In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Nog slechts 170 coronapatiënten op ic
Het aantal patiënten met het coronavirus op de intensive care is met 10 gedaald naar 170, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er ligt nog altijd één patiënt in Duitsland op de ic. In totaal 589 mensen liggen met coronaklachten in het ziekenhuis, 29 minder dan gisteren. Daarnaast liggen 531 reguliere patiënten op de ic, 18 minder dan gisteren.

"Drie weken na de eerste versoepeling van maatregelen, het heropenen van de basisscholen en het hervatten van de werkzaamheden in de contactberoepen, daalt het aantal COVID-ic-patiënten gestaag verder. Dat is een gunstig teken", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
11 minuten geleden
Strandtenten in Frankrijk, zoals hier in Cannes, werken hard om op tijd gereed te zijn wanneer ze weer open mogen. Zo worden onder meer de strandstoelen op voldoende afstand van elkaar geplaatst. (Foto: Pro Shots)
23 minuten geleden
Nieuw aantal doden Spanje blijft zeer laag
In de afgelopen 24 uur zijn er vier nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus geregistreerd in Spanje. Daarmee blijft dat cijfer extreem laag. In de drie dagen hiervoor werden er in totaal vier doden gemeld. Daarmee lijkt Spanje, dat een van de hardst getroffen Europese landen is, het virus onder controle te hebben. De recente versoepelingen van de regering hebben voorlopig nog geen negatieve impact op de sterftecijfers.
27 minuten geleden
'Uitbraak coronavirus in Haagse moskee na niet naleven maatregelen'
Minstens 21 mensen van de geloofsgemeenschap die samenkomt in de Faizul-Islam Moskee in Den Haag hebben positief getest op het coronavirus, zo meldt Omroep West.

In de moskee zouden ondanks de coronamaatregelen nog geregeld bijeenkomsten plaatsvinden. Eerder deze week overleed een 77-jarig gemeenschapslid aan de gevolgen van het coronavirus. Lees hier meer.
één uur geleden
Aantal nieuwe doden Italië weer boven de honderd
Italië meldt dat er 111 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus zijn geregistreerd. De afgelopen week lag het dagelijkse aantal nieuwe sterfgevallen steeds vaker onder de honderd. Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen daalde wel, van 516 gisteren naar 416 vandaag. Het aantal coronapatiënten op de intensive care bleef dalen, van 475 naar 450.
2 uur geleden
De coronacijfers van 30 mei in vijf grafieken
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl brengt de meeste cijfers die nu (zaterdag 30 mei) bekend zijn samen in vijf grafieken.
2 uur geleden
Premier League kan definitief hervat worden na groen licht overheid
De Britse overheid heeft besloten dat er vanaf maandag weer sportevenementen mogen worden georganiseerd in het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat de laatste hobbel is weggenomen voor de herstart van de Premier League op 17 juni.

"Het wachten is voorbij. Live Britse sport zal terugkeren in veilige en streng gecontroleerde omgevingen", schrijft de minister van Cultuur en Sport Oliver Dowden. Lees hier meer.
3 uur geleden
Bioscoop Kinepolis in Utrecht is coronaproof gemaakt. Bezoekers kunnen niet zomaar meer ergens zitten, zo valt op de stoeltjes te lezen. Bioscopen mogen vanaf maandag weer circa dertig bezoekers per zaal binnenlaten. (Foto: Pro Shots)
3 uur geleden
Tientallen demonstranten in Den Haag aangehouden
Er zijn inmiddels tientallen demonstranten die tegen de lockdown protesteerden aangehouden in Den Haag. Zij hebben de Wet Openbare Manifestaties (WOM) overtreden, meldt een woordvoerder. Eerder werden er al twee personen aangehouden, een van hen had een agent beledigd. Het aantal arrestaties loopt vermoedelijk nog verder op naar rond de dertig.

De groep voerde actie bij de Koekamp. Volgens oproepen die op Facebook circuleren, is de demonstratie een roep om vrijheid en een protest tegen het huidige beleid van het kabinet in de coronacrisis.
4 uur geleden
Wetenschappers staan niet achter mildere restricties in VK
Enkele vooraanstaande Britse wetenschappers vinden dat de regering te hard van stapel loopt wat betreft het afschalen van de maatregelen rond het coronavirus. Zo mogen mensen weer met zes samenkomen en gaan een aantal scholen weer open. Dat is volgens de regering mogelijk vanwege de introductie van een app, waarmee makkelijker kan worden nagegaan met wie een besmet persoon in contact is geweest.

"We weten nog niet eens of die app goed werkt, die is donderdag pas geïntroduceerd", zegt John Edmunds, lid van SAGE, het Britse equivalent van het RIVM. "Ik vind dit nogal gevaarlijk." Volgens zijn collega Peter Horby is er te weinig bekend over de reproductiewaarde van het virus, nu de scholen open gaan. "Het is veel erger als we terugkeren in een crisissituatie dan dat we nog twee weken de maatregelen aanhouden."
4 uur geleden
EU dringt VS aan op wijzigen standpunt WHO
De Europese Unie heeft de Amerikaanse president Donald Trump gevraagd om het besluit de banden met de WHO te breken, te heroverwegen. "Acties die ervoor zorgen dat internationale resultaten worden verslapt, moet worden voorkomen", zeggen voorzitter Ursula von der Leyen en topdiplomaat Josep Borell.

"In het licht van de mondiale bedreiging waar we mee te maken hebben, is dit de tijd om samen te werken. We dringen erop aan dat de Verenigde Staten hun positie heroverwegen."
4 uur geleden
Oostenrijk geeft toestemming voor start F1-seizoen
Niets lijkt de start van het seizoen nu nog in de weg te staan, want het Oostenrijkse ministerie van Volksgezondheid heeft toestemming gegeven voor de races op de Red Bull Ring in Spielberg op 5 en 12 juli. Het is nu alleen nog  wachten tot de Formule 1 het nieuws zelf bevestigt.

Volgens minister van Volksgezondheid Rudolph Anschober voldoet het concept van de race met enkele honderden toeschouwers aan de vereisten om een snelle verspreiding van het coronavirus te voorkomen. "Het is tot in detail beoordeeld door experts. En de organisatie van de Grand Prix en de regionale gezondheidsautoriteiten hebben alles goed afgestemd."
5 uur geleden
Russisch vaccin op mensen getest
Rusland hoopt over twee weken een mogelijk vaccin tegen het coronavirus op mensen te kunnen testen. Er zijn al vrijwilligers geselecteerd, meldt minister Mikhail Mirashko van Volksgezondheid. Het is niet bekend om welk middel het gaat. In Rusland wordt aan vijftig verschillende vaccins gewerkt.

Een Chinees vaccin is mogelijk tegen de eind van dit jaar al op de markt, melden lokale autoriteiten. Het vaccin, ontwikkeld door wetenschappers van het laboratorium in Wuhan, hebben als test inmiddels 2.000 mensen het vaccin gegeven. De eerste bevindingen zouden positief zijn.
6 uur geleden
Belgische prins positief na lockdownfeest
De Belgische prins Joachim, een neefje van koning Philippe, is besmet geraakt. De zoon van prinses Astrid blijkt het virus te hebben opgelopen bij een lockdownfeest in het Spaanse Cordoba, meldt het Belgische koningshuis.

Bij het feestje waren naar verluidt zeker 27 andere personen aanwezig. Zij moeten net als de prins in quarantaine. Joachim zou slechts milde klachten hebben.
6 uur geleden
RIVM: Twintig nieuwe doden
Het dodental als gevolg van het coronavirus is met twintig tot naar 5.951. In de afgelopen 24 uur werden volgens het RIVM bovendien vijf mensen opgenomen in het ziekenhuis. Er wordt daarnaast melding gemaakt van 131 nieuwe besmettingen, waardoor het officiële aantal op 46.257 staat.

Exact een week geleden lag het aantal sterfgevallen nog op 23, terwijl er tien mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Gisteren werden nog negen nieuwe opnames en 28 nieuwe sterfgevallen gemeld.
6 uur geleden
Aanhoudingen in Den Haag bij antilockdownprotest
Bij een demonstratie tegen onder meer de coronamaatregelen bij de Koekamp in Den Haag zijn zeker twee mensen aangehouden. De groep, circa dertig man sterk, had zich aan het einde van de ochtend verzameld. Volgens oproepen die op Facebook circuleren, is de demonstratie een roep om vrijheid en een protest tegen het huidige beleid van het kabinet rondom de coronacrisis.
7 uur geleden
Ruim duizend nieuwe doden in VS
Het dodental in de Verenigde Staten als gevolg van het coronavirus is opgelopen tot 102.798. In de afgelopen 24 uur zijn 1.225 nieuwe doden gemeld, terwijl 1.745.606 mensen zijn besmet geraakt met het virus. Het land is het nog altijd het zwaarst getroffen ter wereld.

Er is intussen veel kritiek op het besluit van president Donald Trump om met de WHO te breken. Volgens de voorzitter van de Senaat kan dit gevolgen hebben voor de zoektocht naar een vaccin voor het virus. Ook wordt het moeilijker om met andere landen samen te werken om het virus buiten te houden.
9 uur geleden
Aantal patiënten in Belgische ziekenhuizen onder 900
Het aantal coronapatiënten in België dat in het ziekenhuis ligt, daalt verder. Er zijn nu 890 bedden bezet, 47 minder dan een dag eerder. Het is voor het eerst sinds 20 maart dat er minder dan 900 mensen vanwege het coronavirus in het ziekenhuis liggen.

Ook op de intensive care daalt de bezetting: van 187 naar 173. Sinds gisteren overleden 23 mensen, waardoor het dodental op 9.453 staat.
9 uur geleden
Buitenlandupdate:
  • In Polen zijn in de afgelopen 24 uur geen dodelijke slachtoffers als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Wel werden 221 nieuwe besmettingen vastgesteld, waardoor het totaal nu op 23.376 staat. 1.051 mensen kwamen om als gevolg van het virus.
  • India heeft in de afgelopen 24 uur de hoogste piek bereikt sinds de uitbraak van het coronavirus. Sinds gisteren werden 7.964 nieuwe besmettingen gemeld, terwijl 265 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Dat totaal staat op 4.980. Het aantal besmettingen nadert de 175.000.
  • Hoewel de situatie in Iran verre van onder controle is, gaan moskeeën op korte termijn weer open. Ook de openingstijden van winkelcentra worden opgerekt, kondigt president Hassan Rouhani aan. In Iran zijn bijna 150.000 officiële besmettingen en 7.677 doden.
9 uur geleden
Opnieuw toename van aantal besmettingen in Japan
Voor de vierde dag op rij is het aantal besmettingen in Japan toegenomen. Sinds gisteren zijn er 75 nieuwe gevallen gemeld, terwijl twaalf mensen overleden. In het land werd afgelopen week de noodtoestand beëindigd. Veel nieuwe gevallen komen door uitbraken in verzorgingstehuizen en ziekenhuizen. In de hoofdstad Tokio zijn 22 nieuwe gevallen gemeld.
10 uur geleden
Rusland meldt 181 nieuwe doden en bijna 9.000 besmettingen
Rusland meldt opnieuw meer dan honderd doden. Sinds gisteren zijn 181 sterfgevallen aan het licht gekomen, waarmee het dodental verder steeg naar 4.555. Het nieuwe aantal doden was wel kleiner dan de recordstijging van gisteren, toen 232 overleden coronapatiënten werden gemeld.

Het uitgestrekte land nadert in rap tempo de 400.000 besmettingen. Gezondheidsautoriteiten maken vandaag melding van bijna 9.000 nieuwe besmettingen. Volgens de Russische regering heeft het land relatief meer besmettingen dan andere landen doordat miljoenen mensen worden getest.
10 uur geleden
RIVM: 'Vakantie in buitenland moet kunnen'
Het RIVM voorziet weinig problemen als Nederlanders komende zomer in een beperkt aantal landen op vakantie gaan. De regering komt komende week met een officieel advies, terwijl landen als Frankrijk en Italië de grenzen weer opengooien voor toeristen.

"Als je gewoon kijkt wat de kans op besmetting is, dan zal dat weinig uitmaken in Nederland of in Frankrijk", zegt Jacob Wallinga van het RIVM zaterdag tegen de NOS. "De essentie blijft dat je dezelfde regels aanhoudt als in Nederland, plus eventueel de aanpassingen", legt Jaap van Dissel uit. "Dat als Spanje of Duitsland aangeven dat je in de supermarkt ook een mondkapje moet dragen, en een Hollander zegt: 'Ik kom uit Holland, voor mij geldt dat niet'. Daar kan hij een probleem mee krijgen."
11 uur geleden
Akkoord over steun voor Lufthansa
De Duitse regering heeft alsnog een akkoord weten te bereiken met de Europese Commissie over staatssteun aan luchtvaartmaatschappij Lufthansa, meldt het concern zaterdag. Vorige week lag er al een deal over de steun, maar die werd geblokkeerd door de raad van commissarissen van Lufthansa omdat het pakket geen steun genoot vanuit Brussel.

Het geraamte van het vorige akkoord blijft staan: Lufthansa ontvangt 9 miljard euro, terwijl de Duitse regering een belang van 20 procent krijgt in het concern.
12 uur geleden
Merkel slaat uitnodiging voor G7-top af
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een uitnodiging van Donald Trump voor de G7-top die de Amerikaanse president volgende maand in Washington wil houden afgewezen. Merkel acht het niet verantwoord om te reizen in de huidige gezondheidscrisis, meldt Politico.

Volgens Trump is er "geen beter voorbeeld" om te laten zien dat de wereld op de goede weg is dan een G7-top. Andere wereldleiders, zoals de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson, staan niet onwelwillend tegenover een ontmoeting.
12 uur geleden
Het is inmiddels een bekend fenomeen: Britten die 's avonds klappen voor zorgmedewerkers. Ook Boris Johnson applaudisseert op dat tijdstip steevast mee op de stoep voor Downing Street 10. De Britse premier heeft daar natuurlijk een goede persoonlijke reden voor, want dankzij het zorgpersoneel herstelde hij van het coronavirus. (Foto: Pro Shots)
13 uur geleden
Dodental Duitsland nadert 8.500
De Duitse regering maakt zaterdag melding van 39 nieuwe doden, waarmee het dodental verder is opgelopen tot 8.489. De stijging is bijna net zo groot als in voorgaande dagen.

Bij de oosterburen zijn inmiddels 181.196 besmettingen vastgesteld, een stijging van 738 ten opzichte van gisteren.
14 uur geleden
Wanneer populaire Europese vakantielanden weer toeristen willen ontvangen
Steeds meer Europese landen willen hun grenzen deze zomer openen voor toerisme. Lees hier wanneer een zestal populaire bestemmingen onder Nederlanders hun grenzen weer willen openen.
19 uur geleden
Brazilië gaat Spanje voorbij qua dodental
Brazilië telt sinds vandaag meer coronadoden dan Spanje. Met 27.878 sterfgevallen staat het land nu op de vijfde plaats in de lijst met de landen met de meeste doden door COVID-19. Sinds de update van gisteren zijn 1.124 nieuwe doden aan het licht gekomen.

Bovendien meldt Brazilië voor de vierde dag op rij meer dan 20.000 besmettingen. Het totale aantal steeg met bijna 27.000 naar 465.166.
19 uur geleden
Costa Rica houdt grenzen dicht tot 30 juni
Costa Rica heeft besloten de grenzen tot 30 juni dicht te houden, zo heeft gezondheidsminister Daniel Salas aangekondigd. De sluiting zou eigenlijk van kracht zijn tot 14 juni.

Ondanks de sluiting wil het Centraal-Amerikaanse land wel de toerismesector gaan heropenen voor binnenlandse reizigers. Hotels kunnen op halve capaciteit open en toeristen kunnen met bussen rondreizen.
gisteren om 23:59
VN roept op tot uniforme aanpak vliegverkeer
Een speciale werkgroep van de Verenigde Naties roept op tot nauwe samenwerking tussen vliegtuigmaatschappijen, vliegvelden en regeringen over de hele wereld, zodat passagiers het vertrouwen in vliegtuigreizen weer terugkrijgen.

"We hebben een gezamenlijke aanpak nodig, anders duiken de risico's telkens op een andere plek op. Van passagiers tot personeel; iedereen moet zich veilig kunnen voelen tijdens het reizen", schrijft de werkgroep in een rapport met aanbevelingen dat is overhandigd aan de internationale burgerluchtvaartorganisatie (ICAO).
gisteren om 23:58
Op deze plekken in Nederland is er ruimte zat voor vakantiegangers
Nu veel mensen hun vakantie over de grens in het water hebben zien vallen, wordt er driftig gepuzzeld hoe de vakantie dan alsnog in Nederland kan worden doorgebracht. Vier natuurliefhebbers tippen ter inspiratie hun favoriete plekken voor overnachtingen en dagtrips, waar je het gevoel hebt de wereld voor jezelf te hebben.
gisteren om 23:58
Vrijwilligers in New York delen voedselpakketten uit aan families die hard zijn getroffen door de maatregelen tegen het coronavirus. (Foto: Pro Shots)
gisteren om 23:58
Trump: 'China heeft volledige controle over WHO'
De Amerikaanse president Donald Trump licht toe waarom hij de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. De rol van China in de uitbraak van het coronavirus en het feit dat China in zijn ogen te veel de hand boven het hoofd wordt gehouden door het WHO, zijn voor Trump de spreekwoordelijke druppel.
Trump: 'De wereld lijdt onder wangedrag van de Chinese overheid'
Trump: 'De wereld lijdt onder wangedrag van de Chinese overheid'
gisteren om 23:57
Trump verbreekt banden met WHO vanwege invloed China
De Verenigde Staten verbreken hun banden met de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump bekendgemaakt tijdens een persconferentie bij het Witte Huis.
 
Volgens Trump heeft China de complete controle over de WHO. De president beschuldigt China er al langer van verantwoordelijk te zijn voor de uitbraak van het coronavirus. "De Chinese regering heeft continu haar beloftes aan ons en andere landen gebroken." Lees hier meer.
gisteren om 23:56
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 29 mei:

Nederland
  • Het RIVM meldde in de dagelijkse update 28 nieuwe doden en 9 nieuwe ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus.
  • Ondanks het coronavirus lag het sterftecijfer in Nederland vorige week voor de tweede week op rij lager dan gebruikelijk voor deze periode.
  • Veiligheidsregio's zijn nog niet van plan om tijdens het pinksterweekend extra maatregelen te nemen tegen drukte.
  • Het kabinet heeft een tijdelijke noodwet ingediend om het mogelijk te maken dat het RIVM tijdelijk telecomgegevens kan inzetten in de strijd tegen het coronavirus.
  • De Nederlandse horeca behaalde door de maatregelen tegen het coronavirus in de eerste drie maanden van dit jaar al 14 procent minder omzet dan in vierde kwartaal van vorig jaar.

Internationaal
  • Het Belgische kabinet maakte bekend dat Belgen die familieleden hebben in buurlanden, waaronder Nederland, hun familie vanaf zaterdag weer mogen bezoeken.
  • Meer dan tweehonderd scholen in Zuid-Korea moeten de deuren alweer sluiten, nadat het grootste aantal besmettingen in bijna twee maanden tijd werd geregistreerd in het land.