Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus in binnen- en buitenland.
Colombia verlengt maatregelen tot eind november
Colombia verlengt de coronamaatregelen tot eind november. Hiermee blijft het land in wat het "selectieve quarantaine" noemt. Dit betekent dat alleen nog mensen die positief getest of coronaverdacht zijn in isolatie moeten. Deze fase was ingevoerd na een strenge lockdown die in maart werd ingevoerd.

Wel vragen de Colombiaanse autoriteiten dat inwoners drukke plaatsen vermijden, om uitbraken "zoals in Europa voorkomen" te vermijden.
4 uur geleden
Spaanse regio's op slot tijdens Allerheiligen
Vijf Spaanse regio's, waaronder Madrid, hebben woensdag aangekondigd tijdens het lange weekend van Allerheiligen op slot te gaan. Tijdens dat weekend trekken Spanjaarden er vaak op uit. 

Madrid sluit tot na het weekend de grenzen. Regio's Castilië, León, Castilla-La Mancha,  Andalusië en Murcia blijven tot 9 november gesloten. Dat betekent dat niemand erin of eruit mag, afgezien van mensen die naar de dokter of naar hun werk moeten.
4 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 28 oktober

Nederland
  • De GGD's hebben tussen dinsdag- en woensdagochtend 8.123 positieve coronatests geregistreerd, maar dat aantal is niet compleet. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werd dinsdag opnieuw getroffen door een technische storing, waardoor een deel van de cijfers nog niet verwerkt is. Het is niet duidelijk hoeveel meldingen nog geregistreerd moeten worden.
  • Momenteel worden 2.376 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, blijkt uit nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er achttien meer dan gisteren, de kleinste toename sinds 17 oktober.
  • Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zei woensdag tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer dat we "dicht bij" het scenario dat er alleen nog acute zorg verleend wordt zijn. 
  • Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) van D66 is sinds woensdag in quarantaine. De minister heeft geen klachten, maar is wel in contact geweest met iemand die besmet is met het coronavirus.
  • De eerste teststraten met coronasneltests gaan eind november open, schrijft minister Hugo de Jonge. Het gaat uiteindelijk om 25 nieuwe testlocaties.

Internationaal
  • Voor het eerst zijn dinsdag wereldwijd meer dan een half miljoen nieuwe cooronabesmettingen op één dag geregistreerd.
  • De Franse president Emmanuel Macron heeft woensdag aangekondigd dat Frankrijk vanaf vrijdag weer in lockdown gaat om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De lockdown duurt zeker tot 1 december.
  • Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen moeten in Duitsland vanaf maandag horeca, sportscholen en theaters zeker een maand dicht, dat heeft bondskanselier Angela Merkel woensdag aangekondigd
  • In Iran is voor de tweede dag op rij een recordaantal overleden coronapatiënten geregistreerd. In het afgelopen etmaal ging het om 450 coronagerelateerde sterfgevallen, 100 meer dan het record dat gisteren werd gevestigd. Sinds het begin van de pandemie zijn in Iran 33.714 coronapatiënten overleden.
  • De Belgische vicepremier Sophie Wilmès mag de intensive care verlaten, maar blijft nog wel in het ziekenhuis. Wilmès, die vorige maand nog de premier van België was, maakte op 17 oktober bekend positief te zijn getest op het coronavirus. Enkele dagen later werd ze opgenomen in het ziekenhuis.