Volg de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland in ons liveblog.
Aantal coronapatiënten op intensive care met zes toegenomen
Vandaag liggen in Nederland 122 coronapatiënten op de intensive care (ic), blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er zes meer dan gisteren.

Er liggen daarnaast zeshonderd patiënten met andere klachten op de ic, twaalf meer dan gisteren. De totale ic-bezetting bedraagt 722 patiënten, 18 meer dan de vorige dag.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Het aantal opgenomen COVID-19-patiënten neemt verder toe. Van hen ligt 68 procent in de regio's Amsterdam, Leiden, Den Haag, Rotterdam en Brabant. De grootste drukte wordt gezien in de kliniek, het overall aantal ic-patiënten is naar verhouding nog beperkter."

Het LCPS gaat gezien de ontwikkelingen ook in het weekend door met de verspreiding van patiënten over het land. In de afgelopen 24 uur zijn negen klinische en twee ic-patiënten verplaatst naar een andere regio.
één uur geleden
Leidens Ontzet wordt dit jaar digitaal gevierd
Het Leidens Ontzet zal dit jaar alleen digitaal worden gevierd. De organisatie meldt vandaag dat vanwege het coronavirus alle fysieke evenementen worden geannuleerd. Tijdens het Leidens Ontzet wordt de belegering van de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het ontzet van 3 oktober 1574 herdacht.

"Door de toename van het aantal coronabesmettingen ziet de 3 October Vereeniging zich - ondanks alle voorgenomen maatregelen - genoodzaakt de geplande evenementen met publiek te verplaatsen naar de livestream 3 October Ontzettend Live", aldus de organisatie.
één uur geleden

Voetbalbranche reageert verbaasd op overweging kabinet om fans te weren uit stadions
De voetbalbranche reageert zaterdag verbaasd op een waarschuwing van het kabinet. Het kabinet dreigt fans uit de stadions te weren als supporters zich dit weekend niet aan de coronamaatregelen houden. De brancheorganisaties, waaronder de KNVB, Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie, menen dat het juist goed gaat in de stadions.

De organisaties melden dat er na drie à vier maanden overleg goede afspraken met de regering zijn gemaakt. Evaluaties zouden aantonen dat deze afspraken goed werken. Ook zou het coronavirus niet in de stadions verder zijn verspreid.

één uur geleden
RIVM: 38 nieuwe sterfgevallen, ruim dubbel zoveel als een dag eerder
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt zaterdag nog eens 38 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Dat zijn ruim twee keer zoveel overleden coronapatiënten als een dag eerder, toen nog zestien sterfgevallen gemeld werden. Ook kwamen er 2.713 positieve coronatests bij en werden 29 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen.
4 uur geleden
Nederlandse Internisten Vereniging voorziet knelpunten in reguliere zorg
De Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) ziet het aantal COVID-19-patiënten dat buiten de ic wordt opgenomen toenemen. De NIV is bang dat de reguliere zorg hierdoor onder druk komt te staan. "Dan kan het betekenen dat op andere plekken in het ziekenhuis knelpunten ontstaan", aldus NIV-voorzitter Robin Peeters. Dat kan volgens hem leiden tot een afschaling van andere vormen van reguliere zorg.
7 uur geleden
In Frankrijk wordt met man en macht gewerkt om de lange rijen bij de teststraten weg te werken. Net als Nederland heeft ook dat land een gebrek aan testcapaciteit. Hoe zit dat in andere Europese landen? NU.nl heeft de situatie in een aantal landen op een rij gezet. Lees het hier (klik). (Foto: ANP)
7 uur geleden

Onderzoekers Amsterdam UMC: Coronavirus leidt tot hersenschade
Het coronavirus veroorzaakt volgens Nederlandse onderzoekers van het Amsterdam UMC een overdreven immuunreactie en leidt daarmee ook tot hersenschade. Het onderzoek werd zaterdag gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet Microbe, meldt Nieuwsuur.

Het team van patholoog Paul van der Valk bekeek de hersenen van elf overleden coronapatiënten. Bij tien van hen waren duidelijke sporen van hersenschade te zien. Zo werden er zogeheten T-lymfocyten (afweercellen) aangetroffen die daar normaal gesproken niet horen te zijn.

Het virus werd niet aangetroffen in de hersenen. De patholoog vermoedt daarom dat de afweercellen, die eigenlijk het virus moeten bestrijden, ook (onterecht) eiwitten in de hersenen aanvallen.

8 uur geleden
Veertig strafrechtelijke onderzoeken naar fraude met coronasubsidie
De Inspectie SZW is begonnen met zo'n veertig strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijke fraude bij de aanvraag van coronasteun. Dat bevestigt de inspectiedienst vandaag na berichtgeving door NOS. Het betreft geld vanuit onder meer de NOW- en Tozo-regeling voor bedrijven.

Het kabinet heeft vanwege de coronacrisis maatregelen ingevoerd om bedrijven overeind te houden. Zo is er de NOW-regeling die werkgevers helpt bij de betaling van loonkosten. Afhankelijk van het omzetverlies betaalt de overheid tot 90 procent van die kosten. Dit moet werkgevers stimuleren om zoveel mogelijk personeelsleden in dienst te houden.
8 uur geleden
'Kabinet overweegt fans te weren uit stadions als het dit weekend misgaat'
Als voetbalsupporters dit weekend de coronaregels overtreden, dan zal het kabinet overwegen de fans voorlopig te weren uit stadions, zegt sportminister Tamara van Ark zaterdag in gesprek met het AD.

Woensdag werd veel kritiek geleverd op supporters van Willem II, die in Tilburg massaal bijeenkwamen zonder de coronaregels in acht te nemen.

"We moeten met z'n allen verantwoordelijkheid nemen om het virus de kop in te drukken", aldus Van Ark tegen het AD. "Dit soort onverantwoorde taferelen hoort daar zeker niet bij."
8 uur geleden
Ook GGD West-Brabant begint proef met sneltest
Vanaf maandag doet de GGD West-Brabant samen met het Amphia Ziekenhuis en laboratorium Microvida onderzoek naar de betrouwbaarheid en toepasbaarheid van een sneltest. Deelnemers aan de proef worden ook met de gebruikelijke PCR-test getest.

De proef wordt gehouden in een teststraat in Breda en thuis bij mensen die al eerder een positieve testuitslag hebben ontvangen. Vorige week begon UMC Utrecht met het afnemen van sneltesten in een teststraat.
9 uur geleden
Gezaghebber Bonaire roept op tot naleving coronamaatregelen
Edison Rijna, de gezaghebber van Bonaire, heeft gisteren tijdens een persconferentie de inwoners van het eiland gevraagd om "vol te houden" en de coronamaatregelen zo goed als mogelijk na te leven. Sinds afgelopen maandag zit het eiland in een beperkte lockdown.

Het aantal positieve tests was gisteren opgelopen tot 56. Op maandag ging het nog om 27 gevallen. Rijna wil dat iedereen zoveel mogelijk thuisblijft. Woensdag loopt de lockdown ten einde en zal worden bepaald wat er verder gaat gebeuren.
10 uur geleden
Bij de kantonrechter in Utrecht dient maandag een eerste zaak over opgelegde coronaboetes waartegen beroep is aangetekend. NU.nl bespreekt dit met advocaat Justin Kötter, die tientallen mensen bijstaat in hun bezwaar tegen een coronaboete. Ook praten we met Joep Lindeman, universitair hoofddocent strafrecht aan de Universiteit Utrecht.
Wat staat bezwaarmakers coronaboete te wachten?
Wat staat bezwaarmakers coronaboete te wachten?
10 uur geleden
Vier Amerikaanse staten breken record grootste aantal nieuwe gevallen
Vier Amerikaanse staten hebben in de afgelopen 24 uur het record van het grootste aantal nieuwe gevallen per etmaal gebroken. Wisconsin noteerde de grootste toename, daar kwamen ruim 2.600 nieuwe besmettingen aan het licht.

De gouverneur van deze staat besloot daarom de noodtoestand uit te roepen. Dit betekent dat de inwoners in de komende twee maanden in het openbaar mondkapjes moeten dragen.

Ook de staten Minnesota, Oregon en Utah braken vrijdag records. Een dag eerder noteerden ook de staten Montana en South Dakota een recordaantal positieve tests binnen een etmaal, zo blijkt uit metingen van persbureau Reuters.

De VS is koploper wat betreft het totale aantal besmettingen (ruim zeven miljoen) en overleden coronapatiënten. De teller stond vrijdag op ruim 203.000 sterfgevallen.
11 uur geleden
Van Dissel: Niet het testbeleid, maar ons gedrag is het probleem
RIVM-baas Jaap van Dissel weerspreekt de bewering dat het testbeleid in Nederland niet goed functioneer. Volgens hem is "ons gedrag de eerste verdediging tegen het coronavirus en niet het testbeleid", laat hij in een vandaag verschenen interview met Trouw weten.

"We creëren problemen als we ons niet aan de 1,5 meter afstand houden of bij ziekte toch de deur uitgaan. De intrinsieke motivatie van mensen moet je stimuleren. Dat is ingewikkeld. Een deel van de motivatie komt wel terug als je merkt in je omgeving dat COVID-19 een reëel probleem is. In maart zeiden we al dat je met klachten thuis moest blijven. Nu we vaker testen, kunnen we dat advies gerichter maken. Als het een gewone neusverkoudheid blijkt te zijn, hoef je niet in isolatie. Dat is de winst van het testen voor het individu", aldus Van Dissel.

Volgens hem is Nederland nog niet terug bij af. "We hebben nu de teststraten. Daar is natuurlijk een boel om te doen, maar uiteindelijk testen we daar een heleboel personen. We hebben de basis beter in beeld. Daardoor zie je dat het veel geleidelijker oploopt. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt nu ook, maar niet in dezelfde mate als eerder."
12 uur geleden
Brancheorganisaties: Ondernemers moeten er alles aan doen om tweede lockdown te voorkomen
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB roepen hun leden zaterdag in een brief op "om alles uit de kast te halen om een tweede golf en lockdown te voorkomen".

"Een tweede lockdown dreigt, met alle draconische gevolgen voor ondernemers, werknemers en de economie van dien. Als ons gedrag niet verandert, wordt het ongelofelijk lastig om dat te voorkomen", schrijven VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen en MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof in de brief.

Volgens de ondernemersorganisaties kunnen bedrijven een belangrijke rol spelen in de verandering van dat gedrag. Zo kunnen die in winkels en bedrijven de aandacht vestigen op de nieuwe gedragsregels. "Omdat we merken dat de aandacht is verslapt, roepen we iedereen op hier opnieuw en zichtbaar aandacht aan te geven en de protocollen strikt na te leven."
13 uur geleden
Onderzoekers van de universiteit in Hannover testen of honden met hun reukvermogen in staat zijn om het coronavirus op te speuren. (Foto: Pro Shots)
13 uur geleden
'Positieve' Verdasco woest op Roland Garros omdat hij uit toernooi is gezet
Fernando Verdasco is woedend op de organisatie van Roland Garros. De Spanjaard mag niet meedoen aan het Grand Slam-toernooi in Parijs, omdat hij eerder deze week bij aankomst in de Franse hoofdstad positief op het coronavirus testte.

Volgens Verdasco klopt er niets van de uitslag van zijn test. De nummer 58 van de wereld liet zich op eigen initiatief nog tweemaal controleren en dat leverde telkens een negatieve uitslag op.

"Ik ben heel gefrustreerd en verontwaardigd", schrijft Verdasco in een verklaring op Twitter. "De organisatie van Roland Garros heeft me het recht ontnomen om mee te doen aan dit belangrijke toernooi zonder me een kans te geven om met een tweede test aan te tonen dat de uitslag van de eerste test fout kan zijn." Lees hier meer.
gisteren om 23:59

WHO gaat uit van dodental van twee miljoen
Het wereldwijde dodental als gevolg van het coronavirus zal waarschijnlijk tot boven de twee miljoen oplopen voordat een vaccin voor iedereen toegankelijk is. Daarvoor waarschuwde gezondheidsorganisatie WHO vrijdag.

Mike Ryan is als directeur van het WHO Health Emergency Programma belast met de internationale bestrijding van de COVID-19-pandemie. "Als we niet gezamenlijk optreden, dan zal het aantal nog groter worden", aldus Ryan. 

Het aantal doden als gevolg van COVID-19 nadert momenteel de grens van een miljoen. De VS telt de meeste overleden coronapatiënten.

In een videotoespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties riep premier Mark Rutte vrijdag landen op om de WHO te steunen. De organisatie speelt volgens hem een "cruciale rol" in de bestrijding van het coronavirus.

De Amerikaanse president Donald Trump haalde eerder deze week in zijn rede tot de VN nog uit naar de WHO, omdat die eerder ten onrechte zou hebben beweerd dat er geen bewijs voor de overdracht van het coronavirus van mens op mens was. Ook zou de WHO naar de pijpen van China dansen.

gisteren om 23:58
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 25 september

Binnenland
 • In nog eens acht regio's wordt de situatie als zorgelijk ervaren. Daar gelden vanaf zondagavond 18.00 uur aanvullende maatregelen. Het gaat om Groningen, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Zuid-Holland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Flevoland, Zaanstreek-Waterland en Gelderland-Zuid.
 • Veiligheidsregio Twente staat niet op risiconiveau 2, maar toch gaat de gemeente Haaksbergen de coronaregels strenger handhaven. In de afgelopen week testten veel inwoners van de gemeente positief op het coronavirus. Dat zijn er een stuk meer dan in de rest van de provincie. 
 • Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg en staatssecretaris Paul Blokhuis nemen enkele taken van coronaminister Hugo de Jonge over, zodat hij meer tijd heeft om op de coronacrisis te focussen.
 • Minister De Jonge noemt het gedrag van Willem II-supporters tijdens het bekijken van de voetbalwedstrijd tegen Rangers FC op een Tilburgs plein nabij het stadion "onverantwoord".
 • De Amsterdamse intocht van Sinterklaas bij het Zeeburgereiland gaat dit jaar niet door.
 • Zeventien personeelsleden van het HagaZiekenhuis in Den Haag zijn vorige week positief getest op het coronavirus, meldt het AD. Daarnaast wachten meerdere medewerkers thuis op hun testuitslag.
 • De levensverwachting is in de afgelopen jaren toegenomen, maar de sterfgevallen als gevolg van het coronavirus hebben mogelijk een negatief effect op die levensverwachting.
 • Het RIVM meldt dat er 2.777 nieuwe positieve tests zijn gemeld in de laatste 24 uur. Een dag eerder waren dat er nog 2.544. Het LCPS meldt dat er vandaag tien patiënten meer op de ic liggen dan een dag eerder. Het gaat nu om 116 COVID-19-patiënten op de ic.

Buitenland
 • Het wereldwijde dodental als gevolg van het coronavirus zal waarschijnlijk tot boven de twee miljoen oplopen voordat een vaccin voor iedereen beschikbaar is. Daarvoor waarschuwde de gezondheidsorganisatie WHO vrijdag.
 • Verschillende Belgische virologen gaan in het hele weekend geen interviews over het coronabeleid geven. Ze doen dat uit protest tegen politici die zich volgens de virologen te vaak verschuilen achter de experts. 
 • Vanaf 28 september geldt voor Zwitserland kleurcode oranje (alleen noodzakelijke reizen). 
 • EU-president Charles Michel is niet besmet met het coronavirus. Hij zat sinds dinsdag in quarantaine, omdat een van zijn beveiligers het virus heeft opgelopen.
 • Frankrijk maakt vandaag melding van ruim zestienduizend nieuwe besmettingen, een dagrecord voor het land.
 • De Spaanse regering beval een lockdown voor de hoofdstad Madrid aan, nadat lokale autoriteiten al strengere maatregelen hadden getroffen voor delen van de regio.
 • Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus in Duitsland is voor de tweede dag op rij met meer dan tweeduizend gevallen gestegen.