • Facebook heeft een video van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro verwijderd vanwege de verspreiding van onjuiste informatie over het coronavirus. Bolsonaro doet het virus in de video af als "een griepje".