Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Aanzienlijk minder nieuwe besmettingen in Australië
Waar de Australische deelstaat Victoria woensdag nog 410 nieuwe bevestigde besmettingen meldde, is dat aantal donderdag 278. Het gaat om de laagste daling op één dag in ruim drie weken tijd.

De plotselinge daling in nieuwe besmettingen volgt na de dodelijkste dag door het COVID-19-virus in Australië. Woensdag werden er 21 sterfgevallen gemeld in Victoria, maar woensdag waren dat er acht.
6 uur geleden
Code oranje voor Noorwegen
Vanaf zaterdag geldt voor Noorwegen kleurcode oranje voor Nederlandse reizigers, oftewel alleen voor noodzakelijke reizen. Dit omdat Noorwegen vanaf die dag Nederlanders vraagt in quarantaine te gaan.

Benieuwd naar hoe het met alle reisadviezen voor Europese landen staat? Zie het in deze (klik) kaart.
6 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 12 augustus

Nederland:
 • Het afgelopen etmaal zijn 654 nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen. Het gros daarvan werd gesignaleerd in de regio Haaglanden (60), Amsterdam-Amstelland (111) en de regio Rotterdam (183). Ook Friesland (11) en Groningen (10) melden relatief veel nieuwe ziektegevallen voor hun regio.
 • Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met vijf personen gestegen naar 35.
 • De invoering van de quarantaineplicht voor mensen die besmet zijn met het coronavirus zal niet vanaf volgende week gelden. Minister Hugo de Jonge zei woensdag in het Kamerdebat over de corona-aanpak dat het kabinet "over een paar weken" zal terugkomen op hoe de maatregelen worden ingevoerd.
 • De Tweede Kamer heeft met verbazing gereageerd op het optreden van het kabinet nadat in de afgelopen weken het aantal besmettingen met het coronavirus is toegenomen. Woensdag in het Kamerdebat klonk er onder meer kritiek op de onduidelijke communicatie vanuit het kabinet.
 • Het online testportal voor het coronavirus is woensdag gelanceerd. Iedereen met (milde) klachten die passen bij het coronavirus kan online een testafspraak maken op Rijksoverheid.nl/coronatest.
 • Vanwege COVID-19 wordt verwacht dat er dit jaar meer mensen een griepprik zullen halen. Om deze reden heeft het RIVM meer griepvaccins ingekocht.
 • Vier marechaussees die onder meer werkzaam zijn op Eindhoven Airport zijn besmet met het coronavirus. Om verdere verspreiding te voorkomen zitten 25 andere marechaussees preventief in thuisquarantaine.
 • Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat werknemers direct worden getest als ze in contact zijn gekomen met coronapatiënten. De organisaties willen op die manier voorkomen dat werknemers lang in thuisquarantaine moeten zitten, want dat kost werkgevers veel geld.
 • ABN AMRO verlegt de focus en richt zich in de toekomst op de activiteiten in Nederland en Noordwest-Europa. De bank krimpt de divisie zakelijk bankieren fors in, daardoor verdwijnen achthonderd banen.

Internationaal
 • Duitsland telt vandaag 1.226 nieuwe besmettingen. Dat is de grootste stijging sinds 9 mei. De meeste uitbraken hebben een link met terugkerende vakantiegangers en familiebijeenkomsten.
 • Griekenland heeft vandaag 262 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is het hoogste cijfer sinds het begin van de uitbraak in het land.
 • Iedereen van twaalf jaar en ouder moet voortaan een mondmasker dragen op alle openbare plaatsen en voor publiek toegankelijke plaatsen in Brussel. De maatregel is ingevoerd omdat de signaalwaarde van 50 besmettingen per 100.000 inwoners is overschreden. In Antwerpen is het dragen van een mondmasker al eerder verplicht gesteld.
 • Reizigers vanuit Nederland moeten bij aankomst in Noorwegen tien dagen in quarantaine. Dit heeft de Noorse premier Erna Solberg zojuist bekendgemaakt. De quarantaineplicht geldt vanaf zaterdag. Vanaf die dag geldt voor Noorwegen kleurcode oranje voor Nederlandse reizigers, oftewel alleen voor noodzakelijke reizen.
 • Woensdag was met 21 sterfgevallen de dodelijke dag van de COVID-19-uitbraak in Australië tot nu toe.
 • Het dodental als gevolg van het coronavirus is in Argentinië de vijfduizend gepasseerd. Sinds de versoepeling van maatregelen in verschillende regio's begon het aantal nieuwe besmettingen weer te stijgen.
 • Rusland stelt dat het eerste medische personeel binnen twee weken ingeënt wordt tegen het coronavirus. Gisteren maakte het land bekend een coronavaccin te hebben goedgekeurd, genaamd Spoetnik V.
 • If I had a hammer-zanger Trini Lopez is dinsdag in zijn woonplaats Los Angeles op 83-jarige leeftijd overleden. De zanger, die in 2013 tijdens concerten van André Rieu nog optrad in Nederland, stierf aan de gevolgen van het coronavirus.