Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
De Jonge: heb niet willen vooruitlopen op hardere corona-aanpak
Zorgminister Hugo de Jonge heeft "geenszins" vooruit willen lopen op extra maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, toen hij dinsdag na het vragenuur in de Tweede Kamer de pers te woord stond. Hij heeft slechts "de epidemiologische situatie geduid", schrijft hij aan de Kamer.

De oppositie viel dinsdag over de opmerkingen die De Jonge maakte tegenover journalisten. Hij zei dat het aantal coronabesmettingen niet de goede kant opgaat, en dat in plaats van de gehoopte versoepeling van de contactbeperkingen richting de feestdagen, er mogelijk juist een aanscherping nodig is.

PVV-leider Geert WIlders, die De Jonge hoorde spreken, vindt dat de minister die boodschap eerst met de Tweede Kamer had moeten delen. "Ik kan er niet tegen als bewindslieden de pers te woord staan, en wij het hier niet weten en er niet over kunnen debatteren", zei hij.

Wilders kreeg bijval van veel andere oppositiepartijen. SP-Kamerlid Frank Futselaar noemde het "een structureel probleem en een oorzaak van grote ergernis" dat de pers zaken eerder hoort dan de Kamer. Maar de PVV-voorman kreeg onvoldoende steun voor zijn verzoek om er volgende week een debat over te voeren.
één uur geleden
Verbod op afsteken vuurwerk op grote pleinen in Duitsland
In Duitsland zal het niet toegestaan zijn om tijdens de jaarwisseling op grote pleinen vuurwerk af te steken. Ook gaan de Duitse autoriteiten oproepen om vuurwerk geheel te vermijden dit jaar. Hiermee hoopt de regering de ziekenhuizen tijdens de coronapandemie niet verder te belasten.

Tegelijkertijd met dit besluit, heeft de Duitse regering met de zestien deelstaten afgesproken om de coronamaatregelen te versoepelen rond de feestdagen. Van 23 december tot uiterlijk 1 januari zijn bijeenkomsten in de nauwe familie- of vriendschapskring toegestaan ​​voor maximaal tien personen, waarbij kinderen tot 14 jaar niet meetellen. (ANP)
één uur geleden
Koning Willem-Alexander heeft woensdag een bezoek gebracht aan de corona-afdeling in het Amphia Ziekenhuis. De koning kreeg op de geïsoleerde afdeling van zorgorganisatie Thebe in Breda uitleg over de maatregelen.
Koning Willem-Alexander bezoekt corona-afdeling in Amphia Ziekenhuis
Koning Willem-Alexander bezoekt corona-afdeling in Amphia Ziekenhuis
3 uur geleden
Carbidschieten mag in Drenthe, maar zonder publiek
De veiligheidsregio Drenthe staat carbidschieten tijdens de jaarwisseling toe, maar er mogen niet veel mensen komen kijken. Bij het laten knallen van de melkbussen mogen maximaal vier mensen bij elkaar zijn, die elk op 1,5 meter afstand van elkaar moeten blijven. Ook zijn de gebruikelijke eet- en drinkkraampjes bij het evenement verboden. 

Maandag besloot het Veiligheidsberaad, de organisatie van alle 25 veiligheidsregio's, dat carbidschieten niet landelijk verboden zou worden. Carbid is geen vuurwerk en valt daarom niet onder het vuurwerkverbod dat het kabinet voor dit jaar heeft afgekondigd. Maar elke gemeente of regio moet zelf beslissen of en hoe er geschoten mag worden.

In Drenthe bestaat de traditie van het carbidschieten al lang. Volgens de Veiligheidsregio hebben veel carbidclubs in Drenthe besloten om dit jaar niet te gaan knallen, nu het geen "volksfeest" mag worden.
4 uur geleden
Brievenbussen ondanks vuurwerkverbod dicht rond jaarwisseling
Brievenbussen worden ook dit jaar in de aanloop naar oud en nieuw afgesloten, om zo schade aan post door vuurwerk te voorkomen. Het verbod op het afsteken van vuurwerk dat de overheid dit jaar instelt, brengt daar geen verandering in.

"Ook dit jaar nemen we geen enkel risico en worden de brievenbussen op 30 december afgesloten", meldt een woordvoerster van PostNL. Het postbedrijf sluit ieder jaar rond de jaarwisselingen brievenbussen af met strips, om zo te voorkomen dat vandalen vuurwerk in de oranje bussen gooien. Wel kunnen klanten voor het versturen van brieven terecht bij PostNL-punten in winkels.

Het kabinet besloot dit jaar het afsteken van vuurwerk te verbieden om hulpdiensten en zorgverleners te midden van de corona-uitbraak te ontlasten. Mede door ongelukken met vuurwerk is de nieuwjaarsnacht een van de drukste momenten voor de spoedeisende hulp van ziekenhuizen.
4 uur geleden
Een op de drie Nederlanders is minder gaan sporten tijdens coronapandemie
Een op de drie Nederlanders is tijdens de coronapandemie minder gaan sporten, zo blijkt woensdag uit het onderzoek Sportgedrag en effecten coronapandemie, dat is uitgevoerd door sportkoepel NOC*NSF.

Voor bijna twee derde van de Nederlanders die minder zijn gaan sporten is het sluiten van sportclubs de belangrijkste reden. Voor jongeren tot en met achttien jaar is dat 71 procent. Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna een op de tien Nederlanders helemaal gestopt is met sporten. Veel mensen missen de gezelligheid, het samen trainen en de structuur die sport biedt.

Tegelijkertijd is er ook een groep Nederlanders die juist meer is gaan sporten en bewegen, zo'n 13 procent. Daarbij is vooral vanuit huis sporten en bewegen (wandelen, hardlopen en fitness) populair.
4 uur geleden
EU sluit ook contract met producent van coronavaccin Moderna
De Europese Unie heeft ook een contract afgesloten met vaccinontwikkelaar Moderna, maakt de Europese Commissie woensdag bekend. Het is de zesde vaccinontwikkelaar waar de EU een contract mee heeft afgesloten.

Moderna zal 80 miljoen doses aan de EU leveren zodra het vaccin is goedgekeurd door het Europees medicijnagentschap (EMA). Daarnaast heeft de EU de mogelijkheid om nog eens 80 miljoen doses te kopen. Van alle vaccins krijgt Nederland 3,89 procent, dat betekent dat Nederland ruim drie miljoen doses van het Moderna-vaccin krijgt. Een vaccinatie bestaat uit twee doses.
5 uur geleden
Britten verminderen ontwikkelingshulp door coronacrisis
Door de coronacrisis gaan de Britten hun ontwikkelingshulp drastisch verlagen. De regering vermindert de internationale hulp van 0,7 naar 0,5 procent van het nationaal inkomen, maakte minister Sunak van Financiën bekend. Het bespaarde geld moet helpen bij het herstel van de financiële crisis door de coronaproblemen.

Het percentage van 0,7 procent geldt als de internationaal gewenste norm. Strikt vasthouden aan het uitgeven van 0,7 procent aan buitenlandse hulp is in de huidige situatie moeilijk te rechtvaardigen aan het Britse volk, meent Sunak.

Groot-Brittannië is in Europa een van de weinige landen die voldeden aan de 0,7 procent. Londen wil weer meer uitgeven aan ontwikkelingshulp als de financiële situatie dat toestaat.
6 uur geleden
86 minder coronapatiënten in het ziekenhuis
Momenteel liggen in Nederland 1.839 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er 86 minder dan gisteren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

1.310 van deze patiënten worden behandeld op reguliere afdelingen, dat zijn er 89 minder dan gisteren. 529 ic-bedden worden nu bezet door een coronapatiënt, 3 meer dan op dinsdag. In totaal liggen nu 1.044 patiënten op een Nederlandse ic-afdeling.

In de afgelopen 24 uur heeft het LCPS achttien patiënten, van wie drie ic-patiënten, naar een ander ziekenhuis verplaatst.
6 uur geleden
RIVM meldt 4.947 positieve tests, minder dan gemiddelde van afgelopen week
Het RIVM meldt dat er de afgelopen 24 uur 4.947 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat zijn er minder dan het dagelijkse gemiddelde van de afgelopen week (5.276). Dinsdag registreerde het RIVM voor het eerst sinds 4 oktober minder dan 4.000 (3.979) nieuwe gevallen in een etmaal. Maandag meldden de GGD's nog 5.214 positieve tests bij het RIVM. Lees hier meer over de nieuwste cijfers. (Foto: ANP)
9 uur geleden
Financieel risico overheid nu bijna even groot als op hoogtepunt van de kredietcrisis
De Nederlandse overheid heeft sinds het uitbreken van de coronacrisis al voor 62,7 miljard euro aan leningen en garantstellingen toegezegd. Het financiële risico dat de overheid loopt, komt daarmee in totaal op 245,5 miljard euro en dat is bijna evenveel als op het hoogtepunt van de kredietcrisis. Dat heeft de Algemene Rekenkamer becijferd in een woensdag gepubliceerd rapport. Lees hier meer.
9 uur geleden
Het laatste nieuws uit het buitenland:
 • Japan wil het publiek dat bij sportwedstrijden en andere evenementen aanwezig mag zijn limiteren. De Japanse minister van Economische Zaken Yasutoshi Nishimura liet zich nog niet uit over mogelijke aantallen. Japan telt 'slechts' 133.000 positieve coronatests, maar zag het aantal nieuwe positieve tests in de laatste dagen toenemen en wil de oplaaiing van het virus een halt toeroepen.
 • Indonesië heeft binnen een etmaal een recordaantal positieve tests afgenomen. Het totaal steeg met 5.534 naar 511.836, schrijven autoriteiten. Het dodental steeg met 114 naar 16.225. Indonesië is het zwaarst getroffen land in Zuidoost-Azië.
 • En ten slotte Polen, waar een recordaantal doden is gemeld. In één dag werden 674 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd, terwijl ruim 15.000 positieve tests werden afgenomen. Polen nadert met rasse schreden de negatieve mijlpaal van een miljoen besmettingen, terwijl nu bijna vijftienduizend coronapatiënten zijn overleden.
11 uur geleden
EC-voorzitter Von der Leyen: Maak niet dezelfde fout als in de zomer
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft vanochtend regeringsleiders gewaarschuwd de coronamaatregelen niet te snel te versoepelen om een derde coronagolf te voorkomen.

Von der Leyen hoopt dat de EU-lidstaten hebben geleerd van "de fouten die deze zomer zijn gemaakt". Volgens haar dreigt een derde golf na Kerst als EU-landen onder druk vanuit de horeca en detailhandel versoepelingen doorvoeren.
11 uur geleden
In een etmaal tijd meer dan vijfhonderd sterfgevallen gemeld in Rusland 
Rusland heeft woensdag voor het eerst binnen een etmaal meer dan vijfhonderd coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd. De gezondheidsautoriteiten laten weten dat in het afgelopen etmaal 507 sterfgevallen zijn gemeld. In totaal zijn nu 37.538 coronapatiënten in Rusland overleden.

Het land registreerde in het afgelopen etmaal 23.675 nieuwe positieve tests, waaronder 4.685 in de hoofdstad Moskou. Sinds het begin van de pandemie zijn in Rusland bijna 2,2 miljoen positieve tests afgenomen.

Het land wil aan het begin van 2021 massaal inwoners gaan vaccineren met het in Rusland ontwikkelde vaccin Spoetnik V. Volgens de Russische gezondheidsautoriteiten is dat vaccin voor 95 procent effectief.
11 uur geleden
Horeca geërgerd over uitspraak De Jonge over mogelijk langere sluiting
Horecabedrijven zijn niet gelukkig met de uitspraken die minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gisteren deed. Als het aantal nieuwe besmettingen niet snel afneemt, blijft de gedeeltelijke lockdown ook na half januari van kracht, liet de bewindsman weten. Volgens horecavereniging KHN leiden deze uitspraken tot verwarring en onrust bij ondernemers. Cafés en restaurants zijn sinds 14 oktober gesloten. Hoelang ze dicht moeten blijven, is vooralsnog onduidelijk. Lees hier meer. (Foto: ANP)
12 uur geleden
Studenten: Schrap bindend studieadvies in deze abnormale tijden
Universiteiten moeten meer begrip tonen voor "de moeilijke situatie waar eerstejaarsstudenten zich in bevinden" en alsnog het bindend studieadvies (BSA) schrappen, vinden acht lokale studentenbonden. Ze hebben de colleges van bestuur van hun universiteiten een brandbrief gestuurd met de dringende oproep de lijn van de hogescholen te volgen. De hogescholen hanteren dit jaar geen BSA vanwege de negatieve gevolgen die de coronapandemie voor het hoger onderwijs heeft.

Universiteiten vinden het zelf niet nodig om het BSA dit collegejaar opnieuw te schrappen. Vorig collegejaar deden de universiteiten dat wel.

"Wegens het vele online onderwijs valt veel begeleiding en onderling contact weg", stelt voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). "Je kunt onder deze abnormale omstandigheden niet van eerstejaars studenten vragen dat ze op een normale manier studeren en netjes alle studiepunten halen."

De acht lokale bonden die de brieven hebben verstuurd, horen bij de LSVb. Twee daarvan zijn actief in Amsterdam, de andere in Nijmegen, Maastricht, Groningen, Delft, Wageningen en Utrecht. Ze stellen dat veel studenten kampen met concentratie- en motivatieproblemen. Muns noemt het bindend studieadvies daarom "een extra drukmiddel dat eerstejaarsstudenten tijdens de coronacrisis kunnen missen als kiespijn".
13 uur geleden
Een overzicht van het nieuws uit het buitenland:
 • De Australische staat New South Wales versoepelt de coronamaatregelen, nadat al bijna drie weken geen lokale besmetting is vastgesteld. Zo mogen werkgevers hun personeel weer op kantoor laten werken en worden de regels omtrent social distancing minder streng.
 • In Singapore zijn in de afgelopen twee weken geen nieuwe lokale besmettingen waargenomen.
 • De autoriteiten en politici in de Verenigde Staten roepen Amerikanen op thuis te blijven met Thanksgiving Day, een nationale feestdag die traditiegetrouw met veel familieleden wordt gevierd.
14 uur geleden

Aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland stijgt sterk
In Duitsland zijn in het afgelopen etmaal 18.633 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, meldt het Robert Koch-Insti­tut (RKI). Dinsdag werden nog 13.554 nieuwe gevallen gemeld, aldus de Duitse evenknie van het RIVM.

Met het dinsdag gemelde aantal kwam er een einde aan een driedaagse daling van het aantal nieuwe besmettingen. Het aantal nieuwe gevallen daalde van ongeveer 23.000 op zaterdag, naar zo'n 16.000 op zondag en ongeveer 11.000 op maandag. Nu lijkt het aantal nieuwe besmettingen in bijna hetzelfde tempo weer op te lopen.

Het dodental in Duitsland liep in het afgelopen etmaal met 410 sterfgevallen hard op. In Duitsland zijn zeker 14.771 coronapatiënten overleden.

18 uur geleden

Grapperhaus: 'Geen mondkapjesplicht in gebedshuizen'
De mondkapjesplicht die op 1 december van kracht wordt, zal niet gelden in kerken, moskeeën en synagoges omdat dit besloten plaatsen zijn. Dat antwoordde minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dinsdag op vragen van Tweede Kamerleden, zo meldt de NOS.

Er kan volgens de minister geen specifieke uitzondering voor gebedshuizen gemaakt worden. "De uitzondering geldt voor alle besloten plaatsen en daar vallen volgens de wet kerken en moskeeën ook onder."

In kantoren en clubgebouwen wordt het dragen van een mondmasker ook niet verplicht. De verplichting geldt per december wel voor onder meer theaters, bibliotheken en bioscopen.

18 uur geleden

YouTube straft pro-Trump-zender OANN vanwege misleidende video over COVID-19
De ultraconservatieve nieuwszender One America News Network (OANN) mag van YouTube een week lang geen video's op het platform plaatsen. Het videoplatform legde de strafmaatregel op, omdat OANN verkondigt dat er middelen zijn die COVID-19 gegarandeerd genezen. Dat is in strijd met het desinformatiebeleid van YouTube rond het coronavirus.
 
Ook kan OANN een week lang geen geld verdienen met de inhoud die al op het kanaal staat, maakte YouTube dinsdag bekend.

Het is voor het eerst dat het videoplatform, dat eigendom van Google is, stappen tegen de betrekkelijk kleine pro-Trump-zender zet. OANN is een van de rechtse zenders die weigeren de verkiezingszege van Joe Biden te erkennen.

Lees hier meer.

20 uur geleden
Frankrijk versoepelt coronamaatregelen
Frankrijk gaat de coronamaatregelen wat versoepelen. De Franse president Emmanuel Macron kondigde in een toespraak een verlichting aan.

Het land is volgens Macron over de piek van de tweede coronagolf heen. Het aantal nieuwe besmettingen daalt snel. Volgens de president is het ergste vermeden, maar moet een derde golf koste wat kost worden voorkomen.

De president bood de Fransen richting de feestdagen wat perspectief. Kerst kan met familieleden worden gevierd, aldus Macron. Maar niet met te veel mensen aan tafel, waarschuwde hij. Grote bijeenkomsten blijven verboden.

Er wordt niet onmiddellijk teruggeschakeld naar de toestand van voor de laatste lockdown, die eind oktober werd ingevoerd. Dat is op zijn vroegst op 15 december mogelijk, maar alleen als het aantal nieuwe besmettingen per dag tot rond de vijfduizend daalt.
20 uur geleden
Franse skigebieden gaan dit jaar niet meer open
De Franse skigebieden, die ook bij Nederlanders zeer populair zijn, mogen vanwege de coronacrisis zeker niet voor de kerstvakantie weer open. Volgens de Franse president Emmanuel Macron is een opening in januari waarschijnlijker.

In een tv-toespraak over versoepeling van de coronamaatregelen zei Macron dat de risico's van het coronavirus het "onmogelijk" maken om de wintersport snel te hervatten. Macron zei dat hij met zijn Europese partners gaat overleggen om het begin van het winterseizoen te coördineren.

Macron geeft de voorkeur aan een ​​heropening van de gebieden in januari, maar alleen als de omstandigheden gunstig zijn. Hij belooft begin december met nieuwe informatie te komen.

Sommige regio's in de Franse Alpen zijn op dit moment coronabrandhaarden. Gezondheidsautoriteiten waarschuwden al dat ziekenhuizen daar snel vol kunnen raken met Franse en buitenlandse skiërs. Frankrijk telt in totaal 350 skigebieden waar in het hoogseizoen zo'n 120.000 mensen werken. De wintersport brengt jaarlijks naar schatting 10 miljard euro op.
20 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 24 november 2020

Nederland:
 • Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert de coronamaatregelen niet te versoepelen in december. Ook vindt het OMT dat de mogelijkheid van een langere kerstvakantie voor scholieren onderzocht moet worden, omdat meer vrije dagen mogelijk bijdragen aan het verder verlagen van het aantal nieuwe besmettingen.
 • Minister Hugo de Jonge zei na afloop van het vragenuur dat "je ervan moet uitgaan dat het echt wel langer gaat duren dan half januari", als de daling van het aantal coronabesmettingen niet doorzet.
 • Carbidschieten is in Noord-Brabant niet toegestaan tijdens de jaarwisseling. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de weinige gebieden waar het carbidschieten sinds jaar en dag een traditie is.
 • Het RIVM meldt dat vrijwel alle leeftijdsgroepen inmiddels minder vaak positief testen op het virus. Alleen jongeren tot zeventien jaar testen vaker positief. Ze raken in vrijwel alle gevallen op school besmet.
 • In de afgelopen week zijn 36.931 positieve coronatests gemeld, blijkt uit de weekrapportage van het RIVM. Dat zijn er iets minder dan de week ervoor. Toen werden bij het instituut 37.706 nieuwe gevallen geregistreerd.
 • Momenteel liggen 1.925 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er 43 minder dan gisteren. In het afgelopen etmaal zijn dus meer COVID-19-patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.
 • In het afgelopen etmaal zijn 3.979 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er aanzienlijk minder dan gisteren, toen 5.214 nieuwe gevallen werden geregistreerd. Het RIVM en het ministerie kijken echter niet naar de dagkoersen, maar naar gemiddelden over meerdere dagen.
 • De vreugdevuren op het strand van Scheveningen gaan ook dit jaar niet door. Vanwege de coronamaatregelen kan de gemeente geen vergunning voor evenementen afgeven. Ook in de rest van Den Haag zijn vreugdevuren tijdens de jaarwisseling niet toegestaan.

Internationaal:
 • Inwoners van het Verenigd Koninkrijk mogen van 23 tot en met 27 december vanwege Kerst met leden van in totaal drie huishoudens samenkomen, melden de autoriteiten dinsdag. Er wordt benadrukt dat deze samenkomsten alleen bij mensen thuis, in gebedshuizen of buiten mogen plaatsvinden.
 • Ook Duitsland liet eerder op de dag weten de regels rond Kerst te versoepelen. Dit betekent dat Duitsers tussen 23 december en 1 januari maximaal tien gasten van buiten het gezin mogen ontvangen. Kinderen jonger dan veertien jaar worden niet meegeteld.
 • De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen op met een verlies van in totaal 157 miljard dollar (bijna 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA.