Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
over 5 dagen
Verdere versoepelingen in Israël: nu ook horeca en universiteiten open
Zondag mogen cafés, restaurants en universiteiten hun deuren weer openen in Israël, verklaarde het kabinet van premier Benjamin Netanyahu zaterdagavond. De versoepelingen gelden vooral voor mensen met een zogenoemd groen paspoort (een bewijs dat iemand genezen of gevaccineerd is). 

Volgens lokale media kunnen er ook weer evenementen worden gehouden, zij het op halve capaciteit met maximaal 300 personen. Tot 5 procent van de bezoekers hoeft geen groen paspoort te tonen, maar moet wel een negatieve coronatest kunnen voorleggen.

Israël is wereldwijd al het verst gevorderd met zijn vaccinatieprogramma: van de ongeveer 9 miljoen inwoners, hebben er al meer dan 4,9 miljoen een eerste dosis ontvangen. Zo'n 3,7 miljoen Israëli's zijn volledig gevaccineerd. Onder ultra-orthodoxe jongen en de Arabische bevolking zijn relatief weinig mensen gevaccineerd.
over 4 dagen
Testresultaten van virusremmer Merck zijn veelbelovend 
Farmaciebedrijf Merck heeft zaterdag positieve testresultaten bekendgemaakt voor de virusremmer die het ontwikkelt met het Amerikaanse Ridgeback Bio. Het experimentele antivirale middel molnupiravir zorgt bij patiënten met COVID-19 na vijf dagen behandeling voor een duidelijke daling van de hoeveelheid virus in het bloed. Dat blijkt uit testen bij 202 patiënten met COVID-19. Het gaat om besmette personen die symptomen hadden, maar die niet in het ziekenhuis lagen.Onderzoekers spreken van "veelbelovende resultaten".
over 4 dagen
Het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 6 maart. 

Binnenland: 
  • De avondklok wordt hoogstwaarschijnlijk verlengd tot 30 maart en ook grotere versoepelingen zijn mogelijk pas aan het einde van deze maand te verwachten. Bronnen melden dat naar aanleiding van het Catshuisberaad zaterdag, waar de meest betrokken ministers zich over de coronacrisis lieten bijpraten door deskundigen.
  • Het RIVM meldt zaterdag 5.378 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er flink meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (4.526). Het totale aantal opgenomen patiënten met COVID-19 is nu 1.863, dat zijn er 48 minder dan vrijdag.
  • Bij zeker 68 patiënten van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis zijn complicaties ontstaan doordat zorg werd uitgesteld vanwege het coronavirus, zegt Edo Arnoldus, voorzitter van de medische staf, zaterdag in Trouw. Zeven patiënten kwamen door uitgestelde zorg om het leven.


Buitenland:
  • De Verenigde Staten hebben tot en met vrijdag iets meer dan 85 miljoen coronavaccindoses toegediend. Ruim 55,5 miljoen mensen hebben één of meer doses ontvangen, terwijl een kleine 29 miljoen Amerikanen al een tweede dosis hebben ontvangen.
  • De Europese Unie wil ook kunnen beschikken over in de Verenigde Staten geproduceerde vaccins van farmaceut AstraZeneca. De EU wil de Amerikaanse regering vragen om de export van miljoenen doses goed te keuren, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van Brusselse bronnen.
  • De Amerikaanse Senaat heeft zaterdag ingestemd met een steunpakket van 1.900 miljard dollar (ongeveer 1.594 miljard euro), dat president Joe Biden heeft voorgesteld.