Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Pretparken en stadions weer open in Amerikaanse staat Californië
De Amerikaanse staat Californië heeft de weg vrijgemaakt voor pretparken en sportstadions in de open lucht om eerder dan verwacht, op 1 april, weer bezoekers te verwelkomen. De autoriteiten hebben de heropeningscriteria versoepeld na een scherpe daling van het aantal coronabesmettingen, maar ook door druk van de exploitanten.

Het door het ministerie van Gezondheid aangekondigde besluit, zorgt ervoor dat sportstadions en grote attracties, waaronder Disneyland, Magic Mountain en Universal Studios, vanaf volgende maand weer op beperkte schaal bezoekers toe mogen laten.

Buitensporten en live-optredens met fans zullen vanaf 1 april in de hele staat zijn toegestaan, maar de capaciteit zal worden bepaald door de omstandigheden in de regio. Zo zal in de zwaarst getroffen gebieden de capaciteit worden beperkt tot honderd bezoekers.
over 2 dagen
Minstens 68 patiënten in Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis kregen complicaties door uitgestelde zorg
Bij zeker 68 patiënten van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis zijn complicaties ontstaan doordat zorg werd uitgesteld vanwege het coronavirus, zegt Edo Arnoldus, voorzitter van de medische stad, zaterdag in Trouw. Zeven patiënten kwamen door uitgestelde zorg om het leven. In de helft van het gevallen gaat het om mensen met kanker. Ook patiënten met hart- en vaatziekten, nekhernia's en ernstige oogziekten ondervonden vaker complicaties.

Artsen van het ziekenhuis hielden in een intern register bij hoeveel patiënten schade leden door in hun ogen uitgestelde zorg. Het is volgens de krant voor het eerst dat een ziekenhuis cijfers publiceert over de effecten van uitgestelde zorg door het coronavirus. Bij rondgang van de krant blijken andere grote ziekenhuizen de cijfers niet op deze manier bij te houden. Op dit moment wordt met chirurgen wel gewerkt aan een landelijke inventarisatie.

Arnoldus zegt in het krantje dat het in deze tientallen gevallen pas om "het topje van de ijsberg" gaat, omdat het verband tussen complicaties en uitstel niet altijd helder is.
over 2 dagen
Belgische horeca moet ondanks versoepelingen geduld oefenen
De Belgische premier Alexander De Croo heeft vrijdag versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. De aanpassingen moeten de samenleving 'de nodige zuurstof' geven, zodat men aandacht houdt voor de overige maatregelen. 

Buiten mag je in de zogeheten buitenbubbel voortaan met tien mensen zijn in plaats van vier. Deze maatregel geldt per 8 maart. Een week later mogen het lager- en middelbaar onderwijs weer uitjes maken van maximaal een dag. Het reisverbod voor niet-essentiële reizen blijft voor de Belgen van kracht. 

Daarnaast kondigde De Croo extra steun voor de evenementenbranche aan, om zo de werkgelegenheid in deze sector te borgen. De horeca moet geduld oefenen, want zij zullen pas op op z'n vroegst vanaf 1 mei weer open kunnen.
over 2 dagen
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 5 maart.

Binnenland:
 • Het RIVM meldt vrijdag 4.727 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (4.470).
 • Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt dat het onwaarschijnlijk dat er ruimte is voor versoepeling van de maatregelen, dus ook niet voor het schrappen van de avondklok.
 • Volgens de politie zijn eind januari en eind februari twee bejaarde vrouwen het slachtoffer geworden van zogeheten prikfraudeurs. De dames op leeftijd kregen mensen aan de deur die zich voordeden als GGD'ers.
 • Het kabinet hoopt dat mensen vanaf volgende maand zelf een coronasneltest kunnen afnemen. Het ministerie van Volksgezondheid denkt dat met zelftests eerder besmettingen kunnen worden opgespoord bij mensen die geen klachten hebben.
 • De eerste mensen uit de leeftijdscategorie 75 tot en met 79 jaar ontvangen zaterdag een uitnodiging om zich te laten vaccineren, maakt het RIVM vrijdag bekend.
 • Vier brancheorganisaties in de cultuursector garanderen dat musea, opengestelde monumenten en presentatie-instellingen voor beeldende kunst op een verantwoorde en veilige manier kunnen heropenen voor publiek.
 • Huisartsen verwezen vorige week weer net zo veel patiënten naar het ziekenhuis door als precies een maand geleden.
 • Bij de wedstrijd tussen NEC Nijmegen en De Graafschap is mogelijk één supporter met het coronavirus besmet geraakt. Het Keuken Kampioen Divisie-duel was een van de twee voetbalwedstrijden waarbij Fieldlab Evenementen een test met fans op de tribune deed.
 • Limburgse media berichten donderdag over een nieuwe variant van het coronavirus die in de provincie zou zijn opgedoken: B.1.1.222, ook wel bekend als de Mexicaanse mutatie.
 • De Nederlandse banken keerden al voor 39,9 miljard euro aan kredieten uit aan 49.000 bedrijven sinds het begin van de coronacrisis. 3 miljard euro daarvan wordt gegarandeerd door de overheid.

Buitenland:
 • Lokale gezondheidsautoriteiten in New York hebben op aandringen van topadviseurs van gouverneur Andrew Cuomo een te klein aantal coronadoden onder verpleeghuisbewoners gemeld.
 • Australië heeft de Europese Commissie vrijdag gevraagd een beslissing van Italië om de uitvoer van een vracht coronavaccins van AstraZeneca uit de Europese Unie tegen te houden, te herzien.
 • De Belgische premier Alexander De Croo heeft vrijdag versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. De aanpassingen moeten de samenleving 'de nodige zuurstof' geven, zodat men aandacht houdt voor de overige maatregelen.
 • Het wereldwijde vertrouwen in coronavaccins neemt toe en de zorgen over bijwerkingen af.
 • Denemarken verwacht in juli alle inwoners tegen COVID-19 gevaccineerd te hebben. De autoriteiten hebben nu 18 juli als streefdatum, zo blijkt uit vrijdag verschenen stukken waar lokale media over schrijven. Aanvankelijk zou de vaccinatiecampagne op 27 juni afgerond worden.
 • Moldavië heeft als eerste Europese land coronavaccins ontvangen vanuit het Covax-programma van de gezondheidsorganisatie WHO. Het Covax-programma is opgezet door de WHO om ook landen van vaccins te voorzien die zelf niet genoeg slagkracht hebben om die te kopen op de markt.
 • Het Duitse Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt vrijdag 10.580 nieuwe gevallen.
 • De lockdown in de grootste stad van Nieuw-Zeeland, Auckland, wordt zondag weer opgeheven, maakte premier Jacinda Ardern vrijdag bekend.
 • In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur minder dan 40.000 nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld, blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University in Baltimore.