Volg de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland in ons liveblog.
De Jonge hoopt op inzet sneltesten vanaf november
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid verwacht vanaf november sneltesten in te kunnen zetten als aanvulling op het al bestaande testbeleid. De minister is hierover in gesprek met de GGD'en en andere partijen, schrijft hij vrijdagavond in een brief aan de Tweede Kamer. 

De sneltesten, zogenaamde antigeentesten, zijn minder gevoelig dan de PCR-testen die nu worden gebruikt, maar leveren veel sneller een uitslag. De sneltesten kunnen dan worden ingezet voor een 'getrapt' testbeleid, waarbij eerst met een antigeentest wordt bepaald of iemand het virus draagt. Als iemand positief test, dan wordt er alsnog een PCR-test afgenomen. Door het inzetten van deze sneltesten kunnen niet alleen meer mensen worden getest, maar kan iedereen ook vaker worden getest, schrijft De Jonge.

Het RIVM doet onderzoek naar een vijftal sneltesten. De minister verwacht dat het instituut begin november klaar is met het onderzoek, waarmee het OMT met een advies komt over het gebruik hiervan. In de tussentijd zegt De Jonge zich voorbereiden op aanschaf en inzet van deze testen zodat Nederland in november genoeg testen beschikbaar heeft. Bij een aanbeveling door het OMT kunnen deze dan gelijk worden ingezet.
een paar seconden geleden
Aantal vastgestelde besmettingen in Duitsland overstijgt de 270.000
Het aantal positief geteste personen in Duitsland is vrijdag met 2.297 toegenomen tot 270.070. Dat zijn er meer dan vrijdag, toen bijna 1.916 nieuwe positieve testuitslagen werden gemeld. Het aantal positieve tests per dag vertoont al langere tijd een stijgende lijn in Duitsland. Dat zien ook virologen in het land, die spreken over "niet zomaar een willekeurige fluctuatie". 

Nog eens zes mensen overleden aan de gevolgen van het virus, wat het totaal aantal sterfgevallen op 9.384 brengt.
4 uur geleden
Gommers: 'We moeten nu strenger zijn'
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, had vrijdag liever strengere maatregelen aangekondigd zien worden voor de regio's waar een hoog aantal besmettingen wordt gemeld. Dat zegt hij vrijdagavond bij Op1. "We moeten nu strenger zijn, en zodra we het weer op orde hebben kunnen we weer versoepelen. Ik denk dat je dan regionaal in een light lockdown zou moeten gaan."

Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei vrijdag tijdens de persconferentie dat de capaciteitsproblemen bij de GGD's nog wel enkele weken aan kunnen houden.
"Als het hele systeem gebouwd is op testen, en dat contact- en brononderzoek is hoe we het land nu aansturen met corona en dat duurt weken, dan maak ik mij wel zorgen", aldus Gommers. "Dan denk ik: als dat niet op orde is, dan moeten we doorpakken."
5 uur geleden
Recordaantal van meer dan 13.000 nieuwe positieve tests in Frankrijk
In een etmaal tijd heeft Frankrijk 13.215 nieuwe positieve testen geregistreerd. Nog niet eerder was dat aantal zo hoog.

Het land zag daarnaast een grote stijging in het aantal personen dat is overleden aan de gevolgen met het virus: dat aantal nam vrijdag toe met 154. Dat is de grootste stijging in drie maanden tijd.

Naar aanleiding van de stijgende besmettingscijfers hebben verschillende gebieden in het land nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo zijn bijeenkomsten van meer dan tien personen verboden in Nice en de Franse Rivièra. Horeca moeten de deuren eerder sluiten, een maatregel dat Marseille en Bordeaux maandag al invoerden.
6 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 18 september

Binnenland:
  • Voor de vierde dag op rij is een recordstijging van het aantal positieve tests gesignaleerd, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Waar het dinsdag, woensdag en donderdag om respectievelijk 1.379, 1.542 en 1.753 gevallen ging, gaat het vrijdag om 1.974 positieve tests.
  • "Het coronavirus is bezig met een comeback. Dit is de tweede golf." Dat zeiden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdagavond tijdens een persconferentie.
  • Daarom worden in zes regio's maatregelen genomen.In horecazaken mogen vanaf middernacht geen nieuwe bezoekers meer naar binnen en gezelschappen mogen niet groter zijn dan vijftig personen.
  • Een deel van het onderwijs- en zorgpersoneel kan zich vanaf maandag met voorrang laten testen op het coronavirus.
  • Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) krijgt toch een boete voor het overtreden van de anderhalvemeterregel op zijn bruiloft.
  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt het reisadvies voor Denemarken vanaf morgen aan van 'geel' naar 'oranje'. Eerder besloot het land op zijn beurt al het reisadvies voor Nederland aan te passen.

Buitenland:
  • De huidige uitbraken van COVID-19 in Europese landen kunnen met regionale lockdowns bestreden worden, zegt directeur Hans Kluge van de Europese tak van de gezondheidsorganisatie WHO. Hij verwacht niet dan landen opnieuw op slot gaan.
  • De Spaanse hoofdstad Madrid krijgt geen grip op de (nieuwe) uitbraak van COVID-19. In heel Spanje werden donderdag ruim elfduizend positieve tests gemeld, waarvan het gros in Madrid is geconstateerd.
  • Tsjechië meldt voor de tweede opeenvolgende dag een recordstijging van het aantal afgenomen positieve tests. Waar het gisteren nog om iets meer dan tweeduizend besmettingen ging, gaat het nu om meer dan drieduizend gevallen.
  • Het aantal wereldwijd vastgestelde besmettingen met het coronavirus is de dertig miljoen gepasseerd, blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University.