In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Brazilië gaat Spanje voorbij qua dodental
Brazilië telt sinds vandaag meer coronadoden dan Spanje. Met 27.878 sterfgevallen staat het land nu op de vijfde plaats in de lijst met de landen met de meeste doden door COVID-19. Sinds de update van gisteren zijn 1.124 nieuwe doden aan het licht gekomen.

Bovendien meldt Brazilië voor de vierde dag op rij meer dan 20.000 besmettingen. Het totale aantal steeg met bijna 27.000 naar 465.166.
een paar seconden geleden
Aantal patiënten in Belgische ziekenhuizen neemt af
Het aantal coronapatiënten in België dat in het ziekenhuis ligt, daalt verder. Ten opzichte van gisteren zijn nu 890 bedden bezet, 47 minder dan een dag eerder. Ook op de intensive care daalt de bezetting; van 187 naar 173. Sinds gisteren overleden 23 mensen, waardoor het dodental op 9.453 staat.
15 minuten geleden
Buitenlandupdate:
  • In Polen zijn in de afgelopen 24 uur geen dodelijke slachtoffers geregistreerd als gevolg van het coronavirus. Wel werden 221 nieuwe besmettingen vastgesteld, waardoor het totaal nu op 23.376 staat. 1.051 mensen kwamen om als gevolg van het virus.
  • India heeft in de afgelopen 24 uur de hoogste piek bereikt sinds de uitbraak van het coronavirus. Sinds gisteren werden 7.964 nieuwe besmettingen gemeld, terwijl 265 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Dat totaal staat op 4.980. Het aantal besmettingen nadert de 175.000.
  • Hoewel de situatie in Iran verre van onder controle is, gaan moskeeën op korte termijn weer open. Ook de openingstijden van winkelcentra worden opgerekt, kondigt president Hassan Rouhani aan. In Iran zijn bijna 150.000 officiële besmettingen en 7.677 doden.
41 minuten geleden
Opnieuw toename in besmettingen in Japan
Voor de vierde dag op rij is het aantal besmettingen in Japan toegenomen. Sinds gisteren zijn er 75 nieuwe gevallen gemeld, terwijl twaalf mensen overleden. In het land werd afgelopen week de noodtoestand beëindigd. Veel nieuwe gevallen komen door uitbraken in verzorgingstehuizen en ziekenhuizen. In de hoofdstad Tokio zijn 22 nieuwe gevallen gemeld.
2 uur geleden
Rusland meldt 181 nieuwe doden en bijna 9.000 besmettingen
Rusland meldt opnieuw meer dan honderd doden. Sinds gisteren zijn 181 sterfgevallen aan het licht gekomen, waarmee het dodental verder steeg naar 4.555. Het nieuwe aantal doden was wel lager dan de recordstijging van gisteren, toen 232 overleden coronapatiënten werden gemeld.

Het uitgestrekte land nadert in rap tempo de 400.000 besmettingen. Gezondheidsautoriteiten maken vandaag melding van bijna 9.000 nieuwe besmettingen. Volgens de Russische regering heeft het land relatief meer besmettingen dan andere landen, omdat miljoenen mensen worden getest.
2 uur geleden
RIVM: 'Vakantie in buitenland moet kunnen'
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet weinig problemen voor Nederlanders om deze zomer in een beperkt aantal landen op vakantie te gaan. De regering komt komende week met een officieel advies, terwijl landen als Frankrijk en Italië de grenzen weer opengooien voor toeristen.

"Als je gewoon kijkt wat de kans op besmetting is, dan zal dat weinig uitmaken in Nederland of in Frankrijk", zegt Jacob Wallinga van het RIVM zaterdag tegen de NOS. "De essentie blijft dat je dezelfde regels aanhoudt als in Nederland, plus eventueel de aanpassingen", legt Jaap van Dissel uit. "Dat als Spanje of Duitsland aangeven dat je in de supermarkt ook een mondkapje moet dragen, en een Hollander zegt: 'Ik kom uit Holland, voor mij geldt dat niet'. Daar kan hij een probleem mee krijgen."
2 uur geleden
Akkoord over steun voor Lufthansa
De Duitse regering heeft alsnog een akkoord weten te bereiken met de Europese Commissie over staatssteun aan luchtvaartmaatschappij Lufthansa, meldt het concern zaterdag. Vorige week lag er al een deal over de steun, maar deze werd geblokkeerd door de Raad van Commissarissen van Lufthansa omdat het pakket geen steun genoot vanuit Brussel.

Het geraamte van het vorige akkoord blijft staan: Lufthansa ontvangt 9 miljard euro, terwijl de Duitse regering een belang van 20 procent krijgt in het concern.
3 uur geleden
Merkel slaat uitnodiging voor G7-top af
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een uitnodiging van Donald Trump voor de G7-top die de Amerikaanse president volgende maand in Washington wil houden afgewezen. Merkel acht het niet verantwoord om te reizen in de huidige gezondheidscrisis, meldt Politico.

Volgens Trump is er "geen beter voorbeeld" om te laten zien dat de wereld op de goede weg is dan een G7-top. Andere wereldleiders, zoals de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson, staan niet onwelwillend tegenover een ontmoeting.
3 uur geleden
Het is inmiddels een bekend fenomeen: Britten die 's avonds klappen voor zorgmedewerkers. Ook Boris Johnson applaudisseert op dat tijdstip steevast mee op de stoep voor Downing Street 10. De Britse premier heeft daar natuurlijk een goede persoonlijke reden voor, want dankzij het zorgpersoneel herstelde hij van het coronavirus. (Foto: Pro Shots)
4 uur geleden
Dodental Duitsland nadert 8.500
De Duitse regering maakt zaterdag melding van 39 nieuwe doden, waarmee het dodental verder is opgelopen tot 8.489. De stijging is bijna net zo groot als in voorgaande dagen.

Bij de oosterburen zijn inmiddels 181.196 besmettingen vastgesteld, een stijging van 738 ten opzichte van gisteren.
5 uur geleden
Wanneer populaire Europese vakantielanden weer toeristen willen ontvangen
Steeds meer Europese landen willen hun grenzen deze zomer openen voor toerisme. Lees hier wanneer een zestal populaire bestemmingen onder Nederlanders hun grenzen weer willen openen.
10 uur geleden
Costa Rica houdt grenzen dicht tot 30 juni
Costa Rica heeft besloten de grenzen tot 30 juni dicht te houden, zo heeft gezondheidsminister Daniel Salas aangekondigd. De sluiting zou eigenlijk van kracht zijn tot 14 juni.

Ondanks de sluiting wil het Centraal-Amerikaanse land wel de toerismesector gaan heropenen voor binnenlandse reizigers. Hotels kunnen op halve capaciteit open en toeristen kunnen met bussen rondreizen.
gisteren om 23:59
VN roept op tot uniforme aanpak vliegverkeer
Een speciale werkgroep van de Verenigde Naties roept op tot nauwe samenwerking tussen vliegtuigmaatschappijen, vliegvelden en regeringen over de hele wereld, zodat passagiers het vertrouwen in vliegtuigreizen weer terugkrijgen.

"We hebben een gezamenlijke aanpak nodig, anders duiken de risico's telkens op een andere plek op. Van passagiers tot personeel; iedereen moet zich veilig kunnen voelen tijdens het reizen", schrijft de werkgroep in een rapport met aanbevelingen dat is overhandigd aan de internationale burgerluchtvaartorganisatie (ICAO).
gisteren om 23:58
Op deze plekken in Nederland is er ruimte zat voor vakantiegangers
Nu veel mensen hun vakantie over de grens in het water hebben zien vallen, wordt er driftig gepuzzeld hoe de vakantie dan alsnog in Nederland kan worden doorgebracht. Vier natuurliefhebbers tippen ter inspiratie hun favoriete plekken voor overnachtingen en dagtrips, waar je het gevoel hebt de wereld voor jezelf te hebben.
gisteren om 23:58
Vrijwilligers in New York delen voedselpakketten uit aan families die hard zijn getroffen door de maatregelen tegen het coronavirus. (Foto: Pro Shots)
gisteren om 23:58
Trump: 'China heeft volledige controle over WHO'
De Amerikaanse president Donald Trump licht toe waarom hij de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. De rol van China in de uitbraak van het coronavirus en het feit dat China in zijn ogen te veel de hand boven het hoofd wordt gehouden door het WHO, zijn voor Trump de spreekwoordelijke druppel.
Trump: 'De wereld lijdt onder wangedrag van de Chinese overheid'
Trump: 'De wereld lijdt onder wangedrag van de Chinese overheid'
gisteren om 23:57
Trump verbreekt banden met WHO vanwege invloed China
De Verenigde Staten verbreken hun banden met de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump bekendgemaakt tijdens een persconferentie bij het Witte Huis.
 
Volgens Trump heeft China de complete controle over de WHO. De president beschuldigt China er al langer van verantwoordelijk te zijn voor de uitbraak van het coronavirus. "De Chinese regering heeft continu haar beloftes aan ons en andere landen gebroken." Lees hier meer.
gisteren om 23:56
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 29 mei:

Nederland
  • Het RIVM meldde in de dagelijkse update 28 nieuwe doden en 9 nieuwe ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus.
  • Ondanks het coronavirus lag het sterftecijfer in Nederland vorige week voor de tweede week op rij lager dan gebruikelijk voor deze periode.
  • Veiligheidsregio's zijn nog niet van plan om tijdens het pinksterweekend extra maatregelen te nemen tegen drukte.
  • Het kabinet heeft een tijdelijke noodwet ingediend om het mogelijk te maken dat het RIVM tijdelijk telecomgegevens kan inzetten in de strijd tegen het coronavirus.
  • De Nederlandse horeca behaalde door de maatregelen tegen het coronavirus in de eerste drie maanden van dit jaar al 14 procent minder omzet dan in vierde kwartaal van vorig jaar.

Internationaal
  • Het Belgische kabinet maakte bekend dat Belgen die familieleden hebben in buurlanden, waaronder Nederland, hun familie vanaf zaterdag weer mogen bezoeken.
  • Meer dan tweehonderd scholen in Zuid-Korea moeten de deuren alweer sluiten, nadat het grootste aantal besmettingen in bijna twee maanden tijd werd geregistreerd in het land.