Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland.
Tweede dag op rij zonder nieuwe besmettingen in Melbourne
Voor de tweede dag op rij zien de Australische deelstaat Victoria en haar hoofdstad Melbourne geen nieuwe positieve coronatests. Dit is in zeven maanden tijd niet meer gebeurd.

In Melbourne wordt vanaf woensdag voor het eerst in drie maanden de lockdown versoepeld en mogen horecagelegenheden weer de deuren openen.
2 uur geleden
'Week van de waarheid: Komt er in Nederland een totale lockdown?'
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid staan dinsdagavond de pers weer te woord over de laatste stand van zaken rond het coronavirus in ons land. Politiek verslaggever Avinash Bhikhie licht toe wat je mag verwachten in onze podcast Dit wordt het nieuws.
8 uur geleden
Tot nu toe lieten 14.000 mensen via corona-app weten positief getest te zijn
Binnen ruim twee weken hebben ongeveer veertienduizend gebruikers van de CoronaMelder-app via de app laten weten dat ze positief getest zijn op het coronavirus. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) maandag in de Eerste Kamer tijdens het debat over de coronawet.

Volgens De Jonge is de app ruim 3,5 miljoen keer gedownload sinds deze op 10 oktober landelijk te gebruiken was. Dat betekent niet per se dat net zoveel Nederlanders de app gebruiken.
gisteren om 23:51
Bruls: 'Gedraag je en houd je in vredesnaam aan de maatregelen'
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, heeft Nederlanders nogmaals opgeroepen om zich aan de coronamaatregelen houden. "Gedraag je en houd je in vredesnaam aan de maatregelen", zei hij maandagavond tegen NU.nl na afloop van de vergadering van het Veiligheidsberaad.
 
"De krapte in de ziekenhuizen moet ons stimuleren om ons aan de maatregelen te houden, zodat het aantal besmettingen daalt", aldus Bruls.

"Ga niet naar de dierentuin om naar de apenkooi te kijken. Ga niet de stad in om met mensen bij elkaar te zijn. Ga niet op zaterdagavond onder die brug feesten en wijs niet voortdurend naar de overheid", vervolgde de burgemeester van Nijmegen. "De rol en verantwoordelijkheid blijft bij ons allemaal liggen."
gisteren om 23:49
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 26 oktober

Nederland:
 • Het RIVM heeft maandag 10.353 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Het gaat om een lichte stijging sinds vrijdag. Afgelopen weekend werden gemiddeld 9.438 positieve tests per dag gemeld. Vrijdag waren het er 10.007.
 • Daarnaast zijn ook 26 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld.
 • Het LCPS meldt maandag 291 nieuwe opnames op de reguliere afdelingen van ziekenhuizen.
 • Daarnaast zijn 49 personen opgenomen op intensive cares.
 • Het kabinet wacht nog een paar dagen voordat het overgaat op zwaardere maatregelen om de tweede golf plat te slaan. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) staan dinsdag de pers te woord over de laatste stand van zaken. Nieuwe maatregelen worden niet verwacht.
 • Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is 24 uur dicht voor nieuwe coronapatiënten. De raad van bestuur spreekt van een "onvermijdelijke keuze", omdat het ziekenhuis vandaag een "kritiek punt" heeft bereikt.
 • De met het coronavirus besmette Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen is zondag opgenomen in het ziekenhuis, omdat zijn klachten zijn verergerd. Zaterdag werd bekend dat Van Veldhuizen, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, flinke klachten heeft.
 • De politie meldt in de afgelopen week 451 boetes te hebben uitgedeeld aan personen die zich niet aan de coronamaatregelen hielden.
 • Het ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft maandagavond reisadviezen voor een handvol Europese landen aangepast. Voor Italië, Oostenrijk en delen van Portugal geldt later deze week kleurcode oranje, terwijl reisadviezen naar de Griekse en Canarische Eilanden dinsdag versoepeld worden.
 • De gemeente Zoetermeer zoekt de komende dagen uit welke stappen gezet kunnen worden tegen de twee organisatoren van een illegaal feest in de stad. Bij het feest waren in de nacht van zaterdag op zondag honderden mensen aanwezig.

Internationaal:
 • Frankrijk meldt ruim 26.000 positieve tests, een halvering ten opzichte van zondag (52.010). Daarbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat gemelde aantallen in Frankrijk altijd lager liggen op maandag, vanwege de vertraagde administratie vanuit het weekend.
 • Duitsland gaat weer wat op slot in de strijd tegen corona. Bondskanselier Angela Merkel overweegt een 'lockdown light'. Voor onder meer scholen, evenementen en de horeca komen er nieuwe beperkingen. Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is in de afgelopen 24 uur met 8.685 gestegen.
 • De Australische stad Melbourne meldt maandag voor het eerst sinds juni nul nieuwe positieve tests. De deelstaat Victoria, waar Melbourne de hoofdstad van is, telt de meeste besmettingen van heel Australië.