Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Argentijnen boos om vaccinatievoorrang prominenten
Duizenden Argentijnen zijn in Buenos Aires de straat opgegaan vanwege een schandaal over prominenten die voorrang kregen bij het vaccineren. Betogers hebben borden meegenomen met opschriften als "geef me mijn vaccin" en "stop met het verspillen van ons geld".

Het schandaal kostte deze maand minister van Volksgezondheid Ginés González García de kop. Zijn vrienden zouden met voorrang zijn ingeënt tegen het coronavirus. Dat kwam uit toen een vriend van de minister, een 71-jarige journalist, daar op de radio over vertelde.

In Argentinië kwam aanvankelijk alleen medisch personeel in aanmerking voor een coronavaccin. Sinds afgelopen woensdag worden ook sommige ouderen gevaccineerd. De overheid heeft inmiddels een lijst vrijgegeven met namen van tientallen mensen die buiten de officiële vaccinatiecampagne om alvast een vaccin kregen. Het gaat onder meer om oud-president Eduardo Duhalde en zijn gezin.
een paar seconden geleden

Begroting op orde krijgen zal tijd kosten, waarschuwt Britse minister van Financiën
De Britse minister van Financiën Rishi Sunak heeft zondag gezegd dat het tijd zal kosten om het huishoudboekje van de regering weer op orde te krijgen. In gesprek met Sky News over de aanstaande begroting zei Sunak dat hij "open en eerlijk" zal zijn over de financiële gevolgen van de coronacrisis en de maatregelen die nodig zijn om de impact ervan te verzachten.

Volgens de Sunday Times zal Sunak onder meer aankondigen dat de inkomstenbelasting op termijn verhoogd wordt. Ook de vennootschapsbelasting zal naar verluidt verhoogd worden. De Britse begroting wordt aanstaande woensdag gepresenteerd. 

Op zaterdag maakte de Britse regering bekend dat het nog eens 5 miljard pond (5,77 miljard euro) vrij zal maken voor steun aan winkeliers,  horecaondernemers, sportscholen en kappers. 

een paar seconden geleden
Arrestaties bij anti-lockdownprotest in Denemarken
De Deense politie heeft acht arrestaties verricht bij een anti-lockdownprotest in Kopenhagen. In de hoofdstad waren volgens de autoriteiten zo'n 1.200 mensen de straat opgegaan. Het ging om het eerste grote protest sinds de regering afgelopen week een gedeeltelijke versoepeling van de coronamaatregelen aankondigde. Die gaat volgens de oppositie niet ver genoeg.

De protestbijeenkomst van zaterdagavond verliep overwegend vreedzaam. Een groep die zich 'Men in Black' noemt had opgeroepen tot de manifestatie op het plein bij het stadhuis. De politie arresteerde onder meer mensen voor het afschieten van vuurwerk en ordeverstoringen.
een paar seconden geleden

Zorgen cultuursector om besteden coronasteun volgens onderzoek terecht

De zorgen binnen de cultuursector over het goed terechtkomen van 150 miljoen euro coronasteun die het Rijk beschikbaar heeft gesteld aan gemeenten om aan cultuur te besteden zijn terecht, laat adviesbureau Berenschot desgevraagd weten aan NU.nl. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) noemde die zorgen in november onterecht.

Berenschot trekt de conclusie uit meerdere eigen onderzoeken voor diverse overheden over de behoefte aan en besteding van noodsteun aan de cultuursector, en uit inventarisaties voor onder meer de Taskforce Culturele en Creatieve Sector.

3 uur geleden
Tsjechië wil leveringen Russisch Spoetnik V-vaccin 
De Tsjechische president Milos Zeman heeft de Russische president Vladimir Poetin gevraagd om leveringen van het Russische coronavaccin Spoetnik V. Hoewel het vaccin nog moet worden goedgekeurd in zijn land, rekent Zeman dat Tsjechië het vaccin kan gaan gebruiken.

Zeman meent dat goedkeuring door het Tsjechische staatsinstituut voor medicijncontrole genoeg is om de bevolking te kunnen gaan inenten met Spoetnik V. Premier Andrej Babis zegt echter dat officiële goedkeuring van het Europese Medicijnagentschap EMA ook nodig is om dit nog te kunnen doen.

In Tsjechië luiden steeds meer kritische stemmen over het volgens hen te trage vaccinatieprogramma in het land. Van de 10,7 miljoen inwoners zijn er tot nu toe bijna 650.000 gevaccineerd met inentingen van Moderna, AstraZeneca en Pfizer/BioNTech. Rusland keurde het eigen vaccin afgelopen zomer goed voor gebruik. Uit onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Lancet, zou zijn gebleken dat Spoetnik V 91,6 procent effectief is tegen het coronavirus. Het land beweert dat het Russische vaccin al in dertig landen wordt gebruikt. Hongarije begon het middel deze maand te gebruiken, als eerste lidstaat van de Europese Unie.
4 uur geleden
Demonstranten raken slaags met politie in Dublin vanwege lockdown
In Dublin zijn demonstranten die actievoerden tegen de Ierse coronamaatregelen zaterdag slaags geraakt met de politie. Honderden mensen namen deel aan het protest. Volgens publieke omroep RTE zijn 23 mensen aangehouden en is een politieagent gewond geraakt.

Vicepremier Leo Varadkar heeft het geweld streng veroordeeld. "Er zijn geen excuses voor geweld tegen Gardaí (de Ierse politie) of wie dan ook", schreef hij op Twitter. "Dit gedrag door een paar egoïsten ondermijnt de opofferingen die miljoenen mensen hebben gebracht in de afgelopen twaalf maanden", aldus Varadkar.

De Ierse overheid maakte onlangs bekend dat de strenge lockdown die van kracht is in het land verlengd wordt tot 5 april. Wel mogen scholen vanaf maandag weer geleidelijk aan heropenen.
5 uur geleden
Amerikaanse medicijnwaakhond FDA keurt Janssen-vaccin goed
De Amerikaanse medicijnwaakhond (FDA) adviseert het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen toe te laten op de Amerikaanse markt. De FDA adviseert het vaccin alleen toe te dienen aan mensen van 18 jaar en ouder. Eerder had de FDA het middel al veilig genoemd en voor ongeveer 72 procent effectief. Een noodgoedkeuring stond daarmee niets meer in de weg. Janssen kan direct 4 miljoen doses leveren aan de VS. Eind maart moeten er 20 miljoen doses over heel de Verenigde Staten zijn toegediend.
gisteren om 22:58
Volgens helft FVD-kiezers is corona een complot 
De helft van de Forum voor Democratie-kiezers denkt dat het coronavirus is ontwikkeld om burgers wereldwijd te onderdrukken. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos, in opdracht van Nieuwsuur. 51 procent denkt dat het coronavirus een biologisch wapen is dat in een laboratorium is ontwikkeld.

De gemiddelde Nederlander en stemmers op andere partijen delen die opvattingen niet. Onder alle Nederlanders gelooft 11 procent dat het virus bewust is ontwikkeld en 13 procent dat het een biologisch wapen is.
gisteren om 22:37
Het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 27 februari. 

Binnenland: 
  • Nederland leeft zaterdag al precies een jaar met het coronavirus. Op 27 februari 2020 maakt toenmalig minister Bruno Bruins (Medische Zorg) bekend dat voor het eerst een besmetting is geconstateerd. Lees hier een terugblik op het begin van de crisis die daarna losbarstte.
  • Bezoekers van Park Valkenberg in Breda zijn zaterdagavond weggestuurd omdat het er te druk werd en een aantal mensen zich niet aan de coronaregels hield. Vier mensen zijn aangehouden. 
  • Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 4.993 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er opnieuw meer dan het gemiddelde in de afgelopen zeven dagen (4.605). Het RIVM meldt tevens 41 coronagerelateerde sterfgevallen.

Buitenland: 
  • België registreerde gisteren het grootste aantal coronagerelateerde ziekenhuisopnames in ongeveer twee maanden. Er moesten 204 patiënten worden opgenomen, meldt omroep VRT.
  • In het Verenigd Koninkrijk is 'Captain Tom' vandaag begraven. Tom Moore kreeg vorig jaar de status van nationale held vanwege zijn actie waarmee hij geld ophaalde voor de strijd tegen het coronavirus.
  • In Italië zijn de coronabeperkingen aangescherpt. Door de nieuwe restricties moeten bars en restaurants sluiten en mogen inwoners hun dorpen of steden niet verlaten. In enkele gebieden, zoals het zwaar getroffen Basilicata, gaan ook de scholen dicht, meldt persbureau ANSA.
  • In Tsjechië, dat in verhouding zeer zwaar te lijden heeft onder de coronacrisis, is het officiële COVID-19-dodental vrijdag met 84 opgelopen tot 19.999. Het ministerie van Volksgezondheid maakte tevens bekend dat er in de afgelopen 24 uur liefst 14.457 besmettingsgevallen bij zijn gekomen.