Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland.
Aantal opgenomen coronapatiënten stijgt met ruim honderd
Momenteel zijn 2.358 Nederlandse coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, laat het Landelijke Centrum Patiëntenspreiding (LCPS) weten. Dat zijn er 109 meer dan een dag eerder. 529 coronapatiënten liggen op de intensive care (ic), van wie 2 in Duitsland. Gisteren steeg het aantal opgenomen coronapatiënten met 102.

Het aantal op andere ziekenhuisafdelingen opgenomen coronapatiënten steeg met 86 naar 1.829. In totaal zijn in het afgelopen etmaal dertig patiënten, van wie zes ic-patiënten, naar een ander ziekenhuis verplaatst.
11 minuten geleden
Hardst getroffen zorgverzekeraars krijgen compensatie van concurrenten
Zorgverzekeraars die veel extra kosten hadden in verband met de corona-uitbraak kunnen een beroep doen op collega-verzekeraars voor een tegemoetkoming in die kosten. Dat maakt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend.
 
De zorgverzekeraars hadden een verzoek daartoe neergelegd bij de ACM. Als de extra kosten niet verdeeld zouden worden, zou dat een risico vormen voor de continuïteit van de zorg.

De verdeling van de kosten gebeurt centraal, zegt een woordvoerder van de ACM in een toelichting. "Verzekeraars opereren wel landelijk, maar het is van oudsher zo dat sommige verzekeraars sterk regionaal gebonden zijn. Als in die regio nu juist het aantal coronagevallen hoog is, wordt zo'n verzekeraar onevenredig hard geraakt."
één uur geleden
Kleine Europese vliegvelden dreigen om te vallen door coronacrisis
Bijna tweehonderd luchthavens in Europa dreigen in de komende maanden in betalingsproblemen te komen als het vliegverkeer in die periode niet op gang komt. De vliegveldenorganisatie ACI Europe zegt dat in een rapport over de financiële gevolgen van de coronapandemie voor de sector.
 
Volgens ACI Europe zijn vooral kleinere luchthavens in acuut gevaar en zijn juist die vliegvelden belangrijk voor de regionale werkgelegenheid. De 193 riskante gevallen zijn in totaal goed voor 277.000 banen.

Maar ook aan de grote luchthavens, die meer dan vijf miljoen reizigers per jaar verwelkomen, gaat de crisis niet voorbij. Zij verbranden geld in een tempo dat niet lang vol te houden is, zegt de organisatie. Voor de twintig grootste luchthavens is de schuldenberg inmiddels met bijna 19 miljard euro opgelopen, wat neerkomt op 60 procent van de gebruikelijke jaaromzet.
2 uur geleden
Eerste Kamer neemt tijdelijke coronawet aan
Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de tijdelijke coronawet. De wet moet het huidige coronabeleid van het kabinet van een wettelijke grondslag voorzien.

In totaal steunden 48 senatoren van de coalitiepartijen en van GroenLinks, SGP, 50PLUS en PvdA de tijdelijke coronawet. 24 senatoren van Forum voor Democratie, PVV, SP en Partij voor de Dieren stemden tegen.

De Tweede Kamer nam de coronawet eerder deze maand al aan, nadat die op belangrijke punten was gewijzigd. De coalitie had daarvoor een verbond met de vier oppositiepartijen gesloten. Zo werd een verlaging van de coronaboete geregeld en werd ook afgesproken dat de Tweede Kamer een week de tijd krijgt om nieuwe maatregelen te wijzigen of af te keuren. (Foto: ANP)
2 uur geleden
67.542 positieve coronatests in afgelopen week, stijging vlakt iets af
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen week 67.542 positieve coronatests geregistreerd, een stijging van 22 procent ten opzichte van de voorgaande week (55.587). De stijging vlakt daarmee af, want in de twee voorgaande weken steeg het aantal positieve tests nog met 27 en 40 procent.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames (1.739) groeide ook minder hard: in de afgelopen week ging het om een toename van 16 procent, terwijl in de voorgaande week 30 procent meer ziekenhuisopnames werden gemeld. Het aantal nieuwe ic-opnames (333) steeg met 16 procent, een week eerder ging het nog om een stijging van 49 procent (287).
3 uur geleden
Ook theaterproducenten zonder subsidie krijgen steun
Het kabinet trekt 40 miljoen euro extra uit voor de culturele sector. Dat geld gaat naar niet-gesubsidieerde theaterproducenten, maakt het kabinet zojuist bekend. 

Onder meer theaterproducenten Stage Entertainment, Senf, Hans Cornelissen en Rick Engelkes Producties krijgen geen subsidie.

Zo'n achthonderd ondernemers in de branche ontvangen een tegemoetkoming van ongeveer 10.000 tot 15.000 euro voor de gemiste inkomsten door bijvoorbeeld het geannuleerde festivalseizoen. Het gaat om een eenmalige extra vergoeding. Per ondernemer wordt gekeken naar de precieze hoogte van de vergoeding.
3 uur geleden
Iran meldt bijna 350 nieuwe sterfgevallen
De autoriteiten in Iran melden dat in de afgelopen 24 uur nog eens 346 coronagerelateerde sterfgevallen zijn geregistreerd. Dat is het grootste aantal sinds sterfgevallen sinds de uitbraak van COVID-19 in het land. Iran telt officieel 33.299 overleden coronapatiënten. Het aantal geregistreerde besmettingen steeg met 33.299 naar 581.824.
3 uur geleden
Horeca en evenementenbranche krijgen extra steun 
Het derde steunpakket wordt uitgebreid vanwege het oplaaiende coronavirus. De horeca krijgt een extra vergoeding van gemiddeld 2.500 euro en ongeveer achthonderd evenementenondernemers krijgen zo'n 14.000 euro als tegemoetkoming voor gemiste inkomsten. De regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt uitgebreid, zodat meer sectoren er gebruik van kunnen maken.

Het derde steunpakket loopt van oktober tot en met juni 2021. De maatregelen zijn echter ingehaald door het virus. De besmettingen en het aantal ziekenhuisopnamen lopen zo snel op, dat het kabinet extra maatregelen heeft genomen.
3 uur geleden
Vicevoorzitter Europese Commissie besmet met coronavirus
Vicevoorzitter Margarítis Schinás van de Europese Commissie is positief getest op het coronavirus. De Griekse commissaris, die het asiel- en migratiebeleid coördineert, maakte dat zojuist zelf bekend via Twitter.

De 58-jarige Schinás is in isolatie gegaan. Hij is het tweede lid van het dagelijks EU-bestuur van 27 personen dat het virus heeft opgelopen. Eerder deze maand testte de Bulgaarse EU-commissaris Mariya Gabriel, die onder meer over innovatie gaat, ook positief.

In de afgelopen weken zijn verscheidene commissarissen vanwege contact met besmette personen in quarantaine geweest, onder wie voorzitter Ursula von der Leyen en eerste vicevoorzitter Frans Timmermans. Volgens een woordvoerder hebben sinds het begin van de corona-uitbraak 434 van de ruim 30.000 ambtenaren bij de commissie een infectie opgelopen. (Foto: ANP)
3 uur geleden
Reisadvies voor tien Duitse steden aangescherpt
Het ministerie van Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor tien Duitse steden, waaronder Berlijn en Frankfurt am Main, per woensdag aan naar kleurcode oranje (alleen noodzakelijke reizen).
 
Ook voor Bremen, München, Düsseldorf, Keulen, Aken, Stuttgart, Essen en Mannheim geldt vanaf woensdag een strenger reisadvies. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken neemt het aantal positieve tests in de tien Duitse steden "ernstig" toe.

Wie in een van de steden is geweest, wordt vanaf woensdag bij terugkomst in Nederland geadviseerd tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Tot nu toe gold dit advies voor geen enkele Duitse stad. Het aangescherpte reisadvies geldt niet voor reizigers die vanuit andere delen van Duitsland komen en rechtstreeks naar de vliegvelden zijn gereisd.
4 uur geleden
Zeventigplussers en mensen met aandoening krijgen voorrang bij griepprik
Zeventigplussers en mensen met een medische aandoening krijgen voorrang bij het ontvangen van de griepprik. Dit heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) besloten na overleg met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit besluit is genomen, omdat de vraag naar de griepprik volgens huisartsen groter lijkt dan het aanbod aan griepvaccins. Lees hier meer. (Foto: ANP)
4 uur geleden
Marktplaats: Puzzels, fitnessapparaten en breigerei in trek
Afgaande op gegevens van Marktplaats heeft de tweede gedeeltelijke lockdown Nederlanders aan het puzzelen, knutselen en fitnessen gezet. Gebruikers van het platform zochten in de laatste weken meer naar producten die met deze hobby's te maken hebben dan een jaar eerder.
 
Marktplaats vergeleek de zoekopdrachten op de site tussen eind augustus en eind oktober met die in dezelfde periode vorig jaar. Naar puzzels werd ruim 2,5 keer zo vaak gezocht als een jaar eerder: 177.000 zoekopdrachten, tegenover 68.000. 

Ook knutselen en handwerk zijn in opmars, meldt Marktplaats. Het aantal zoekopdrachten naar breigerei steeg met ruim 50 procent. Verder constateert het platform een opvallende stijging in de populariteit van fitnessapparaten, zoals crosstrainers, hometrainers en dumbbells.

Marktplaats constateert verder dat thuisshoppers al vooruitlopen op de feestdagen. Naar kerstartikelen is al bijna 60 procent meer gezocht dan vorig jaar in deze periode.
5 uur geleden
Rutte en De Jonge houden om 19.00 uur een persmoment
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) houden vandaag rond 19.00 uur een persmoment over de coronacrisis. Ze zullen een korte update geven. Eerder werd al bekend dat er geen nieuwe maatregelen worden aangekondigd.
6 uur geleden
Een overzicht van het nieuws uit het buitenland:

 • De Franse minister van Binnenlandse Zaken zegt dat Frankrijk zich moet voorbereiden op "moeilijke beslissingen" over nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. De Franse regering vergadert op dit moment over de coronacrisis.
 • Polen meldt 16.300 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Premier Mateusz Morawiecki ontmoedigt burgers vanwege "grote infectierisico's" mee te doen aan demonstraties tegen de inperking van het abortusrecht. 
 • De Japanse regering gaat akkoord met een plan om coronavaccins gratis aan te bieden. Het Aziatische land heeft met meerdere farmaceuten deals gesloten over de levering van honderden miljoenen doses.
 • Het aantal bevestigde besmettingen in Indonesië stijgt met 3.520 naar 396.454. Daarnaast zijn 101 nieuwe sterfgevallen gemeld. Volgens de officiële cijfers zijn 13.512 coronapatiënten in het land overleden.
6 uur geleden
Coronacrisis ligt ook Zwitserse chocolademakers zwaar op de maag
Zwitserse chocolademakers hebben in de eerste acht maanden van dit jaar ruim 14 procent minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De sluiting van hotels en restaurants en de afname van het luchtvaartverkeer hakten er diep in, blijkt uit cijfers van hun brancheorganisatie.
 
Tussen mei en augustus vielen de verkopen zelfs 21,5 procent lager uit, meldt Chocosuisse. De Zwitserse chocolatiers exporteren 70 procent van hun producten. Chocosuisse ziet op de internationale markt nog geen verbetering, ook niet op de lange termijn.

In het binnenland werd eveneens minder verkocht, maar volgens de brancheorganisatie kwam dat niet zozeer doordat de Zwitsers minder trek hadden. De import van chocola uit het buitenland nam namelijk toe. Volgens Chocosuisse had dat te maken met de hoge prijzen van grondstoffen als gevolg van het protectionisme van de Zwitserse regering.

De Zwitserse chocoladebranche is goed voor een jaaromzet van zo'n 2 miljard euro.
7 uur geleden
St. Jans Gasthuis Weert plaatst zeven noodgebouwen
Het St. Jans Gasthuis Weert plaatst zeven noodgebouwen bij de hoofdingang van het ziekenhuis, omdat het grotere aantallen coronapatienten verwacht. Deze noodgebouwen worden in gebruik genomen, zodra het ziekenhuis de toestroom van patiënten niet meer aankan.  

"De units vergroten de ruimte die de Spoedpost heeft voor de opvang van patiënten en bieden de mogelijkheid om (vermoedelijke) COVID-19-patiënten te scheiden van andersoortige spoedzorg", meldde het ziekenhuis eerder. "De ruimtes kunnen gebruikt worden als wachtruimte, triageruimte én behandelruimte voor zowel de Spoedeisende Hulp als voor de huisartsen van de HAP (huisartsenpost, red.)." (Foto: ANP)
7 uur geleden
Meer dan elfduizend nieuwe besmettingen in Duitsland
Duitsland meldt 11.409 besmettingen in 24 uur tijd. Volgens het Robert Koch-Insti­tut (RKI) kwam het aantal nieuwe besmettingen vorige week ook meermaals boven de elfduizend uit. Zaterdag werd met 14.714 nieuwe gevallen een dagrecord gemeld.

Na twee dagen met een afname is er nu weer sprake van een toename. Op zondag en maandag werden respectievelijk nog 11.176 en 8.685 nieuwe gevallen gemeld, maar op die dagen worden doorgaans minder positieve tests gemeld dan op andere momenten in de week.

Het officiële aantal besmettingen in Duitsland komt uit op 449.275. Het officiële dodental stijgt naar 10.098, nadat in het afgelopen etmaal nog eens 42 coronapatiënten in het land zijn overleden.
7 uur geleden
Personeel van VodafoneZiggo mag ook na de coronacrisis thuiswerken
Alle 7.500 kantoormedewerkers van VodafoneZiggo mogen ook als de coronacrisis achter de rug is structureel de helft van de week thuiswerken. De telecomaanbieder is naar eigen zeggen het eerste grote bedrijf dat met zo'n regeling komt.

Iedereen die wil, mag de helft van de tijd thuiswerken, ook als alles weer normaal wordt. De regeling geldt voor alle medewerkers die niet in een winkel staan of als monteur actief zijn. Ze krijgen van de zaak een beeldscherm, toetsenbord en laptopstandaard en kunnen eenmalig voor 1.000 euro kantoormeubelen kopen.

VodafoneZiggo benadrukt dat thuiswerken geen wondermiddel is en niet verplicht wordt. "Medewerkers die vijf dagen per week op kantoor willen werken, kunnen dat straks gewoon blijven doen", licht hr-hoofd Thomas Mulder toe. (Foto: ANP)
10 uur geleden
'Week van de waarheid: komt er in Nederland een totale lockdown?'
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid staan dinsdagavond de pers weer te woord over de laatste stand van zaken rond het coronavirus in ons land. Politiek verslaggever Avinash Bhikhie licht toe wat je mag verwachten in onze podcast Dit wordt het nieuws.
13 uur geleden
Tweede dag op rij zonder nieuwe besmettingen in Melbourne
Voor de tweede dag op rij registreren de Australische deelstaat Victoria en zijn hoofdstad Melbourne geen nieuwe positieve coronatests. Het is zeven maanden geleden dat dit voor het laatst is gebeurd.

In Melbourne wordt woensdag de lockdown versoepeld en mogen horecagelegenheden de deuren weer openen.
16 uur geleden
Tot nu toe lieten veertienduizend mensen via corona-app weten positief getest te zijn
Binnen ruim twee weken hebben ongeveer veertienduizend gebruikers van de CoronaMelder-app via de app laten weten dat ze positief getest zijn op het coronavirus. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) maandag in de Eerste Kamer tijdens een debat over de coronawet.

Volgens De Jonge is de app ruim 3,5 miljoen keer gedownload sinds deze op 10 oktober landelijk te gebruiken is. Dat betekent niet per se dat net zoveel Nederlanders de app gebruiken. (Foto: Pro Shots)
gisteren om 23:51
Bruls: 'Gedraag je en hou je in vredesnaam aan de maatregelen'
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, heeft Nederlanders nogmaals opgeroepen zich aan de coronamaatregelen houden. "Gedraag je en hou je in vredesnaam aan de maatregelen", zei hij maandagavond tegen NU.nl na afloop van de vergadering van het Veiligheidsberaad. "De krapte in de ziekenhuizen moet ons stimuleren om ons aan de maatregelen te houden, zodat het aantal besmettingen daalt", aldus Bruls.

"Ga niet naar de dierentuin om naar de apenkooi te kijken. Ga niet de stad in om met mensen bij elkaar te zijn. Ga niet op zaterdagavond onder die brug feesten en wijs niet voortdurend naar de overheid", vervolgde de burgemeester van Nijmegen. "De rol en verantwoordelijkheid blijft bij ons allemaal liggen."
gisteren om 23:49
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 26 oktober

Nederland:
 • Het RIVM heeft maandag 10.353 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Het gaat om een lichte stijging sinds vrijdag. Afgelopen weekend werden gemiddeld 9.438 positieve tests per dag gemeld. Vrijdag waren het er 10.007.
 • Daarnaast zijn 26 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld.
 • Het LCPS meldt maandag 291 nieuwe opnames op de reguliere afdelingen van ziekenhuizen.
 • Daarnaast zijn 49 personen opgenomen op de intensive care.
 • Het kabinet wacht nog een paar dagen voordat het mogelijk overgaat tot zwaardere maatregelen om de tweede golf plat te slaan. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) staan dinsdag de pers te woord over de laatste stand van zaken. Nieuwe maatregelen worden niet verwacht.
 • Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is 24 uur lang gesloten voor nieuwe coronapatiënten. De raad van bestuur spreekt van een "onvermijdelijke keuze", omdat het ziekenhuis vandaag een "kritiek punt" heeft bereikt.
 • De met het coronavirus besmette Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen is zondag opgenomen in het ziekenhuis, omdat zijn klachten zijn verergerd. Zaterdag werd bekend dat Van Veldhuizen, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, flinke klachten heeft.
 • De politie meldt in de afgelopen week 451 boetes te hebben uitgedeeld aan personen die zich niet aan de coronamaatregelen hielden.
 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandagavond de reisadviezen voor een handvol Europese landen aangepast. Voor Italië, Oostenrijk en delen van Portugal geldt vanaf later deze week kleurcode oranje, terwijl reisadviezen voor de Griekse en Canarische Eilanden dinsdag versoepeld worden.
 • Zoetermeer zoekt de komende dagen uit welke stappen de gemeente kan nemen tegen de twee organisatoren van een illegaal feest in de stad. In de nacht van zaterdag op zondag waren honderd mensen afgekomen op het feest.

Internationaal:
 • Frankrijk meldt ruim 26.000 positieve tests, een halvering ten opzichte van zondag (52.010). Daarbij moet wel worden aangemerkt dat de aantallen op maandag altijd relatief kleiner zijn vanwege een tragere verwerking van de administratie in het weekend.
 • Duitsland treft nieuwe maatregelen. Bondskanselier Angela Merkel overweegt een 'lockdown light'. Voor onder meer scholen, evenementen en de horeca gaan nieuwe beperkingen gelden. Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is in de afgelopen 24 uur met 8.685 gestegen.
 • De Australische stad Melbourne meldt maandag voor het eerst sinds juni nul nieuwe positieve tests. De deelstaat Victoria, waar Melbourne de hoofdstad van is, telt de meeste besmettingen van heel Australië.