In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Britten beginnen met test-en-traceerprogramma
Het Verenigd Koninkrijk start vandaag met het test-en-traceerprogramma in de strijd tegen het coronavirus. Een team van 25.000 medewerkers begint deze ochtend met het bellen, e-mailen en sms'en van Britten, die positief testten op het virus om hen te vragen me wie zij de afgelopen tijd contact hebben gehad.

Elk van die contacten krijgt vervolgens te horen dat hij of zij voor twee weken in isolatie moet gaan, ongeacht of ze zelf ziek zijn of niet. Volgens de Britse premier Boris Johnson zal het nieuwe systeem "het leven van mensen veranderen".

Het uiteindelijke doel van het landelijke contactonderzoek is om de lockdown op te heffen en over te gaan op meer gerichte coronamaatregelen. 

Mensen die gisteren positief testten op het virus, zullen vandaag als eersten gebeld worden, zei de Britse gezondheidsminister Matt Hancock.
15 minuten geleden
Disney World gaat weer open
Disney World in Florida is van plan vanaf 11 juli weer gefaseerd open te gaan, meldt CNN

Volgens het park is het veilig om een bezoek te brengen. Gasten zijn verplicht om een masker te dragen en hun temperatuur te laten controleren voordat ze worden toegelaten.
40 minuten geleden
Meer dan drieduizend banen weg bij easyJet, ook aantal vliegtuigen slinkt
Bij de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet zullen ruim drieduizend banen verdwijnen, meldt topman Johan Lundgren. Ook het aantal vliegtuigen en bestemmingen zal inkrimpen.

EasyJet verwacht dat het vliegverkeer nog drie jaar nodig heeft om volledig van de coronacrisis te herstellen, waardoor het zich genoodzaakt ziet het personeelsbestand met 30 procent in te krimpen, aldus Lundgren. De gesprekken daarover beginnen in de komende dagen.
2 uur geleden
Vrijetijdssector gaat volgens ACM de fout in met vouchers
Bedrijven die zich richten op de vrijetijdssector, zoals (sport)evenementen en festivals maar ook sportscholen en ondernemingen die trainingen en opleidingen verzorgen, gaan de fout in met vouchers die worden gegeven bij annuleringen vanwege corona. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek van zo'n 180 voucherregelingen in vijf sectoren.

"We kijken ook nog naar de uitvoering van de voucherregeling in de reisbranche", zegt een woordvoerder van de autoriteit donderdag in een toelichting. Na het onderzoek van de afgelopen weken in andere recreatieve sectoren en bij opleiders constateert de ACM dat niet alle vouchers voldoen aan de regels.
3 uur geleden
'Ontslagboete blijft toch deels bestaan in tweede noodpakket'
De ontslagboete blijft toch voor een deel intact in het tweede noodpakket bij grote ontslagrondes. Ook wordt het steunpakket met een maand verlengd en loopt daarmee tot en met september. Dat melden verschillende media donderdagochtend.

Als een werkgever vanaf 1 juni meer dan twintig mensen ontslaat zonder overleg met de vakbonden, dan volgt een boete van 5 procent van de loonsubsidie.

Bij bedrijven met minder dan twintig werknemers wordt de boete wel geschrapt en blijft de situatie zoals die was in het eerste pakket. Werkgevers betalen dan bij ontslag een boete van 50 procent van de gekregen loonsubsidie.
3 uur geleden
Van Engelshoven maakt verdeling 300 miljoen noodsteun bekend
Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven heeft in een brief aan de Tweede Kamer de verdeling van de 300 miljoen euro noodsteun aan de culturele sector bekendgemaakt.

113 miljoen euro is beschikbaar als extra subsidie voor de zeventig instellingen die als onderdeel van de zogeheten basisinfrastructuur in de periode 2017-2020 subsidie krijgen van het Rijk. Ook een beperkt aantal instellingen die hier niet onder vallen, bijvoorbeeld wetenschapsmuseum NEMO, het Onderwijsmuseum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid krijgen extra steun.
3 uur geleden
Dodental VS als gevolg van coronavirus passeert 100.000
Meer dan 100.000 mensen in de Verenigde Staten zijn inmiddels overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volgens cijfers van de Johns Hopkins University steeg het Amerikaanse dodental donderdag naar 100.442.

Veruit de meeste doden (bijna 30.000) werden geregistreerd in de staat New York. Ook in buurstaat New Jersey ligt het dodental (ruim 11.000) hoog.

Sinds 11 april, toen Italië werd gepasseerd, is de VS al het land met de meeste doden wereldwijd. Ook het aantal bevestigde besmettingen (bijna 1,7 miljoen) is nergens ter wereld hoger.
6 uur geleden
Horeca krijgt het vaakst eenmalige coronasteun van 4.000 euro
Cafés en restaurants hebben de eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro het vaakst ontvangen, blijkt uit cijfers van het CBS.

Deze regeling, de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), heeft de overheid in het leven geroepen om bedrijven die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis tegemoet te komen.
7 uur geleden
Colombia begint in juni met versoepelen maatregelen
Colombia gaat vanaf juni coronamaatregelen versoepelen, kondigt de Colombiaanse president Iván Duque woensdag aan. Sinds maart zit het land in lockdown, maar vanaf juli moeten winkels weer open kunnen en niet-coronagerelateerde zorg weer opstarten. Horeca blijft gesloten, maar restaurants mogen nog wel afhaalbestellingen opnemen.

Duque vraagt nog wel van het Colombiaanse volk om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook mag het openbaar vervoer niet meer dan 35 procent van de maximale capaciteit inzetten. Luchtverkeer en bussen tussen steden mogen nog niet opereren.
9 uur geleden
Dodental Brazilië voorbij de 25.000
Het aantal coronadoden in Brazilië is woensdag de 25.000 gepasseerd. Het totale aantal staat op 25.598 overledenen, melden gezondheidsautoriteiten donderdag. In de afgelopen 24 uur zijn er 1.086 meer doden gemeld.

Het aantal bevestigde besmettingen is met 20.599 gestegen naar 411.821.
gisteren om 23:44
Zeeuwse poolcafés blijven dicht, open in rest van Nederland
In Zeeland heerst onbegrip onder uitbaters van pool- en snookercafés, schrijft Omroep Zeeland. Die blijven in de provincie dicht omdat ze worden gezien als binnensportlocaties, terwijl ze in de rest van Nederland als horeca tellen. Horeca mag in Nederland vanaf 1 juni weer onder voorwaarden open. 

Woensdag komt de veiligheidsregio van Zeeland weer samen om de beslissing te heroverwegen, schrijft de omroep.
gisteren om 23:42
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 27 mei:

Nederland
  • Het RIVM meldde in de dagelijkse update vijftien nieuwe sterfgevallen. Dat zijn er ruim de helft minder dan precies een week geleden (33).
  • Premier Mark Rutte zei tijdens een persconferentie dat sportscholen, casino's en sauna's vanaf 1 juli weer open kunnen. Hij benadrukt wel dat de versoepeling van de regels alleen doorgaat als het "ook echt kan".
  • Vanaf 1 juni kan iedereen met milde klachten zich laten testen bij de GGD. Het ministerie van Volksgezondheid en de GGD GHOR laten in een gezamenlijk persbericht weten vanaf die datum voldoende capaciteit te hebben.
  • De NS zegt klaar te zijn voor de 'coronadienstregeling' die vanaf 1 juni start. Al het personeel krijgt mondkapjes en gezichtsschermen, meldt de vervoerder aan NU.nl.
  • De eerste ontwerpen van de corona-app zijn openbaar gemaakt. De app moet gebruikers waarschuwen als zij in de buurt zijn geweest van bevestigde coronapatiënten. De makers van de app vragen nu feedback aan andere programmeurs.

Internationaal
  • De Verenigde Staten zijn bijna voorbij de grens van honderdduizend coronadoden. De VS is het land dat het zwaarst is getroffen door het coronavirus. Ondanks dat het land nog dagelijks duizenden nieuwe gevallen en doden rapporteert, zijn de coronamaatregelen in de meeste staten inmiddels opgeheven.
  • In navolging van Frankrijk stopt ook het Verenigde Koninkrijk voorlopig met een proef naar het malariamedicijn hydroxychloroquine tegen het coronavirus. Uit resultaten blijkt dat mensen die het middel nemen juist een grotere kans hebben om te overlijden aan de gevolgen van het virus.
  • Zwitserland heeft besloten evenementen tot driehonderd personen weer toe te staan per 6 juni. Ook zijn spontane bijeenkomsten voor maximaal dertig personen weer toegestaan. De grenzen van Zwitserland met Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk gaan op 15 juni weer open.
  • In Nieuw-Zeeland zijn al vijf dagen geen bevestigde besmettingen gerapporteerd. Ook ligt er niemand meer met corona in het ziekenhuis in het land. Premier Jacinda Ardern wil het toerisme tussen Nieuw-Zeeland en Australië volgende maand weer hervatten.