Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Bolsonaro 'in goede gezondheid' na positieve coronatest
Het gaat goed met de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, nadat hij dinsdag positief werd getest op het coronavirus.
"President Jair Bolsonaro, positief getest op 7 juli, is er goed aan toe, zonder complicaties", staat er in een officiële verklaring. "Hij is in goede gezondheid en wordt gemonitord door zijn medische team."

Brazilië meldde de afgelopen 24 uur 42.619 nieuwe besmettingen en 1.220 nieuwe doden. In totaal zijn er nu 1.755.779 besmettingsgevallen en 69.184 doden in het Zuid-Amerikaanse land geregistreerd. Daarmee is Brazilië het op een na zwaarst getroffen land, na de Verenigde Staten.
20 minuten geleden
Mexico meldt opnieuw recordaantal besmettingen
Mexico heeft de afgelopen 24 uur 7.280 besmettingen vastgesteld. Het is het hoogste aantal tot nu toe. In totaal zijn er nu 282.283 besmettingen in Mexico geregistreerd. Gisteren meldde Mexico ook al een dagrecord. Die dag werden er 6.995 nieuwe besmettingen gemeld. 

Het aantal sterfgevallen nam toe met 730. Het totale dodental staat nu op 33.526.
3 uur geleden
Ook Californië klaagt Trump aan vanwege mogelijk uitzetten internationale studenten
De Amerikaanse staat Californië klaagt de Amerikaanse president Donald Trump aan vanwege zijn aangekondigde plan om internationale studenten die na de zomer geen fysieke colleges volgen het land uit te zetten. Volgens de procureur-generaal van Californië zal het plan er toe leiden dat internationale studenten hun gezondheid op het spel zullen zetten door toch naar colleges te gaan. V

anwege het coronavirus zijn veel scholen van plan om komend academisch jaar enkel virtuele colleges aan te bieden. 

Gisteren klaagden de prestigieuze Amerikaanse universiteiten Harvard en Massachusetts Institute of Technology (MIT) Trump al aan. Ook de Universiteit van Californië heeft gezegd van plan te zijn om naar de rechter te stappen.
3 uur geleden
Mondkapjes vanaf zaterdag verplicht in Belgische winkels, musea en bioscopen
In België wordt het dragen van een mondkapje vanaf zaterdag verplicht in winkels, winkelcentra bioscopen en musea. Dat maakte de Belgische premier Sophie Wilmès vanavond bekend, zo melden diverse Belgische media.

In alle overdekte ruimtes waar veel mensen bij elkaar komen moet vanaf zaterdag een mondkapje gedragen worden, zoals ook in gebedshuizen, concert- en theaterzalen, bibliotheken, grote collegezalen en conferentiezalen.

"Deze lijst kan na verloop van tijd aangepast worden, afhankelijk van de epidemiologische situatie van ons land. Het dragen van een masker blijft altijd sterk aanbevolen in andere situaties", aldus een verklaring van het Overlegcomité.
3 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 9 juli:

Nederland:
 • In de afgelopen maanden zijn 15.530 coronaboetes uitgeschreven en heeft ongeveer 20 procent van de bekeurde personen verzet aangetekend. Als de officier van justitie niet besluit om de boete in te trekken, zal een rechter over de zaak moeten oordelen.
 • Bij twee nertsenbedrijven in Ospel en Vredepeel zijn besmettingen met het coronavirus vastgesteld. In totaal zijn nu 22 nertstenbedrijven in Nederland besmet verklaard. De 20 andere bedrijven zijn inmiddels geruimd.
 • Werkgevers en zelfstandige ondernemers hebben tot dusver bijna 10 miljard euro noodsteun aangevraagd vanwege de corona-uitbraak. Het gaat dan om regelingen voor zelfstandigen (Tozo), flexibele arbeidskrachten (Tofa) en om de NOW-regeling, die ervoor moet zorgen dat werkgevers zoveel mogelijk personeel in dienst houden.
 • De horecasector moet voor 2020 rekening houden met een omzetverlies tussen de 30 en 40 procent. Ook volgend jaar zal de coronacrisis pijn blijven doen.
 • De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft niet genoeg tijd om de lijst met mogelijke privacyrisico's van de corona-app en hoe die zijn afgedekt, voor 15 juli te toetsen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zal rond die datum een besluit nemen over de landelijke beschikbaarheid van de app.
 • Inmiddels is er al meer dan 1 miljoen euro opgehaald voor het initiatief Nederland voor Suriname. Gisteravond werd er tijdens een benefietavond, waar onder anderen Gerda Havertong optrad, al een half miljoen euro gestort.
 • De KNVB heeft donderdag een coronaprotocol van tachtig pagina's verstuurd waar de clubs, spelers, staf en toeschouwers in het betaald voetbal zich komend seizoen aan moeten houden. Daarin staat onder meer dat er door de beperkte stadioncapaciteit voorlopig geen uitfans welkom zijn.

Internationaal:
 • Het aantal bevestigde besmettingen wereldwijd heeft de twaalf miljoen bereikt.
 • Onder meer in Bulgarije, Servië, Moldavië, Montenegro, Kosovo, Kroatië, Slowakije en Roemenië neemt het aantal besmettingen met het coronavirus toe.
 • In Belgrado zijn demonstranten woensdagavond opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen de Servische regering. De lockdown vanwege het coronavirus gaat waarschijnlijk niet door.
 • De Braziliaanse vereniging van journalisten wil president Jair Bolsonaro voor de rechter slepen. De vakbond stelt in een verklaring dat hij journalisten tijdens een persconferentie moedwillig heeft blootgesteld aan het coronavirus.
 • Iemand die asiel aanvraagt in de Verenigde Staten kan geweigerd worden als hij of zij uit een land komt waar een corona-uitbraak heerst. Dat staat in een wetsvoorstel van de regering-Trump. Iedere migrant die potentieel een besmettelijke ziekte kan verspreiden kan worden geweigerd, omdat die een gevaar vormt voor de VS.