Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Veiligheidsregio verklaart deel IJmuiden verboden gebied om illegaal feest
Het gebied rondom de Badweg en IJmuiderslag in IJmuiden is zaterdagavond en in de nacht naar zondag tot verboden terrein verklaard. Dat heeft de veiligheidsregio Kennemerland besloten, na concrete aanwijzingen dat daar een illegaal feest zou worden gehouden. Dat soort feesten vormt een groot risico op verspreiding van het coronavirus, stelt de veiligheidsregio.

Eerder werden om illegale feesten tegen te gaan dergelijke besluiten genomen voor de Reyndersweg in Velsen-Noord, recreatiegebieden Spaarnwoude, De Groene Weelde, het Haarlemmermeerse Bos en Toolenburgerplas en de stranden van Zandvoort en Bloemendaal. Daar werkten de maatregelen goed, stelt de veiligheidsregio.
42 minuten geleden
Ruim zestig arrestaties bij antilockdownprotest in Londen
Honderden demonstranten tegen de coronamaatregelen zijn in Londen vanmiddag gebotst met de politie, schrijft Sky News. Een verslaggever van het Britse nieuwsmedium omschrijft de aanvaringen als "gewelddadig en agressief". Ruim zestig betogers zijn aangehouden, volgens agenten omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Op demonstratieborden stond onder meer "stop met ons controleren" en "geen lockdowns" meer.
4 uur geleden
Aantal opgenomen coronapatiënten daalt voor de vijfde dag op rij
Het aantal opgenomen coronapatiënten is voor de vijfde dag op rij gedaald. Het gaat nu om 1.711 personen, 58 minder dan gisteren. Dit betekent dus dat er opnieuw meer mensen zijn ontslagen dan opgenomen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt 166 nieuwe ziekenhuisopnames en 19 ic-opnames.

1.200 personen worden nu vanwege hun coronabesmettingen op de reguliere afdelingen behandeld. Dat zijn er 51 minder dan gisteren. Op de intensive cares liggen nu 511 coronapatiënten. Gisteren waren het er zeven meer. Het LCPS meldt verder dat in het afgelopen etmaal zeven patiënten tussen de regio's zijn verplaatst. Van deze groep hebben er twee ic-zorg nodig.
4 uur geleden
RIVM meldt 4.499 nieuwe positieve coronatests
In het afgelopen etmaal zijn 4.499 nieuwe positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Dat zijn er flink minder dan gisteren. Toen meldde het instituut 5.790 nieuwe gevallen. Het nieuwe cijfer is ook lager dan het daggemiddelde (5.110) van de afgelopen week. Lees hier meer.
5 uur geleden
Meer dan 2,5 miljoen Engelsen krijgen gratis vitamine D van overheid
De Britse overheid gaat vanaf januari vier maanden lang gratis vitamine D-supplementen uitdelen aan kwetsbare groepen in Engeland, laat het ministerie van Volksgezondheid weten volgens The Guardian. De supplementen gaan naar bewoners van verpleeghuizen en mensen die geregistreerd staan als zeer kwetsbaar.

De supplementen worden uitgedeeld om mensen "in algemene zin" gezond te houden en de druk op de nationale gezondheidszorg (NHS) te verlagen, zegt staatssecretaris van Volksgezondheid Matt Hancock. Hij heeft ook Britse gezondheidsautoriteiten de opdracht gegeven om opnieuw te kijken naar bestaand onderzoek naar de link tussen vitamine D en COVID-19. 

Vitamine D wordt normaal aangemaakt door zonlicht, maar bij veel mensen ontstaan tekorten in de wintermaanden. Deze worden verergerd door het extra binnenblijven tijdens de lockdown. Er zijn meerdere onderzoeken die een verband aantonen tussen vitamine D-tekort en ernstige COVID-19. Maar of (extra) vitamine D ook kan helpen voorkomen dat mensen ziek worden van het coronavirus, is nog onduidelijk.
5 uur geleden
1.300 Britten kregen onterecht te horen dat ze besmet waren
Meer dan 1.300 personen in het Verenigd Koninkrijk hebben recentelijk te horen gekregen dat hun coronatest positief was, terwijl dat in werkelijkheid mogelijk niet het geval was. Dat hebben de Britse autoriteiten vandaag bekendgemaakt. De fout kon plaatsvinden doordat er iets mis was met een partij chemicaliën die nodig zijn voor de tests. Alle geteste personen zijn inmiddels op de hoogste gesteld van de situatie. Zij moeten zich opnieuw laten testen.
7 uur geleden
'Gedeeltelijke lockdown in Duitsland duurt mogelijk tot begin lente'
De gedeeltelijke lockdown in Duitsland wordt mogelijk verlengd tot het begin van de lente, zegt de Duitse economieminister Peter Altmaier. Als het coronavirus onder controle is, kunnen de maatregelen versoepeld worden. Volgens Altmaier kan de lockdown niet opgeheven worden als per 100.000 inwoners meer dan 50 personen besmet zijn. In Duitsland geldt sinds begin november een gedeeltelijke lockdown.
8 uur geleden
Rotterdam waarschuwt voor drukte, winkels eerder dicht
Ook Rotterdam waarschuwt net als gisteren voor drukte in het centrum. Het was gisteren vanwege Black Friday erg druk in het winkelgebied. Mensen werden in de loop van de dag opgeroepen niet meer te komen winkelen. De winkels  werden zelfs vroegtijdig gesloten.

Om te voorkomen dat het vandaag weer zo druk wordt, roept Rotterdam iedereen op thuis te blijven en online te winkelen. Ook is besloten dat de winkels vandaag eerder moeten sluiten, uiterlijk om 17.00 uur. De gemeente zegt alle winkelcentra in de gaten te houden en indien nodig extra maatregelen te nemen.
9 uur geleden
Agenten zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag belaagd toen ze een illegaal feest in Den Haag beëindigden. Het feest vond plaats in een appartement van 80 vierkante meter. Er waren 50 mensen aanwezig. Buren hadden geklaagd over geluidsoverlast.

Agenten maakten een einde aan het feest, maar een aantal mensen keerde zich tegen de politie. Een agent is geslagen en er werd vanuit het appartement onder meer drugs naar beneden gegooid. Een 21-jarige vrouw uit Den Haag en een 22-jarige man uit Italië zijn aangehouden. Ze zitten nog vast. Toen de agenten terugkwamen bij hun dienstauto's bleek er een beschadigd.

Burgemeester Jan van Zanen reageert verbolgen: "Wat een schande dat enkele zogenaamde 'feestgangers' zich agressief hebben gedragen tegen onze politie. Het is goed dat er snel een einde is gemaakt aan deze illegale bijeenkomst. Vijftig mensen in een woning is onverantwoord in een tijd dat we het virus moeten terugdringen. We blijven streng handhaven op de coronamaatregelen en dus ook op deze illegale feesten."
Politie doet inval bij illegaal coronafeest in Den Haag
Politie doet inval bij illegaal coronafeest in Den Haag
9 uur geleden
Een overzicht van het nieuws uit het buitenland:
 • Het aantal vastgestelde besmettingen in Rusland is met 27.100 gestegen naar 2.242.633. Er zijn 510 sterfgevallen gemeld. Daarmee stijgt het officiële dodental naar 39.068.
 • Zeven leden van het Pakistaanse cricketteam zijn positief getest op het coronavirus. Het 53-koppige team was in Nieuw-Zeeland aangekomen voor meerdere wedstrijden.
 • De Amerikaanse stad Los Angeles verbiedt bijna alle sociale activiteiten waarbij meerdere huishoudens bijeenkomen. De maatregel gaat maandag in en geldt zeker drie weken.
9 uur geleden
Betekent de naderende goedkeuring van een coronavaccin dat we ook richting groepsimmuniteit gaan?
Ontstaat er met het coronavaccin de langverwachte groepsimmuniteit?
Ontstaat er met het coronavaccin de langverwachte groepsimmuniteit?
11 uur geleden
Meer dan 700.000 vastgestelde coronagevallen in Oekraïne
Oekraïne telt meer dan 700.000 vastgestelde besmettingen met het coronavirus, blijkt uit de nieuwe cijfers van het land. Vandaag zijn 16.294 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat is een recordaantal voor Oekraïne. Verder is het officiële dodental met 184 toegenomen tot 12.093.
12 uur geleden
Aantal coronabesmettingen Duitsland daalt iets
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld in Duitsland is wat lager dan de voorgaande dagen, zo blijkt uit cijfers van het Robert Koch-Institut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM.

Het RKI meldt zaterdag 21.695 besmettingen tegen 22.805 nieuwe gevallen een etmaal eerder. Donderdag werden 22.268 nieuwe besmettingen geregistreerd.

In het afgelopen etmaal overleden 379 mensen in Duitsland aan de gevolgen van COVID-19. Dat zijn er 47 minder dan een dag eerder, toen 426 doden vielen. Het totale officiële dodental als gevolg van het longvirus in Duitsland staat tot nu toe op 15.965.
14 uur geleden
Los Angeles en omgeving grotendeels in lockdown tot 20 december
In en rond de Amerikaanse stad Los Angeles gelden vanaf zaterdag strenge maatregelen die bedoeld zijn om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Alle openbare en privébijeenkomsten van mensen uit verschillende huishoudens zijn tot en met 20 december verboden.

Dat hebben de autoriteiten van Los Angeles County, waar 20 miljoen mensen wonen, vrijdag bepaald, naar aanleiding van een voortdurende stijging van het aantal coronabesmettingen in het gebied. Alleen religieuze diensten en demonstraties zijn van het verbod uitgesloten vanwege het grondwettelijke recht daarop.

Volgens gegevens van het Johns Hopkins ziekenhuis zijn in de staat Californië tot nu toe 1,2 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus en zijn ruim 19.000 mensen overleden aan de ziekte COVID-19.
15 uur geleden
'Politie maakt eind aan illegaal feest in Den Haag'
In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie van Den Haag een einde gemaakt aan een illegaal feest in een appartement in de stad, zo meldt Regio15.

De politie kreeg meerdere meldingen van geluidsoverlast vanuit een appartement in een flatgebouw aan de 1e Ludofsdwarsstraat.

De ramen van het appartement bleken met zwart papier te zijn afgeplakt om te voorkomen dat de feestvierders weden ontdekt. Nadat de deur niet werd opengedaan, deed de politie een inval. Daarna zouden er volgens journalisten vanaf het balkon drugs naar beneden zijn gegooid.

De politie heeft de identiteit van alle feestgangers genoteerd. Enkele personen zijn aangehouden en naar het bureau gebracht.

Volgens iemand die aanwezig was op het feest waren er zo'n zestig personen bijeen in het appartement, meldt Regio15.
17 uur geleden
'Britse ziekenhuizen krijgen coronavaccin van Pfizer binnen tien dagen'
De Britse nationale gezondheidsdienst NHS heeft de ziekenhuizen in het land gemeld dat ze over tien dagen kunnen beschikken over vaccins die ontwikkeld en geproduceerd zijn door Pfizer/BioNTech. Ook is de ziekenhuizen gevraagd om zich voor te bereiden op de toediening van de vaccins, schrijft The Guardian vrijdag.

Mogelijk arriveren de eerste doses op 7 december. Er zou volgens de NHS dan enkele dagen later begonnen kunnen worden met vaccineren. Medisch personeel zal als eerste in aanmerking komen voor toediening. Mensen van tachtig jaar en ouder en bewoners van de zorginstellingen zouden daarna aan de beurt zijn. Lees hier meer.
gisteren om 23:46
Drone roept winkelend publiek op naar huis te gaan in Rotterdam
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft vrijdag alle winkels in de binnenstad laten sluiten. Vanwege Black Friday was het in het centrum te druk geworden. Een drone riep het winkelend publiek op naar huis te gaan.
Drone roept winkelend publiek op naar huis te gaan in Rotterdam
Drone roept winkelend publiek op naar huis te gaan in Rotterdam
gisteren om 23:46
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 27 november

Nederland:
 • Bij het RIVM zijn in het afgelopen etmaal 5.790 positieve coronatests geregistreerd. Daarmee overstijgt het aantal nieuwe positieve tests voor het eerst deze week het gemiddelde van de laatste zeven dagen (5.101). 
 • Er liggen vandaag in totaal 1.769 coronapatiënten in het ziekenhuis, 12 minder dan een dag eerder. 518 coronapatiënten liggen op de intensive care, 6 minder dan gisteren.
 • De inhaalslag van ziekenhuiszorg leek vorige maand voorbij te zijn, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vrijdag. Door de coronacrisis kwam eerder dit jaar een deel van de zorg in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken stil te liggen, waardoor een inhaalslag nodig was.
 • In verschillende grote steden was het vrijdag te druk door Black Friday. In onder meer Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven riepen de gemeenten en veiligheidsregio's op om met het oog op het coronavirus niet meer te komen winkelen. De drukte in Rotterdam nam maar niet af, waardoor burgemeester Ahmed Aboutaleb vrijdagavond besloot alle winkels in het centrum te sluiten.
 • Zo'n 30.000 bedrijven hebben in de voorbije twee weken loonsteun aangevraagd, meldt het UWV vrijdag. De uitkeringsinstantie heeft inmiddels aan 21.000 bedrijven een voorschot overgemaakt, van in totaal 378 miljoen euro. 
 • Mensen met een lagere opleiding krijgen de hardste klappen van het coronavirus. Niet alleen tijdens de huidige uitbraak, maar ook in de toekomst, waarschuwt het RIVM vrijdag.

Internationaal:
 • De Belgische autoriteiten hebben vrijdag besloten dat de niet-essentiële winkels in het land vanaf 1 december weer open mogen. Onder meer kleding- en meubelzaken moesten begin november dicht vanwege vele besmettingen met het coronavirus. Ook mogen huishoudens met Kerst maximaal één knuffelcontact uitnodigen. 
 • In Rusland zijn in het afgelopen etmaal ruim 27.500 positieve tests en bijna 500 sterfgevallen geregistreerd. Niet eerder werden in het land binnen een etmaal zoveel nieuwe gevallen waargenomen.
 • Zeker een miljoen mensen in Duitsland zijn met het coronavirus besmet geraakt. In de afgelopen 24 uur kwamen er ruim 22.000 positieve tests bij, zo meldt het Robert Koch-Institut. Daarmee kwam het totale aantal coronabesmettingen op 1.006.394 uit. Het aantal nieuwe positieve tests in Duitsland is voor de vierde dag op rij flink gestegen.
 • Op Curaçao zijn donderdag 119 coronabesmettingen geregistreerd. Dat is opnieuw een recordaantal.
 • Italië versoepelt vanaf zondag de coronamaatregelen in vijf regio's, waaronder de rijkste en dichtstbevolkte regio van het land, Lombardije.
 • De Britse farmaceut AstraZeneca is aangevallen door hackers. Twee ingewijden melden aan Reuters dat de hackers uit Noord-Korea lijken te komen. Het bedrijf werkt in samenwerking met de University of Oxford aan een coronavaccin.