Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
een paar seconden geleden
Aantal coronagerelateerde overlijdens Mexico veel hoger dan eerder gemeld
Het aantal coronadoden in Mexico blijkt veel hoger te zijn dan aanvankelijk aangegeven, meldt het Mexicaanse nationale instituut voor de statistiek. In het land met het drie na hoogste dodental door de coronapandemie zijn tot augustus vorig jaar 68 procent meer sterfgevallen door COVID-19 geweest.

Volgens het statistiekbureau zijn er tussen maart en augustus 2020 zeker 108.658 sterfgevallen geweest als gevolg van de corona-epidemie. Het ministerie van Volksgezondheid had toen 64.414 sterfgevallen gemeld.

"Veel mensen sterven niet in het ziekenhuis maar thuis. Dat kan gedeeltelijk het verschil verklaren", zei een statisticus van het nationaal instituut in een radio-interview. De regering en het statistiekbureau zouden gebruik maken van een verschillende telmethodiek.

Volgens het laatste rapport, dat dinsdag door het Mexicaanse ministerie van Volksgezondheid werd gepubliceerd, zijn er in het land met 126 miljoen inwoners tot dusver zeker 152.016 coronadoden gevallen, 171.378 als ook alle verdachte gevallen worden meegeteld. In het land zijn bijna 1,8 miljoen besmettingen vastgesteld. Afgelopen zondag zei ook president Andrés Manuel López Obrador dat hij positief was getest.
een paar seconden geleden
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 27 januari.

Binnenland:
  • Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat de effecten van coronavaccins op nierpatiënten, mensen die een longtransplantatie hebben ondergaan en kankerpatiënten onderzoeken.
  • Onderzoekers van het Erasmus MC en Innatoss Laboratories gaan een nieuwe, zeer gevoelige test ontwikkelen waarmee kan worden vastgesteld of iemand geïnfecteerd is geweest met het coronavirus.
  • Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 78 gedaald naar 2.297, blijkt vandaag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Dat is een sterkere afname dan gisteren, toen de bezetting met vijf daalde. 

Buitenland:
  • België verbiedt recreatieve en toeristische reizen vanuit en naar het land tot 1 maart. Alleen essentiële reizen zijn toegestaan, bijvoorbeeld reizen voor grensarbeiders, voor medische behandelingen of dringende zakelijke of familiale redenen.
  • China heeft anale coronatests in gebruik genomen. Die kunnen naar verluidt nauwkeuriger zijn dan uitstrijkjes uit de neus en keel. De testmethode leidt tot ongemakkelijke reacties op sociale media.
  • Mensen die met de Britse coronavirusvariant besmet zijn, melden vaker klachten als hoesten, keelpijn en vermoeidheid dan mensen die met oudere varianten van het virus besmet zijn. Maar ze verliezen juist minder vaak hun smaak- of reukvermogen, meldt het Britse statistiekbureau ONS.
  • De Britse regering neemt nieuwe maatregelen om reizen tijdens de coronapandemie te ontmoedigen. Mensen die het land willen verlaten, zullen in een verklaring uitleg over de noodzaak van hun reis moeten geven.
  • De Britse variant van het coronavirus is inmiddels in zeker zeventig landen vastgesteld, meldt wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat zijn er tien meer dan een week geleden.
  • Noorwegen sluit vrijdag de grenzen voor vrijwel alle reizigers, meldt premier Erna Solberg woensdagmiddag. Alleen als reizigers een zwaarwegende reden hebben, komen zij het land nog binnen. 
  • De in Frankrijk geldende avondklok blijkt niet voldoende om de oplaaiing van het coronavirus te stoppen, meldt regeringswoordvoerder Gabriel Attal woensdag. In regio's waar de avondklok is vervroegd, neemt het aantal coronabesmettingen alsnog toe, blijkt uit berekeningen van Franse media.