Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Acht besmettingen onder gasten van jongerencamping Appelhof
Het aantal besmettingen onder gasten van jongerencamping Appelhof op Terschelling is gestegen naar acht, meldt GGD Fryslân. Gisteren werden de twee eerste besmettingen bekendgemaakt. Alle besmette personen zijn inmiddels thuis. Ze komen volgens de GGD uit alle delen van het land.

"Alle jongeren die de afgelopen tijd op de camping zijn geweest, hebben inmiddels een bericht gekregen met daarin het verzoek om zich in eigen omgeving te laten testen op corona als ze milde klachten hebben", meldt de GGD. De camping is nu nog open, maar gaat vanwege de besmettingen aanstaande maandag dicht. Dat is twee weken eerder dan normaal.

Op Terschelling is vandaag in de buurt van Appelhof een coronatestcentrum geopend. Campinggasten, andere toeristen en inwoners kunnen hier zonder afspraak terecht als ze milde klachten hebben die passen bij COVID-19. Dagelijks kunnen honderd testen uitgevoerd worden. De GGD verwacht dat de geteste personen dezelfde dag nog de uitslag krijgen. (Foto: Pro Shots)
een paar seconden geleden

Veelbesproken Djokovic bevestigt deelname aan US Open
Novak Djokovic heeft donderdag bevestigd dat hij mee zal doen aan de US Open. De Serviër gaat in de voorbereiding op het Grand Slam-toernooi in New York het Masters-toernooi van Cincinnati spelen.

"Het was geen eenvoudig besluit om te nemen, gezien alle obstakels en uitdagingen. Maar ik word heel vrolijk van het idee om weer te gaan spelen", zegt de 33-jarige Djokovic op zijn eigen site.

De 33-jarige Djokovic maakte op 23 juni bekend dat hij en zijn vrouw besmet waren met het coronavirus. De positieve test was het gevolg van zijn eigen omstreden tennistoernooi in Belgrado en het Kroatische Zadar, waar geen enkele rekening werd gehouden met coronamaatregelen.

15 minuten geleden
RTL ziet winst in Nederland verdampen door coronacrisis
Hoewel de programma's van RTL in de afgelopen zes maanden goed werden bekeken, heeft het bedrijf toch een stuk minder minst gemaakt. De advertentie-inkomsten zijn vanwege de coronacrisis hard gedaald, waardoor het bedrijf bijna 90 procent aan winst heeft ingeleverd, meldt RTL donderdag. Lees hier meer.
één uur geleden
Teststraat op Schiphol geopend: 'Ook testen zonder klachten'
De eerste teststraat op Schiphol is donderdag door de GGD in gebruik genomen. Als je uit een gebied met een oranje of rood reisadvies komt, dan krijg je de vraag of je je wil laten testen. Dat gebeurt ook als je geen klachten hebt.
Teststraat op Schiphol geopend: 'Ook testen zonder klachten'
Teststraat op Schiphol geopend: 'Ook testen zonder klachten'
2 uur geleden
UEFA deelt eerste reglementaire zege uit in CL vanwege coronavirus
De UEFA heeft donderdag voor het eerst een reglementaire 3-0-zege toegewezen vanwege de coronamaatregelen. De Europese voetbalbond deed dat bij de kwalificatiewedstrijd tussen Linfield FC en FC Drita voor de eerste voorronde van de Champions League.

Linfield en Drita zouden het dinsdag tegen elkaar opnemen in Nyon. De UEFA verbood de confrontatie op het laatste moment, omdat twee spelers van Drita positief testten op het coronavirus.

De voltallige selectie van Drita moest vervolgens op last van de Zwitserse autoriteiten tien dagen in quarantaine. Het lukte de Kosovaren vervolgens niet om spoedig een elftal op de been te brengen om het duel ergens in deze week alsnog af te werken. Lees hier meer.
2 uur geleden

Supermarkt in Noord-Deurningen na achttien waarschuwingen gesloten
Een supermarkt in het Twentse Noord-Deurningen is vanmorgen door de veiligheidsregio gesloten, omdat in de winkel achttien overtredingen van de coronamaatregelen zijn geconstateerd, meldt RTV Oost. Zo konden klanten onderling geen 1,5 meter afstand houden. De eigenaar had al boetes van in totaal 50.000 euro opgelegd gekregen. Omdat er ondanks de boetes en waarschuwing niks veranderde, besloot de veiligheidsregio de winkel te sluiten.

De eigenaar deed de supermarkt vanmorgen gewoon open, maar sloot de zaak om 10.00 uur alsnog. "Ik word kapotgemaakt", zei eigenaar Raymond Berning eerder tegen de omroep. Hij is van plan een kort geding aan te spannen.

2 uur geleden
Verboden buiten te roken in Spaanse regio Galicië
In de Spaanse regio is het sinds vandaag verboden om in openbare ruimtes te roken als er geen afstand gehouden kan worden, meldt de BBC News. Dat rookverbod geldt ook voor bars en restaurants. Rokers zouden bijdragen aan de verspreiding van het virus, omdat zij tijdens het roken geen mondkapje kunnen dragen en bij uitademing van de rook kleine druppeltjes in de lucht kunnen komen. In Zuid-Afrika werd eind maart om dezelfde redenen de verkoop van tabak stilgelegd.
3 uur geleden
TUI boekt vanwege coronacrisis 98,5 procent minder omzet
TUI heeft in het derde kwartaal een omzet van 71,8 miljoen euro gerealiseerd, een daling van 98,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen kwam de omzet nog op 4,74 miljard euro uit. De reisorganisatie maakt donderdag bovendien een verlies van ruim 1,4 miljard euro bekend.

Vanwege de grote verliezen zag TUI zich woensdag genoodzaakt nog eens 1,2 miljard euro van de Duitse overheid te lenen. Zo hoopt het bedrijf het tot het voorjaar van 2021 uit te zingen. Rond die tijd verwacht de reisorganisatie een voorzichtig herstel van de reisbranche. TUI ligt het aantal boekingen voor de volgende zomer inmiddels 145 procent hoger dan het aantal boekingen voor de zomer van 2020 dat vorig jaar binnenkwam. Lees hier meer.
3 uur geleden
Amsterdamse gemeenteraad eerder terug van reces vanwege groeiend aantal besmettingen
De Amsterdamse gemeenteraad komt eerder terug van zomerreces om te debatteren over het groeiende aantal besmettingen in de stad. Ook willen de raadsleden het hebben over de af­scha­ling van het bron- en contactonderzoek door de Amsterdamse GGD.

Het debat wordt waarschijnlijk op donderdag 20 augustus gehouden en dit betekent dat Amsterdamse raadsleden een week eerder terug moeten komen van vakantie, aldus Het Parool.

Eerder werd al bekend dat het virus in Amsterdam aan een stevige opmars bezig is. Begin augustus werd bekend dat het aantal besmettingen in de stad in twee weken tijd was verdrievoudigd. Ook worden steeds meer clusters van besmettingen vastgesteld in de stad. Vooral jongeren lijken besmet te raken.
4 uur geleden
Rabobank zet nog eens 1 miljard euro opzij voor coronaproblemen bij bedrijven
Rabobank heeft in het tweede kwartaal nog eens 1 miljard euro opzijgezet voor leningen die vermoedelijk niet worden terugbetaald door bedrijven die door de COVID-19-pandemie in de problemen zijn gekomen. De winst is daardoor grotendeels verdampt, meldt de bank donderdag.

Door deze reservering heeft Rabobank nu in totaal 1,442 miljard euro opzijgezet voor de kredieten die wellicht niet terugbetaald worden. Er zat in het eerste kwartaal al zo'n 400 miljoen euro in deze reservepot.

De winst viel in de eerste jaarhelft van 2020 fors lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar: 227 miljoen euro, tegenover 1,21 miljard. Lees hier meer.
5 uur geleden
Waarom hydroxychloroquine geen kansrijk middel tegen COVID-19 meer is
Een van de eerste middelen die grootschalig werden getest vanwege hun mogelijke werking tegen COVID-19, was het reumamiddel hydroxychloroquine. Even leken het reumamiddel hydroxychloroquine en het oude antimalariamiddel chloroquine te werken tegen COVID-19. Er werd mee geëxperimenteerd en vooral hydroxychloroquine kreeg veel aandacht nadat de Amerikaanse president Donald Trump het van harte had aanbevolen.

Inmiddels heeft onderzoek aangetoond dat in het ziekenhuis opgenomen COVID-19-patiënten er geen baat bij hebben. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat hydroxychloroquine ook geen nut heeft als je het slikt net nadat je bent blootgesteld aan het coronavirus. Hoe we dit te weten zijn gekomen, lees je hier.
5 uur geleden
Duitsland verwacht binnen een paar maanden een coronavaccin
De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn is optimistisch over de ontwikkeling van een coronavaccin, al kan hij niet met zekerheid zeggen wanneer het vaccin er zal komen. "Ik denk dat het vaccin er over enkele maanden of zeker volgende jaar af is", aldus Spahn in een Duits televisie-interview.

Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), het Duitse equivalent van het RIVM, meldde in een gisteren verschenen rapport dat in de herfst een coronavaccin af kan zijn. Het RKI trok dat rapport later op de dag weer in, omdat actuele cijfers niet zouden zijn meegenomen. Het was ten onrechte al gepubliceerd.

Het aantal besmettingen in Duitsland is donderdag met 1.445 gestegen tot 219.964, het dodental is met 4 gestegen naar 9.211
6 uur geleden
Ondanks coronacrisis daalt het aantal faillissementen al drie maanden
Het aantal bedrijven dat op de fles is gegaan, was in juli opnieuw lager dan in de maand ervoor. Het aantal faillissementen is al drie maanden op rij gedaald en inmiddels uitgekomen op het laagste punt sinds april 2000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal bedrijven dat in juli bankroet ging, kwam uit op 204. Dat waren er 27 minder dan in juni en 61 minder dan in mei. De piek van dit jaar lag in april, toen 335 bedrijven op de fles gingen. April was de eerste maand waarin van het begin tot het eind sprake van een lockdown was.

Vanwege de impact van COVID-19 op de economie zou je verwachten dat het aantal faillissementen juist toeneemt. Toch is sinds april sprake van een daling. Waardoor dit komt, meldt het CBS niet. Mogelijk hebben de steunmaatregelen van de overheid een belangrijke rol gespeeld bij de beperking van het aantal faillissementen. Lees hier meer.
7 uur geleden
Mysteryland organiseert online festival: artiesten treden op vanuit luchtballonnen
Mysteryland organiseert eind augustus een online festival waarbij artiesten vanuit een luchtballon optreden, zo maakt de organisatie van het dancefestival donderdag bekend. De line-up bestaat uit onder anderen Paul van Dyk, Joris Voorn, Lucas & Steve en Sander van Doorn. Het festival is op 29 augustus van 19.00 uur tot 1.00 uur gratis te volgen via de officiële kanalen van Mysteryland.

Mysteryland vindt normaal gesproken eind augustus plaats op het voormalige Floriadeterrein in de gemeente Haarlemmermeer, maar vanwege de coronacrisis is het festival dit jaar geschrapt. Onder leiding van festivaldirecteur Milan Raven is maandenlang gezocht naar een andere invulling.

"Dat zijn we ook aan onze stand en onze bezoekers verplicht", zegt Raven, die normaal gesproken 130.000 bezoekers verwacht bij Mysteryland. "Dat is - met medewerking van een aantal grote artiesten - gelukt."
7 uur geleden
Recordstijging in India, stijgende lijn in Duitsland zet door
India maakt melding van ruim 67.000 nieuwe besmettingen. In de laatste twintig dagen werden vrijwel constant 50.000 nieuwe besmettingen gemeld. Daardoor is het totale aantal gevallen in razend tempo met 1 miljoen opgelopen naar zo'n 2,4 miljoen.

In het land zijn tot dusver 46.000 coronapatiënten overleden. Alleen Mexico, de Verenigde Staten en Brazilië tellen meer sterfgevallen, terwijl de laatste twee landen ook meer besmettingen hebben vastgesteld.

Ook in Duitsland steeg het aantal nieuwe besmettingen in de laatste weken wat sneller. In de laatste weken werden telkens honderden tot zo'n duizend nieuwe besmettingen gemeld. Vandaag is sprake van veertienhonderd nieuwe gevallen. Dat is het grootste aantal sinds 30 april.
7 uur geleden
Sanquin verzamelt 3.000 liter bloedplasma voor geneesmiddel
Bloedbank Sanquin heeft 3.000 liter bloedplasma vol met antistoffen tegen het coronavirus verzameld. Het bloedplasma wordt gebruikt voor de ontwikkeling van een geneesmiddel. In totaal hebben 16.000 mensen in twintig weken tijd 50.000 keer bloedplasma gedoneerd. 

Een deel van het bloedplasma is al overgedragen aan de internationale CoVIg Plasma Alliantie, die onderzoekt of de antistoffen in het bloedplasma kunnen worden gebruikt voor een geneesmiddel tegen COVID-19.
8 uur geleden
Dertien nieuwe besmettingen in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland zijn dertien nieuwe besmettingen bevestigd, nadat eerder een gezin van vier personen besmet bleek te zijn en het land weer in lockdown is gegaan. Premier Jacinda Ardern zegt dat het aantal clusters van besmettingen eerst zal toenemen, voordat er weer een rem op het aantal nieuwe besmettingen komt.

Voordat de besmettingen van de vier gezinsleden aan het licht kwamen, had het land al drie maanden geen nieuwe gevallen meer geconstateerd.
11 uur geleden
Aanzienlijk minder nieuwe besmettingen in Australië
Waar de Australische deelstaat Victoria woensdag nog 410 nieuwe besmettingen meldde, gaat het donderdag om 278. Dat is de kleinste dagelijkse stijging in ruim drie weken tijd.

De plotselinge daling in het aantal nieuwe besmettingen volgt op de dodelijkste dag van de COVID-19-uitbraak in Australië. Woensdag werden 21 sterfgevallen gemeld in Victoria, maar woensdag waren dat er 8.
gisteren om 23:26
Code oranje voor Noorwegen
Vanaf zaterdag geldt voor reizen naar Noorwegen kleurcode oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Het reisadvies wordt aangepast, omdat Noorwegen vanaf die dag reizigers vanuit Nederlanders vraagt in quarantaine te gaan.

Benieuwd naar hoe het met de reisadviezen voor Europese landen staat? Bekijk het op deze kaart (klik).
gisteren om 23:25
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 12 augustus

Nederland:
 • Het afgelopen etmaal zijn 654 nieuwe besmettingen aan het licht gekomen. Het gros daarvan werd gesignaleerd in de regio's Haaglanden (60), Amsterdam-Amstelland (111) en Rotterdam (183). Ook Friesland (11) en Groningen (10) melden relatief veel nieuwe gevallen.
 • Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 5 gestegen naar 35.
 • De quarantaineplicht voor mensen die met het coronavirus besmet zijn, zal niet vanaf volgende week gelden. Minister Hugo de Jonge zei woensdag in het Kamerdebat over de corona-aanpak dat het kabinet "over een paar weken" zal terugkomen op hoe de maatregel wordt ingevoerd.
 • De Tweede Kamer heeft met verbazing gereageerd op het optreden van het kabinet nadat in de afgelopen weken het aantal besmettingen met het coronavirus is toegenomen. Woensdag in het Kamerdebat klonk er onder meer kritiek op de onduidelijke communicatie vanuit het kabinet.
 • De online testportal voor het coronavirus is woensdag geopend. Iedereen met (milde) klachten die passen bij COVID-19 kan online een testafspraak maken op rijksoverheid.nl/coronatest.
 • Vanwege COVID-19 wordt verwacht dat dit jaar meer mensen een griepprik zullen halen. Daarom heeft het RIVM meer griepvaccins ingekocht.
 • Vier marechaussees die onder meer op Eindhoven Airport werkzaam zijn, zijn besmet met het coronavirus. Om verdere verspreiding te voorkomen, zitten 25 andere marechaussees uit voorzorg in thuisquarantaine.
 • Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat werknemers direct worden getest als ze in contact zijn gekomen met coronapatiënten. De organisaties willen op die manier voorkomen dat werknemers lang in thuisquarantaine moeten zitten, want dat kost werkgevers veel geld.
 • ABN AMRO verlegt de focus en richt zich in de toekomst op de activiteiten in Nederland en Noordwest-Europa. De bank krimpt de divisie zakelijk bankieren fors in en daardoor verdwijnen achthonderd banen.

Internationaal
 • Duitsland telt vandaag 1.226 nieuwe besmettingen. Dat is de grootste stijging sinds 9 mei. De meeste uitbraken hebben een link met terugkerende vakantiegangers en familiebijeenkomsten.
 • Griekenland heeft vandaag 262 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is de grootste toename sinds het begin van de uitbraak in het land.
 • Iedereen van twaalf jaar en ouder moet voortaan een mondmasker dragen op alle openbare plaatsen en voor publiek toegankelijke plaatsen in Brussel. De maatregel is ingevoerd, omdat de signaalwaarde van 50 besmettingen per 100.000 inwoners is overschreden. In Antwerpen is het dragen van een mondmasker al eerder verplicht gesteld.
 • Reizigers vanuit Nederland moeten bij aankomst in Noorwegen tien dagen in quarantaine. Dit heeft de Noorse premier Erna Solberg bekendgemaakt. De quarantaineplicht geldt vanaf zaterdag. Vanaf die dag geldt voor reizen naar Noorwegen kleurcode oranje (alleen noodzakelijke reizen).
 • Woensdag was met 21 sterfgevallen de dodelijkste dag van de COVID-19-uitbraak in Australië tot nu toe.
 • Het dodental als gevolg van het coronavirus is in Argentinië de vijfduizend gepasseerd. Sinds de versoepeling van maatregelen in verschillende regio's is het aantal nieuwe besmettingen weer gaan stijgen.
 • Rusland stelt dat het eerste medische personeel binnen twee weken wordt ingeënt tegen COVID-19. Gisteren maakte het land bekend het coronavaccin Spoetnik V te hebben goedgekeurd.
 • If I had a hammer-zanger Trini Lopez is dinsdag in zijn woonplaats Los Angeles op 83-jarige leeftijd overleden. De zanger, die in 2013 tijdens concerten van André Rieu nog optrad in Nederland, stierf aan de gevolgen van het coronavirus.