In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Aantal coronapatiënten op ic daalt naar 159
Er liggen ten opzichte van gisteren 11 coronapatiënten minder op de intensive care. In totaal zijn er nu 159 patiënten met coronaklachten en 501 reguliere patiënten die intensieve zorg nodig hebben. Die laatste groep zag een daling van 30.

"De overall bezetting is met 660 patiënten laag", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Dat komt omdat huisartsen en ziekenhuizen kennelijk langer nodig hebben om de reguliere zorg weer op te starten."

Er ligt nog altijd één persoon in Duitsland op de ic. Het aantal coronapatiënten dat op een 'normale' afdaling ligt, bedraagt 544. Dat zijn er 45 minder dan gisteren.
12 minuten geleden
Paus Franciscus spreekt volgelingen toe 
Paus Franciscus heeft voor het eerst sinds drie maanden een officiële toespraak gehouden vanaf zijn balkon aan het Sint-Pietersplein in het Vaticaan. Een paar honderd van zijn volgelingen luisterden vanaf het plein. De Paus waarschuwde onder meer om de coronamaatregelen niet te snel te versoepelen (Foto: Pro Shots).
één uur geleden
Nog niet alle GGD's morgen beschikbaar
Hoewel iedereen met corona-achtige klachten vanaf morgen getest mag worden op het coronavirus, draaien de GGD's de eerste dagen nog niet op volle capaciteit. Wie morgenochtend belt voor een afspraak, kan niet gegarandeerd diezelfde dag nog terecht. De GGD streeft ernaar om iedereen binnen 48 uur te laten testen, aldus een woordvoerder.

Niet alle zogeheten 'teststraten' in de 25 GGD-regio's gaan meteen open, omdat ze nog niet allemaal klaar zijn. In bijvoorbeeld de regio Hollands-Midden openen twee van de vier locaties pas op dinsdag. In Hollands-Noorden is een van de twee locaties pas vanaf woensdag beschikbaar.
één uur geleden
Dodental België staat op 9.467
Het aantal mensen in België dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus staat op 9.467. Er zijn in de afgelopen 24 uur 14 nieuwe sterfgevallen gemeld. Het aantal patiënten in het ziekenhuis nam met 69 af naar 821. Van hen worden er 168 behandeld op de intensive care. Dat zijn er vijf minder dan gisteren. Veel van die cijfers zijn al enige tijd in dalende lijn.
2 uur geleden
Uitgaan in Zuid-Korea alleen nog met QR-code
Wie in Zuid-Korea vanaf 10 juni uit wil of naar de sportschool gaat, is verplicht om zich via een QR-code te registreren. De regering wil op die manier kunnen achterhalen wie waar is geweest, als ergens een coronabesmetting wordt ontdekt. Om de privacy te waarborgen wordt alle data na vier weken automatisch gewist.

Zuid-Korea is redelijk gespaard gebleven door de coronacrisis, waardoor het openbare leven op gang bleef. Wel waren er zo nu en dan uitbraken, zoals bijvoorbeeld in een nachtclub in Seoel. In totaal zijn er 11.468 officiële besmettingen, terwijl het dodental op 270 staat.
3 uur geleden
RIVM: Vijf doden en acht nieuwe opnames
In de afgelopen 24 uur zijn er vijf nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Daarnaast zijn er acht personen in die periode in het ziekenhuis opgenomen (geweest), meldt het RIVM. 

De laatste keer dat er zo weinig sterfgevallen waren, was op 16 maart. Toen werden vier sterfgevallen gemeld. Het dodental staat nu 5.956. 

Daarnaast zijn er 185 officiële nieuwe besmettingen, waardoor dat aantal nu op 46.442 staat. Dat aantal loopt vanaf morgen vermoedelijk flink op, omdat veel mensen met lichte klachten dan getest gaan worden.
3 uur geleden
Lockdown in Spanje voor vermoedelijk laatste keer verlengd
De noodtoestand in Spanje wordt met nog eens twee weken verlengd tot 21 juni. Het huidige pakket met maatregelen loopt over een week af, maar premier Pedro Sánchez heeft nu al besloten dat de restricties nog langer zullen duren, schrijft El Pais.

Het is vermoedelijk de laatste keer dat de lockdown wordt verlengd, aangezien het aantal coronabesmettingen flink is afgenomen. Dat geldt ook het dagelijkse aantal doden. Dat laatste aantal steeg in de afgelopen 24 uur met 4, waarmee het totaal nu op 27.125 staat.
4 uur geleden
Politie beëindigt buurtfeest met zestig gasten in Dordrecht
De politie in Dordrecht heeft vannacht een buurtfeest beëindigd dat was georganiseerd ter gelegenheid van de verjaardag van een van de buurtbewoners. Volgens de politie waren er ongeveer vijftig tot zestig mensen aanwezig op het feest. Op straat stonden onder meer picknicktafels, een opblaasbaar zwembadje en er was een dj aanwezig.

De jarige zou hebben geweigerd het feest te beëindigen. Na een waarschuwing moesten agenten optreden, waarna enkele personen zich tegen hen keerden. Een 33-jarige man werd opgepakt. Hij verzette zich en schopte een agent. Bij zijn aanhouding werd hij vervolgens gebeten door een politiehond. De man bleek later onder de invloed te zijn van alcohol en harddrugs. 

De politie onderzoekt het incident en sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen zullen plaatsvinden.
5 uur geleden
NS waarschuwt voor grote drukte tussen Amsterdam en Zandvoort
Vanwege de drukte in de treinen op het traject tussen Amsterdam en Zandvoort, is het houden van 1,5 meter afstand voor reizigers in de trein niet mogelijk, aldus de NS. Het vervoersbedrijf waarschuwt reizigers voor de drukte.

Mensen die een treinreis op dit traject plannen via de site of de NS-app krijgen een waarschuwingsmelding te zien. Ook wordt er op stations omgeroepen dat het erg druk is. De NS verwacht dat de waarschuwing tot 21.00 uur van kracht blijft.
5 uur geleden

Iedereen met klachten kan zich vanaf 1 juni op het coronavirus laten testen. Zo werkt dat.
Coronatest nu voor iedereen: zo werkt de test en het contactonderzoek
Coronatest nu voor iedereen: zo werkt de test en het contactonderzoek
6 uur geleden
Schotse premier schaart zich achter wetenschappers
De Schotse premier Nicola Sturgeon schaart zich achter de wetenschappers, die gisteren stelden dat de regering de maatregelen rond het coronavirus te snel afbouwt. Volgens de wetenschappers, die betrokken zijn bij SAGE (het Britse RIVM), is er nog te veel onduidelijk over het virus.

"Ik ben het ermee eens dat we voorzichtig moeten zijn", zei Sturgeon vanochtend tegen Sky News. "Dit virus is niet weg, er is nog altijd een groot risico dat we de controle weer kunnen verliezen."
6 uur geleden
Buitenlandupdate:
  • In Rusland is het aantal besmettingen met 9.268 toegenomen naar in totaal 405.843 besmettingen. Het dodental als gevolg van COVID-19 staat nu op 4.693, nadat in de afgelopen 24 uur 138 nieuwe sterfgevallen werden gemeld.
  • In China zijn twee nieuwe besmettingen gemeld, terwijl nog eens vier mensen positief zijn getest maar geen symptomen hebben. Een van die personen was een Duitser die vannacht met het vliegtuig is aangekomen in China. Hij is direct in quarantaine geplaatst, waardoor het risico volgens de instanties laag is gebleven.
  • In Pakistan is het voortaan verplicht om op drukke plekken een mondkapje te dragen. Het gaat vooral om plekken als moskeeën, bazaars, winkelcentra en openbaar vervoer. Het aantal besmettingen in het land blijft flink toenemen, terwijl er niet extra wordt getest. Er zijn nu bijna 70.000 besmettingsgevallen en bijna vijftienhonderd doden.
6 uur geleden
In Utrecht zijn veel terrassen al gereed gemaakt voor morgen, als cafés en restaurants weer gasten mogen ontvangen. De tafeltjes zijn minimaal 1,5 meter uit elkaar geplaatst, zodat alles 'coronaproof' is. (Foto: Pro Shots)
7 uur geleden
Dodental in Duitsland loopt met 11 op naar 8.500
In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 286 nieuwe besmettingen van COVID-19 gemeld, dat zijn er een stuk minder dan gisteren toen er 738 positieve tests werden gemeld. Het aantal besmettingen staat nu op 181.482.

Het dodental liep op met 11 en staat nu op 8.500. Ook dat nieuwe aantal is flink lager dan een dag eerder, toen nog 39 nieuwe sterfgevallen werden gemeld bij het Robert Koch Institute.
7 uur geleden
Eerste coronadode in Rwanda
In Rwanda is de eerste persoon overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volgens de minister van Volksgezondheid van het Oost-Afrikaanse land gaat het om een 65-jarige man die het virus in het buitenland heeft opgelopen. 

Omdat de klachten erger werden, besloot hij terug te keren naar zijn geboorteland. De man werd na zijn terugkomst met zware ademhalingsproblemen opgenomen in een speciale coronakliniek, waar hij is overleden.
11 uur geleden
Wereldwijd meer dan zes miljoen besmettingen
Het wereldwijde aantal besmettingen met het coronavirus is zondag de zes miljoen gepasseerd. Volgens het Johns Hopkins Institute zijn er nu 6.054.187 mensen bevestigd besmet het virus.

De meeste besmettingen zijn in de Verenigde Staten (1.769.776), gevolgd door Brazilië (498.440), Rusland (396,575), het Verenigd Koninkrijk (274,219) en Spanje (239,228).
14 uur geleden
Brazilië nadert 500.000 besmettingen
In Brazilië is het aantal bevestigde besmettingen zondag met 33.274 gestegen naar 498.440. Het land staat daarmee op de tweede plaats, na de Verenigde Staten. Het aantal sterfgevallen steeg in de afgelopen 24 uur met 956 naar 28.834.

Ondanks waarschuwingen van gezondheidsexperts willen verschillende Braziliaanse deelstaten wel de coronamaatregelen versoepelen.
14 uur geleden
Laat het maar aan de Italianen over om ervoor te zorgen dat verplichte mondkapjes ook modieus en trendy zijn. Deze kleermaker in Bologna is er in ieder geval op voorbereid. (Foto: Pro Shots)
14 uur geleden
Roemeense premier betaalt boete na niet naleven coronaregels
De Roemeense minister-president Ludovic Orban heeft een boete van 3.000 lei (ongeveer 620 euro) moeten betalen nadat hij de coronamaatregelen van zijn land niet naleefde.

Volgens staatspersbureau Agerpres kreeg Orban de boete omdat hij tijdens een kabinetsvergadering geen mondkapje droeg. Een foto van die vergadering circuleerde al op sociale media. Het dragen van een mondkapje is in Roemenië verplicht in alle openbare ruimtes.

Orban bekende de maatregelen niet voldoende te hebben nageleefd en accepteerde en betaalde de bijbehorende boete.
14 uur geleden
Griekenland gaat alle reizigers vanaf 'hogerisicovliegvelden' testen
De toeristen die met het vliegtuig naar Griekenland reizen vanaf vliegvelden die een hoog risico vormen, zullen allemaal getest worden voordat zij Griekenland in mogen. Griekenland opent 15 juni de vliegvelden weer voor toeristen.

Welke vliegvelden een hoog risico vormen, wordt bepaald door de EASA, het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart. Momenteel staan onder meer dertien Britse vliegvelden op de lijst, net als alle 22 in de Verenigde Staten. Ook de vier grote Nederlandse vliegvelden staan op de lijst.

Bij een negatieve test moet een toerist zeven dagen in zelfquarantaine. Bij een positieve test duurt de quarantaine twee keer zo lang en wordt er toezicht gehouden. Toeristen die vanuit andere gebieden komen, zullen steekproefgewijs worden getest, maar niet allemaal.
14 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 30 mei:

Nederland
  • Het RIVM meldde in de dagelijkse update twintig nieuwe sterfgevallen en vijf nieuwe ziekenhuisopnames.
  • Bij een demonstratie in Den Haag tegen de lockdown zijn tientallen demonstranten aangehouden.
  • Het RIVM voorziet weinig problemen als Nederlanders komende zomer in een beperkt aantal landen op vakantie gaan.
  • Boa's in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zullen woensdag opnieuw geen boetes uitschrijven uit protest tegen het geweld waarmee ze te maken hebben.

Internationaal
  • Enkele topwetenschappers die de Britse regering adviseren, spraken hun zorgen uit over de in hun ogen te snelle versoepeling van de maatregelen in Engeland.
  • Niets lijkt de start van het Formule 1-seizoen nog in de weg te staan nadat het Oostenrijkse ministerie van Volksgezondheid toestemming heeft gegeven voor races op 5 en 12 juli.
  • Brazilië meldde voor de tweede dag op rij een recordstijging van het aantal besmettingen. In de laatste tien dagen constateerde het land bijna 200.000 nieuwe besmettingen.