Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Dagrecord van 155 nieuwe positieve tests op Curaçao
Op Curaçao zijn woensdag 155 nieuwe positieve coronatests gemeld, opnieuw een record. Het oude record van 124 positieve tests werd dinsdag gemeld. Er zijn op één dag 621 mensen getest en 27 personen zijn genezen verklaard.

Op het eiland zijn nu 1.433 actieve besmettingen. Veertien coronapatiënten liggen in het ziekenhuis, van wie twee op de intensive care. Sinds maart van dit jaar zijn zeven personen overleden, maakte de overheid woensdag aan het eind van de middag bekend. Op Curaçao is inmiddels bijna 15 procent van de bevolking getest; ruim 23.000 personen op een bevolking van 160.000.

Het eiland kent sinds enkele weken een forse toename van het aantal positieve tests. De regering wil dat het parlement een noodwet aanneemt die de overheid de wettelijke mogelijkheid geeft om de coronamaatregelen op het eiland te handhaven. Als de wet wordt aangenomen, kan de politie onder meer boetes uitdelen aan mensen die zich niet aan de avondklok of andere coronamaatregelen houden. In de huidige situatie is dat niet mogelijk.

De oppositie heeft veel kritiek op de wet omdat het de regering in noodsituaties heel veel macht geeft. Politieke partijen spreken van een dictatuur. Bijna drieduizend mensen hebben inmiddels een petitie tegen de wet getekend. Maar volgens minister-president Eugene Rhuggenaath heeft de overheid "het gereedschap van de noodwet nodig om de coronacrisis te bestrijden". Afgelopen dinsdag werd de hele dag over de wet vergaderd, die vergadering gaat donderdagochtend (lokale tijd) verder.
21 minuten geleden
Noord-Korea voert strengere coronamaatregelen in
Noord-Korea voert rond hoofdstad Pyongyang strengere coronamaatregelen in. Staatsmedia spreken volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap over preventieve maatregelen om het "kwaadaardige virus" buiten de deur te houden. Noord-Korea heeft nog geen besmettingen gemeld.

Reizigers die via een westelijk gebied naar Pyongyang gaan, moeten hun temperatuur laten controleren. Ook moeten goederen in loodsen worden gedesinfecteerd. Artsen in een district in het zuiden van Pyongyang moeten dagelijks gaan controleren of inwoners ziekteverschijnselen hebben die kunnen wijzen op een coronabesmetting, zoals koorts of ademhalingsklachten.

Hoewel de autoriteiten in de geïsoleerde dictatuur officieel nog geen melding hebben gemaakt van coronabesmettingen, zouden in het land wel honderden mensen in quarantaine zitten. Staatsmedia hadden eerder al bericht dat openbare gebouwen, zoals restaurants, in Pyongyang voorlopig de deuren moeten sluiten. Ook zou de bewegingsvrijheid van inwoners van de hoofdstad worden beperkt.

De economische problemen in Noord-Korea lijken volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst te verslechteren door de wijze waarop het coronavirus wordt bestreden. De dienst zou vorige maand aan Zuid-Koreaanse parlementariërs hebben gemeld dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un "irrationele maatregelen" lijkt te nemen. Zo zouden de visserij en zoutwinning zijn opgeschort, omdat de Noord-Koreanen vrezen dat het coronavirus in het zeewater zit.
één uur geleden
Positief getest Amerikaans koppel opgepakt voor aan boord gaan vliegtuig
Een echtpaar uit Hawaï is gearresteerd nadat ze aan boord waren gegaan van een vlucht, wetende dat ze positief hadden getest op het coronavirus, dat meldt de LA Times op basis van de politie van Hawaï.
 
Het stel wordt beschuldigd van roekeloos gedrag en het met de dood in gevaar brengen van medepassagiers, aldus een politieverklaring.

De 41-jarige Wesley Moribe en 46-jarige Courtney Paterson zouden volgens de krant met hun vierjarige kind op zondag van San Francisco naar Hawaï vliegen. Op de luchthaven van San Francisco werd het koppel gesommeerd om in quarantaine te gaan en niet aan boord te gaan van hun United Airlines-vlucht.

Volgens de politie sloegen de twee het advies van de airliner in de wind en gingen zij toch aan boord. Bij aankomst op Hawaï werden ze alsnog in de kraag gegrepen.

De luchtvaartmaatschappij heeft het koppel een vliegverbod opgelegd en onderzoekt hoe het echtpaar toch wist mee te vliegen.
2 uur geleden
Ruim 22.000 nieuwe positieve tests in Duitsland
In Duitsland is het aantal positieve coronatests dat in de laatste 24 uur is gemeld flink gestegen ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft donderdagochtend 22.046 nieuwe gevallen gemeld.

Daarmee zet de gebruikelijke stijgende trend in de loop van de week door. Woensdag meldde het RKI ongeveer 17.000 nieuwe gevallen, dinsdag rond de 13.500 en maandag zo'n 11.000 positieve tests. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 1.106.789 personen vastgesteld.

In het afgelopen etmaal overleden nog eens 479 personen in Duitsland aan de gevolgen van COVID-19. Het totale dodental als gevolg van de epidemie komt er daarmee op 17.602 te staan.
4 uur geleden
'Mogelijk duizenden mensen missen diagnose door uitstel reguliere zorg'
Mogelijk duizenden Nederlanders lopen rond met een ziekte die als gevolg van de coronapandemie niet is ontdekt. Na de eerste coronagolf is geen inhaalslag gemaakt in het aantal diagnoses, blijkt uit nieuwe gegevens van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP). Jos Bart, voorzitter van de NVVP, noemt de cijfers in het AD "alarmerend".

Bart: "Dit betekent dat er in Nederland duizenden patiënten moeten zijn met een ernstige, mogelijk kwaadaardige ziekte, die nog niet ontdekt is. Voor een aanzienlijk deel van deze patiënten bestaat een goede behandeloptie, mits behandeling niet te lang wordt uitgesteld. Verder uitstel betekent dat zij pas bij een specialist komen in een ernstiger stadium van hun ziekte. Dat is ongunstig voor de prognose. Daar maken wij ons grote zorgen over.''

Tijdens de eerste coronagolf werd de reguliere zorg bij huisartsen en in de ziekenhuizen op een laag pitje gezet. De bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker werden tijdelijk stopgezet. Dat heeft geleid tot een sterke daling van het aantal diagnoses, blijkt uit de cijfers van pathologen, die zich bezighouden met het stellen van diagnoses op basis van weefselonderzoek.

"We hadden gehoopt dat een inhaalslag zou worden gemaakt. Maar na de eerste golf is een traag herstel opgetreden tot een normaal niveau. Daarna kwam de tweede golf. De achterstanden zijn nooit ingelopen'', aldus Bart.

Sinds het begin van de coronapandemie zijn dit jaar 15 procent minder diagnoses gesteld dan de afgelopen vijf jaar het gemiddelde was, blijkt uit de pathologiecijfers. Het gaat zowel om vormen van kanker als om andere ziekten, zoals chronische ontstekingen van het maag- en darmstelsel. De achterstand is het grootst bij ziekten die worden opgespoord via een bevolkingsonderzoek: bij darmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker ontbreekt meer dan 25 procent van het 'normale' aantal diagnoses.
gisteren om 23:57
Nederlandse ic's gaan op grote schaal informatie uitwisselen
Nederlandse intensive cares (ic's) gaan op grote schaal gegevens met elkaar delen. Het gaat om informatie uit apparaten zoals beademingsmachines, dialysemachines en diagnoses uit patiëntendossiers, maakten de ic-artsen Diederik Gommers van het Erasmus MC en Paul Elbers van het Amsterdam UMC in het programma Op1 bekend.

Elbers legt uit dat je als ic-arts 'slechts' een paar honderd patiënten per jaar ziet. Door op grote schaal gegevens uit te wisselen, beschikt een arts over informatie over duizenden patiënten. Daardoor kunnen aan het bed betere beslissingen worden genomen. "Elk uur neem je een enorm aantal beslissingen", zegt Elbers. "Daar zit veel onzekerheid bij."

Mogelijk kunnen in de toekomst algoritmen op basis van de verzamelde gegevens bij die keuzes helpen. Computers zouden dan bijvoorbeeld kunnen voorspellen wanneer bij iemand de bloeddruk naar beneden gaat, legt Gommers uit. Nu moeten verpleegkundigen een patiënt daarvoor constant in de gaten houden.

Het plan is min of meer uit nood geboren door de coronapandemie, waardoor ic's heel snel al veel gegevens met elkaar zijn gaan delen. Volgens Gommers wordt big data in andere sectoren al "veel toegepast", maar is de gezondheidssector daarin doorgaans "conservatief". Ook wijst Elbers op de concurrentie die er tussen de ziekenhuizen is. Maar "corona heeft dat weggenomen".

Inmiddels hebben 45 van de 75 Nederlandse intensivecareafdelingen zich bij de samenwerking, die in ieder geval vijf jaar duurt, aangesloten. Volgens Gommers steunen de zorgverzekeraars het plan, omdat ze verwachten dat de patiënt er beter van wordt.
gisteren om 23:51
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 2 december:

Binnenland
 • De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag twee studentenfeestjes in Leiden beëindigd. Volgens de politie waren er te veel mensen in te kleine ruimtes bijeengekomen. 
 • De boer, teler en kweker hebben de verkoop aan consumenten sinds maart verdubbeld. Dat gaat om producten variërend van bloemen, sla, komkommers en tomaten tot kaas, aardappelen, eieren en vlees. Bijna een op de vijf huishoudens heeft dit jaar weleens rechtstreeks bij de producent gekocht, blijkt woensdag uit gegevens van marktonderzoeker GfK.
 • Horecabedrijven in vijftig steden en regio's in het land dreigen op 17 januari weer open te gaan, zelfs als dat niet mag. De ondernemers zeggen het vertrouwen in het kabinet op.
 • Het RIVM meldt woensdag 4.942 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er bijna honderd meer dan het dagelijkse gemiddelde van afgelopen week (4.850). Daarnaast zijn in het afgelopen etmaal ook 66 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
 • Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen daalde woensdag opnieuw. Er liggen momenteel 1.606 patiënten met corona in de ziekenhuizen, 77 minder dan op dinsdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
 • Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en het RIVM hadden begin februari nog de indruk dat het coronavirus minder dodelijk was dan de griep. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van documenten van het ministerie van Justitie en Veiligheid die het opvraagde op basis van de wet openbaarheid bestuur.

Buitenland
 • Belgische winkels mogen in januari toch uitverkoop houden. Het was de vraag of de jaarlijkse opruiming van het winterassortiment voor een habbekrats kon doorgaan, omdat te grote drukte het coronavirus in de kaart kan spelen.
 • Het Britse parlement is dinsdagavond akkoord gegaan met een systeem van trapsgewijze regionale beperkingen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarmee komt er vanaf woensdag een einde aan de nationale lockdown die het land eind oktober invoerde.
 • Op Curaçao is dinsdag opnieuw een recordaantal positieve tests geregistreerd: 124. Er zijn nu in totaal 1.305 personen op het eiland positief getest op het virus.
 • De organisatie achter de Oscars zet ook voor de op 25 april geplande Oscar-uitreiking in op een evenement met publiek, meldt Variety woensdag. Op de locatie waar het evenement volgend jaar plaatsvindt, zijn al meerdere opties bekeken.
 • Het Verenigd Koninkrijk heeft woensdag als eerste land het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd voor noodgebruik. Het vaccin moet vanaf volgende week beschikbaar zijn.
 • Duitsland heeft bewust gekozen voor een langere procedure om coronavaccins goed te keuren dan het noodproces dat het Verenigd Koninkrijk volgde. Dat is belangrijk om het vertrouwen in vaccins te vergroten, zei minister van Volksgezondheid Jens Spahn van het land woensdag.
 • Als het aan België ligt, wordt op 5 januari begonnen met het inenten tegen het coronavirus. Dat is wel afhankelijk van de goedkeuring van de Europese Unie, zegt premier Alexander De Croo.
 • In Duitsland worden de coronamaatregelen verlengd tot 10 januari. Onder meer restaurants, musea en theaters blijven gesloten in de lockdown die inmiddels een maand duurt.