Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus in binnen- en buitenland.
Door technische storing nog geen nieuwe coronacijfers 
Het is nog niet bekend hoeveel nieuwe besmettingen in het afgelopen etmaal zijn gemeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert de ruwe gegevens dagelijks rond 14.15 uur, maar er is sprake van een technische storing. Het is nog niet bekend wanneer de cijfers gepubliceerd worden.

Afgelopen zaterdag was er ook een storing. Die trof het systeem waarmee regionale gezondheidsdiensten hun informatie doorgeven aan het RIVM. Daardoor viel het aantal meldingen kleiner uit dan zonder storing het geval zou zijn geweest. De ontbrekende cijfers zijn toegevoegd aan het overzicht van zondag.
Bekijk hier hoe de Tweede Kamer debatteert over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Live: Kamer debatteert over ontwikkelingen rondom coronavirus
Live: Kamer debatteert over ontwikkelingen rondom coronavirus
23 minuten geleden
Italiaanse overheid verbiedt komst van publiek bij Formule 1-race op Imola
De Grand Prix van Imola wordt dit weekend zonder publiek verreden. Lange tijd leek het mogelijk om fans te ontvangen op het historische circuit, maar de Italiaanse overheid heeft dat woensdag toch verboden.

Het circuit van Imola kreeg in september nog toestemming om dertienduizend kaarten te verkopen voor de race op zondag, maar door het toenemende aantal coronabesmettingen mag dat plan niet doorgaan van de overheid.

Afgelopen week tijdens de Grand Prix in Portugal was er wel publiek aanwezig, maar daar waren de aantallen ook al een stuk kleiner dan eerst de bedoeling was. Veel races zijn dit seizoen al zonder publiek verreden en dat is ook de verwachting voor de nog resterende Grands Prix. Lees hier meer.
één uur geleden
Nuis wil drie weken na coronabesmetting meedoen aan NK afstanden
Kjeld Nuis wil komend weekend meedoen aan de NK afstanden in Thialf, hoewel hij door een coronabesmetting bijna drie weken thuiszat en afgelopen vrijdag pas weer voor het eerst op het ijs stond.

"Ik ben heel blij dat we als schaatsers het voorrecht hebben dat we wedstrijden mogen rijden en het zit niet in me om aan de kant te blijven als ik kan meedoen", zei de dertigjarige Nuis woensdag tijdens een digitaal persmoment van zijn nieuwe ploeg Team Reggeborgh. "Dus ik ga er alles aan doen om de NK te rijden." Lees hier meer.
2 uur geleden
Belgische vicepremier Sophie Wilmès verlaat intensive care
De Belgische vicepremier Sophie Wilmès mag de intensive care verlaten, maar blijft nog wel in het ziekenhuis. Wilmès, die vorige maand nog de premier van België was, maakte op 17 oktober bekend positief te zijn getest op het coronavirus. Enkele dagen later werd ze opgenomen in het ziekenhuis.

"Jullie vele berichtjes van steun en sympathie hebben me geraakt en kracht gegeven", schrijft ze op Twitter. "Ik wil het verplegend personeel bedanken voor hun toewijding en professionalisme. Laten we hen helpen voor ons te zorgen. Zorg goed voor jezelf. Blijf thuis." (Foto: ANP)
2 uur geleden
Wereldwijd half miljoen nieuwe gevallen erbij in een etmaal
Voor het eerst zijn dinsdag wereldwijd meer dan een half miljoen nieuwe cooronabesmettingen op één dag geregistreerd. Dat meldt het Franse persbureau AFP woensdag op basis van een eigen telling.

Het zou gaan om 516.898 nieuwe gevallen. Volgens de teller van Worldometer stond de teller woensdag op 44.361.680 besmettingen en zijn inmiddels 1.173.846 coronapatiënten overleden. Dinsdag werden wereldwijd 7.723 sterfgevallen gemeld, aldus de telling van AFP.
2 uur geleden
De Tweede Kamer is gestart met een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Eerder op de dag werd de Kamer via een technische briefing bijgepraat door Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, en RIVM-baas Jaap van Dissel.
Live: Kamer debatteert over ontwikkelingen rondom coronavirus
Live: Kamer debatteert over ontwikkelingen rondom coronavirus
2 uur geleden
Boeing wil nog eens duizenden banen schrappen
Vliegtuigbouwer Boeing wil zijn personeelsbestand nog verder inkrimpen en zal duizenden extra banen schrappen.

De bezuiniging is volgens het management nodig om de problemen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Luchtvaartmaatschappijen hebben door de reisbeperkingen flink moeten schrappen in hun vluchtschema en hebben daarom ook minder nieuwe vliegtuigen nodig. De Amerikanen verwachten dat de vraag jarenlang op een laag niveau blijft.
2 uur geleden
Per ongeluk aangenomen motie leidt niet tot hoger zorgsalaris
Het kabinet gaat geen werk maken van het voorstel om salarissen in de zorg te verhogen. Dinsdag werd een motie van PVV-leider Geert Wilders hierover aangenomen, terwijl Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) per ongeluk voor had gestemd.

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) legt woensdag in een brief aan de Kamer uit dat het kabinet volgens haar al veel doet. De lonen zijn de afgelopen jaren al flink gestegen, zegt Van Ark. "Ook voor 2020 en 2021 zijn behoorlijke cao-loonstijgingen afgesproken."
3 uur geleden
Reisbranche verbolgen over OMT-advies over wintervakantie
De reisbranche is bij monde van brancheorganisatie ANVR zeer verbolgen over het advies van het Outbreak Management Team (OMT). Het team adviseert het kabinet een negatief reisadvies af te geven voor wintervakanties in het buitenland.

"Een kinderhand is snel gevuld. Net nu de Griekse eilanden en Canarische Eilanden code geel hebben gekregen - waar we heel blij mee waren - komen ze hiermee", zegt de ANVR-woordvoerder vandaag tegen NU.nl. "We hebben iedere bestemming nodig, maar dit wordt ons nu ook ontnomen." (Foto: ANP)
3 uur geleden
Lichte stijging van aantal coronapatiënten in ziekenhuizen
Momenteel worden 2.376 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, blijkt uit nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er achttien meer dan gisteren, de kleinste toename sinds 17 oktober. Maandag en dinsdag steeg het aantal door coronapatiënten bezette ziekenhuisbedden nog met ruim honderd per dag.

In de afgelopen 24 uur zijn 313 personen opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast zijn 57 opnames op de intensive cares (ic's) gemeld. Het aantal patiënten op de ic's is met 16 gestegen naar 545. Twee van hen zijn afgelopen weekend naar Duitsland gebracht. Het LCPS meldt dat sinds de update van gistermiddag 35 coronapatiënten, onder wie 3 ic-patiënten, zijn verplaatst. (Foto: ANP)
3 uur geleden
Schotse politie heeft meer dan drieduizend feestjes beëindigd
De Schotse politie heeft een einde gemaakt aan honderden illegale feestjes bij mensen thuis. Dergelijke bijeenkomsten zijn momenteel in Schotland verboden.

Tussen eind augustus en midden oktober werden meer dan drieduizend keer agenten opgetrommeld voor de beëindiging van privéfeesten. In ruim 430 gevallen kregen mensen een boete. Ruim tachtig feestgangers werden gearresteerd, bijvoorbeeld omdat ze de politie aanvielen.

Agenten moesten vooral ingrijpen in grote steden als Glasgow en Edinburgh. Op een feest in een studentenhuis waren honderden mensen afgekomen. Woningen die via Airbnb werden verhuurd, bleken vaak te worden misbruikt voor spontane feesten. Er waren ook religieuze bijeenkomsten die niet aan de coronamaatregelen voldeden.
3 uur geleden
Grapperhaus vraagt Twente: wacht eerst effect van het pakket af
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) begrijpt de zorg van Twente over het sterk oplopende aantal coronabesmettingen, maar is terughoudend over de oproep tot een totale lockdown van de desbetreffende veiligheidsregio. "We hebben vorige week een stevig pakket aan maatregelen afgekondigd. We zijn nog steeds heel goed aan het kijken wat de effecten zijn van het pakket van eind september en het nieuwe pakket van medio oktober", zei Grapperhaus voorafgaand aan de ministerraad.

Volgens de minister is het belangrijk om "echt even de tijd te nemen om de komende dagen goed te zien hoe dat nu precies gaat uitwerken". "En ondertussen denk ik dat het goed is dat altijd, ook in de regio's, de burgemeesters mensen oproepen zich in ieder geval aan de maatregelen te houden."

De cijfers van de afgelopen dagen moeten volgens Grapperhaus "breder worden gezien". Hij wees daarbij op uitspraken van een lid van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert niet te veel naar de dagkoersen te kijken. Het kabinet en deskundigen kijken ook naar andere indicatoren, zoals het aantal opnamen van met COVID-19 besmette mensen in ziekenhuizen en op de intensive care.
3 uur geleden
Kuipers: 'Zitten dicht tegen enkel verlenen van acute zorg aan'
Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zei woensdag tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer dat we "dicht bij" het scenario zitten waarin alleen nog acute zorg verleend wordt.

Volgens hem is het belangrijk dat zo snel mogelijk een "plateaufase" wordt bereikt. Dat houdt in dat het aantal nieuwe besmettingen per dag (en dus later het aantal ziekenhuisopnames) stabiliseert.

"Als die plateaufase uitblijft, ontstaan nog grotere problemen", aldus Kuipers. "We komen dan in het scenario waarin alleen nog acute zorg verleend kan worden. Dat wil niemand."
4 uur geleden
Europese Commissie koopt voor 100 miljoen euro aan sneltests
De Europese Commissie koopt voor 100 miljoen euro aan coronasneltests. Ook wordt de invoer van mondkapjes en andere medische benodigdheden van buiten de Europese Unie langer vrijgesteld van btw en invoerheffingen, zegt EC-voorzitter Ursula von der Leyen.

Sneltests waren lang niet betrouwbaar genoeg, maar inmiddels zijn ze wel betrouwbaar genoeg en de verwachtingen zijn hooggespannen. De commissie wil een eerste voorraad aankopen en ter beschikking van de EU-landen stellen. De commissie wil met leveranciers ook weer een raamcontract sluiten, zodat lidstaten kunnen bijbestellen.

De Commissie verlengt niet alleen de vrijstelling voor medische benodigdheden, maar stelt ook voor ziekenhuizen en zorgverleners geen btw te laten betalen voor vaccins en testkits.
4 uur geleden
8.616 nieuwe besmettingen vastgesteld in Zwitserland
Het aantal in Zwitserland bevestigde besmettingen is met 8.616 gestegen naar 135.658. Ook zijn nog eens 24 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Het dodental komt daarmee uit op 1.954. Zwitserland kampt met een zware tweede golf, waardoor ziekenhuizen deels de reguliere zorg moeten afschalen. De Zwitserse regering overweegt de coronamaatregelen aan te scherpen. (Foto: ANP)
4 uur geleden
Iran meldt tweede dagrecord op rij
In Iran is voor de tweede dag op rij een recordaantal overleden coronapatiënten geregistreerd. In het afgelopen etmaal ging het om 450 coronagerelateerde sterfgevallen, 100 meer dan het record dat gisteren werd gevestigd. Sinds het begin van de pandemie zijn in Iran 33.714 coronapatiënten overleden.

Iraanse gezondheidsautoriteiten melden verder 6.824 positieve tests, waarmee het totaal oploopt tot 558.648.
4 uur geleden
Technische briefing afgerond
Het deel van de technische briefing van Jaap van Dissel is afgerond. Daarmee zit de hele technische briefing erop. Om 14.00 uur debatteert de Tweede Kamer over de ontwikkeling van het coronavirus.
5 uur geleden
Maatregelen hadden in voorjaar sneller versoepeld kunnen worden
Van Dissel vindt dat achteraf gezien de maatregelen van maart sneller versoepeld hadden kunnen worden. Volgens hem gebeurde dat niet "om te kijken wat het effect was". Van Dissel denkt dat als de R van 0,88 nu daadwerkelijk gerealiseerd wordt, "je redelijk snel op de helft (van het aantal besmettingen, red.) bent ten opzichte van wat je nu hebt". Ook in de ziekenhuizen gaat het aantal patiënten dan volgens hem "redelijk snel" omlaag. "Maar bij al die curves duurt het wel veel langer voor je weer bij nul bent."
5 uur geleden
Anne Frank Stichting moet reorganiseren 
De Anne Frank Stichting moet vanwege de coronapandemie reorganiseren. Het Anne Frank Huis kan maximaal een kwart van het aantal gebruikelijke bezoekers ontvangen en loopt daardoor veel inkomsten mis. Ook voor volgend jaar wordt rekening gehouden met minder bezoekers. 

"Wij zijn de overheid buitengewoon erkentelijk voor de steun die we ontvangen. Desalniettemin blijven er substantiële tekorten over", schrijft directeur Ronald Leopold in een persbericht. "We moeten onze organisatie daarom aanpassen aan de veel lagere inkomsten, maar willen er daarnaast voor zorgen dat de kern van onze museale en educatieve missie uitgevoerd kan blijven worden."

Het museum gaat op de kosten besparen en zoekt naar nieuwe manieren om inkomsten te genereren. Ook wordt een vijfde van de vaste medewerkers ontslagen. (Foto: ANP)
5 uur geleden
Verschillende R-waarden bij verschillende maatregelenpakketten
Bij de invoering van een maatregelenpakket wordt altijd gestuurd op de verlaging van het reproductiegetal (R), dus de verlaging van het aantal mensen aan wie een besmette persoon het coronavirus gemiddeld doorgeeft. Een overzicht van de verwachte R-waarden bij verschillende maatregelenpakketten:
 • Geen extra maatregelen in september of oktober: R van 1,25
 • Maatregelenpakket van september en oktober: R van 0,88
 • Maatregelenpakket van maart met geopende scholen: R van 0,83
 • Maatregelenpakket van maart met geopende basisscholen: R van 0,79
 • Volledig pakket van maart met gesloten scholen: R van 0,74

Een lager reproductiegetal is volgens Van Dissel vrijwel niet mogelijk. Dat blijkt volgens hem ook uit cijfers van andere landen.
5 uur geleden
Van Dissel toont het effect van verschillende maatregelenpakketten
Van Dissel toont nu verschillende grafieken van de mogelijke gevolgen van strengere maatregelen voor de bezetting op de intensive care (ic). Die maatregelen zouden dan twee weken van kracht moeten zijn. De piek van het aantal bezette ic-bedden zou niet veranderen als andere maatregelen worden getroffen. Dat komt volgens Van Dissel doordat deze mensen nu al besmet zijn en dat niet met maatregelen is op te lossen.

Wel bepaalt de zwaarte van het maatregelenpakket hoe snel de curve van het aantal bezette ic-bedden daalt. Van Dissel gaat uit van deze verschillende scenario's: het huidige maatregelenpakket, de maatregelen van maart met geopende scholen, het pakket van maart met geopende basisscholen of het volledige pakket van maart met gesloten scholen.
5 uur geleden
Cijfers laten daling in mobiliteit zien
Uit mobiliteitscijfers van Apple en Google blijkt dat Nederlanders zich steeds minder verplaatsen. Die cijfer zitten nog niet op het niveau van de eerste lockdown, maar wel bijna op het niveau van juni. Toen zat de R onder de 1. Van Dissel hoopt dat dit nu ook het geval is.
5 uur geleden
6 procent van Nederland met coronavirus besmet geraakt
Ongeveer 6 procent van de Nederlandse bevolking is met het coronavirus besmet geraakt, zegt Van Dissel. Dat blijkt uit onderzoek van Sanquin en het RIVM, waarin bloed van donoren op antistoffen is onderzocht. Grofweg is een grens te trekken tussen het noorden en het midden en zuiden van het land. In het noorden zijn minder mensen geïnfecteerd geraakt dan in het midden en zuiden. In Brabant en Limburg is gemiddeld 8,5 procent van de bevolking met het coronavirus besmet geraakt.
6 uur geleden
Reproductiegetal gedaald, maar mate waarin is nog onzeker
Volgens Van Dissel lijkt het erop dat het reproductiegetal (R) gedaald is, maar is dat getal pas na twee weken met zekerheid vast te stellen. De R van 9 oktober is de laatste betrouwbare R die het RIVM heeft. Die was al gedaald van 1,25 naar 1,16. "Het maatregelenpakket van september heeft dus niet geresulteerd in een R onder de 1, maar het reproductiegetal is wel wat gedaald." Dit getal geeft weer hoeveel anderen een met het coronavirus besmette persoon gemiddeld besmet.
6 uur geleden
Curve aantal besmettingen lijkt af te vlakken
Volgens Van Dissel is het aantal nieuwe besmettingen vooral in het westen van het land en in Twente groot. Het aantal nieuwe besmettingen is exponentieel opgelopen, maar lijkt volgens hem nu af te vlakken. "Maar het is nog te vroeg om die conclusie te trekken. Zijn we wel of niet gekanteld? Of we ons op dat cruciale punt bevinden, is nu de vraag."
6 uur geleden
Van Dissel begint aan presentatie
Daarmee zit de technische briefing van Kuipers erop. Jaap van Dissel neemt de presentatie straks over.
6 uur geleden
Lastig om extra zorgpersoneel te werven
Om extra zorgpersoneel te verwerven, kan in het BIG-register (register voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) worden gekeken of er mensen zijn die kunnen bijspringen in de ziekenhuizen, zegt Kuipers. Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen van wie de BIG-registratie net is verlopen. "Alle beetjes helpen, maar overall zijn de effecten beperkt", aldus Kuipers.
6 uur geleden
'We zeilen scherp aan de wind'
Kuipers zegt dat het sturen op een reproductiegetal (R) van net onder de 1 "scherp aan de wind zeilen" is. Als er veel besmettingen zijn, duurt het met een R net onder de 1 lang voor het aantal besmettingen afneemt en dus ook het aantal ziekenhuisopnames daalt.

Volgens Kuipers moet het aantal ziekenhuisopnames begin november al stabiliseren en daarna dalen. Als die "plateaufase" uitblijft, ontstaan volgens hem "nog serieuzere problemen".

"We komen anders in het scenario dat alleen acute zorg verleend kan worden. Dat wil niemand", aldus Kuipers. "Tussen het bereiken van de R onder de 1 en het 'plateau' in het aantal ziekenhuisopnames zit drie weken." Volgens hem zitten we dicht bij het scenario waarin alleen nog acute zorg verleend kan worden.
6 uur geleden
Zorgen over afschaling reguliere zorg
Kuipers legt nu uit welk deel van de reguliere zorg moet worden afgeschaald in verschillende scenario's. Momenteel is in het hele land gemiddeld 20 procent van de reguliere zorg afgeschaald. Eind oktober is dat aandeel 35 procent, wat betekent dat de kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening op de korte termijn niet in het geding is. Binnen twee tot vier weken moet een deel van de zorg echter wel worden hervat. Als de huidige trend doorzet, is eind november ruim 75 procent van de reguliere zorg afgeschaald. De kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening is dan niet meer te waarborgen.
6 uur geleden
'Patiënten verzwijgen vaker mogelijke coronaklachten'
Patiënten die reguliere zorg nodig hebben, verzwijgen steeds vaker dat ze klachten hebben die bij het coronavirus horen. De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) benadrukt dat het verzwijgen van een mogelijke coronabesmetting risicovol is voor de patiënt en de zorg.

Volgens voorzitter Caroline van der Marel zeggen patiënten niks, omdat ze bijvoorbeeld niet willen dat een geplande operatie wordt uitgesteld. "Het is heel begrijpelijk dat patiënten die lang wachten op een operatie of andere behandeling er alles aan doen om deze door te laten gaan", zegt ze. "Het is echter zowel een gevaar voor de patiënt zelf als voor de zorgverleners en andere patiënten als mogelijke coronaklachten niet worden gemeld."

Coronapatiënten hebben bij operaties namelijk een grotere kans op complicaties. Daarnaast wijst Van der Marel erop dat in de zorg al personeelstekorten zijn. "Hoe meer risico zorgverleners lopen, hoe groter het ziekteverzuim wordt en hoe meer de tekorten oplopen." Als gevolg van de toegenomen werkdruk in de ziekenhuizen wordt de reguliere zorg afgeschaald.

De beroepsvereniging roept patiënten en hun bezoekers op hun klachten niet te verzwijgen. Op deze manier kunnen ze indien nodig op tijd getest worden op het coronavirus.
6 uur geleden
Live: Kuipers en Van Dissel praten Kamer bij over coronavirus
Live: Kuipers en Van Dissel praten Kamer bij over coronavirus
6 uur geleden
Nog niets van maatregelen te zien in ziekenhuisopnames
Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg laat zien dat het effect van de coronamaatregelen nog niet zichtbaar is in het aantal in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten. Dat was twee weken geleden ook al zo met de eerder getroffen maatregelen.

Als die trend doorzet, liggen er eind november 4.500 coronapatiënten op de verpleegafdelingen. Op dit moment zijn dat er ruim achttienhonderd. De lijn voor patiënten op de intensive care (ic) vertoont een vergelijkbaar beeld. "We zitten nog steeds op het verkeerde spoor", aldus Kuipers. Als de maatregelen effect hebben, moeten we de daling in het aantal ziekenhuispatiënten vanaf 3 november zien, zegt hij.
7 uur geleden
Technische briefing Tweede Kamer
Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), praat de Tweede Kamer tijdens een technische briefing bij over de verspreiding van het aantal nieuwe coronabesmettingen over het land. Eerder was Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), al aan het woord. De briefing duurt tot 12.30 uur.
8 uur geleden
Een overzicht van het nieuws uit het buitenland:
 • Het aantal bevestigde besmettingen in Duitsland is met 14.964 gestegen. Daarnaast zijn ook 27 nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen gemeld.
 • Rusland meldt met nog eens 346 overleden coronapatiënten een dagrecord. Niet eerder werden in 24 uur zoveel coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Daarnaast zijn 16.202 nieuwe besmettingen met het coronavirus geconstateerd.
 • Ook Oekraïne meldt een recordaantal sterfgevallen. Het dodental is met 165 gestegen naar 6.755. Daarnaast zijn 7.474 nieuwe besmettingen aan het licht gekomen.
 • De noodtoestand in Thailand is verlengd tot eind november, zodat de coronamaatregelen van kracht kunnen blijven.
8 uur geleden
Eerste snelteststraten gaan eind november open
De eerste teststraten voor coronasneltests gaan eind november open. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om 25 nieuwe testlocaties.
 
De sneltest wordt daarnaast ook aangeboden op de circa zeven XL-locaties waar ook andere soorten coronatests worden afgenomen, zoals eerder bekend werd. De eerste XL-locatie gaat in december open. Lees hier meer. (Foto: ANP)
10 uur geleden
Kun je het coronavirus oplopen als je je aan alle regels houdt? 
Als iemand met het coronavirus besmet is, dan zal hij of zij zich vast niet aan de coronaregels hebben gehouden, toch? Dat hoeft niet altijd het geval te zijn, zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid in Milieu (RIVM) in gesprek met NU.nl. Lees hier meer. (Foto: ANP)
16 uur geleden
Lockdown in Melbourne na drie maanden opgeheven
In de Australische stad Melbourne is woensdag na drie maanden de lockdown opgeheven. Het land meldde maandag en dinsdag geen nieuwe besmettingen, maar woensdag zijn wel twee nieuwe positieve tests geregistreerd. 

De stad met ruim vijf miljoen inwoners ziet de restaurants en cafés weer opengaan. Ook mogen inwoners van de stad meer mensen ontvangen. In juli, toen dagelijks ruim zevenhonderd nieuwe besmettingen werden geconstateerd, werd besloten een lockdown af te kondigen.

De deelstaat Victoria, waarvan Melbourne de hoofdstad is, is het zwaarst door het coronavirus getroffen gebied in Australië. In Victoria overleed 97 procent van alle in Australië overleden coronapatiënten. In totaal zijn in het land 907 personen aan COVID-19 overleden.
16 uur geleden
Horeca voelt zich niet serieus genomen
De horeca werd moedeloos van de boodschap van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dat de huidige coronamaatregelen tot zeker december van kracht blijven. "Voor veel ondernemers is dat een zware dobber. Het eigen vermogen is vaak voor een groot deel op en de schulden stapelen zich op", zegt voorman Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Willemsen was ook niet te spreken over het steunpakket dat eerder op dinsdag werd aangekondigd. "Het is niet meer dan een goedbedoelde fooi. Als we 100 procent gesloten moeten blijven, moeten we ook 100 procent gecompenseerd worden." Bovendien komt het geld dat wel wordt aangeboden volgens hem te laat. Bedrijven kunnen half november een bijdrage aan het loon en de vaste lasten aanvragen. "Maar dan hebben we de lonen over oktober en november dus alweer zelf voorgeschoten."

De horeca wil vooral serieus worden genomen door het kabinet, zegt Willemsen. "We hebben nog steeds geen onderbouwing van de maatregelen gekregen, ondanks een reeks brieven en nu krijgen we in een bijzin te horen dat we tot in december dicht moeten blijven. Het is tekenend voor hoe er met onze branche wordt omgesprongen." Die houding leidt bij de KHN-voorman tot "moedeloosheid en frustratie".

De brancheorganisatie hoopt dat er in het debat over de coronamaatregelen meer steun voor zijn sector toegezegd wordt. "We praten veel met de hele politiek, we hopen dat andere partijen voor ons opkomen."
16 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 27 oktober:

Binnenland
 • De huidige coronamaatregelen, waaronder de sluiting van de horeca, blijven zeer waarschijnlijk tot in december van kracht. Feestdagen als Sinterklaas en Sint-Maarten moeten in kleine kring gevierd worden, vertelden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens een persmoment.
 • Momenteel is er nog geen reden om maatregelen aan te scherpen, legde Rutte uit. Volgende week dinsdag volgt een nieuwe persconferentie.
 • Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de tijdelijke coronawet. De wet moet het coronabeleid van het kabinet van een wettelijke grondslag voorzien
 • Zorgverzekeraars die in verband met de corona-uitbraak veel extra kosten hadden, kunnen collega-verzekeraars vragen om een tegemoetkoming in die kosten. Dat hebben zorgverzekeraars aan toezichthouder ACM gevraagd, omdat de extra kosten de continuïteit van de zorg kunnen bedreigen.
 • Zeventigplussers en mensen met een medische aandoening krijgen voorrang bij het ontvangen van de griepprik. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) nam dit besluit, omdat de vraag naar de griepprik volgens huisartsen groter lijkt dan het aanbod.
 • Rob Jetten, D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, is positief getest op het coronavirus. Hij heeft milde klachten, meldt hij op Twitter. Ook laat hij weten vanuit huis verder te werken.
 • Door een fout van een Kamerlid van coalitiepartij ChristenUnie heeft een nipte meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag voor een forse structurele verhoging van de salarissen van zorgmedewerkers gestemd. Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) liet weten per ongeluk voor de motie te hebben gestemd.
 • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen week 67.542 positieve coronatests geregistreerd, een stijging van 22 procent ten opzichte van de voorgaande week (55.587). Het aantal overleden coronapatiënten (329) steeg ook fors ten opzichte van de voorgaande week eerder (185).
 • Momenteel zijn 2.358 Nederlandse coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, laat het LCPS weten. Dat zijn er 109 meer dan een dag eerder. 529 coronapatiënten liggen op de intensive care (ic), van wie 2 in Duitsland.

Buitenland:
 • De reisadviezen voor de Canarische Eilanden en Griekse eilanden zijn officieel versoepeld. Voor beide regio's geldt weer kleurcode geel. Vakanties worden dus niet langer afgeraden.
 • Het reisadvies voor de Duitse steden Berlijn, Frankfurt am Main, Bremen, München, Düsseldorf, Keulen, Aken, Stuttgart, Essen en Mannheim is aangescherpt vanwege de verhoogde besmettingsgraad. Morgen gaan ook heel Oostenrijk, Italië en Noord-Portugal op 'oranje'.
 • Zo'n tweehonderd kleine luchthavens in Europa dreigen door betalingsproblemen failliet te gaan als het vliegverkeer niet verder wordt opgestart, meldt ACI Europe. De luchthavens zijn goed voor 277.000 banen.
 • De autoriteiten in Iran melden dat in de afgelopen 24 uur nog eens 346 coronagerelateerde sterfgevallen zijn geregistreerd. Dat is het grootste aantal sinds de uitbraak van COVID-19 in het land. Iran telt 33.299 overleden coronapatiënten.