Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen weer toegenomen
Na vijf achtereenvolgende dagen van dalingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen maandag toegenomen. Het totale aantal opgenomen patiënten is nu 1.905, 54 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen liggen er 558 op de intensive care, 13 meer vergeleken met een dag eerder. Het is voor het eerst in bijna twee weken dat dit aantal boven de 550 uitkomt. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1.347 coronapatiënten, een toename van 41 afgelopen etmaal.

Volgens het LCPS is de Covid-bezetting in de klinieken en op de ic vrijwel gelijk aan drie weken geleden. "Er is onveranderd sprake van een stabiel beeld met beperkte fluctuaties over tijd. We verwachten dat de Britse variant van het coronavirus de overhand neemt en daarmee het aantal patiënten in de ziekenhuizen de komende periode stijgt."
één uur geleden
RIVM meldt 3.924 positieve coronatests, minder dan gemiddeld (4.520)
Bij het RIVM zijn in het afgelopen etmaal 3.924 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.520).

De op maandag en dinsdag gepubliceerde cijfers waren in de laatste weken steevast kleiner dan de toenmalige gemiddelden over zeven dagen. Dat komt vermoedelijk doordat in het weekend minder getest wordt.

Het RIVM meldt maandag verder 26 coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.
3 uur geleden
Kabinet werkt aan vaccinatiepaspoort om toegang tot evenementen te geven
Het kabinet werkt aan een soort vaccinatiepaspoort waarmee bezoekers van evenementen straks bij de ingang kunnen laten zien dat dat zij gevaccineerd zijn tegen COVID-19. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag tegen de NOS. Lees hier meer.
4 uur geleden
Staat: Drukte in winkelstraten moet worden voorkomen
De sluiting van niet-essentiële winkels is nog steeds nodig om drukte in de winkelstraten en dus de kans op meer coronabesmettingen te voorkomen. Dat zei een jurist van de Nederlandse Staat in een kort geding dat is aangespannen door winkeliersvereniging INretail om heropening van winkels op een veilige manier af te dwingen.

De jurist zei dat er nu "domweg nog geen ruimte is" voor het versoepelen van de coronamaatregelen voor niet-essentiële winkels. "De sluiting is nodig, rechtvaardig en proportioneel bij het bestrijden van de coronapandemie." Niet-essentiële winkels zijn al sinds medio december dicht en INretail zegt dat veel retailers daarom op omvallen staan. 
5 uur geleden
Meer dan zesduizend boetes uitgedeeld voor negeren avondklok
De politie heeft afgelopen week 6.014 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. Dat is minder dan de week ervoor, toen de politie 6.966 boetes voor deze overtreding uitschreef. Daarnaast beëindigde de politie afgelopen weekend zestig illegale feesten, minder dan de tachtig feesten van het weekend daarvoor.

Ook zijn er vorige week 278 boetes uitgedeeld aan mensen die het verbod op groepsvorming hebben overtreden, maakte de politie maandag bekend. In de week ervoor ging het om 280 boetes. 228 mensen kregen afgelopen week een waarschuwing omdat ze de coronamaatregelen negeerden.
6 uur geleden
Zuid-Afrikaanse variant zestien keer aangetroffen in Gorinchem
Zestien personen zijn in een fysiotherapiepraktijk in Gorinchem in aanraking gekomen met de Zuid-Afrikaanse coronavirusvariant. In januari werd de mutatie aangetroffen bij zeker drie mensen, bij vervolgonderzoek bleek dat nog eens dertien mensen de besmettelijke variant onder de leden hadden.

De uitbraak is volgens de GGD Zuid-Holland Zuid nu onder controle. Van de zestien besmette personen hoefde voor zover bekend niemand in een ziekenhuis te worden opgenomen. Het gaat niet alleen om mensen uit Zuid-Holland Zuid, maar ook mensen uit andere delen van het land. Volgens de GGD waren negen regio's betrokken bij het onderzoek naar de uitbraak.

De gevallen in Gorinchem zijn de eerste uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant in Nederland. De partner van een medewerker van de praktijk was onlangs in Zuid-Afrika geweest en kreeg na terugkeer klachten. Vervolgens bleek dat acht medewerkers en acht bezoekers het coronavirus hadden. Alle 387 bezoekers en medewerkers van de praktijk werden opgeroepen om zich te laten testen, 199 van hen gaven gehoor aan de oproep.
6 uur geleden
Coronaboetes in grote steden vooral uitgeschreven in migrantenwijken 
Tussen maart en mei 2020 zijn in Den Haag en Rotterdam veel coronaboetes uitgeschreven in wijken waar de meerderheid van de bewoners een niet-westerse migratieachtergrond heeft, blijkt maandag uit onderzoek van Vrij Nederland en Controle Alt Delete, een organisatie die zich inzet voor de gelijke behandeling van mensen door wetshandhavers. 

Vooral Den Haag sprong erbovenuit. Daar werd 69 procent van de boetes in een dergelijke wijk uitgeschreven, in Rotterdam 48 procent. Controle Alt Delete trekt de conclusie dat er sprake is van etnisch profileren. De politie spreekt dat tegen. 

"Er is geen beleid om in de ene wijk meer of anders te handhaven dan in de andere. Wel kunnen er logischerwijs verschillen tussen wijken zijn in de mate waarin bewoners zich aan de coronamaatregelen houden", zegt de politie in een reactie. Bewijs leveren dat ze in alle buurten op dezelfde manier te werk is gaan, kan de politie niet.

"Er is geen sprake van beleid, inzetafspraken of handelingskaders waarin is afgesproken om in bepaalde wijken meer te handhaven op coronamaatregelen", aldus de woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

De politie wijst er bovendien op dat het alleen meldt waar boetes zijn uitgedeeld, niet aan wie en welke achtergrond deze persoon heeft. "De suggestie dat mensen op straat hele andere zijn dan de bewoners van de wijk waar die straat ligt, zéker in coronatijden, is twijfelachtig", werpt Vrij Nederland op.
6 uur geleden

Experts willen dat kabinet testbewijzen slechts tijdelijk inzet
De Sociaal-Economische Raad (SER) beschouwt testbewijzen als toegangsbewijs voor bijvoorbeeld de bioscoop of een festival vooral als hulpmiddel in het streven om delen van de samenleving weer te heropenen. Bovenal wil de SER dat de inzet van hiervan als toegangsbewijs van tijdelijke aard blijft. Het advies wordt maandag aangeboden aan het kabinet.

De SER zegt dat er al voldoende deelmaatregelen zijn, zoals afstand houden, goede ventilatie en buitensituaties, die het besmettingsrisico kunnen verminderen. Daarom zou er een zogeheten stoplicht-model ontwikkeld moeten worden, om in kaart brengen in welke situatie een testbewijs toegevoegde waarde kan hebben. Dat zou de openstelling van de samenleving kunnen versnellen. 

Indien het tot de invoering van testbewijzen als toegangsbewijs komt, moet de overheid ervoor zorgen dat mensen toegang hebben tot testlocaties, dat hun privacy gewaarborgd is en dat het testbewijs eenvoudig hanteerbaar is. 

7 uur geleden
Fieldlab: 'Na testevenementen tussenstap nodig voor volledige opening'
Fieldlab Evenementen heeft zes van de acht testevenementen achter de rug. Programmamanager Pieter Lubberts gaat ervan uit dat er nog een tussenstap nodig is voordat evenementen weer op volle capaciteit kunnen plaatsvinden.
 
"Ik verwacht niet dat we van een pilot met 1.500 man in één keer naar 60.000 man op een festival kunnen. Dat hoop ik natuurlijk wel, maar dat denk ik niet", zegt Lubberts. "Ik denk dat er een tussenstap nodig is waarbij we de data die we nu verzameld hebben in combinatie met sneltesten kunnen toepassen. Dat is nodig voordat we weer volledig open kunnen gaan."
7 uur geleden
Bijna 90.000 Russen overleden aan gevolgen coronavirus
Russische autoriteiten melden maandag ruim tienduizend nieuwe besmettingen. Dat zijn er zo'n vijfhonderd tot duizend minder dan voorgaande dagen. Het aantal dagelijks gemelde positieve tests neemt sinds de jaarwisseling gestaag af. In Rusland zijn in totaal 4,3 miljoen positieve tests afgenomen.

Het dodental steeg met 379 naar 89.473. Daarmee is Rusland statistisch gezien een van de zwaarst getroffen landen wereldwijd.
8 uur geleden
GGD wil 'mega-prikoperatie' van anderhalf miljoen vaccinaties per week
De GGD treft voorbereidingen om vanaf half mei anderhalf miljoen vaccinaties per week te kunnen uitvoeren. Daarvoor wordt het aantal priklocaties uitgebreid en de capaciteit van de locaties verhoogd. Er komen ruimere openingstijden en er worden meer prikken per uur gezet. 

De GGD noemt het een mega-prikoperatie. André Rouvoet, landelijk voorzitter van GGD GHOR Nederland, verwacht in mei 140 priklocaties te hebben. Nu zijn dat er ongeveer 60 en eind deze maand 75. 

"We maken ons nu op, met duizenden gedreven GGD'ers in het hele land en samen met vele partners zoals Defensie en het Rode Kruis, om in een razend tempo te kunnen vaccineren zodra in het tweede kwartaal de piekleveringen van vaccins beschikbaar zijn", aldus Rouvoet.
10 uur geleden
Fors minder coronabesmettingen in Duitsland
In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 5.011 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er fors minder dan op zondag toen het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, 8.103 nieuwe gevallen meldde.

Zaterdag meldde het Duitse gezondheidsinstituut nog 9.557 besmettingen, terwijl op vrijdag nog meer dan 10.500 nieuwe infecties werden vastgesteld. Het coronavirus is sinds het begin van de pandemie nu bij 2.505.193 inwoners van Duitsland vastgesteld.

Er overleden in het afgelopen etmaal in Duitsland nog eens 34 personen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat waren er 62 minder dan een dag eerder. COVID-19 heeft tot dusver zeker aan 71.934 Duitsers het leven gekost.
11 uur geleden
Italië verscherpt coronabeperkingen 
In verschillende Italiaanse regio's zijn de coronabeperkingen verscherpt vanwege het stijgende aantal besmettingen. Vanaf maandag gaan veel scholen weer dicht en mogen restaurants in de getroffen gebieden geen gasten meer ontvangen.

De Zuid-Italiaanse vakantieregio Campanië, die Napels en de kust van Amalfi omvat, is de derde regio in het land van 60 miljoen inwoners die door het ministerie van Volksgezondheid als rode zone is aangemerkt. Eerder zijn Basilicata in het zuiden en de kleine Adriatische regio Molise als dusdanig bestempeld. In deze gebieden zijn alle scholen gesloten en moeten mensen zoveel mogelijk thuisblijven.

In heel Italië geldt nog steeds een avondklok vanaf 22.00 uur en regionale grenzen mogen alleen in uitzonderlijke gevallen worden gepasseerd.
12 uur geleden
Vanaf april worden 100 miljoen vaccins per maand verwacht
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie verwacht dat vanaf volgende maand aanzienlijk meer vaccindoses beschikbaar zullen zijn in de Europese Unie. "Vanaf april zouden de hoeveelheden weer kunnen verdubbelen volgens de plannen van de fabrikanten, ook omdat er binnenkort nog meer vaccins worden goedgekeurd", zegt ze tegen Stuttgarter Zeitung en Stuttgarter Nachrichten.

Ze verwacht "een gemiddelde van ongeveer 100 miljoen doses per maand in het tweede kwartaal, een totaal van 300 miljoen tegen eind juni". Tot dusver zijn vaccins van drie fabrikanten, Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca, goedgekeurd in de EU. Donderdag zal het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) naar verwachting ook de goedkeuring van het vaccin van bedrijf Janssen uit Leiden aanbevelen.
14 uur geleden
Mogelijk tien miljoen extra kindhuwelijken door corona  
UNICEF vreest dat de impact die het coronavirus heeft op meisjes in sommige landen kan uitmonden in tien miljoen extra kindhuwelijken in dit decennium, meldt de kinderwelzijnsorganisatie van de Verenigde Naties op basis van een nieuwe analyse die maandag bekendgemaakt is.

"COVID-19 heeft de toch al moeilijke situatie voor miljoenen meisjes nog erger gemaakt", aldus UNICEF-directeur Henrietta Fore. "Gesloten scholen, afgesloten zijn van vrienden en ondersteunende netwerken, en toenemende armoede hebben olie op het vuur gegooid van een brand die de wereld toch al met veel moeite probeerde te blussen."

Deze trend zou een serieuze achteruitgang betekenen ten opzichte van de winst die de afgelopen jaren op het gebied van kindhuwelijken is geboekt. Volgens de studie is het aandeel vrouwen dat als kind getrouwd is de afgelopen tien jaar met 15 procent afgenomen. Die vooruitgang wordt nu bedreigd, aldus de studie.
gisteren om 22:13
Het belangrijkste coronanieuws van zondag 7 maart

Binnenland:
  • Het afgelopen etmaal testten 4.567 mensen positief op het coronavirus, blijkt uit data van het RIVM. Dat ligt in lijn met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.507). Er werden dertig coronagerelateerde sterfgevallen gemeld.
  • Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is zondag opnieuw afgenomen. Op het moment liggen 1.851 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, 12 minder dan zaterdag.
  • Kinderen zouden vanaf medio maart weer zwemlessen kunnen volgen. Dat gaat het kabinet waarschijnlijk maandag bekendmaken op de persconferentie. Vanuit de sector werd al langere tijd opgeroepen de zwemlessen weer te hervatten.
  • Het negatieve reisadvies gaat waarschijnlijk nog tot in ieder geval 15 april gelden. Het kabinet hoopt maandag op de persconferentie perspectief te kunnen geven over reizen in de meivakantie.
  • Bij een betoging tegen de coronamaatregelen op het Museumplein heeft de politie 28 aanhoudingen verricht. Zo'n zevenhonderd mensen verzamelden zich voor de demonstratie op het plein, maar hielden daarbij geen rekening met de geldende maatregelen.

Buitenland:
  • In Duitsland is dit weekeinde de 2,5 miljoenste coronabesmetting vastgesteld. Wel zijn de afgelopen 24 uur opnieuw minder nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd dan op de dag ervoor.
  • In Israël zijn zondag nieuwe versoepelingen doorgevoerd: cafés, restaurants en universiteiten mogen de deuren weer open voor mensen die kunnen bewijzen dat ze zijn gevaccineerd of genezen van het coronavirus.
  • Oostenrijk heeft het vaccineren met het vaccin van AstraZeneca opgeschort nadat een vrouw overleed en een ander ziek werd. De maatregel is uit voorzorg genomen: er is momenteel geen bewijs van een oorzakelijk verband met de vaccinatie.
  • Inwoners van Noorwegen moeten zich voorbereiden op mogelijk strengere maatregelen. Premier Erna Solberg liet zondag op televisie weten dat ze zich zorgen maakt over de recente opleving van het virus. Het is nog niet bekend om wat voor aanscherpingen het gaat.