Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Jongeren zoeken confrontatie met agenten in Limburgse gemeente Stein
Ondanks het ingaan van de avondklok hebben vele tientallen jongeren in de Limburgse gemeente Stein zich op straat verzameld. Volgens de politie zorgen ze voor veel onrust. Ze steken vuurwerk af en gooien ermee.

Volgens De Limburger gaat het om zo'n tweehonderd jongeren, die hadden afgesproken via sociale media. Mede daardoor wist de politie van hun plannen. Omdat de situatie dreigde te escaleren, is de Mobiele Eenheid opgeroepen.
een paar seconden geleden
Avondklok in Nederland: uitgestorven straten, maar ook protest
Avondklok in Nederland: uitgestorven straten, maar ook protest
een paar seconden geleden
Diverse arrestaties in Stein, inzet ME doet rust nog niet terugkeren
In het Limburgse Stein zijn meerdere arrestaties verricht, bevestigt een woordvoerder van de politie Limburg in gesprek met NU.nl. Het is niet duidelijk hoeveel jongeren zijn aangehouden. Hoewel de Mobiele Eenheid is ingezet, is de rust in het dorp nog niet teruggekeerd.
een paar seconden geleden
Ook aan de Binnenrotte in Rotterdam worden nu arrestaties verricht.
een paar seconden geleden
Politie controleert verkeer op de A2 bij Zaltbommel
De politie houdt op de A2 bij Zaltbommel een grote controle in verband met de avondklok die om 21.00 uur is ingegaan. Met botsabsorbers is een zogeheten fuik aangelegd. Dat betekent dat alle automobilisten in zuidelijke richting van de snelweg af worden geleid naar de parkeerplaats van wegrestaurant De Lucht. Daar moeten ze vertellen waarom ze niet binnen zitten.
een paar seconden geleden
De Dam in Amsterdam ligt er verlaten bij.
een paar seconden geleden
NS: beeld op stations is heel rustig
Het lijkt erop dat treinreizigers zich goed houden aan de avondklok. "Het beeld op de stations is heel rustig, er zijn geen bijzonderheden te melden", zegt een woordvoerster van de spoorwegen. Hier en daar zijn wel passagiers te zien, maar dat zijn volgens haar waarschijnlijk mensen die een brief op zak hebben dat ze buiten mogen zijn. Het openbaar vervoer volgt een nauwelijks aangepaste dienstregeling.
een paar seconden geleden
Op diverse locaties is vanavond de avondklok aangekondigd door de lokale stadsbeiaardier. In Haarlem begonnen de klokken een half uur eerder te luiden om de start van de avondklok aan te kondigen, terwijl in Zutphen inwoners om 20.50 uur werden gewaarschuwd.
een paar seconden geleden
Utrecht Centraal uitgestorven bij ingaan avondklok
Op Utrecht Centraal leek het zaterdagavond even spitsuur rond 20.30 uur. Mensen snelden de treinen uit, de bussen in of gingen op de fiets huiswaarts. Reizigers die het rustig aan deden, hadden vaak een "pardon". "Ik kom net van mijn werk."

Een enkeling had, even voor 21.00 uur, wel last van stress. "Ik kom van de verjaardag van mijn kleindochter en moet nog met de bus naar huis. En nu rijdt die niet. Wat een wereld leven wij in", verzucht de man. Klokslag 20.55 uur was het station uitgestorven. De roltrappen draaiden, maar met niemand erop.
een paar seconden geleden
Avondklok van kracht: van 21.00 uur tot 4.30 uur is het stil op straat
De avondklok is ingegaan: tot 4.30 uur mag niemand meer zonder geldige reden naar buiten in Nederland. Het kabinet voerde de maatregel deze week in om het coronavirus te bestrijden.

Tijdens de avondklok mogen mensen zich niet op straat of op andere openbare plekken begeven. Onder anderen mensen die voor hun werk onderweg zijn of in een medische noodsituatie verkeren mogen wel buitenkomen. Ook voor mantelzorgers geldt een uitzondering.

Noodzakelijk is wel dat zij een zelf ondertekende officiële verklaring kunnen overleggen, die kan worden gedownload van de website van de Rijksoverheid. Wie voor zijn werk op pad is heeft ook een officiële werkgeversverklaring nodig. Wie onterecht buiten is, riskeert een boete van 95 euro.
een paar seconden geleden
Tientallen mensen protesteren in Rotterdam en Amersfoort tegen avondklok
Aan de Binnenrotte in het centrum van Rotterdam protesteren momenteel zo'n vijftig personen tegen de reeds aangekondigde avondklok en overige coronamaatregelen. Volgens een woordvoerder van de politie is er geen sprake van een grimmige sfeer en hield de groep zich aan de maatregelen.

De groep kreeg van agenten nog tien minuten om naar binnen te gaan. Die periode is verstreken. "Zij worden beboet, waarna wij het plein schoonvegen", aldus de woordvoerder. De boete voor het overtreden van de avondklok bedraagt 95 euro.

Ook in Amersfoort vond een kleinschalige protestactie plaats. Tientallen actievoerders van Viruswaarheid zouden tegen de komst van de avondklok protesteren. Het is niet duidelijk of de actievoerders nog buiten zijn.
een paar seconden geleden
Geen signalen over grotere drukte bij supermarkten voor aanvang avondklok
Het was zaterdag niet drukker dan anders bij de filialen van Albert Heijn en Jumbo, zo laten woordvoerders desgevraagd aan NU.nl weten. De filialen van de supermarktketens sluiten gedurende de periode dat de avondklok van kracht is om 20.45 uur.

De avondklok gaat op zaterdagavond om 21.00 uur voor het eerst in. Supermarkten sluiten verplicht een kwartier eerder, zodat klanten tijd hebben om thuis te komen.

"Er is geen sprake van extra drukte zo vlak voor de avondklok", aldus een woordvoerder namens Jumbo. Medio december, toen de zwaardere lockdown werd aangekondigd, ontstond nog wel enige drukte bij supermarkten. Branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vertelde toentertijd nog in gesprek met RTL Nieuws dat er geen reden was om plotseling te gaan hamsteren.
een paar seconden geleden
Woede in Spanje nadat 'elite' voorkruipt in vaccinatierij, legerleider stapt op
In Spanje wordt schande gesproken van diverse politici en hooggeplaatste officieren van het Spaanse leger, die veel te vroeg een vaccinatieprik hebben ontvangen. Luchtmachtgeneraal Miguel Ángel Villarroya diende zaterdag zijn ontslag in, nadat bekendgemaakt werd dat ook hij al een prik had laten zetten.

De minister van Defensie Margarita Robles heeft de ontslagbrief van de 63-jarige Villarroya geaccepteerd, schrijft de Spaanse krant El País. Robles wil naar eigen zeggen "het imago van het Spaanse leger beschermen".

In Spanje worden personeel en bewoners van verpleeghuizen als eerste gevaccineerd, evenals medisch specialisten die dagelijks COVID-19-patiënten verzorgen. Het zetten van prikken verloopt echter trager dan aanvankelijk gehoopt, mede door leveringsproblemen van farmaceut Pfizer. Diverse regio's moeten momenteel wachten tot nieuwe vaccins geleverd worden, schrijft AP.

Binnen het Spaanse leger is een onderzoek gestart om eventuele andere voorkruipers op te sporen.
een paar seconden geleden
Berlijns ziekenhuis in quarantaine wegens uitbraak met Britse mutatie
Een ziekenhuis in Berlijn is volledig in quarantaine geplaatst vanwege een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus, melden meerdere Duitse media. Zeker veertien besmettingen met de variant zijn al vastgesteld. Zowel zorgmedewerkers als patiënten testten positief op het virus. Het daadwerkelijk aantal besmettingen in het Humboldt-ziekenhuis ligt mogelijk nog hoger. Het ziekenhuis neemt geen patiënten meer op en er geldt een toegangsverbod.
een paar seconden geleden
Dodental Italië passeert 85.000, VK nadert 100.000
Italië meldt zaterdag 488 coronagerelateerde sterfgevallen, iets meer dan vrijdag (472). Het aantal besmettingen steeg met 13.331 naar bijna 2,5 miljoen. Sinds de start van de coronapandemie stierven 85.162 Italianen aan de gevolgen van COVID-19, een van de grootste aantallen wereldwijd.

In Europa telt slechts één land een groter dodental: het Verenigd Koninkrijk. Dat land meldt zaterdag 1.348 coronadoden, waarmee het totale aantal verder steeg naar 97.329. De Britse premier Boris Johnson vertelde vrijdag dat de Britse coronavariant, die het VK in zijn greep heeft, mogelijk dodelijker is dan het oorspronkelijke coronavirus. Dat is echter nog niet zeker; veel over de sterftekans is nog onduidelijk.

Britse autoriteiten melden dat in het afgelopen etmaal 33.552 besmettingen zijn vastgesteld. In het weekend meldt het VK doorgaans minder positieve testen. Het afgelopen etmaal zouden tevens bijna een half miljoen mensen zijn gevaccineerd. Bijna zes miljoen inwoners hebben nu een eerste prik gehad.
een paar seconden geleden
Recordaantal nieuwe besmettingen in Portugal
Portugal heeft in de afgelopen 24 uur 15.333 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Nog niet eerder werd een dergelijk groot aantal gemeld. Het vorige trieste record stamt met 14.647 gevallen van enkele dagen geleden. De gezondheidsautoriteiten wijten de verontrustende toename aan de versoepeling van de richtlijnen rond de kerstdagen. Die leidde tot een nieuwe infectiegolf.

Volgens Lissabon zijn tot dusver bijna 625.000 Portugezen - op een bevolking van ruim tien miljoen - besmet geraakt met het coronavirus of een nog besmettelijkere variant daarvan. Zeker tienduizend patiënten zijn inmiddels overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat aantal nam zaterdag met 274 toe, een eveneens ongekend groot aantal.

Portugal gaat zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Naar verwachting zal de opkomst laag zijn vanwege de heersende angst voor besmetting.
een paar seconden geleden
Bijna 250 opnames, maar totale hoeveelheid coronapatiënten in ziekenhuizen daalt
Het aantal opgenomen coronapatiënten in ziekenhuizen is met 52 gedaald naar 2.302, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag. Het merendeel van de patiënten wordt behandeld op reguliere afdelingen (1.633), terwijl 669 COVID-19-patiënten zijn opgenomen op de intensive care (ic).

In Duitsland worden vier Nederlandse coronapatiënten verzorgd op intensivecareafdelingen. Dat zijn er evenveel als op vrijdag.

Hoewel de totale hoeveelheid coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen afnam, werden het afgelopen etmaal alsnog bijna 250 patiënten met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. 33 van hen moesten direct naar de ic. Het LCPS maakt zich zorgen over de Britse coronavariant, omdat het aantal besmettingen en de instroom op de ic's en de kliniek daardoor snel kan toenemen.

Het RIVM meldt zaterdag 5.487 positieve testen. Dat zijn er ongeveer evenveel als in voorgaande dagen. Experts hopen dat de avondklok, die vanavond van kracht wordt, een verdere verspreiding van het coronavirus voorkomt.
een paar seconden geleden
Nog vijftien Belgen testen positief op Zuid-Afrikaanse coronavariant
In de Belgische stad Oostende zijn vijftien mensen positief getest op de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus, zo meldt burgemeester Bart Tommelein. In de Belgische kustplaats was eerder ook de eerste besmetting van deze variant in het land.

Van nog eens 22 andere vastgestelde besmettingen in een zorgcentrum wordt gevreesd dat deze ook van dezelfde variant zijn, meldt Het Nieuwsblad.

Vrijdag nam de Belgische regering al drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus en vooral de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten tegen te gaan. België verbiedt vanaf 27 januari recreatieve en toeristische reizen naar het buitenland voor zijn eigen inwoners. De maatregel duurt zeker tot 1 maart.

Vanaf maandag moeten reizigers die uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika of Zuid-Amerika voor 'essentiële zaken' het land in komen bij aankomst tien dagen in quarantaine, met een verplichte zogeheten PCR-test op de eerste en nog een op de zevende dag. "We weten dat in die landen de besmettelijke varianten van het coronavirus aanwezig zijn", aldus premier Alexander De Croo.
een paar seconden geleden
Boa's mogen vanaf maandag handhaven op avondklok
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) mogen vanaf maandag handhaven op de avondklok, bevestigt de Nederlandse BOA Bond-voorzitter Ruud Kuin na berichtgeving van Hart van Nederland. De afgelopen dagen heeft de bond er bij het ministerie van Justitie en Veiligheid op aangedrongen boa's die bevoegdheid te geven. Lees hier verder.
een paar seconden geleden
Feestvierende Nederlanders in Belgische vakantiehuisjes krijgen coronaboete
Zeventien Nederlanders zijn door de Belgische politie opgepakt omdat ze, ondanks de coronamaatregelen in het land, waren samengekomen in een huisje. De Nederlanders, allen tussen de 20 en 24 jaar, hadden het huisje in Mande-Sainte-Marie in de provincie Luxemburg afgehuurd om een feestje te vieren.

De politie merkte dat vrijdagmiddag rond 17.30 uur vijf auto's bij een huisje stonden geparkeerd. Ook stonden er een bestelwagen en enkele gasflessen. Binnen trof de politie de Nederlanders aan. Zestien van hen kregen een boete van 750 euro. Degene die het huisje had afgehuurd, moet voor de rechter verschijnen.

In dezelfde provincie kwam de politie rond middernacht nog een andere groep feestvierders op het spoor. In een pand op een bedrijventerrein in Gouvy hadden zich acht mensen met kratten bier verzameld. Een van de eigenaren van het bedrijf moet zich verantwoorden voor de rechter, de ander krijgt een boete van 4.000 euro. Vier werknemers en twee klanten van het bedrijf die ook aanwezig waren, moeten 750 euro betalen.
5 minuten geleden
Oud-hoogleraar vreest door tegenslag AstraZeneca voor uitstel vaccinaties
Het lager uitvallen van de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie (EU) is een "flinke tegenvaller", zegt Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins en voormalig hoofd Vaccins van het RIVM zaterdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Het terugschroeven van het aantal geleverde vaccins gaat volgens Van der Zeijst waarschijnlijk tot uitstel leiden voor sommige groepen die gevaccineerd moeten worden. Lees hier meer.
één uur geleden
Meer dan honderd jongeren feesten onder viaduct Hoofddorp, politie grijpt in
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag ingegrepen bij een illegaal feest onder een spoorwegviaduct in Hoofddorp. Op het feest waren ongeveer 100 tot 150 jongeren aanwezig, laat de politie van Haarlemmermeer op Facebook weten. Lees hier verder.
2 uur geleden
Noorse overheid kondigt lockdown in Oslo en aangrenzende gemeenten af
Oslo gaat, evenals negen aangrenzende gemeenten, in lockdown. De Noorse regering maakte bekend dat niet-essentiële winkels vanaf zaterdagmiddag de deuren gesloten moeten houden. Onderwijs moet meer op afstand plaatsvinden en sportevenementen zijn niet meer toegestaan. 

De lockdown geldt in ieder geval tot 1 februari. De reden voor de ingrijpende maatregel zijn de zorgen over de Britse variant van het virus, die besmettelijker is dan de 'gewone variant'.
3 uur geleden
'Enkele OMT-leden overwogen op te stappen wegens politieke druk'
Een aantal leden van het Outbreak Management Team (OMT) heeft het afgelopen jaar overwogen om op te stappen vanwege druk vanuit de politiek, schrijft de Volkskrant, die een jaar lang vijf leden van het adviesorgaan volgde.

De wetenschappers vertellen aan de krant dat ze het afgelopen jaar het gevoel hebben gehad geen onafhankelijk advies uit te kunnen brengen door de handelswijze van politici.

Vooral het overleg in het Catshuis bleek een struikelblok. Voorheen werden nieuwe maatregelen al besproken in het Catshuisoverleg, nog voordat het OMT een advies uit kon brengen. Doordat het OMT naderhand pas vergaderde, kregen enkele OMT-leden het gevoel dat bepaalde maatregelen op voorhand al waren uitgesloten door politici.

RIVM-directeur Jaap van Dissel greep uiteindelijk in en verplaatste de vergaderingen van het OMT van maandag naar vrijdag, zodat de wetenschappers voor het zondagse Catshuisoverleg konden vergaderen. 

In een schriftelijke reactie aan de krant laat het RIVM weten dat "het RIVM en het OMT dagelijks leren van de crisis en continu verbeteren wat beter moet en kan".
4 uur geleden
Nieuwe regels van kracht voor internationale reizigers
Passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika worden vanaf zaterdag uit Nederland geweerd. Het kabinet kondigde eerder deze week strengere maatregelen voor reizigers af, in een poging het coronavirus, en vooral de nieuwe varianten, terug te dringen.

Reizigers die uit hoogrisicogebieden komen, moeten het negatieve resultaat van een sneltest kunnen overleggen. Die moeten ze maximaal vier uur voor vertrek hebben laten afnemen, naast de al verplichte zogeheten PCR-test. Voor reizigers uit het Caribisch deel van Nederland en een aantal veilige landen geldt die verplichting niet.

Bepaalde groepen reizigers van buiten de Europese Unie komen het land vooralsnog niet meer in. Zo kunnen zakenreizigers, studenten, kennismigranten, mensen uit de cultuursector en mensen met een relatie met iemand in Nederland niet voor een kort verblijf naar ons land komen.
4 uur geleden
Corona bespreken met kinderen: 'Pak het aan zoals seksuele voorlichting'
Het straatbeeld is al maanden gevuld met mondkapjes, kinderen en ouders zitten thuis en wie de televisie aanzet wordt direct geconfronteerd met een ongekende crisis. En het einde is nog niet in zicht. Welke impact heeft dit op jonge kinderen? NU.nl sprak met experts.
6 uur geleden
Duitsland meldt 16.417 nieuwe positieve tests
In Duitsland zijn in de laatste 24 uur 16.417 nieuwe positieve tests en 879 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Dat meldt het Robert Koch-Insti­tut (RKI), het Duitse equivalent van het RIVM. Het totale aantal besmettingen in Duitsland is daarmee op 2.122.679 uitgekomen. Duitsland telt 51.521 overleden COVID-19-patiënten.
7 uur geleden
WHO: Stoffen mondkapjes nog steeds effectief tegen virus
Zelfs nu nieuwe mutanten van het coronavirus rondwaren, zijn stoffen mondmaskers nog steeds effectief bij het tegengaan van verspreiding van het virus. Dat meldt de gezondheidsorganisatie WHO vrijdag, die eraan toevoegt geen plannen te hebben om de aanbevelingen aan te passen.

"De stoffen, niet-chirurgische maskers kunnen gebruikt worden door iedereen die jonger dan zestig jaar is en geen bijzondere gezondheidsproblemen heeft", zei Maria Van Kerkhove, die bij de WHO verantwoordelijk is voor de aanpak van de pandemie. "In regio's waar het virus circuleert, moeten mensen ze dragen wanneer ze opeengepakt staan en het onmogelijk wordt om minstens 1 meter afstand te houden tot anderen. En ook in slecht geventileerde ruimtes."

Duitsland en Oostenrijk verplichtten eerder deze week het dragen van chirurgische maskers in winkels en het openbaar vervoer. "Het staat landen vrij maatregelen te treffen die ze nodig achten", aldus Van Kerkhove.
9 uur geleden
Strenge quarantaine voor duizenden inwoners van Hongkong
Duizenden inwoners van Hongkong hebben zaterdag het bevel gekregen in hun huizen te blijven vanwege een lockdown die voor het eerst is ingesteld in de Chinese stad. De beperkingen zijn door de autoriteiten opgelegd vanwege een COVID-19-uitbraak in een van de armste en meest dichtbevolkte wijken van de metropool.

De bewoners mogen hun onderkomens pas verlaten als ze een negatieve coronatest kunnen overleggen. Ambtenaren zeiden dat ze van plan zijn binnen 48 uur iedereen binnen de aangewezen woonblokken te testen, "om het doel van nul gevallen in het district te bereiken".

Volgens The South China Morning Post gelden de maatregelen voor ongeveer 150 woonblokken waarin pakweg negenduizend mensen wonen. Honderden politieagenten staan volgens de krant paraat om de lockdown af te dwingen.

Hongkong was een van de eerste plaatsen die door het coronavirus werden getroffen nadat corona eind 2019 uitbrak in Wuhan. Het afgelopen jaar is het totale aantal besmettingen in Hongkong onder de tienduizend gebleven, ongeveer 170 mensen stierven aan de gevolgen van de infectie.
gisteren om 22:40
Ruim 150 reservisten Nationale Garde besmet tijdens inauguratie
Minstens 150 militairen van de Amerikaanse Nationale Garde die opgetrommeld waren om Washington te bewaken tijdens de beëdiging van de nieuwe president Joe Biden zijn positief getest op het coronavirus of zitten in quarantaine in hotels. 

De leiding van de Nationale Garde heeft het totale aantal besmettingen niet bekendgemaakt, maar gardisten en politici vrezen volgens de Amerikaanse site Politico dat hun aanwezigheid in de Amerikaanse hoofdstad een 'superspreader event' dreigt te worden. Volgens een overheidsfunctionaris zijn tussen de 150 en 200 troepen tot nu toe besmet geraakt.

In Washington waren woensdag vele duizenden gardisten op de been. De Amerikaanse hoofdstad was veranderd in een vesting in de nasleep van de recente bestorming van het Capitool. Eerder klonk er al onvrede over de omstandigheden waarin de gardisten hun werk moesten doen en het risico op besmettingen dat daarbij kwam kijken.

Zo mochten de troepen aanvankelijk uitrusten in het Capitool, maar moesten zij donderdagmiddag tijdelijk verhuizen naar een onverwarmde parkeergarage omdat het in het parlementsgebouw weer steeds drukker werd.
gisteren om 22:11
Ruim vier weken geen plezierreizen vanuit en naar België
België verbiedt van 27 januari tot 1 maart recreatieve en toeristische reizen naar het buitenland voor zijn eigen inwoners. In dezelfde periode zijn vakantiegangers uit andere landen niet welkom in België.

"Wij nemen deze drastische maatregel om de huidige gunstige situatie in ons land te beschermen door een aantal dammen op te werpen, verdedigingslinies", zei premier Alexander De Croo na afloop van het Overlegcomité van de zes regeringen. Alleen essentiële trips zijn toegestaan, bijvoorbeeld voor grensarbeiders, voor medische behandelingen of vanwege dringende zakelijke of familiale redenen.

Vanaf maandag moeten reizigers die uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika of Zuid-Amerika voor 'essentiële zaken' het land binnenkomen, bij aankomst tien dagen in quarantaine, met een verplichte zogeheten PCR-test op de eerste dag en nog een op de zevende dag. "We weten dat in die landen de besmettelijke varianten van het coronavirus aanwezig zijn", aldus De Croo.
gisteren om 21:17
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 22 januari.

Binnenland:
 • De EU-landen gaan niet-noodzakelijke reizen niet verbieden, ook al zijn die reizen volgens demissionair premier Mark Rutte "ronduit asociaal".
 • Korpschef van de Nationale Politie Henk van Essen zegt dat er niet meer zal worden gewaarschuwd als mensen moedwillig de coronaregels overtreden. Hij doelt hiermee op de avondklok die zaterdag wordt ingevoerd.
 • Vorige week zijn in Nederland naar schatting 3.850 mensen overleden, 500 personen meer dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar.
 • De eindtoets op basisscholen moet dit jaar volgens de Inspectie van het Onderwijs hoe dan ook doorgaan.
 • Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft vrijdag de deur op een kiertje gezet voor KLM om niet aan de aankomende sneltestplicht te hoeven voldoen.
 • Openbaarvervoerbedrijven gaan de dienstregelingen nauwelijks aanpassen aan de avondklok die vanaf zaterdag geldt.
 • Bij het RIVM zijn in het afgelopen etmaal 5.791 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (5.318).
 • Na een daling van twee dagen is het aantal opgenomen coronapatiënten in Nederland met veertien licht gestegen. Er liggen nu in totaal 2.354 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Buitenland:
 • Wie in Engeland naar een lockdownfeestje gaat, kan vanaf volgende week een boete van 800 pond (900 euro) krijgen.
 • Reizigers die met het vliegtuig in de Verenigde Staten arriveren, moeten vervolgens in quarantaine.
 • Volgens de krant The Times wil de Japanse regering dit jaar opnieuw de Olympische Spelen annuleren. De krant citeert bronnen binnen de coalitie. In plaats van dit jaar zou het land de Spelen willen organiseren in 2032.
 • Precies een week geleden vond in de Indonesische provincie West-Sulawesi een aardbeving met een magnitude van 6.2 plaats. Door de coronapandemie is de reddingsoperatie een stuk moeilijker dan andere operaties, vertelt Jan Gelfand, coördinator van het Rode Kruis in Indonesië, aan NU.nl.
 • Hongarije heeft als eerste EU-lidstaat het Russische coronavaccin Spoetnik V aangeschaft. Volgens de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó gaat het om drie leveringen.
 • Israël heeft donderdag een recordaantal van 224.000 mensen ingeënt tegen het coronavirus, schrijft minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein op Twitter.
 • België verbiedt van 27 januari tot 1 maart recreatieve en toeristische reizen naar het buitenland voor zijn eigen inwoners. In dezelfde periode zijn vakantiegangers uit andere landen niet welkom in België.