Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Catalonië verplicht dragen mondmaskers in publieke ruimtes
Catalonië verplicht het dragen van mondmaskers in publieke ruimtes. De maatregel geldt vanaf donderdag, zo heeft de regionale leider Quim Torra bekendgemaakt. In de rest van Spanje is het dragen van mondkapjes alleen verplicht als afstand houden niet mogelijk is, zowel binnen als buiten. (Foto: Pro Shots)
21 minuten geleden
Koningin Máxima bezoekt toeristische sector in Zeeland
Koningin Máxima heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan de toerismesector in Zeeland. Ze sprak met vertegenwoordigers van de lokale ondernemers, de veiligheidsregio, de GGD en de provincie. (Foto: BrunoPress)
één uur geleden
'Dag extra thuiswerken levert jaarlijks 3,9 miljard euro op'
Als Nederlanders na de coronacrisis minimaal één dag vaker vanuit huis werken, bespaart dat de samenleving jaarlijks 3,9 miljard euro. Dat blijkt uit een onderzoek van accountantskantoor PwC. Het levert ook een flinke winst op voor het milieu. Als iedereen die een dag extra vanuit huis kan werken dat doet, scheelt dat 606 kiloton CO2-uitstoot in Nederland. Lees hier meer over dit onderzoek.
één uur geleden
Amerikaanse universiteiten vechten tegen uitzetting studenten
De prestigieuze Amerikaanse universiteiten Harvard en Massachusetts Institute of Technology proberen via de rechter te voorkomen dat buitenlandse studenten het land moeten verlaten. De regering maakte deze week bekend dat buitenlandse studenten worden uitgezet als hun school na de zomervakantie enkel virtuele lessen aanbiedt. In de Verenigde Staten volgen momenteel meer dan een miljoen buitenlanders onderwijs.

De twee universiteiten vinden dat alle studenten in de Verenigde Staten hun opleidingen moeten kunnen afronden zonder dat er een uitzetting dreigt, aldus de hoogste bestuurder van Harvard. De universiteit in Boston biedt in het eerste semester na de zomervakantie alleen online lessen aan. Volgens de bestuurder komt het besluit van de regering onverwachts en worden onderwijsinstellingen onder druk gezet om de deuren weer te openen, nadat ze juist vanwege de pandemie op slot gingen.

President Donald Trump dreigde vandaag de financiering stop te zetten van scholen die dit najaar geen fysieke lessen aanbieden. Volgens Trump zijn de richtlijnen voor het heropenen van scholen "erg moeilijk en duur". Daarnaast stelt hij dat de Democraten scholen willen dichthouden vanwege politieke redenen.
één uur geleden
Zo'n vijftienhonderd inwoners van de regio Twente gaan vanaf vandaag een week proefdraaien met de corona-app. Het doel van de test is om de app te verbeteren voordat die voor iedereen in Nederland beschikbaar komt. De app is ter aanvulling van het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD.
Zo ziet de Nederlandse corona-app eruit
Zo ziet de Nederlandse corona-app eruit
één uur geleden
Producten uitverkocht in supermarkten Melbourne
Vanwege de nieuwe lockdown in de Australische stad Melbourne zijn veel versproducten in supermarkten uitverkocht. De ongeveer vijf miljoen inwoners moeten vanaf vandaag zoveel mogelijk thuisblijven. Met deze zes weken durende maatregel moet een einde komen aan een "onhoudbare" stijging van het aantal coronabesmettingen in Victoria, de deelstaat waar Melbourne onder valt. (Foto: Pro Shots)
3 uur geleden
Nederland stelt opnieuw inreisverbod in voor Servië en Montenegro
Servië en Montenegro krijgen opnieuw een inreisverbod voor Nederland, laat minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) woensdag weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het aantal coronabesmettingen in die landen neemt toe. Een nieuwe lockdown leidde gisteravond tot rellen in Servië.
7 uur geleden
Tientallen Nederlandse jongeren beboet in Albufeira
De Portugese politie heeft zondag boetes uitgedeeld aan tientallen Nederlandse jongeren omdat zij lokale coronamaatregelen niet in acht namen en massaal op straat dronken, schrijven Portugese media. Berichten over de hoeveelheid jongeren op straat lopen uiteen, tot boven de 2.400 Nederlanders.

Het is niet duidelijk hoe hoog de boetes zijn en hoeveel Nederlanders er op de bon zijn geslingerd. In Portugal kan het overtreden van het samenscholingsverbod al gauw een boete opleveren tot 500 euro.
7 uur geleden
Speelschema bekend van eerste voetbalwedstrijden in aanloop naar Eredivisie
FOX Sports heeft woensdag het voorlopige schema bekendgemaakt van de oefenwedstrijden in aanloop naar het nieuwe seizoen. De eerste vriendschappelijke duels in het betaald voetbal worden op zaterdag 1 augustus gespeeld.

Die dag staan FC Utrecht-AZ (17.30 uur) en FC Groningen-Heracles Almelo (20.00 uur) op het programma. Dat betekent dat Arjen Robben in theorie op 1 augustus zijn rentree kan maken. 

Bij de oefenwedstrijden zijn ook weer toeschouwers welkom, al mogen de stadions nog niet volledig vol zitten. De clubs in het betaald voetbal krijgen woensdag van de KNVB een protocol over hoe ze met de COVID-19-richtlijnen om moeten gaan.
7 uur geleden
Geen 'restjes geaborteerde foetus' in mogelijk coronavaccin
NUcheckt controleert berichten op hun betrouwbaarheid. Volgens verschillende berichten op sociale media zouden er namelijk 'restjes geaborteerde menselijke foetus' in dit nog te ontwikkelen vaccin zitten. Dit blijkt onjuist, lees hier waarom.
7 uur geleden
Rusland passeert 700.000 besmettingen, Duitsland nadert 200.000 ziektegevallen
Rusland meldt opnieuw meer dan zesduizend nieuwe ziektegevallen. De laatste dagen worden constant tussen de zes- en zevenduizend nieuwe besmettingen in het uitgestrekte land waargenomen, waarmee het totale aantal inmiddels de 700.000 gepasseerd is.

Duitsland maakt melding van 'slechts' 397 nieuwe ziektegevallen. Daarmee kruipt het land verder in de richting van 200.000 besmettingen, waar het nu nog zo'n 2.500 ziektegevallen van verwijderd is.

Het dodental van Rusland (10.667) ligt wel in de buurt van dat van Duitsland (9.036). In beide landen liggen de werkelijke aantallen waarschijnlijk hoger, doordat niet iedereen kon worden getest.
7 uur geleden
Nieuwe Franse premier spreekt over lockdownbeleid bij tweede golf
De kersverse Franse premier Jean Castex heeft voor het eerst gereageerd op het te voeren coronabeleid in Frankrijk. Castex nam vorige week het stokje over van Édouard Philippe, die voorheen alle beslissingen duidde richting de Franse bevolking.

Volgens Castex wordt bij een eventuele tweede golf het land niet meer op slot gegooid, maar worden alleen besmette gebieden van elkaar afgesloten. Frankrijk zat maandenlang in lockdown nadat het coronavirus medio maart om zich heen begon te grijpen.
9 uur geleden
'Coronapandemie lastig te bevatten voor inwoners Zuid-Australië'
De Australische deelstaat Zuid-Australië is relatief ongeschonden wat betreft de wereldwijde coronapandemie. De deelstaat telt zo’n vierhonderd besmettingen en vier geregistreerde doden.

Vanwege de nieuwe uitbraak in Melbourne, hoofdstad van de naastgelegen staat Victoria, is de grens tussen beide gebieden nu gesloten. In de Dit wordt het nieuws-podcast hoor je de Nederlander Johan Verjans, cardioloog bij het Royal Adelaide Hospital in de gelijknamige stad vanuit Zuid-Australië.
11 uur geleden
Australische deelstaat sluit noordgrens
De Australische deelstaat Victoria heeft de grens met de deelstaat New South Wales gesloten om te voorkomen dat een nieuwe uitbraak van het coronavirus in Victoria zich verder verspreidt. De grens is voor onbepaalde tijd aan beide kanten gesloten. Alleen mensen met een geldige reden mogen de grens nog over, bijvoorbeeld als zij in de andere deelstaat werken. 

Het is de eerste keer in meer dan honderd jaar tijd dat de grens tussen Victoria en New South Wales is gesloten. Destijds was de uitbraak van de Spaanse griep de reden. 

Victoria meldt vandaag 134 nieuwe besmettingen. Een dag eerder werden er 191 besmettingen geregistreerd.
13 uur geleden
VS meldt recordaantal besmettingen
De Verenigde Staten hebben de afgelopen 24 uur 60.209 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat meldt de prestigieuze Johns Hopkins University. Het is het grootste aantal tot nu toe.

Vooral in de staten Californië en Texas nam het aantal besmettingsgevallen flink toe. Californië registreerde gisteren 10.201 nieuwe besmettingen. Ook in Texas werden meer dan tienduizend nieuwe gevallen gemeld. In totaal zijn er in de VS nu bijna drie miljoen besmettingen vastgesteld.
14 uur geleden
Mexico meldt bijna negenhonderd nieuwe doden
Het Mexicaanse ministerie van Volksgezondheid meldt 6.258 nieuwe besmettingen en 895 nieuwe overlijdensgevallen. In totaal zijn er in Mexico nu 268.008 besmettingsgevallen en 32.014 doden. 

Mexico is een van de zwaarst getroffen landen wereldwijd. Alleen in de Verenigde Staten, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en Italië zijn meer mensen overleden aan de gevolgen van het virus.
14 uur geleden
Meeste sectoren vertrouwen weer in voortbestaan, horeca blijft somber
Het aantal bedrijven dat denkt minstens nog een jaar te bestaan is toegenomen. In nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven hadden bedrijven in juni meer vertrouwen in hun voortbestaan dan in mei. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

In juni dacht meer dan de helft van de bedrijven in de meeste sectoren nog minstens een jaar te bestaan, terwijl in mei 60 procent van de ondervraagde ondernemers nog voor hun voorbestaan vreesden.

Vooral in de zakelijke dienstverlening is het vertrouwen in het voortbestaan van het eigen bedrijf tussen mei en juni toegenomen. Vergeleken met mei steeg het aantal zakelijke dienstverleners dat niet bang is voor een faillissement met 16 punten naar 57 procent. Lees hier meer. 
15 uur geleden
Demonstranten bestormen parlement in Belgrado vanwege nieuwe lockdown
Duizenden demonstranten in de Servische hoofdstad Belgrado hebben het parlementsgebouw bestormd. De betogers zijn boos, omdat de stad een nieuwe lockdown heeft afgekondigd voor komend weekend na een stijging in het aantal besmettingen met het coronavirus. 

Een kleine groep demonstranten brak door een politielint. Vervolgens betraden ze het parlementsgebouw. Kort daarop werden ze verwijderd door de politie. Ook buiten het gebouw hadden zich duizenden betogers verzameld.

Volgens tegenstanders van de lockdown is de stijging van het aantal besmettingen de schuld van de regering. Ze eisen het aftreden van de Servische president Aleksander Vucic en roepen leuzen als "Servië is opgestaan". Ook zouden ze met onder meer stenen, flessen en eieren naar de politie hebben gegooid. Politieagenten zouden hebben gereageerd door onder meer met traangas te gooien. Lees hier meer. 
16 uur geleden
Brazilië meldt meer dan 45.000 nieuwe besmettingen
In Brazilië zijn 45.305 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat meldt het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid. In totaal zijn er nu 1.668.589 besmettingsgevallen bekend in het Zuid-Amerikaanse land. Het aantal doden nam met 1.254 toe tot 66.741. 

Gisteren werd bekend dat ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro positief is getest op het coronavirus.
gisteren om 23:39
VS trekt zich in juli 2021 formeel terug uit WHO
De Verenigde Staten treden op 6 juli 2021 officieel terug zijn uit de wereldgezondheidorganisatie WHO. De VS heeft vandaag de terugtrekking formeel doorgegeven aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, maar kan verder nog geen informatie geven over de stap. 

De Amerikaanse president Donald Trump liet eind mei weten banden te breken met de WHO. De VS dreigde hier al langer mee en Trump gaf de WHO al eens een ultimatum om hun zaken op orde te krijgen. Trump beschuldigt China ervan complete controle over de organisatie te hebben.
gisteren om 23:38
Heropening Disney World gaat door ondanks stijging besmettingen Florida
De Walt Disney Company gaat door met de heropening van Disney World in de Amerikaanse staat Florida op zaterdag. Dit doet het bedrijf ondanks dat het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Florida flink is gestegen. Vorige week was het aantal nieuwe bevestigde besmettingsgevallen tot drie keer toe boven de 10.000 per dag. 

Het park moet opengaan met een beperkt aantal gasten. Enkele medewerkers zijn echter een petitie gestart om de heropening uit te stellen.
gisteren om 23:38
Het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 7 juli

Nationaal: 
  • Vier verpleegkundigen van zorggroep Alrijne in Zuid-Holland zijn besmet geraakt met het coronavirus, waarschijnlijk na een incident met een bezoeker. Hij of zij was positief getest op het virus, maar mocht toch een eveneens besmet familielid bezoeken in het ziekenhuis. Uit ontevredenheid over hoe dat familielid werd behandeld, deed de bezoeker diens mondkapje expres af om het personeel te besmetten.
  • Tientallen kinderen hebben gezondheidsschade opgelopen doordat artsen ze vanwege de coronacrisis te laat hebben behandeld. Ouders durfden hun kinderen niet naar een arts te brengen, of die wilde zo min mogelijk patiëntjes in zijn/haar praktijk ontvangen. Hierdoor werden zieke kinderen te laat geholpen.
  • Blootstelling aan het coronavirus via kleine zwevende druppeltjes lijkt mogelijk in een ongeventileerde bus of ongeventileerde vergaderzaal, al is de kans hierop waarschijnlijk klein. Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM en de Universiteit van Utrecht.
  • De Infectieradar van het RIVM, waar Nederlanders aan kunnen geven of ze last hebben van coronaklachten, is na de zomer pas weer operationeel. De tool moet gaan uitwijzen hoe het staat met de verspreiding van het virus in Nederland, maar werd begin deze maand uit de lucht gehaald door een datalek.
  • Het RIVM kreeg afgelopen week 19 meldingen van personen die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, ongeveer evenveel als vorige week. Negen Nederlanders werden opgenomen in het ziekenhuis, drie keer zo weinig als een week eerder.
  • De onafhankelijke wrakingskamer heeft het wrakingsverzoek van Viruswaanzin afgewezen. De club vond dat de rechter die hun kort geding over het afschaffen van de anderhalvemeterregel behandelde, vooringenomen was. Zo zou ze onvoldoende kritisch zijn geweest. Dat is onjuist, aldus de wrakingskamer, en het proces kan worden hervat. 

Internationaal:
  • De Braziliaanse president Bolsonaro is besmet geraakt met het coronavirus. Hij staat erom bekend de ernst van het virus altijd weg te wuiven en deed dat ook tijdens de bekendmaking van zijn infectie nog.
  • Iran meldde vandaag dat tweehonderd coronapatiënten zijn overleden. Dat is een triest dagrecord voor het land, waar het aantal besmettingen weer stijgt sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen.
  • De ongeveer vijf miljoen inwoners van Melbourne moeten vanaf morgen weer zes weken zoveel mogelijk thuisblijven. De premier van de Australische deelstaat Victoria noemt de stijging van het aantal besmettingsgevallen "onhoudbaar". Afgelopen nacht meldde Victoria 191 nieuwe besmettingen, de grootste toename sinds maart.