In ons liveblog volgen we de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus. 

Nu meer doden in VS dan in China
In de Verenigde Staten zijn tot en met dinsdag 3.393 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Daarmee is het dodental in de VS voor het eerst hoger dan dat van China, dat volgens de officiële cijfers 3.305 doden heeft geregistreerd. Vooral de staat New York blijft zwaar gebukt gaan onder het virus, daar steeg het dodental naar 1.550 (een stijging van ruim 300) en het aantal bevestigde besmettingen 75.795 (een toename van bijna 10.000). Het totaal aantal bevestigde besmettingen in de VS komt nu op 174.684.
een paar seconden geleden

Kindertelefoon: 40 procent meer gesprekken over zorgelijke thuissituatie
Vrijwilligers van De Kindertelefoon voerden in de afgelopen twee weken 40 procent meer gesprekken over huishoudelijk geweld, seksueel misbruik, ruzie en kinderen die aangeven niet thuis te willen zijn. Het gaat nu om honderden gesprekken per week. De organisatie, waar kinderen terechtkunnen voor vragen, informatie en advies, merkt dat het aantal gesprekken over zorgelijke thuissituaties is toegenomen sinds scholen dicht zijn vanwege het coronavirus. Lees hier het hele artikel. 

22 minuten geleden
VN: Surveillance rond coronavirus kan privacy op lange termijn bedreigen
De surveillance die overheden inzetten in het kader van de coronacrisis, kan op de lange termijn het recht op privacy ondermijnen, waarschuwt de speciaal rapporteur van de Verenigde Naties (VN) voor privacy in gesprek met persbureau Reuters. Het gevaar is dat maatregelen die geïntroduceerd worden om burgers in bijzondere omstandigheden te helpen, wanneer de meeste mensen deze zullen accepteren, ook na de coronacrisis gebruikt worden. Lees hier meer.
40 minuten geleden
Zo wordt gewerkt op de corona-afdeling van het Deventer Ziekenhuis
Video
Zo wordt gewerkt op de corona-afdeling van het Deventer Ziekenhuis
één uur geleden
101-jarige vrouw hersteld van coronavirus
Een 101-jarige vrouw mag het ziekenhuis weer verlaten nadat ze hersteld is van het coronavirus. De vrouw werd anderhalve week geleden opgenomen in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel vanwege kortademigheid, waarna ze positief testte op het virus. Ze wordt nu naar een verpleeghuis gebracht om verder te herstellen. Lees hier meer. (Foto: IJsselland Ziekenhuis)
één uur geleden

Klaagmuur gesloten voor gebeden en bezoek
De Westmuur in de oude stad van Jeruzalem, ook wel bekend als de Klaagmuur, is gesloten voor gebeden en bezoekers vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ook het plein voor de muur, waar het normaal een drukte van belang is, is leeg.

één uur geleden

Nederlander onder doden op cruiseschip MS Zaandam
Een van de vier opvarenden die vorige week op het cruiseschip MS Zaandam zijn overleden, was een Nederlander, schrijft buitenlandminister Stef Blok dinsdag aan de Tweede Kamer. Het cruiseschip van de Holland America Line (HAL), dat onder Nederlandse vlag vaart, zou eigenlijk aanmeren in Chili, maar is vanwege de besmettingen geweigerd. Lees er hier meer over. 

één uur geleden
Hoekstra schuldbewust na kritiek Italië: 'Te weinig empathisch'
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) erikent de kritiek van Italië en Spanje over de houding van het Nederlandse kabinet over financiële hulp aan deze Zuid-Europese landen naar aanleiding van de coronacrisis. "We waren te weinig empathisch. We hebben dat zo verwoord dat het tot weerstand heeft geleid. Zo eerlijk moet je zijn", aldus Hoekstra tegen RTL Z. Lees hier meer.
één uur geleden

Politie deelt 250 boetes uit voor overtreden coronaregels
De politie heeft tussen donderdag 26 en zondag 29 maart ruim 250 mensen beboet die zich niet aan de nieuwe coronaregels hielden, zoals met drie of meer personen samenkomen in een openbare ruimte zonder anderhalve meter afstand te bewaren. We zag de politie een daling in het aantal 'gewone' incidenten, zoals woninginbraak, fietsendiefstal of zakkenrollen. Volgens de politie daalt het aantal normale incidenten omdat mensen veelal thuisblijven vanwege de coronacrisis. 

2 uur geleden
Wat als je werkgever onvoldoende maatregelen neemt tegen corona?
Thuiswerken, beperkte kinderopvang of thuisblijven als één gezinslid ziek is: het coronavirus maakt de zaken op het werk een stuk lastiger. Niet iedere werkgever past de adviezen van het RIVM even goed toe. Wat kun je doen als je vindt dat de baas de coronamaatregelen onvoldoende in acht neemt? NU.nl zet enkele tips op een rijtje.
2 uur geleden
Bavaria maakt desinfecterende handgel van bier
In de strijd tegen het coronavirus haalt Bavaria overgebleven bier terug uit de horeca om er desinfecterende handgel van te maken. De verdampte alcohol wordt gemengd met glycerine en waterstofperoxide om aan de richtlijnen van het RIVM te voldoen.
Bavaria maakt desinfecterende handgel van bier
Video
Bavaria maakt desinfecterende handgel van bier
2 uur geleden
Vlaggen halfstok in Italië
Op veel plekken in Italië hangen de vlaggen halfstok om de 11.591 mensen die tot nu toe in het land zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus te herdenken. Ook de vlag voor het Altare della Patria (het monument van Victor Emmanuel II) in Rome hangt halfstok. (Foto: Pro Shots/Alberto Lingria/Xinhua)
2 uur geleden

Meer dan 300 mensen overleden in Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk zijn 367 mensen overleden die positief zijn getest voor het coronavirus. Op 28 personen na hadden alle overledenen die dinsdag zijn gemeld onderliggende gezondheidsproblemen. In totaal zijn in het Verenigd Koninkrijk nu 1.651 mensen overleden die het virus hadden. 

2 uur geleden
In quarantaine in Madrid: 'Het wordt hier mogelijk erger dan in Italië'
Het normale leven in Spanje ligt al ruim twee weken plat en de situatie wordt alsmaar nijpender. Het land ging recent China voorbij in het aantal bevestigde besmettingen en heeft inmiddels 8.189 doden te betreuren. NU.nl sprak met rechter Carmen Delgado Echevarría, die er middenin zit.
2 uur geleden
Dierenpensions blijven leeg
Uitbaters van dierenpensions en hondenuitlaatdiensten zien hun omzet - net zoals de reisbranche - in één klap verdampen. "Met dat verschil dat wanneer je bij een reisbureau boekt, je dan een deel vooruitbetaalt. Bij pensions is dat niet zo", zegt voorzitter Joost de Jongh van branchevereniging Dibevo.
3 uur geleden

Russische staatstelevisie: Dokter die Poetin vorige week ontmoette is besmet
Een dokter die de Russische president Vladimir Poetin vorige week een rondleiding in een ziekenhuis in Moskou gaf, is besmet met het coronavirus, dat meldt de Russische staatstelevisie donderdag. Op beelden van de ontmoeting is te zien dat de dokter en de president afstand van elkaar houden. Ze droegen tijdens hun gesprek echter geen beschermende kleding. Volgens het Kremlin wordt Poetin regelmatig getest op het virus en is er geen reden tot zorg.

3 uur geleden
Overheid lanceert website om coronavirus simpel uit te leggen
De Nederlandse overheid is de website corona.steffie.nl gestart. Op de site legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking en laaggeletterden.
3 uur geleden
Tilburgs ziekenhuis maakt met 3D-printer ventielen voor zuurstofmaskers
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg is begonnen met het printen van ventielen voor zuurstofmaskers, die worden gebruikt bij de behandeling van coronapatiënten. Per dag worden zestig tot tachtig ventielen gebruikt. Met de drie beschikbare printers kunnen er ruim honderd per dag worden gemaakt. Lees hier meer.
3 uur geleden
Dienstauto besmette Britse premier wordt gereinigd
Dit is de dienstwagen van de Britse premier Boris Johnson. Omdat Johnson positief op het coronavirus is getest, moet de auto voor en na elke rit grondig gereinigd worden. (Foto: Pro Shots/i-Images)
3 uur geleden
Kind (9) in Zuid-Koreaans ziekenhuis positief getest op coronavirus 
Een negenjarig meisje in het Asan Medical Center in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is dinsdag positief getest op het coronavirus, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het Asan Medical Center is een van de grootste ziekenhuizen in Zuid-Korea. Daarom zijn er veel zorgen over de mogelijke besmetting van andere patiënten.
4 uur geleden
Sterftecijfer in Nederland passeert 1.000: nog eens 175 coronapatiënten overleden
Het aantal mensen in Nederland dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is met 175 gestegen naar 1.039. Daarnaast zijn 722 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag in de dagelijkse update. In totaal zijn op dit moment 4.712 coronapatiënten opgenomen (geweest) in Nederlandse ziekenhuizen. Vanaf dinsdag geeft het RIVM het aantal ziekenhuisopnames per regio in een kaart weer.

Het RIVM meldt verder dat de provincie Noord-Brabant "over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames" heen te zijn. In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg neemt het aantal ziekenhuisopnames wel nog steeds toe.
4 uur geleden
Traumachirurgen Tilburgs ziekenhuis printen ventielen voor zuurstofmaskers
Traumachirurgen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn begonnen met het printen van ventielen voor zuurstofmaskers. De zorgverleners doen dit in een eigen laboratorium.
4 uur geleden
Droge handen: 'Alle crème is goed, als hij maar vet is'
Een waarschuwing van het Huidfonds droeg bij aan de in rap tempo gegroeide vraag naar handcrème. Dermatoloog Menno Gaastra geeft advies: "Je kunt elke crème of zalf gebruiken die je maar wil, als het maar een vette is. Het hoeft niet per se handcrème te zijn. Handcrème, voetcrème, billencrème, het maakt echt niks uit. Dat is pure commercie."
5 uur geleden
5 uur geleden
Bouwmarkten doen goede zaken door kluswoede
De omzet van Nederlandse bouwmarkten is in de derde week van maart met ongeveer 50 procent gestegen ten opzichte van dezelfde week vorig jaar, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook supermarkten hadden het in week 12 (16 tot en met 22 maart) nog altijd drukker dan normaal.

De omzet voor bouwmarkten komt zelfs 6 procent hoger uit dan de week van Hemelvaartsdag, doorgaans de week waarin Nederlanders massaal naar bouwmarkten trekken voor klusjes in en rondom het huis.
5 uur geleden
Lelystad Airport jaar later open
Lelystad Airport gaat een jaar later open vanwege de coronacrisis. Aanvankelijk zou de luchthaven, die vooral vakantievluchten van het overvolle Schiphol moet overnemen, voor het einde van dit jaar de deuren openen, maar dat blijkt niet haalbaar, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Luchtvaart) dinsdag.
6 uur geleden
Ook in India groot tekort aan medische uitrusting
Tekorten aan beschermende uitrusting in India dwingen sommige artsen om kapotte regenjassen en zelfs motorhelmen te dragen als bescherming tegen het coronavirus. Indiase artsen zijn bang dat ze door de slechte bescherming ook besmet zullen raken. 

De regering van premier Narendra Modi heeft maandag beloofd dat India probeert om grote hoeveelheden medische hulpmiddelen aan te schaffen in Zuid-Korea en China. In India zijn tot dusver 1.251 bevestigde besmettingen en 32 mensen zijn er aan de gevolgen van COVID-19 overleden. Verwacht wordt dat half mei mogelijk 100.000 mensen in het land besmet zullen zijn geraakt.
6 uur geleden
Spanje meldt recordaantal sterfgevallen
Het dodental als gevolg van het coronavirus in Spanje is sinds maandag gestegen met 849. Dit is de grootste stijging in 24 uur die tot nu toe in het land is gemeten. In totaal zijn in het land nu 8.189 mensen overleden aan de gevolgen van het COVID-19-virus.
6 uur geleden
Italië eist steun voor coronacrisis en hekelt in krant Nederlandse houding
Een aantal Italiaanse politici heeft dinsdag in een open brief in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gesteld hoe onsolidair Nederland is in de coronacrisis. Nederland verzet zich tegen het geven van noodsteun. De politici roepen in de brief Duitsland op om afstand te nemen van Nederland.
7 uur geleden
Buitenlandupdate coronanieuws:

- Het aantal bevestigde besmettingen in Duitsland is dinsdag opgelopen tot 61.913. Sinds een dag eerder zijn er 4.156 besmettingen bij gekomen. Het aantal overledenen aan de gevolgen van COVID-19 in het land staat momenteel op 583.
- British Airways heeft dinsdag besloten om alle vluchten van en naar Gatwick Airport, het op één na grootste vliegveld in Londen, tijdelijk op te schorten.
- In het Afrikaanse Tanzania is dinsdag de eerste persoon overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
- In Rusland is het aantal bevestigde besmettingen dinsdag opgelopen tot 2.337.
Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben medische hulpmiddelen naar Iran gestuurd. De levering van de spullen maakt deel uit van een opgezet handelsmechanisme.
- In totaal zijn er in België sinds maandag 867 nieuwe besmettingen bijgekomen. Het totale aantal bevestigde besmettingen daar ligt nu op 12.775. In het land zijn inmiddels 705 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19, waaronder een kind van twaalf.
7 uur geleden
Dodental in België opgelopen tot 705
In België is het dodental als gevolg van het coronavirus dinsdag opgelopen tot 705. Het aantal bevestigde besmettingen in België is sinds gisteren opgelopen tot 12.775.  Onder de overledenen is een meisje van twaalf jaar oud, zo meldt de Vlaamse nieuwsorganisatie VRT dinsdag. Viroloog Steven Van Gucht zegt in gesprek met de nieuwsorganisatie: "Het herinnert ons eraan dat alle leeftijden complicaties kunnen ontwikkelen. Het is wel belangrijk om mee te geven dat dit zeer uitzonderlijk is."
7 uur geleden
Museumvereniging verwacht ook na coronacrisis uitvallen exposities
De museumvereniging voorziet ook na de coronacrisis problemen met tijdelijke tentoonstellingen en kunstwerken in bruikleen, zo antwoordt de directeur van de brancheorganisatie van musea in Nederland op vragen van NU.nl.
7 uur geleden
Chinese industrie groeit weer in maart na diep dal
De Chinese industrie is in maart gegroeid nadat de sector in het begin van het jaar door een diep dal is gegaan, blijkt dinsdag uit een peiling van de Chinese overheid.
7 uur geleden
Koolmees: Hoop om geld binnen paar weken bij bedrijven te krijgen
Minister Koolmees spreekt uit dat er alles aan zal worden gedaan om het geld binnen een aantal weken bij bedrijven te krijgen. "Ook met het oog op de salarisbetalingen van april bijvoorbeeld."
7 uur geleden
Maatregelen kunnen eventueel met drie maanden verlengd worden
De maatregelen voor bedrijven kunnen eventueel met drie maanden worden verlengd. Dit geldt in ieder geval voor de regeling voor het noodloket en de regeling die beschikbaar is gesteld voor zzp'ers.
8 uur geleden
Nogmaals een oproep om geen misbruik te maken van regeling
Minister Koolmees drukt bedrijven nogmaals op het hart om geen misbruik te maken van de regeling die beschikbaar wordt gesteld. "Je moet als bedrijf wel bijzonder slechte bedoelingen hebben om hier misbruik van te maken," aldus de minister.
8 uur geleden
UWV: Mogelijk om zo'n 60.000 werkgevers per dag te helpen
Fred Paling van het UWV spreekt de verwachting uit dat er als het moet zo'n 60.000 werkgevers per dag kunnen worden geholpen "Er is echt rekening gehouden met grote aantallen," aldus Paling.
8 uur geleden
Naheffing of compensatie na afloop van regeling
Bedrijven waarbij het omzetverlies lager blijkt te zijn geweest dan van tevoren gedacht wordt, moeten na afloop van de regeling geld terugbetalen. Als het omzetverlies hoger blijkt te zijn, wordt er achteraf meer geld uitgekeerd.
8 uur geleden
Ook payrollbedrijven en uitzendbureaus hebben recht op vergoeding
Payrollorganisaties en uitzendbureaus die de lonen van werknemers doorbetalen, kunnen ook aanspraak maken op de vergoeding van 90 procent van de loonkosten.
8 uur geleden
Bedrijven met meer dan 20 procent omzetverlies kunnen aanspraak maken
Bedrijven met meer dan 20 procent omzetverlies in de coronacrisis, kunnen aanspraak maken op de regeling, zo zegt minister Koolmees.
8 uur geleden
'Uitgangspunt van regeling is omzetverlies'
Op de vraag hoe het nu te zeggen is wanneer een bedrijf de regeling echt nodig heeft, antwoord minister Koolmees: "Het uitgangspunt van de regeling is omzetverlies." "De regeling is echt bedoeld om mensen in dienst te houden, en ze door te kunnen betalen."
8 uur geleden
UWV hoopt loket aankomende maandag te openen
Fred Paling, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV zegt dat de organisatie haar best doet om het loket waar bedrijven en werknemers zich kunnen melden om aanspraak te maken op de regeling van het kabinet, aankomende maandag te openen.
8 uur geleden
Minister Koolmees roept bedrijven op om regeling niet te misbruiken
Minister Koolmees roept in een persconferentie bedrijven op, om de tegemoetkoming die beschikbaar gesteld wordt, niet te misbruiken en er alleen aanspraak op te maken als dit nodig is. "Dit is in het belang van ons allen," aldus Koolmees.
9 uur geleden
Dinsdagavond persconferentie over huidige coronamaatregelen tot 6 april
In een persconferentie die dinsdag om 19.00 uur plaats zal vinden, wordt duidelijk hoe het na 6 april verdergaat met de huidige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus verder in te dammen. Het kabinet voert dinsdag opnieuw een crisisoverleg.
Maandag meldden Haagse bronnen aan NU.nl al, dat veel van de huidige maatregelen verlengd zullen worden tot een nog onbekende datum. Dit zou in ieder geval betekenen dat er na maandag 6 april nog steeds zoveel mogelijk thuis gewerkt zal moeten worden. Bijeenkomsten waar een vergunning voor nodig is blijven in ieder geval tot 1 juni verboden.
9 uur geleden
Aantal doden wegens coronavirus in Duitsland stijgt naar 583
Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in Duitsland is met 128 gestegen naar 583. Het aantal gemelde besmettingen in dat land is met ruim 4.600 gevallen toegenomen tot bijna 62.000, meldt het Robert Koch Instituut, het Duitse equivalent van het RIVM, dinsdag.
10 uur geleden
Florida wil besmet Nederlands cruiseschip niet hebben
Gouverneur Ron DeSantis van Florida wil niet dat de met het coronavirus besmette passagiers van het Nederlandse cruiseschip Zaandam aan land gaan in de Amerikaanse staat om te worden behandeld. Aan boord zijn vier personen overleden aan het virus en zijn meerdere andere passagiers besmet geraakt. De bemanning hoopt af te kunnen meren in de haven van Fort Lauderdale in Florida, maar volgens DeSantis moet dit een "vergissing" zijn. (Foto: Reuters)
10 uur geleden
Deel van tenniscomplex US Open wordt noodhospitaal
Een deel van het tenniscomplex van de US Open in New York wordt de komende dagen ingericht als noodhospitaal. Op het beroemde Flushing Meadows zullen zo'n 350 patiënten worden opgevangen, meldt de Amerikaanse tennisbond (USTA) dinsdag.
12 uur geleden
Ook in België 100.000 onbruikbare mondkapjes 
Ook in België blijkt een lading van in totaal 100.000 mondkapjes onbruikbaar, meldt de Vlaamse krant De Tijd. De maskers werden vorige week verspreid onder revalidatieziekenhuizen, maar ze dragen geen kwaliteitsmerk of certificaat. Ook blijken ze niet bedoeld te zijn voor medische doeleinden. Daarnaast zouden de maskers uit China komen, maar ze blijken uit Colombia te komen. 

Zaterdag werden in Nederland al 600.000 mondkapjes teruggeroepen, omdat ze niet aan de veiligheidseisen voldeden.