Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Catshuisoverleg over opheffen avondklok en heropening terrassen
Een deel van het kabinet komt zondag in het Catshuis bijeen om met onder anderen RIVM-baas Jaap van Dissel te praten over de corona-aanpak. Volgens ingewijden liggen er versoepelingen op tafel, maar vanuit het Outbreak Management Team (OMT) klinken zorgen dat die versoepelingen te vroeg komen omdat de druk op de zorg toeneemt. 

Deze week kwam naar buiten dat het kabinet per 21 april de terrassen wil heropenen en de avondklok wil opheffen, als de cijfers het toelaten. Het kabinet wil daarnaast dat studenten in het hoger onderwijs weer fysiek naar college kunnen. Zij moeten dan vooraf getest worden en zich houden aan de coronaregels, zoals het houden van 1,5 meter afstand.

Ook voor winkels wordt wellicht meer mogelijk, maar ingewijden twijfelden eerder of die versoepeling de eindstreep haalt. Zij wezen er ook op dat winkels nu al op afspraak klanten mogen ontvangen, of spullen kunnen laten afhalen.

Er worden zondag geen formele besluiten genomen. Dinsdag geven demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge weer een persconferentie. Zij zullen dan een plan ontvouwen om stapsgewijs de samenleving te heropenen. De Jonge waarschuwde vrijdag in het RTL-programma BEAU voor al te veel optimisme. Hij wilde niet op de besluitvorming van dinsdag vooruitlopen. "Maar ik wil wel toevoegen dat we geen domme dingen gaan doen voor de zorg."
over 4 dagen
Man in België overlijdt bij verstoppingspoging na inval op coronafeest
Een 21-jarige man in Antwerpen is in de nacht van zaterdag op zondag overleden nadat hij uit een raam klom om zich te verstoppen van de politie, die ter plaatse was gekomen om een coronafeest te beëindigen. De man kroop uit het raam en viel naar beneden, schrijft Nieuwsblad.

De Belg zou met zeven anderen op de bovenste verdieping van een hotel in een kamer hebben gezeten. De politie kreeg meerdere meldingen binnen van geluidsoverlast. Ook het hotelpersoneel zou de groep al vergeefs hebben aangesproken.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever reageert geschokt op het incident en betuigt zijn medeleven aan de familie van het slachtoffer. "Het overlijden van zo'n jong iemand confronteert ons pijnlijk met de gevolgen van lange lockdownperiodes op het mentaal welzijn, in het bijzonder jongeren", citeert Nieuwsblad.

Een onderzoek is ingesteld naar het incident. De andere hotelgasten, het hotelpersoneel en de betrokken politiemensen waren zwaar aangeslagen en zijn opgevangen door slachtofferhulp.
over 4 dagen
RKI: 15 procent Duitsers heeft eerste dosis coronavaccin gekregen
Zo'n 15 procent van de Duitsers heeft inmiddels een eerste dosis coronavaccin toegediend gekregen, meldt het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Volgens het RKI hebben 12,7 miljoen mensen in elk geval de eerste dosis ontvangen. Zo'n 4,9 miljoen mensen (5,9 procent) hebben beide prikken al gehad.

Het tempo van het Duitse vaccinatieprogramma is flink opgeschroefd sinds huisartsen mee zijn gaan inenten tegen het coronavirus. Afgelopen donderdag konden er meer dan 700.000 mensen in één dag worden gevaccineerd. In de meeste deelstaten zijn de huisartsen woensdag begonnen met prikken. Door de hele Bondsrepubliek doen er ruim 35.000 praktijken mee aan de vaccinatiecampagne.

Wel wordt verwacht dat het tempo van het vaccinatieprogramma weer zal dalen als de voorraad vaccins slinkt. Medio april worden er naar verwachting tijdelijk minder doses geleverd aan huisartsenpraktijken in Duitsland.
over 4 dagen
Politie maakt eind aan feest in Naaldwijk, 40 aanhoudingen
Agenten hebben in de nacht van zaterdag op zondag een einde gemaakt aan een illegaal feest in een schuur aan de Opstalweg in het Zuid-Hollandse Naaldwijk. Alle aanwezige feestgangers, pakweg veertig mensen, zijn aangehouden omdat ze niet wilden vertrekken, zegt een politiewoordvoerster.

Agenten hoorden rond 00.30 uur tijdens een surveillance geluid in de schuur. Ze forceerden de deur toen geweigerd werd die open te maken. De feestvierders wilden niet luisteren naar de aanwijzingen van de politie en negeerden de coronamaatregelen. Daarop werden ze aangehouden. "Het gaat om mensen in de leeftijd van 19 tot en met 29 jaar", aldus de politie.
over 4 dagen
Frankrijk passeert grens van vijf miljoen positieve tests
In Frankrijk zijn sinds de start van de coronapandemie vijf miljoen positieve coronatests afgenomen, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Frankrijk is pas het vierde land dat de grens passeert, na India, Brazilië en de Verenigde Staten.

In het land kwamen ruim 98.000 inwoners met COVID-19 te overlijden. Frankrijk verkeert momenteel in een zware lockdown. Er geldt een avondklok vanaf 19.00 uur en inwoners mogen zich niet verder dan 10 kilometer van hun huis begeven. Scholen zijn nog ruim twee weken dicht en ook niet-essentiële winkels zijn gesloten. Zaterdag meldde het land ruim 43.000 positieve testen.
over 4 dagen
Zo werkt het vaccin van Janssen in je lichaam
Zo werkt het vaccin van Janssen in je lichaam
over 4 dagen
Zuid-Korea zet AstraZeneca niet meer in bij dertigminners
Zuid-Korea heeft zondag het prikproces met AstraZeneca hervat. Woensdag legde het land, net zoals meerdere EU-landen eerder deden, het prikproces met het middel stop nadat bij personen die recent met het middel gevaccineerd waren zeldzame tromboseklachten opspeelden.

Nu is vastgesteld dat het gaat om een extreem zeldzame bijwerking van het vaccin, hebben meerdere landen het prikken weer hervat, al dan niet met een leeftijdsstop. Ook Zuid-Korea voegt zich bij die rij landen. Inwoners onder de dertig jaar zullen een ander vaccin toegediend krijgen. Overigens heeft de Europese toezichthouder EMA geconcludeerd dat de voordelen van het vaccin vele malen groter zijn dan het risico op de zeer zeldzame bijwerking. 
over 4 dagen
Ziekenhuizen moeten nu ook noodgedwongen hart- en kankeroperaties uitstellen
Een deel van de ziekenhuizen in Nederland heeft door het verder afschalen van de reguliere zorg hart- en kankeroperaties moeten uitstellen, schrijft de Volkskrant zondag na een rondgang langs ziekenhuizen en ic-hoofden. Tot dusver stelden ziekenhuizen vooral operaties uit voor problemen die geen acuut gezondheidsgevaar vormen voor de patiënt, zoals knie- en heupoperaties.

Volgens ic-voorzitter Diederik Gommers moeten nu echter ook openhartoperaties en sommige kankerbehandelingen worden uitgesteld. "Die operaties kan je eigenlijk niet langer dan zes weken uitstellen. We hadden daarvan gezegd; die willen we niet afschalen, maar we zitten nu op het punt dat we dat niet meer kunnen waarmaken", aldus Gommers in gesprek met het dagblad.
over 4 dagen
Waarom Hongarije al een op de drie volwassenen kon inenten en Bulgarije bijna niemand
Hongarije en Malta zijn de EU-lidstaten die burgers het snelst tegen COVID-19 vaccineren. Bijna een op de drie volwassenen in Hongarije hebben hun eerste prik al gehad. Dat staat in schril contrast met Bulgarije, dat het vaccinatieprogramma niet van de grond krijgt en qua priksnelheid de hekkensluiter is. Lezers van ons discussieplatform NUjij vroegen zich af hoe het kan dat dit verschil zo groot is. Lees hier hoe het zit.
over 4 dagen
Frankrijk verlengt periode tussen eerste en tweede prik 
Frankrijk gaat de periode tussen de eerste en tweede dosis van coronavaccins verlengen. Nu zit er nog vier weken tussen de eerste en tweede prik, maar vanaf 14 april wordt dat zes weken. Zo hoopt de minister van Volksgezondheid Olivier Véran de vaccinatiecampagne te versnellen, kondigt hij zondag aan in Le Journal du Dimanche. Het verlengen van de periode tussen de doses zal geen invloed hebben op de veiligheid en werking van het vaccin. 

In Frankrijk worden de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca geprikt. Die laatste wordt vanaf maandag ook beschikbaar gesteld voor iedereen boven 55 jaar oud, ook voor mensen buiten de hoog-risicogroepen.
over 4 dagen
Tientallen vluchten naar Aruba, veelal Amerikaanse toeristen
Aruba kent zaterdag het grootste aantal vliegtuigen dat op één dag op de luchthaven landt sinds het begin van de coronapandemie. Naar verwachting komen meer dan dertig vliegtuigen naar het eiland, goed voor ruim 3.500 passagiers.

Het gaat voornamelijk om Amerikaanse toeristen die met een negatieve PCR-test het land binnen mogen komen. Aruba is altijd erg in trek geweest bij toeristen uit de Verenigde Staten. De Arubaanse luchthavenautoriteit verwacht dat de passagiersaantallen op het eiland verder gaan stijgen nu de vraag naar vliegreizen op de Amerikaanse markt weer toeneemt, en steeds meer Amerikanen zijn gevaccineerd.