Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Drie coronapatiënten minder op de ic
Het aantal patiënten met het coronavirus op de Nederlandse intensive care (ic) staat op 21. Gisteren waren dat er nog 24. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen ook 541 non-COVID-patiënten op de ic, 20 meer dan een dag eerder. Het aantal COVID-opnames buiten de ic bedraagt 94. Dat is hetzelfde aantal als gisteren. 

"Het aantal opnames van COVID-patiënten is onveranderd stabiel. In minder dan een derde van de Nederlandse ziekenhuizen zijn op dit moment mensen met COVID-19 opgenomen op de ic", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
31 minuten geleden
In een week ruim 20.000 aanvragen voor nieuwe loonkostensteun
Meer dan 20.000 bedrijven hebben afgelopen week een aanvraag gedaan voor overheidssteun om personeel te kunnen betalen over de periode juni tot en met september. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.

Het gaat om de tweede versie van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De maatregel is de opvolger van de eerdere NOW-regeling, die het kabinet eerder al nam bij het uitbreken van COVID-19 in maart. Doel is om werkgevers te stimuleren zo veel mogelijk personeel in dienst te houden. Lees verder.
37 minuten geleden
Podcast: Geen koets met Prinsjesdag, terug naar de koning te paard?
Prinsjesdag is de tweede ceremoniële dag die compleet op de schop moet door het coronavirus: geen koets in Den Haag, geen balkonscène en fans worden verzocht om thuis te blijven. In onze middagpodcast gaan we in gesprek met Justine Marcella, hoofdredacteur van Vorsten over Prinsjesdag in tijden van corona.
één uur geleden
Re-integreren na een burn-out: 'Kans op terugval is groter door corona'
Na een burn-out weer beginnen met werken is gewoonlijk al lastig genoeg. Maar wat gebeurt er als je moet re-integreren tijdens een wereldwijde pandemie?

Wie na een burn-out terugkeert op de werkvloer, gaat een intensief traject in. In kleine stappen en onder begeleiding krijg je steeds wat meer taken. Maar in de huidige realiteit van thuiswerken, videovergaderingen en een gebrek aan collega's zijn er genoeg valkuilen die een re-integratie kunnen bemoeilijken.

Annita Rogier, voorzitter van de Vereniging van Erkende Stress en Burn-outcoaches, zag de afgelopen maanden dan ook dat veel beginnende re-integraties gepauzeerd werden. "De kans dat je vertraging oploopt of terugvalt als je op afstand begint, is groot." Wie nu re-integreert, kan bijvoorbeeld niet rekenen op sociale steun en feedback van collega's en leidinggevenden - iemand die regelmatig gesprekken met je voert over hoe het gaat, je complimenten geeft over je voortgang, maar ook aan de bel trekt als je te lang werkt. Lees hier meer. 
2 uur geleden
België meldt voor het eerst sinds maart nul coronadoden
In de afgelopen 24 uur zijn in België geen nieuwe doden als gevolg van het coronavirus gemeld. Dat is voor het eerst sinds 10 maart. 

België geldt als een van de zwaarst getroffen middelgrote landen ter wereld. Het totale dodental door de coronacrisis staat op 9.787. De 11,5 miljoen inwoners in aanmerking genomen, komt dat neer op ongeveer 850 doden per miljoen Belgen. Alleen het ministaatje San Marino heeft verhoudingsgewijs meer doden te betreuren. 

Net als in Nederland, wordt in België de lockdown geleidelijk versoepeld. De Belgische regering stelde vorige week het dragen van mondkapjes in onder meer winkels, bioscopen en musea verplicht en beraadt zich woensdag over verdere versoepelingen of aanvullende maatregelen.
2 uur geleden
Banken zijn strenger bij afsluiten van nieuwe hypotheek door coronacrisis
Nederlandse banken zijn in het tweede kwartaal strenger geworden bij het afsluiten van hypotheken, zegt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een driemaandelijkse enquête onder banken. Ook zijn de financiële instellingen strenger geworden met betrekking tot de verstrekking van leningen aan bedrijven. De banken verwachten de komende maanden alleen nog maar strenger te worden, waarmee ze voorsorteren op de economische gevolgen van de coronacrisis.

Uit de zogenoemde Banking Lending Survey (BLS) van DNB blijkt dat zowel op het gebied van hypotheken als bedrijfskredieten de banken een stuk strenger zijn geworden. Op wat voor manier de instellingen strenger zijn, is niet bekend. Het is voor het eerst in bijna twee jaar dat de banken de zogeheten acceptatiecriteria verhoogd hebben. Lees hier meer. 
2 uur geleden
De enigmatische Britse graffitikunstenaar Banksy maakte een serie corona-gerelateerde werken in een Londense metrotrein en deelde daar beelden van.
Banksy laat zien hoe hij aan het werk was in de Londense metro
Banksy laat zien hoe hij aan het werk was in de Londense metro
2 uur geleden
KLM-personeel kan maximaal anderhalf bruto jaarsalaris meekrijgen
KLM-personeel dat langer dan tien jaar in dienst is, krijgt een bruto maandsalaris mee per dienstjaar als ze gebruikmaken van de vrijwillige vertrekregeling van het bedrijf. Daar zit een maximum aan van achttien maandsalarissen.

Dat heeft een woordvoerder van KLM laten weten. De inschrijving voor de vrijwillige vertrekregeling bij de maatschappij liep zondag af, ruim 2.400 KLM'ers hebben ingetekend. Dat is ongeveer 8 procent van het totale aantal werknemers. Door een vrijwillige vertrekregeling in het leven te roepen, hoopt KLM het aantal gedwongen ontslagen te beperken. Lees hier meer. 
2 uur geleden
Banksy plaatste dinsdag een video op zijn Instagram waarin hij aandacht vraagt voor de coronamaatregelen. In de video is te zien hoe de anonieme kunstenaar een aantal van zijn bekende ratten schildert in de Londense metro.
Banksy toont beelden van hoe hij kunst in Londense metro maakt
Banksy toont beelden van hoe hij kunst in Londense metro maakt
3 uur geleden
Rutte bij EU-top toch bereid noodleningen om te zetten in giften
Premier Mark Rutte zet de deur toch open om leningen uit het nog op te richten Europees herstelfonds om de coronacrisis te bestrijden, om te zetten in subsidies of giften. Daar moeten dan wel ferme hervormingen tegenover staan die onder andere door de Nederlandse overheid gecontroleerd moeten worden. Rutte ziet het daarom somber in dat er aankomend weekend op de EU-top een akkoord komt.

"Wij zijn nog steeds alleen maar voor leningen", zei Rutte dinsdag tijdens een Kamerdebat over de aanstaande EU-top. "Maar als landen toch willen weten wat de weg naar subsidies is, dan moet ik kunnen uitleggen aan het Nederlandse parlement en aan de Nederlandse burgers dat in ruil daarvoor fundamentele hervormingen plaatsvinden die tot nu toe stil hebben gelegen." Lees hier meer. 
3 uur geleden
Ongeveer honderd besmettingen per week opgespoord door bron- en contactonderzoek
Door bron- en contactonderzoek worden iedere week zo'n honderd besmettingen opgespoord. Dat meldt het RIVM. Tussen 22 en 28 juni zijn 97 besmettingen bij nauwe contacten van coronapatiënten vastgesteld. 

Huisgenoten van besmette personen blijken vaker besmet te worden dan andere nauwe contacten. Bij 13 procent van de huisgenoten bleek dat zij besmet waren met het coronavirus. Van de overige nauwe contacten was 3 procent besmet.
4 uur geleden
Frankrijk vierde dinsdag de nationale feestdag met een aangepaste parade vanwege het coronavirus. De parade werd dit jaar gehouden op het Place de la Concorde, zonder publiek.
Frankrijk viert nationale feestdag met aangepaste parade
Frankrijk viert nationale feestdag met aangepaste parade
4 uur geleden
Grote supermarktketens in Hongkong nemen stappen tegen hamsteren
Supermarktketens Wellcome en ParknShop, met zo'n 250 filialen in Hongkong, nemen tijdelijk maatregelen rondom de verkoop 'essentiële' producten, zoals rijst en toiletpapier. Inwoners zijn echter niet bang voor een tekort, schrijft South China Morning Post.

Belangstellenden kunnen nu maximaal twee essentiële producten per keer kopen. De supermarktketens gingen over tot de maatregel, nadat schappen met rijst en toiletpapier massaal zouden zijn geleegd. Ook in Nederland werden de producten massaal gehamsterd, uit angst voor een grootschalige besmettingsgolf die de producten schaars zouden maken.

In Hongkong werden de laatste weken weer kleine besmettingsgolven waargenomen, met stijgingen van tientallen besmettingen per dag.
5 uur geleden
RIVM: Acht sterfgevallen en zestien ziekenhuisopnames gemeld in week tijd
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg afgelopen week acht meldingen over personen die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Daarnaast zijn zestien personen opgenomen in het ziekenhuis. Een week geleden werden negentien sterfgevallen en negen opnames gemeld.

Daarnaast blijkt uit cijfers van het RIVM dat het aantal nieuwe bevestigde besmettingen is gestegen. In de afgelopen week zijn 534 coronabesmettingen aan het licht gekomen. Dat zijn er 102 meer dan in de week daarvoor.
5 uur geleden
Catalonië voert alsnog quarantainemaatregelen door, na verbod van rechter
De Spaanse regio Catalonië heeft vandaag alsnog een resolutie aangenomen die inwoners van de regio Lleida het verplicht om zoveel mogelijk thuis te blijven, om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Eerder ging een Spaanse rechter voor de maatregel liggen, omdat het tegen mensenrechten in zou druisen. De Catalaanse leider Quim Torra ziet zichzelf echter genoodzaakt om een vijftien dagen durende quarantaine op te leggen, gezien de coronabrandhaardjes die in recente weken werden ontdekt in het gebied.

In totaal moeten zo'n 160.000 personen thuisblijven. Zij mogen alleen naar buiten om te werken of met enkele andere zwaarwegende redenen, zoals een uitstapje naar de supermarkt.
5 uur geleden
Premier Rutte: 'Ik verwacht geen akkoord bij EU-top'
Premier Mark Rutte heeft voor de aanvang van de EU-top over een coronaherstelfonds gezegd dat hij nog geen akkoord verwacht. Volgens Rutte zijn de reacties op de Nederlandse plannen rondom een fonds "geen reden tot hoop op een deal".

Binnen de EU wordt een astronomisch bedrag bij elkaar verzameld om zwaar getroffen landen uit de coronacrisis te helpen. Veel EU-landen zien graag dat het grootste deel van dat geld als gift wordt overgemaakt, terwijl noordelijk gelegen landen als Nederland de voornamelijk zuidelijke landen wil verplichten om economische hervormingen door te voeren.
5 uur geleden
Frankrijk verplicht dragen van mondkapje op sommige locaties
De Franse president Emmanuel Macron heeft tijdens zijn televisietoespraak op de grote Franse nationale feestdag, Quatorze Julliet, aangekondigd dat in Frankrijk het dragen van een mondkapje op sommige plaatsen verplicht wordt. Het gaat dan om openbare ruimtes in regio's waar een oplaaiing van het virus wordt waargenomen.

Macron vertelde dat zijn regering op diverse locaties het aantal besmettingen relatief snel zag toenemen. De maatregel rondom mondkapjes geldt in eerste instantie voor enkele weken, om de verspreiding in te kunnen dammen.
5 uur geleden
'Eerste internationale studenten al geweerd door VS'
De Verenigde Staten zouden enkele internationale studenten hebben geweerd die van hun thuisland terugkeerden naar Amerika om hun opleiding voort te zetten. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van rechtbankdocumenten.

De Amerikaanse president Donald Trump maakte vorige week bekend dat hij internationale studenten, die alleen virtueel colleges volgen, het land uit wil zetten om oplaaiing van het coronavirus te voorkomen.. Diverse Amerikaanse universiteiten kondigden daarop aan een rechtszaak aan te spannen.

Uit rechtbankdocumenten blijkt nu een Zuid-Koreaanse student te zijn geweerd bij zijn aankomst op het vliegveld van San Francisco. Autoriteiten weigerden te reageren tegenover Reuters.
5 uur geleden
Winkelen in Verenigd Koninkrijk moet straks met mondkapje
Boodschappen doen en het bezoeken van andere winkels in het Verenigd Koninkrijk moet vanaf 24 juli gebeuren met een mondkapje, zo maakte premier Boris Johnson gisteravond bekend. Volgens Johnson is de stap noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Het Verenigd Koninkrijk kent met 45.000 sterfgevallen een relatief hoog dodental.

Eerder namen landen als Schotland, Duitsland, Spanje, Italië en Griekenland al soortgelijke coronamaatregelen.
6 uur geleden
Coronaopleving Hongkong mogelijk van invloed op Chinese bioscopen
De opleving van het coronavirus in Hongkong heeft mogelijkerwijs consequenties voor de heropening van bioscopen op het Chinese vasteland. Dat schrijft The Hollywood Reporter.

Volgens ingewijden zouden de bioscopen in China eind juli weer openen, maar de meer dan veertig nieuwe coronabesmettingen in Hongkong zouden weleens roet in het eten kunnen gooien. Morgen zou de film Peninsula in Hongkong in première gaan.
7 uur geleden
Loonstijgingen in juni flink lager dan voor coronacrisis
De gemiddelde loonstijging in juni bedroeg zo'n 1,9 procent, blijkt dinsdag uit maandcijfers van arbeidsvoorwaarden­adviseur AWVN. Dat is een stuk lager dan de gemiddelde loonstijgingen van zo'n 3 procent van vóór de coronacrisis.

Niet alleen de gemiddelde loonstijging komt lager uit na de coronacrisis; ook het aantal cao-akkoorden ligt flink lager.
7 uur geleden
Jumbo-omzet flink meer in coronatijd, heeft 100.000 werknemers eind 2020
Supermarktketen Jumbo zag de consumentenomzet met ruim 14 procent toenemen tot 5,1 miljard euro, meldt het bedrijf dinsdag. Dat is een toename van 634 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. De keten breidt snel uit in Nederland en België en verwacht aan het eind van dit jaar 100.000 werknemers te hebben.

Jumbo wijst naar de coronacrisis als reden voor de sterke omzetstijging. Door de corona-uitbraak waren meer mensen thuis, waardoor ze meer uitgaven in de supermarkten. Ook gingen de online verkopen door de coronacrisis de lucht in: de online omzet steeg met 50 procent vergeleken met het eerste half jaar van 2019.
8 uur geleden
Nog drie arrestaties vanwege rellen na verboden demonstratie in Den Haag
Nog drie mannen zijn dinsdag opgepakt vanwege betrokkenheid bij de ongeregelheden na het verboden antilockdownprotest op zondag 21 juni op het Malieveld in Den Haag. Die zondag werden er al 425 personen aangehouden.

De drie verdachten die dinsdag zijn opgepakt zijn een 18-jarige en 25-jarige man uit Den Haag en een 33-jarige Rotterdammer. Zij zijn in hun woning aangehouden en worden later gehoord.
9 uur geleden
Prinsjesdag zonder balkonscène en koninklijke rijtoer, Den Haag wil geen publiek
Nederlanders worden door de gemeente Den Haag, de Eerste Kamer en het ministerie van Defensie opgeroepen om op Prinsjesdag niet naar de Hofstad te komen. Daarnaast gaan de koninklijke rijtoer en de traditionele balkonscène niet door: de buitenactiviteiten op Prinsjesdag zijn sterk versoberd als gevolg van de coronamaatregelen.

Dat melden de overheidsinstanties dinsdagochtend in een persbericht. "De verwachting is dat als er een grote toestroom van mensen plaatsvindt, de maatregelen, waaronder die van 1,5 meter afstand, niet goed kunnen worden nageleefd."
9 uur geleden
Nog nauwelijks coronakrediet verstrekt aan kleine ondernemers
Er is nog maar nauwelijks geld verstrekt aan kleine ondernemers via de regeling Klein Krediet Corona (KKC). De overheid stelde via die regeling 750 miljoen euro beschikbaar, maar daarvan is sinds 29 mei nog maar 22 miljoen euro uitgekeerd, blijkt uit de Corona Monitor van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Deskundigen zeggen dinsdag tegen Het Financieele Dagblad (FD) dat het voor banken nauwelijks rendabel is om de lening te verstrekken. Ze moeten de jaarrekeningen van bedrijven doorlezen, risico's inschatten en het contact met de bedrijven onderhouden, maar krijgen daar vervolgens relatief weinig voor terug.
10 uur geleden
Reisadvies naar Portugese regio Porto versoepeld
Het aantal coronabesmettingen in de regio Porto is weer stabiel. Daarom heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies aangepast van 'oranje' naar 'geel'. Een bezoek aan de regio Lissabon blijft nog wel risicovol; dit advies blijft voorlopig oranje.

Het reisadvies voor de twee Portugese steden veranderde twee weken geleden naar oranje vanwege het toenemende aantal besmettingen in deze regio's.
10 uur geleden
Ruim 2.400 aanmeldingen voor vrijwillige vertrekregeling KLM
Ruim 2.400 personeelsleden van KLM hebben zich ingeschreven voor de vrijwillige vertrekregeling die de luchtvaartmaatschappij heeft opgetuigd, laat een woordvoerder van KLM aan NU.nl weten.

"Later deze maand wordt bekendgemaakt welke aanvragen zijn toegekend. Pas dan kunnen we exacte aantallen noemen", aldus de woordvoerder. Ze kon niet zeggen of het aantal aanmeldingen genoeg is om gedwongen ontslagen te vermijden.
11 uur geleden
Californië sluit cafés en bioscopen weer vanwege forse stijging coronacijfers
In de Amerikaanse staat Californië moeten cafés weer dicht en mogen restaurants, bioscopen en musea geen mensen meer binnenlaten. Dat maakte de Californische gouverneur maandag bekend.

In dertig veelal dichtbevolkte regio's in de staat moeten ook sportscholen, gebedshuizen, kappers, schoonheidssalons en winkelcentra weer dicht. Het gaat dan onder meer om Los Angeles en gebieden rond San Fransisco.
12 uur geleden
Franse zorgmedewerkers krijgen samen 8 miljard euro loonsverhoging 
De Franse regering investeert 8 miljard euro in de salarissen van zorgmedewerkers, zo heeft de Franse premier Jean Castex laten weten volgens persbureau AFP. De salarisverhoging is bedoeld als steun in de rug voor de zorgmedewerkers in de coronacrisis.

Verpleegkundigen en verzorgers krijgen er maandelijks gemiddeld 183 euro bij. Ook het salaris van artsen in de openbare sector gaat omhoog. De regering en vakbonden hebben zeven weken onderhandeld over de salarisverhoging. 

In Frankrijk ging het zorgpersoneel de afgelopen weken de straat op voor meer concrete steun. Hoewel er op het hoogtepunt van de coronacrisis in maart bijna elke nacht werd geapplaudisseerd voor de zogenoemde 'helden van de zorg', demonstreerde het zorgpersoneel vooral voor meer financiële steun.
13 uur geleden
Een Indonesische brandweerman ontsmet een moskee in Jakarta. (Foto: Pro Shots)
15 uur geleden

Franse zorgmedewerkers krijgen 8 miljard euro voor loonsverhoging
De Franse regering investeert 8 miljard in de salarissen van zorgmedewerkers, zo laat de Franse premier Jean Castex maandag weten. De salarisverhoging is bedoeld als steun in de rug voor de zorgmedewerkers in de strijd tegen het coronavirus. Verpleegkundigen en verzorgers krijgen er gemiddeld maandelijks 183 euro bij. Ook het salaris van artsen in de openbare sector gaat omhoog. Lees hier meer. (Foto: Pro Shots)

gisteren om 23:58
Ruim dertien miljoen besmettingen wereldwijd
In een week tijd is het aantal coronabesmettingen wereldwijd met bijna 1 miljoen toegenomen naar 13.026.225, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. De meeste besmettingen zijn vastegesteld in de Verenigde Staten, Brazilië en India. 

De WHO waarschuwde eerder op maandag dat het coronavirus nog veel erger kan worden. "Als ik eerlijk ben, dan gaan veel landen de verkeerde kant op", zei WHO-hoofd Tedros Adhanom Ghebreyesus. "En dan blijft het coronavirus publieke vijand nummer één."
gisteren om 23:51
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 13 juli

Nederland:
 • Er liggen 24 coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares, net zoveel als zondag. Op andere ziekenhuisafdelingen worden 94 coronapatiënten behandeld.
 • Zorginstituut Nederland stelt dat gezondheidsminister Tamara van Ark de herstelzorg voor ernstig zieke COVID-19-patiënten tijdelijk ruimer moet vergoeden vanuit de basisverzekering.
 • Gedetineerden mogen vanaf 1 augustus ook kinderen die ouder zijn dan vier jaar op bezoek ontvangen.
 • De drukte bij retail en recreatiegelegenheden is weer bijna op hetzelfde niveau als in januari, voor de lockdown. Al is het vergeleken met juli vorig jaar nog wel een stuk rustiger.
 • De strandpaviljoens mogen dit jaar bij wijze van uitzondering in de winter op het strand blijven staan. Dit betekent niet dat de strandpaviljoens ook gasten kunnen blijven ontvangen in de winter.
 • De Europese Commissie heeft ingestemd met de voorgenomen staatssteun ter waarde van 3,4 miljard euro voor KLM. Ruim 2.400 personeelsleden hebben zich ingeschreven voor een vrijwillige vertrekregeling.
 • Jumbo sluit ondanks de versoepelingsmaatregelen circa een kwart van de filialen van restaurantketen La Place.
 • Verf-en coatingconcern AkzoNobel heeft in de afgelopen maanden de vraag naar verf voor in en rondom het huis flink zien toenemen.
 • TINA - De Tina Turner Musical en Lazarus, beide producties van Stage Entertainment Nederland, keren weer terug in het theater. De versoepelingen van de coronamaatregelen bieden ruimte voor een snellere terugkeer.

Internationaal:
 • De WHO waarschuwt dat pandemie coronavirus nog veel erger kan worden. "Als ik eerlijk ben, dan gaan veel landen de verkeerde kant op", zei WHO-hoofd Tedros Adhanom Ghebreyesus. "En dan blijft het coronavirus publieke vijand nummer één."
 • Amerikaanse autoriteiten melden meer dan 56.000 nieuwe besmettingen in de Verenigde Staten. Daarmee is het land officieel de 3,3 miljoen besmettingen gepasseerd.
 • Bijna tien miljoen kinderen keren mogelijk nooit meer naar school terug als gevolg van de coronapandemie, schrijft hulporganisatie Save the Children maandag. Vooral meisjes, kinderen in conflictgebieden, vluchtelingenkinderen en kinderen met een beperking zouden zwaar getroffen worden door het tijdelijk gestopte onderwijs.
 • Disneyland Hongkong gaat woensdag opnieuw dicht vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen in Hongkong. Het attractiepark was nog niet eens een maand open na een eerdere sluiting vanwege de pandemie.
 • Tientallen miljonairs en miljardairs van over de hele wereld hebben een brief ondertekend waarin ze hun overheden vragen om rijken zwaarder te belasten. Ze schrijven dat geld nu en de komende jaren hard nodig zal zijn door de coronacrisis en dat ze overheden graag willen helpen.