Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Aantal besmettingen Curaçao voor het eerst in maand gedaald
Voor het eerst sinds een maand is het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus op Curaçao aanzienlijk gedaald. Zondag waren er 4.768 besmettingen op het eiland, een dag later staat het aantal op 4.472. Dat is een daling van bijna driehonderd personen. Er liggen nog 118 mensen in het ziekenhuis met een coronabesmetting, onder wie 41 op de intensive care (ic). Negen Curaçaose patiënten zijn overgebracht naar de ic op Aruba.

Het aantal besmettingen op Curaçao is fors gestegen in een maand tijd. Op 11 maart waren op het eiland 205 mensen besmet met corona, lagen 4 personen met een coronabesmetting in het ziekenhuis en waren 22 mensen overleden. Precies een maand later op 11 april waren er 4.768 besmettingen, waren 138 Curaçaose patiënten opgenomen in het ziekenhuis (129 op Curaçao en 9 op Aruba) en zijn 66 coronapatiënten overleden.

De druk die deze stijging opleverde voor het CMC-ziekenhuis op het eiland leidde ertoe dat Nederland tientallen hulpverleners stuurde om te helpen bij medische zorg en het vaccineren van de bevolking. Ook werden extra vaccins gestuurd. Er wordt op het eiland hard gewerkt om zoveel mogelijk mensen in te enten. Er zijn verschillende vaccinatiecentra geopend in de afgelopen veertien dagen, waaronder één op de marinebasis Parera.
een paar seconden geleden
Surinamers krijgen twee weekenden lockdown voor de kiezen
Nu de derde golf van besmettingen een feit is, grijpen de Surinaamse autoriteiten weer naar het middel van de weekendlockdown. De komende twee weekenden zal in Suriname een uitgaansverbod gelden van vrijdagavond 18.00 uur tot maandagochtend 05.00 uur. 

Sinds kort is vastgesteld dat Suriname ook te maken heeft met de meer besmettelijke varianten van het coronavirus. Daardoor dreigen de besmettingscijfers op te lopen. En dat kan het gezondheidssysteem volgens het ministerie van Volksgezondheid niet aan.
3 uur geleden
Tegenvallende opkomst bij coronavaccinatie door huisartsen
Huisartsen hebben op verschillende plekken in het land te maken met een tegenvallende opkomst bij de coronavaccinatie. Dat zegt woordvoerder Monique Roedoe van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dinsdag in het Nederlands Dagblad.

Roedoe spreekt van "wisselende signalen". In Zwolle meldden huisartsen afgelopen weekeinde een opkomst van 50 tot 60 procent en ook in Rotterdam viel de opkomst vorige week zwaar tegen, maar de woordvoerder kent ook een wijk in Den Haag waar de opkomst afgelopen weekend wel rond de 90 procent lag.

Om de vaccins toch kwijt te raken, worden soms zelfs andere patiënten gebeld. Op dit moment is het AstraZeneca-vaccin bedoeld voor mensen tussen de 60 en 65 jaar, maar veel artsen gebruiken het volgens de woordvoerder nu ook om "omhoog te prikken". Zo worden bijvoorbeeld mensen van tussen de 65 en 70 jaar benaderd om het vaccin te halen.
gisteren om 22:05
Kinderen in groep 8 kregen vorig jaar lager schooladvies
De kinderen die vorig jaar in groep 8 van de basisschool zaten, hebben een lager advies voor de middelbare school gekregen dan de achtstegroepers in de jaren ervoor. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doordat hun eindtoets niet doorging vanwege de corona-uitbraak. Het advies kon niet naar boven worden bijgesteld.

Zo'n 55 procent van de kinderen kreeg vorig jaar het advies vmbo-gt (gemengd-theoretische leerweg)/havo, havo, havo/vwo of vwo. Een jaar eerder was dit ruim 58 procent, en het jaar daarvoor ook. De resterende 45 procent kreeg een advies tot aan vmbo-gt, terwijl dit in de jaren ervoor ruim 41 procent was.

De daling is vooral te zien bij meisjes. Door het schrappen van de eindtoets hadden zij niet de kans om het advies op te krikken. Ook bij leerlingen uit lagere sociaaleconomische klassen is het advies gedaald. Hoe lager het inkomen van de ouders, hoe lager het gemiddelde advies van de kinderen, concludeert het CBS.
gisteren om 21:03
Kabinet gaat mogelijke versoepelingen wekelijks bekijken
Het kabinet gaat per week bekijken of de coronamaatregelen kunnen worden versoepeld, bijvoorbeeld met de heropening van de terrassen. Dat heeft demissionair minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) maandag gezegd na afloop van het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's. Lees hier verder.
gisteren om 21:03
Experts kraken communicatie kabinet over coronabeleid: 'Betrek de burgers'
Experts zien nog genoeg verbeterpunten bij het kabinet wat betreft de publieksvoorlichting over de bestrijding van het coronavirus. Betrek het publiek erbij, is hun voornaamste boodschap. "Het enige wat het kabinet kan bedenken, is doorgaan met die persconferenties."
gisteren om 21:00
Ruim één miljoen Europeanen overleden aan COVID-19
Meer dan een miljoen Europeanen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het Franse persbureau AFP, dat zich baseert op cijfers van nationale autoriteiten.

De zwaarst getroffen landen, met meer dan 100.000 overleden coronapatiënten, zijn het Verenigd Koninkrijk (127.100), Italië (ruim 114.000) en Rusland (103.000). Daarna komen Frankrijk, Duitsland en Spanje. In deze zes landen viel bijna 60 procent van alle geregistreerde coronagerelateerde sterfgevallen in Europa.

Uit een ander overzicht blijkt dat Nederland op weg is naar zeventienduizend sterfgevallen door COVID-19.
gisteren om 21:00
Opnieuw stijging aantal patiënten in ziekenhuis
Het aantal opgenomen coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw gestegen. In totaal zijn nu 2.582 patiënten met COVID-19 opgenomen, 65 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van deze mensen liggen er 794 op de intensive care, een toename van zes patiënten. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1.788 coronapatiënten. Dat zijn er 59 meer dan zondag. Toen nam het aantal opgenomen patiënten toe met 26. In de drie dagen daarvoor nam het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen juist af.