In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Brazilië haalt Spaanse dodental in
Brazilië heeft vandaag het Spaanse dodental ingehaald. Met 27.878 overledenen door COVID-19 staat het land nu op de vijfde plaats van de meeste doden wereldwijd. Sinds de update van gisteren zijn 1.124 nieuwe doden aan het licht gekomen.

Het land meldt tevens voor de vierde dag op rij meer dan twintigduizend besmettingen. Het totaalaantal steeg met bijna 27.000 naar 465.166.
31 minuten geleden
Merkel slaat uitnodiging voor G7-top af
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een uitnodiging van haar Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump afgewezen om een G7-top bij te wonen, die de Amerikaanse president volgende maand wil houden in Washington. Merkel acht het niet verantwoord om te reizen in de huidige gezondheidscrisis, meldt Politico.

Volgens Trump bestond er "geen beter voorbeeld" dan een G7-top om te laten zien dat de wereld zich aan het herstellen is. Andere wereldleiders, zoals de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson, staan niet onwelwillend tegenover een ontmoeting. 
36 minuten geleden
Het is inmiddels een bekend fenomeen: Britten die om 's avonds klappen voor zorgmedewerkers. Ook Boris Johnson applaudisseert op dat tijdstip steevast mee op de stoep voor Downing Street 10. De Britse premier heeft daar natuurlijk een goede persoonlijke reden voor, want dankzij het zorgpersoneel herstelde hij van het coronavirus. (Foto: Pro Shots)
één uur geleden
Dodental Duitsland nadert 8.500
De Duitse regering maakt zaterdag melding van 39 nieuwe doden, waarmee het dodental verder is opgelopen tot 8.489. De stijging is bijna net zo groot als de voorgaande dagen.

Bij de oosterburen zijn inmiddels 181.196 besmettingen vastgesteld, een stijging van 738 ten opzichte van gisteren.
2 uur geleden
Wanneer populaire Europese vakantielanden weer toeristen willen ontvangen
Steeds meer Europese landen willen hun grenzen deze zomer openen voor toerisme. Lees hier een overzicht van wanneer een zestal populaire bestemmingen voor Nederlanders hun grenzen weer willen openen, en hoe het buitenlandse toerisme er in het land uit gaat zien ten tijde van corona.
7 uur geleden
Costa Rica houdt grenzen dicht tot 30 juni
Costa Rica heeft besloten de grenzen tot 30 juni dicht te houden, zo heeft gezondheidsminister Daniel Salas aangekondigd. De sluiting zou eigenlijk van kracht zijn tot 14 juni.

Ondanks de sluiting wil het Centraal-Amerikaanse land wel de toerismesector gaan heropenen voor binnenlandse reizigers. Hotels kunnen op halve capaciteit open en toeristen kunnen via bussen rondreizen.
gisteren om 23:59
VN roept op tot uniforme aanpak vliegverkeer
Een speciale werkgroep van de Verenigde Naties roept op tot een nauwe samenwerking tussen vliegtuigmaatschappijen, vliegvelden en regeringen over de hele wereld met betrekking tot het vliegverkeer tijdens de coronacrisis, zodat passagiers het vertrouwen in vliegtuigreizen weer terugkrijgen.

"We hebben een gezamenlijke aanpak nodig, anders duiken de risico's telkens op een andere plek op. Van passagiers tot en met personeel, iedereen moet zich veilig kunnen voelen tijdens het reizen", aldus de werkgroep in een rapport met aanbevelingen, dat is overhandigd aan de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie.
gisteren om 23:58
Op deze plekken in Nederland is er ruimte zat voor vakantiegangers
Nu veel mensen hun vakantie over de grens in het water hebben zien vallen, wordt er driftig gepuzzeld hoe de vakantie dan alsnog in Nederland kan worden doorgebracht. Vier natuurliefhebbers tippen ter inspiratie hun favoriete plekken voor overnachtingen en voor dagtrips, waar je het gevoel hebt de wereld voor jezelf te hebben.
gisteren om 23:58
Vrijwilligers in New York delen voedselpakketten uit aan families die hard zijn getroffen door de maatregelen tegen het coronavirus. (Foto: Pro Shots)
gisteren om 23:58
Trump: 'China heeft volledige controle over WHO'
De Amerikaanse president Donald Trump licht toe waarom hij de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. De rol van China in de uitbraak van het coronavirus en het feit dat China in zijn ogen te veel de hand boven het hoofd wordt gehouden door het WHO, zijn voor Trump de spreekwoordelijke druppel.
Trump: 'De wereld lijdt onder wangedrag van de Chinese overheid'
Trump: 'De wereld lijdt onder wangedrag van de Chinese overheid'
gisteren om 23:57
Trump verbreekt banden met WHO vanwege invloed China
De Verenigde Staten verbreken hun banden met de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump bekendgemaakt tijdens een persconferentie bij het Witte Huis.
 
Volgens Trump heeft China de complete controle over de WHO. De president beschuldigt China er al langer van verantwoordelijk te zijn voor de uitbraak van het coronavirus. "De Chinese regering heeft continu zijn beloftes gebroken aan ons en andere landen." Lees hier meer.
gisteren om 23:56
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 29 mei:

Nederland
  • Het RIVM meldde in de dagelijkse update 28 nieuwe doden en negen nieuwe ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus.
  • Ondanks het coronavirus lag het sterftecijfer in Nederland vorige week voor de tweede week op rij lager dan gebruikelijk voor deze periode.
  • Veiligheidsregio's zijn nog niet van plan om tijdens het komend pinksterweekend extra maatregelen te nemen tegen drukte.
  • Het kabinet heeft een tijdelijke noodwet ingediend om het mogelijk te maken dat het RIVM tijdelijk telecomgegevens kan inzetten in de strijd tegen het coronavirus.
  • De Nederlandse horeca behaalde door de maatregelen tegen het coronavirus in de eerste drie maanden van dit jaar al 14 procent minder omzet dan in vierde kwartaal van vorig jaar.

Internationaal
  • Het Belgische kabinet maakte bekend dat Belgen die familieleden hebben in buurlanden, waaronder Nederland, hun familie vanaf zaterdag weer mogen bezoeken.
  • Meer dan tweehonderd scholen in Zuid-Korea moeten de deuren alweer sluiten, nadat het hoogste aantal besmettingen in bijna twee maanden tijd werd geregistreerd in het land.