Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Bijna 12 procent van geteste inwoners Bergen op Zoom positief
Maar liefst 11,7 procent van de inwoners in Bergen op Zoom die zich tussen 1 en 9 augustus hebben laten testen op het coronavirus was ook daadwerkelijk besmet met het virus. Dat heeft burgemeester Frank Petter maandag aan het eind van de middag bekendgemaakt tijdens een persbijeenkomst. Donderdag komt het crisisteam opnieuw bij elkaar, en zal er onder andere gesproken worden over de mogelijke invoering van een mondkapjesplicht, meldt NU.nl-nieuwspartner de Bode.

Van 1 tot en met 9 augustus zijn er 965 Bergenaren getest op het coronavirus. 452 van hen lieten zich testen in de mobiele teststraat in de gemeente. In totaal kwamen 139 tests positief terug. Dat is 11,7 procent. Dat percentage ligt een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde van 2,3 procent.

Waarschijnlijk is het offerfeest de reden geweest voor de brandhaard, zei de burgemeester. Vorige week testten ruim vijftig van de 450 geteste bezoekers van de El-Feth-moskee in Bergen op Zoom positief op het coronavirus.
2 uur geleden
Twee patiënten minder op de ic
Er liggen nog 29 coronapatiënten op Nederlandse ic's. Dat zijn twee personen minder dan het aantal dat gisteren werden gemeld. Het aantal patiënten dat met andere klachten op de intensivecareafdelingen ligt, is wel met 26 patiënten toegenomen naar 571. In totaal liggen er dus 600 personen op de Nederlandse ic's. 

Zo'n 99 coronapatiënten worden op reguliere ziekenhuisafdelingen behandeld: 12 meer dan gisteren. Het gaat om het hoogste aantal sinds 1 juli. Volgens Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) past de stijging bij de toenemende aantallen besmettingen, en stijgt het aantal ziekenhuisopnames mogelijk nog verder.
2 uur geleden
Vanaf 17 augustus weer publiek welkom bij rechtszaken
Belangstellenden kunnen vanaf volgende week week 17 augustus weer zittingen in de rechtszaal bijwonen. Door de coronamaatregelen kon dat niet meer sinds 17 maart.

Ook in de rechtszaal is de capaciteit beperkt door de afstandsregels, dus geïnteresseerden moeten zich van tevoren aanmelden bij het desbetreffende gerecht. Alleen met een bevestigingsmail van de reservering mag je de rechtszaal binnen.

Procespartijen krijgen voorrang bij beperkte ruimte in de zittingszaal of de publieke ruimtes, gevolgd door de pers. De ruimte die dan nog beschikbaar is, is bestemd voor belangstellend publiek.
3 uur geleden

630 nieuwe besmettingen in Nederland
Het totaalaantal besmettingen van Nederland is het afgelopen etmaal met 630 ziektegevallen gestegen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zojuist op het coronadashboard. Volgens diverse media gaat het om de grootste dagelijkse stijging in ruim drie maanden tijd.

Gisteren ging het om 577 nieuwe besmettingen. Het gros van de positief geteste personen is 20 tot 40 jaar oud. Premier Mark Rutte riep die doelgroep vorige week op om zich beter aan de coronamaatregelen te houden.

De regio's van Amsterdam en Rotterdam zagen het aantal besmettingen het hardste stijgen. In Amsterdam gaat het om bijna tweehonderd nieuwe ziektegevallen, terwijl Rotterdam melding maakt van 130 nieuwe besmettingen.

3 uur geleden
Jaap van Dissel praat morgen Tweede Kamer bij
RIVM-baas Jaap van Dissel praat morgen de Tweede Kamer bij over de laatste stand van zaken rondom de uitbraak van het coronavirus. Tussen 13.00 en 15.00 uur worden Kamerleden ingelicht en kunnen zij vragen stellen.
3 uur geleden
België: Exponentiële groei van coronacijfers is gestopt
Volgens Belgische gezondheidsdeskundigen is de exponentiële groei van het aantal besmettingen gestopt. Met 4.061 nieuwe ziektegevallen in de afgelopen week was er nog wel sprake van een lichte stijging, maar die is minder groot dan stijgingen van voorgaande weken. 

Gemiddeld genomen kwamen er zo'n 580 nieuwe besmettingen per dag bij, aldus de zuiderburen. In Antwerpen, door Nederland aangemerkt als risicogebied, was er een lichte daling van het aantal nieuwe besmettingen. "Mogelijk ligt de piek daar definitief achter ons", aldus experts.

De meeste positieve tests werden afgenomen in de provincie Luik en rondom Brussels. Het reproductiegetal in België ligt momenteel op 1.12, maar in sommige regio's ligt dat cijfers significant hoger, zoals in Brussel, Luik en Henegouwen. In België stierven tot dusver 9.782 personen aan de gevolgen van het coronavirus.
3 uur geleden
WHO: Virus blijkt buitengewoon moeilijk te stoppen, bestrijding moet wereldwijd prioriteit blijven
De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft vandaag tijdens een persconferentie gezegd dat de bestrijding van het virus buitengewoon ingewikkeld blijft. "Er moeten zware maatregelen genomen worden. Als dit niet gebeurt, zal het virus terugkeren", aldus crisisexpert Mike Ryan.

Volgens officiële statistieken zijn bijna 20 miljoen mensen inmiddels besmet geraakt, al liggen werkelijke aantallen waarschijnlijk veel hoger, doordat niet iedereen getest kan worden. De Verenigde Staten, Brazilië en India passeerden recentelijk negatieve mijlpalen, van 5 miljoen, 3 miljoen en 2 miljoen besmettingen.

Brazilië noteert daarnaast ook als tweede land meer dan 100.000 coronadoden. Alleen de VS telt er meer (162.000) doden, terwijl er wereldwijd 730.000 personen stierven.
3 uur geleden
Radboudumc weigert bezoekers die op reis waren in risicoland
Het Radboudumc ziekenhuis in Nijmegen laat voorlopig geen bezoekers meer toe die naar een land zijn geweest met een negatief reisadvies. Patiënten worden wél toegelaten, maar op isolatiekamers.

Bezoekers moeten voordat zij het ziekenhuis bezoeken vertellen waar zij de afgelopen twee weken zijn geweest. Volgens het ziekenhuis gebeurt dat om de veiligheid van de eigen patiënten te waarborgen.

Nederland scherpte het reisadvies in recente weken aan voor Kroatië, Estland, Aruba, Saba, Sint Eustatius, regio’s van Spanje en Letland.
3 uur geleden
Winkelmedewerkers zijn bang dat mondkapjesplicht averechts werkt
Winkelmedewerkers in Amsterdam en Rotterdam maken zich zorgen over het verplichte mondkapje dat ze moeten dragen. Ze vinden het met deze hitte niet alleen erg zwaar om de hele dag een mondkapje te dragen, maar ze zijn ook bang dat klanten sneller geneigd zijn de anderhalvemetermaatregel te overtreden.

Dat meldt FNV maandag. De vakbond krijgt naar eigen zeggen veel verontruste telefoontjes van winkelpersoneel.
3 uur geleden
Coronacijfers lijken sneller te stijgen, percentage positieve testen weer groter
De gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD's) hebben de afgelopen week net geen 99.000 coronatests afgenomen. Dat zijn zo'n drieduizend tests minder ten opzichte van de voorgaande week. Het percentage geteste personen dat een positieve testuitslag krijgt, nam opnieuw toe, naar zo'n 3,5 procent.

Vorige week ging het om 2.588 positieve tests, 2.5 procent van de totale hoeveelheid (101.000). In voorgaande weken lagen beide aantallen nog lager.
3 uur geleden
Spaanse acteur Antionio Banderas test positief op coronavirus
De Spaanse acteur Antionio Banderas heeft zojuist op Twitter onthuld dat hij positief getest is op het coronavirus. De zestigjarige Banderas laat aan zijn achterban weten dat hij zich "relatief goed voelt". "Ik ben alleen iets vaker moe dan normaal, maar ik ben overtuigd dat ik snel herstel."
3 uur geleden
Mondkapjesplicht Parijs leidt tot verwarring bij toeristen
Parijs heeft vandaag het dragen van een mondkapje in drukke gebieden verplicht. Dat leidt bij toeristen tot veel verwarring, schrijft persbureau Reuters.

In de miljoenenstad moest binnenin enkele openbare gelegenheden al een mondkapje gedragen worden, maar nu moeten personen die ouder zijn dan elf jaar ook in de buitenlucht mondkapjes dragen. In totaal gaat het om 100 plaatsen in de stad. Wie geen mondkapje draagt, riskeert een boete tot 135 euro.

 Toeristen zouden echter in de war zijn vanwege het gebrek aan overzicht. "Het is niet duidelijk waar de mondkapjesplicht geldt, en waar niet", vertelt een toerist in gesprek met Reuters.
5 uur geleden
Coronateststraat op Schiphol gaat deze week open
De coronateststraat op luchthaven Schiphol gaat eind deze week open, zegt een woordvoerder van de luchthaven maandag tegen NU.nl. Het kabinet kondigde de komst van een teststraat op Schiphol vorige week aan. Die is bedoeld voor reizigers vanuit landen of regio's met kleurcode oranje (alleen noodzakelijke reizen) of rood (niet reizen).

De teststraat bij aankomsthal 3 wordt ingericht door Schiphol en GGD Kennemerland. De GGD verzorgt het testen en de administratie.
6 uur geleden
Door coronaregels flink meer meldingen over zich misdragende vliegtuigpassagiers
Nu het vliegverkeer op gang komt, zit er een flinke toename in het aantal meldingen over vliegtuigpassagiers die zich misdragen, zo meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maandag. Uit de analyse blijkt dat er samenhang is tussen de overlastgevende passagiers en de coronamaatregelen.

"Naar schatting gaat 60 procent van de meldingen over passagiers die zich niet of onvoldoende houden aan de coronamaatregelen, zoals onder meer de plicht tot het dragen van een mondkapje", aldus ILT.
8 uur geleden
Mooie weer biedt strandtenten kans om coronaverlies te compenseren
De strandtenten aan de Noordzeekust hebben een "uitzonderlijk druk weekend" achter de rug. Als het de rest van de maand mooi weer blijft, zal het een deel zelfs lukken om dit jaar quitte te spelen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging Strandexploitanten Noordzee Strand (NVSN).

Door de coronacrisis liepen strandtenten grote hoeveelheid inkomsten mis. Zo konden geen feesten en partijen georganiseerd worden, waren de gelegenheden dicht met Pasen en Hemelvaart en moest ook het eerste deel van de zomer toegekeken worden.
9 uur geleden
Bussen en trams krijgen kuchschermen, voorin instappen dan weer mogelijk
Koepelorganisatie OV-NL zegt dat alle stads- en streekbussen en trams in Nederland worden voorzien van speciale kuchschermen voor de chauffeurs. Daardoor kunnen passagiers weer voorin instappen en kan het zwartrijden beter worden aangepakt. Door de kuchschermen kan in de voertuigen ook eenrichtingsverkeer worden geïntroduceerd: voorin instappen en achterin uitstappen.

Ook zullen buschauffeurs bij iedere halte hun voertuig ventileren door alle deuren te openen. (Foto: Pro Shots)
9 uur geleden
Een man uit India bereidt zich coronaproof voor op de Indiase Onafhankelijkheidsdag op 15 augustus. Op zijn mondkapje is de vlag van India afgedrukt. (Foto: Pro Shots)
9 uur geleden
Rode Kruis traint tienduizenden Noord-Koreanen vanwege coronavirus
Het Rode Kruis heeft vanwege de coronacrisis ruim 43.000 Noord-Koreaanse vrijwilligers getraind. De vrijwilligers hebben van het Rode Kruis geleerd hoe ze mensen moeten assisteren.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kondigde deze maand de noodtoestand af en de zuidelijke stad Kaesong is in lockdown gegaan. 

Officieel telt het land slechts één coronabesmetting. Het gaat om een man die eerder was overgelopen naar Zuid-Korea en dit jaar terugkeerde. Er wordt echter van uitgegaan dat er veel meer besmettingen zijn. De nieuwsvoorziening in het land is beperkt en wordt sterk gecontroleerd.

Door recente hevige regenval en overstromingen in het land dreigt mogelijk ook een voedseltekort in het zwaar geïsoleerde land.
10 uur geleden
Australische binnengrenzen blijven mogelijk tot de Kerst dicht
De grenzen tussen de verschillende Australische staten blijven mogelijk tot de Kerst gesloten, zegt de Australische premier Scott Morrison maandag. Toch is hij optimistisch over de genomen maatregel. Door onder meer een complete lockdown van de miljoenenstad Melbourne, neemt het aantal nieuwe besmettingen daar af.

Ondanks deze afname meldde de staat Victoria, waarin Melbourne ligt, maandag wel het grootste aantal overleden coronapatiënten sinds het begin van de coronapandemie.
12 uur geleden

Rijksambtenaren horen eind augustus of ze na 1 september nog thuiswerken
De circa 120.000 rijksambtenaren horen eind augustus of het advies om thuis te werken wordt aangepast. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken desgevraagd tegen NU.nl.

"We hebben aan het begin van de coronacrisis gezegd dat iedereen ten minste tot 1 september thuis werkt, met uitzondering van ambtenaren die werkzaam zijn in cruciale beroepen en bij vitale processen betrokken zijn en mensen die niet thuis kunnen werken", aldus de woordvoerder.

Eind augustus wordt de situatie opnieuw bekeken "en het advies wellicht aangepast". Het ministerie kan alleen spreken voor de rijksambtenaren. Wel zal het bedrijfsleven ook in de gaten houden hoe het Rijk omgaat met thuiswerken.

15 uur geleden
Verenigde Staten passeren grens van vijf miljoen besmettingen
De Verenigde Staten hebben de grens van vijf miljoen besmettingen gepasseerd. Dit blijkt zondag uit de gegevens van de Johns Hopkins University. De VS was al langer koploper wat betreft het aantal besmettingen, gevolgd door Brazilië (3 miljoen besmettingen), India (2 miljoen) en Rusland (885.000). Daarnaast voert het land met ruim 162.000 sterfgevallen ook de lijst met het grootste aantal overleden coronapatiënten aan.

New York was in maart het epicentrum van de corona-uitbraak in de VS. In de maanden daarna verspreidde het virus zich in rap tempo over de rest van het land. De in het voorjaar ingevoerde maatregelen werden langzamerhand versoepeld. Dit heeft ertoe geleid dat het aantal nieuwe besmettingen sinds juni weer sterk toeneemt.
18 uur geleden
Ouderenbond wil mondkapjesplicht in verzorgingshuizen
De ouderenbond ANBO wil een mondkapjesplicht voor bezoekers van verpleeghuizen, zo laat Atie Schipaanboord, coördinator collectieve belangenbehartiging zorg en wonen van ANBOm zondag weten in het radioprogramma Dit is de Dag.
 
"We hebben mondkapjes in het vliegtuig en in het openbaar vervoer, maar voor bezoek aan de kwetsbaarste mensen niet", aldus Schipaanboord. Woensdag vergadert de Tweede Kamer over de coronamaatregelen.
18 uur geleden
Oranje reisadvies voor zes Spaanse provincies
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het advies voor reizen naar zes Spaanse provincies in Spanje maandag aangepast van geel naar oranje. Het ministerie raadt Nederlanders aan er alleen naartoe te gaan als dat noodzakelijk is.

De regio Groot-Barcelona is op de vakantiekaart van het ministerie al sinds eind juli oranje gekleurd, maar vanwege de toename van het aantal besmettingen is de hele provincie Barcelona in de autonome regio Catalonië meegenomen. Dat geldt ook voor de naastgelegen provincie Lerida. Ook de provincies Huesca, Zaragoza en Teruel (in de autonome regio Aragón) en de provincie Soria (in de regio in de regio Castilië en León) zijn oranje gekleurd.
  
Nederlandse reizigers die een van deze zes provincies hebben bezocht, wordt dringend verzocht zich te laten testen bij terugkomst en uit voorzorg veertien dagen in (thuis)quarantaine te gaan.
18 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van zondag 9 augustus

Nederland:
  • Het RIVM meldt dat er in Nederland in de afgelopen 24 uur 577 nieuwe besmettingen met het coronavirus bij zijn gekomen. Dat zijn er meer dan op vrijdag (519).
  • Er liggen 31 coronapatiënten op de intensive care, dat zijn er 3 meer dan zaterdag.
  • 87 coronapatiënten liggen op andere ziekenhuisafdelingen, 8 meer dan zaterdag.
  • Bij twee nertsbedrijven zijn besmettingen geconstateerd. Het gaat om pelsdierhouderijen in Noord-Brabant en Limburg. Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat het in totaal om achttienduizend besmette dieren.
  • Er is op dit moment te weinig kundig personeel om tijdens een eventuele tweede coronapiek op de intensive cares op te kunnen schalen én de reguliere zorg voort te zetten. Dat zegt Caroline van der Marel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie, in gesprek met NU.nl.

Internationaal:
  • In Brazilië is het aantal overleden coronapatiënten de 100.000 gepasseerd. Dat is een verdubbeling van het aantal sterfgevallen binnen vijftig dagen. Alleen in de Verenigde Staten zijn meer besmettingen (4,9 miljoen) en sterfgevallen (162.000) gerapporteerd.
  • In de zuidelijke Australische staat Victoria zijn in de laatste 24 uur zeker zeventien mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Er kwamen 394 nieuwe infecties bij. Het is het grootste aantal sterfgevallen sinds de COVID-19-uitbraak in het land.
  • In Nieuw-Zeeland zijn zondag honderd dagen zonder nieuwe besmettingen voorbijgegaan. In het land zijn nog 23 besmette personen die allemaal in isolatie zitten. In totaal zijn in Nieuw-Zeeland 1.219 personen met het virus besmet (geweest).