Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
'Bolsonaro heeft symptomen van het coronavirus'
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft symptomen van het coronavirus, meldt CNN Brasil. De president is volgens Braziliaanse media inmiddels getest. Ook heeft hij zijn longen laten scannen. Volgens Bolsonaro laat de scan zien dat zijn longen 'schoon' zijn. De uitslag van de coronatest wordt later vandaag verwacht.
21 minuten geleden
Een Estse toerist zit al meer dan honderd dagen vast op het vliegveld van de Filipijnse hoofdstad Manilla. Nadat zijn vluchten waren geannuleerd vanwege het coronavirus, kon hij geen kant meer op.
Toerist zit door coronavirus ruim 110 dagen vast op Filipijns vliegveld
Toerist zit door coronavirus ruim 110 dagen vast op Filipijns vliegveld
24 minuten geleden
FC Dallas uitgesloten van MLS-toernooi vanwege elf coronabesmettingen
FC Dallas zal deze maand niet meedoen aan het toernooi van de Major League Soccer (MLS) in Orlando. De Amerikaanse club is uitgesloten van deelname nadat tien spelers positief zijn getest op het coronavirus. Het team arriveerde vorige week al in Orlando, waar de spelers en staf uitgebreid werden onderzocht.

Uiteindelijk bleek dat tien spelers en een lid van de technische staf het COVID-19-virus onder de leden hebben. "Van de 550 spelers die we in Orlando hebben getest, testten er 13 positief. Aangezien tien van die dertien besmettingen bij FC Dallas vandaan komen, konden we niet anders dan deze club uitsluiten van deelname", zegt MLS-baas Don Garber tegen persbureau Reuters.

FC Dallas zou donderdag voor het eerst in actie komen in Disney World, waar het toernooi wordt gehouden. Mochten er nog meer teams zijn waarvan een groot deel van de selectie besmet is, dan bestaat volgens Garber de kans dat het toernooi wordt afgelast.
34 minuten geleden
'EU verwacht krimp Nederlandse economie van bijna 7 procent'
De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 6,75 procent. Dat meldt de Europese Unie in zijn economische vooruitblik. Brussel denkt dat de meeste pijn in het tweede kwartaal voelbaar was, met een verwachte krimp van het bbp van 11,5 procent.

Ook voor de Europese economie had Eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni geen goed nieuws. De economie in de eurozone krimpt dit jaar met 8,7 procent. Voor de gehele EU is de voorspelling met 8,3 procent iets minder negatief.

In vergelijking met de eerdere voorspelling die de EU dit voorjaar deed, zijn de vooruitzichten verslechterd. Oorzaak van het naar beneden bijstellen van de economische verwachting is dat overheden de lockdownmaatregelen minder snel opheffen dan aanvankelijk gedacht.
37 minuten geleden
Een sekswerker in Berlijn voert actie tegen de coronaregels. Deze beroepsgroep mag in Duitsland nog niet aan de slag omdat er nog steeds een risico op besmetting met het virus is. (Foto: Reuters)
2 uur geleden
Rusland nadert 700.000 besmettingen
Rusland meldt 6.368 nieuwe besmettingen. Op de voorgaande dagen werd een soortgelijke stijging waargenomen, waarmee het totale aantal besmettingen inmiddels op 694.230 staat. Vermoedelijk passeert het land morgen de grens van 700.000 bevestigde ziektegevallen.

Daarmee is Rusland statistisch gezien het vierde zwaarst getroffen land wereldwijd, achter India, Brazilië en de Verenigde Staten. India ging het land gisteren voorbij en staat al op meer dan 720.000 besmettingen, gezien het land dagelijks tienduizenden positieve coronatests afneemt.

In Rusland stierven tot dusver 10.494 personen. Dat aantal ligt 198 personen hoger dan gisteren werd gemeld.
4 uur geleden

Inwoners Melbourne moeten zes weken thuisblijven
Na een recordaantal nieuwe besmettingen scherpt de Australische deelstaat Victoria de coronamaatregelen aan in Melbourne en de aangrenzende regio Mitchell Shire. Inwoners worden gevraagd vanaf morgen zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen naar buiten te gaan als het echt niet anders kan. Ook zijn de grenzen met andere deelstaten gesloten door de politie en het leger. Geldige redenen om naar buiten te gaan, zijn onder meer boodschappen, zorgverlening en werk en studeren, als het niet vanuit huis kan. 

Sinds gisteren zijn er 191 nieuwe besmettingen bijgekomen in Victoria. De stijging baart lokale autoriteiten zorgen, al is het weinig vergeleken met andere landen. In Melbourne en Mitchell Shire wonen bij elkaar ruim vijf miljoen mensen. 

6 uur geleden
India bereikt twintigduizend doden 
Het aantal doden als gevolg van het coronavirus in India heeft de twintigduizend bereikt. In totaal zijn er nu 20.160 sterfgevallen bevestigd. Gisteren werden er 467 doden gemeld. Het aantal doden neemt momenteel sneller toe dan de afgelopen drie maanden het geval was. 

Het aantal besmettingen is met 22.252 opgelopen tot 719.655. India haalde gisteren Rusland in wat betreft het aantal besmettingen. Alleen in de Verenigde Staten en Brazilië zijn nu wereldwijd meer mensen positief getest op corona.
7 uur geleden

Australische deelstaat meldt grootste toename sinds begin pandemie 
De Australische deelstaat Victoria heeft de afgelopen 24 uur 191 nieuwe besmettingen gemeld. Het is het grootste aantal  in de deelstaat sinds het begin van de pandemie. 

Volgens Australische media overweegt de premier om een lockdown van vier weken af te kondigen na de uitbraak in zijn staat. Eerder verplichtte hij al zo'n drieduizend bewoners van sociale huurflats in Melbourne om in quarantaine te gaan. Ook werden de maatregelen in veel buitenwijken aangescherpt.

9 uur geleden
Oostenrijkse vliegmaatschappij vervangt vlucht door treinrit 
Luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines voert geen vluchten meer uit tussen de Oostenrijkse steden Wenen en Salzburg. Dat schrijft CNN. In plaats daarvan zet de maatschappij een treinreis in. Dat doet Austrian Airlines om te voldoen aan de voorwaarden voor de staatssteun die het kreeg van de Oostenrijkse overheid in verband met de coronacrisis. Zo mogen binnenlandse reizen niet te veel uitstoten en mogen vluchten over korte afstand (binnen drie uur met de trein) niet doorgaan.

De treinreis tussen Wenen en Salzburg duurt iets minder dan drie uur. Mensen die al een vliegticket geboekt hadden, mogen deze annuleren of kunnen mee met de trein.
10 uur geleden
Bijna vijfduizend nieuwe besmettingen in Mexico
In Mexico zijn de afgelopen 24 uur 4.902 nieuwe besmettingen vastgesteld. Ook zijn er nog eens 480 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In totaal zijn er nu 31.119 doden en 261.750 besmettingen geregistreerd.

Alleen in de Verenigde Staten, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en Italië zijn meer mensen overleden. Mexico is hiermee een van de zwaarst getroffen landen van Latijns-Amerika.
12 uur geleden
VS zet internationale studenten met enkel virtuele colleges het land uit
Internationale studenten in de Verenigde Staten moeten het land verlaten als hun school na de zomervakantie enkel virtuele lessen aanbiedt. Dat heeft de Immigration and Customs Enforcement (ICE) aangekondigd. Het gaat om buitenlandse studenten die door middel van een studentenvisum, een zogenoemde F-1 of M-1 visum, toestemming hebben om in de VS te verblijven en te studeren. 

De internationale studenten wordt wel een alternatief aangeboden. Als ze hun studie bij een andere school binnen de VS waar wel (deels) fysiek onderwijs wordt aangeboden kunnen vervolgen, mogen ze blijven. Studenten die zich niet naar een andere school laten overschrijven of niet vrijwillig het land verlaten, lopen het risico met een uitzettingsprocedure te maken te krijgen. Lees hier meer. 
gisteren om 23:43
Dodental Brazilië bereikt de 65.000 
In Brazilië zijn de afgelopen 24 uur nog eens 20.229 nieuwe besmettingen en 620 nieuwe sterfgevallen geregistreerd. In totaal zijn er nu 1.623.284 besmettingen in het land vastgesteld en zijn er 65.487 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Na de Verenigde Staten is Brazilië hiermee wereldwijd het zwaarst getroffen land.
gisteren om 23:42
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 6 juli

Nederland:
 • Het aantal patiënten met het coronavirus dat op de intensive care ligt, is vergeleken met een dag eerder gestegen met vijf. In totaal liggen er nu 23 mensen met COVID-19 op de ic. De lichte stijging is volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding "geen reden tot zorg".
 • Daarnaast liggen er 81 coronapatiënten in een ziekenhuis buiten de ic, dat zijn er 8 minder dan de voorgaande dag.
 • De GGD heeft vorige week in totaal 67.758 mensen getest op het coronavirus, zo'n 6.000 meer dan de twee weken daarvoor. In totaal hebben sinds 1 juni nu bijna 300.000 Nederlanders zich laten testen op het virus.
 • Zo'n veertienduizend kinderen lopen, als er niet wordt ingegrepen, een hoger schooladvies mis door het schrappen van de eindtoets op de basisscholen dit jaar vanwege de coronacrisis.
 • Personeelsleden van KLM krijgen een week langer de tijd om zich in te schrijven voor de vrijwillige vertrekregeling die de luchtvaartmaatschappij heeft opgetuigd.
 • Met nog een week te gaan hebben al zestienduizend flexwerkers de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) aangevraagd. Het merendeel daarvan heeft de tegemoetkoming van 1.650 euro bruto al op de rekening staan, aldus het UWV.
 • Goede doelen lopen tientallen miljoenen aan inkomsten mis door de coronacrisis. In de eerste vier maanden van dit jaar bedraagt het verlies circa 32 miljoen euro.
 • Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) heeft in het eerste halfjaar van 2020 meer meldingen ontvangen van overlast door plaagdieren. Deze toename komt vermoedelijk door de coronacrisis. De meeste meldingen hadden betrekking op overlast door ratten (1280) en mieren (292).

Internationaal:
 • Het dodental in de Verenigde Staten als gevolg van het coronavirus is gestegen tot boven de 130.000.
 • De Peruaanse regering maakte bekend dat het aantal besmettingen met het coronavirus in het land de 300.000 heeft overstegen.
 • Het aantal personen dat in Brazilië is overleden aan de gevolgen van het coronavirus nadert de 65.000.
 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor twee Spaanse gebieden het reisadvies aangescherpt, omdat de Spaanse regering daar strengere lockdownregels heeft ingevoerd. Het gaat om delen van Catalonië en Galicië.
 • Vandaag zijn de reisadviezen voor Slovenië en Slowakije versoepeld: vakantiereizen naar deze landen zijn weer mogelijk.
 • De Surinaamse overheid gaat de coronamaatregelen in een groot gedeelte van het land versoepelen. Zo mogen verschillende bedrijven de deuren weer openen en kunnen mensen die contactberoepen uitoefenen weer aan de slag.
 • Australië gaat de grens tussen de deelstaten Victoria en New South Wales sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het is voor het eerst in honderd jaar dat de grens tussen de twee dichtbevolkte gebieden wordt gesloten.
 • Israël heeft een aantal versoepelingen in verband met het coronabeleid per direct teruggedraaid omdat het aantal besmettingen in het land weer toeneemt.
 • De Franse centrale bank verwacht dat de economie van het land dit kwartaal vrijwel volledig herstelt van de coronacrisis. Als de economische activiteiten op het huidige niveau blijven, groeit de economie in het derde kwartaal met 14 procent.
 • Het wereldberoemde Louvre in Parijs opent maandag weer de deuren. Het museum, waar onder meer de Mona Lisa hangt, is zestien weken gesloten geweest vanwege de coronacrisis.
 • Gezondheidsorganisatie WHO reageert maandag op de oproep die 239 wetenschappers uit 32 landen zondag deden. Zij willen dat de WHO erkent dat het coronavirus zich ook verspreidt in besmettelijke kleine druppels, zogeheten aerosolen. De WHO zegt de bevindingen van de wetenschappers te onderzoeken.
 • De Britse overheid heeft zondag een steunpakket aangekondigd van 1,57 miljard Britse pond (ruim 1,7 miljard euro) voor de culturele sector in het land. Het pakket bevat onder meer bijna 1 miljard euro aan fondsen voor culturele instellingen in Engeland die zijn getroffen door de coronacrisis.