Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus in binnen- en buitenland.
Dagelijkse besmettingen in VS boven de 91.000
In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur voor het eerst meer dan 91.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.

Tussen woensdag en donderdag (lokale tijd) zijn 91.295 nieuwe gevallen gemeld in het land, dat sinds medio oktober het aantal besmettingen opnieuw ziet oplaaien.

De forse stijging in het aantal nieuwe gevallen komt enkele dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ohio, Michigan, North Carolina, Wisconsin en Pennsylvania, cruciale staten in de strijd om het presidentschap, behoren tot de gebieden die het hardst getroffen zijn door de heropleving van het virus. In twaalf staten werden donderdag recordaantallen nieuwe besmettingen geregistreerd.

De Coronavirus Task Force van het Witte Huis stelde donderdag (lokale tijd) dat het de verkeerde kant opgaat met de virusuitbraak. Agressieve maatregelen zijn volgens het team nodig om de "onverbiddelijke" verspreiding van het longvirus een halt toe te roepen.

De Verenigde Staten zijn het zwaarst getroffen door het longvirus. Sinds het begin van de pandemie zijn er 8,94 miljoen gevallen geregistreerd, het meeste wereldwijd. Ruim 228.000 Amerikanen zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting.
13 minuten geleden
'Carbidgemeente' Pekela slaat jaartje over met carbidschieten
In het Groningse dorp Pekela is het de traditie om het nieuwe jaar in te luiden met een paar flinke knallen door het zogenaamde carbidschieten. De Pekelder Carbid Club (PCC) heeft echter besloten om een jaar over te slaan vanwege de coronamaatregelen, zo meldt RTV Noord.

"De regels veranderen continu, maar het virus is er nog", zo zegt de voorzitter. "Stel nou dat wij december maar dertig mensen bij elkaar mogen hebben. Dan moet je dus iemand bij de poort zetten die mensen tegenhoudt als het maximum is bereikt. Die vorm voelt voor ons niet prettig."

Pekela noemt zichzelf de "carbidgemeente van de provincie" en heeft zich gespecialiseerd in de knallen die veroorzaakt worden door licht natgemaakte calciumcarbide in een melkfles te stoppen en de opening dicht te maken met bijvoorbeeld een voetbal. Het opgehoopte gas wordt vervolgens aangestoken, waardoor de bal er met een knal uitkomt. Carbidschieten is een traditie die op diverse plekken in het land voorkomt, voornamelijk met oud-en-nieuw.
25 minuten geleden
Dagelijkse besmettingen in Duitsland loopt op
Ook in Duitsland loopt het aantal bevestigde besmettingen op. In het afgelopen etmaal zijn 18.681 mensen positief getest, dat zijn meer dan 7.000 mensen meer dan de 11.342 besmettingen die vorige week werden gemeld door het Robert Koch Instituut.
6 uur geleden
Oversterfte stijgt sterk, bijna 600 meer doden vorige week dan normaal
In week 43, de week van 19 tot en met 25 oktober, zijn in Nederland bijna zeshonderd mensen meer overleden dan verwacht in die periode. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van de voorlopige sterftecijfers.

In week 43 overleden naar schatting meer dan 3.450 mensen. Dat zijn er zo'n 250 meer dan een week eerder, toen overleden 3.197 mensen. De hogere sterfte valt samen met de tweede coronagolf in Nederland. Lees hier meer.
gisteren om 23:49
Nieuwe lockdown in Frankrijk ingegaan
De nieuwe lockdown in Frankrijk is om middernacht ingegaan. Onder de nieuwe lockdown moet iedereen in principe thuis blijven. Alleen met een schriftelijk bewijs van noodzaak kunnen de Fransen over straat.

Mensen mogen elke dag een uurtje dicht bij huis sporten. Fransen die bij een park wonen hebben dit keer geluk want die blijven open. In tegenstelling tot de eerdere lockdown blijven de scholen open maar moeten de kinderen vanaf 6 jaar een mondkapje dragen in de lessen.

Fransen haastten zich donderdag om nog laatste inkopen te doen. Dat veroorzaakte drukte in de winkels. Pasta en toiletpapier waren populaire boodschappen, net als inkt voor printers en elektronica om thuis te kunnen werken.

Donderdag meldde het agentschap voor volksgezondheid 47.637 nieuwe coronagevallen over het afgelopen etmaal. Het aantal doden door het virus steeg met 235 tot boven de 36.000.
gisteren om 23:43
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 29 oktober:

Binnenland:
  • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt donderdag 10.280 nieuwe positieve coronatests. De cijfers bestaan deels uit meldingen van woensdag, die toentertijd niet verwerkt konden worden door een ICT-storing bij de GGD's. Woensdag ging het uiteindelijk om 8.123 positieve coronatests, waardoor het gemiddelde deze twee dagen uitkomt op 9.201. 
  • Er liggen donderdag in totaal 2.384 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er acht meer dan woensdag, toen het aantal coronapatiënten met achttien steeg ten opzichte van de dag ervoor.
  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is al twee dagen stabiel, maar volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), is het nog te vroeg om daaruit conclusies te trekken.
  • De CoronaMelder-app stuurt naar schatting dagelijks zo'n tienduizend meldingen naar mensen in Nederland, schrijft de NOS op basis van informatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ron Roozendaal, die bij het ministerie verantwoordelijk is voor de corona-app, zegt dat een klein deel van deze meldingen (zo'n 20 procent) over blootstellingen op meer dan 1,5 meter afstand gaat.
  • GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD) roepen het kabinet op voor dit jaar met een tijdelijk vuurwerkverbod te komen. Partijleiders Jesse Klaver en Esther Ouwehand stellen tegenover NU.nl dat het onverantwoord is om de zorg, die al ernstig onder druk staat vanwege de coronacrisis, nog verder te belasten met vuurwerkslachtoffers. Zij krijgen steun van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en de Nederlandse BOA Bond.
  • Door te veel bron- en contactonderzoekers die tegelijk gebruikmaakten van hetzelfde programma voor hun werk ontstond gisteren een storing in de computersystemen van de regionale gezondheidsdiensten, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten. Door de storing kwamen de dagcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag uren later dan gebruikelijk naar buiten. Het gaat volgens de GGD om een ander soort storing dan die van zaterdag.

Buitenland:
  • De Franse premier Jean Castex heeft donderdagavond tijdens een televisietoespraak de reeds aangekondigde lockdown toegelicht. Het was al bekend dat cafés, restaurants en niet essentiële winkels moesten sluiten en reizen naar andere regio's niet was toegestaan, maar Castex vertelde ook dat Fransen voortaan alleen nog maar met een overheidsdocument de straat op mogen.
  • Disneyland Paris sluit aan het eind van de dag de deuren weer. Dat maakt het themapark donderdag bekend. Volgens Disney is de sluiting in lijn met de richtlijnen van de Franse autoriteiten die gelden in verband met de coronacrisis.
  • De ziekenhuizen in België roepen de zes regeringen van het land gezamenlijk op het land verder stil te leggen vanwege het coronavirus. Dat kan het verschil maken "tussen leven en dood van onze medeburgers en onze naasten", schrijven de koepelorganisaties die samen alle Belgische ziekenhuizen vertegenwoordigen.
  • De Spaanse regio Catalonië sluit de grenzen voor vijftien dagen om de virusverspreiding te remmen. Ook het horecaverbod wordt met vijftien dagen verlengd. Catalonië is een van de zwaarst getroffen regio's binnen Spanje.