Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen voor de tweede dag op rij hoger 
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is voor de tweede dag achtereen opgelopen. Er worden nu 1.911 mensen behandeld. Van dat aantal liggen 1.375 coronapatiënten op de verpleegafdelingen, terwijl er 536 mensen op de intensive care liggen.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn afgelopen etmaal 175 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is onder het gemiddelde. In de afgelopen zeven dagen belandden gemiddeld 201 coronapatiënten per dag op een intensive care of verpleegafdeling.
een paar seconden geleden
Ghanese president laat zich publiekelijk inenten
De president van Ghana is als eerste persoon publiekelijk ingeënt met een vaccin dat gratis is verstrekt via COVAX, een internationaal programma dat landen toegang geeft tot vaccins. De 76-jarige Nana Akufo-Addo zei dat hij zijn landgenoten wilde laten zien dat het vaccin van AstraZeneca veilig is.

Ghana ontving vorige week als eerste land vaccins via COVAX. Het ging om 600.000 doses. President Akufo-Addo had zich zondag al gericht tot landgenoten die de coronavaccins niet vertrouwen. "Het vaccin zal je DNA niet veranderen, plaatst geen volgapparaat in je lichaam en maakt mannen en vrouwen ook niet onvruchtbaar." De autoriteiten in Ghana beginnen morgen officieel met hun vaccinatiecampagne.

Buurland Ivoorkust begint vandaag met inenten en is daarmee wereldwijd het eerste land dat op grote schaal via COVAX geleverde vaccins in gebruik neemt. Er stonden 's ochtends al honderden mensen in de rij bij een sportcomplex in de metropool Abidjan.

Aan het COVAX-programma doen ongeveer 145 landen mee. Die moeten in de eerste helft van het jaar ruim 337 miljoen doses ontvangen, genoeg om ongeveer 3 procent van hun gezamenlijke bevolking mee te vaccineren. Veel rijke landen hebben zelf of via de EU deals gesloten met farmaceuten en begonnen eind vorig jaar met vaccineren. (Foto: ANP)
een paar seconden geleden
Japan vraagt China opnieuw te stoppen met anale coronatests
Japan vraagt China te stoppen met het uitvoeren van anale coronatests op Japanse burgers. Het verzoek volgt op klachten over "grote psychologische pijn", aldus de regering in Tokio.

De regering verzocht Peking al eerder te stoppen met de anale tests, waarbij een katoenen wattenstaafje van 3 tot 5 centimeter wordt ingebracht. Deze zouden nauwkeuriger zijn, doordat het coronavirus anaal langer traceerbaar zou zijn. Vanwege het uitblijven van de gewenste reactie doet Tokio opnieuw een verzoek.

Meerdere Japanners hebben bij de Japanse ambassade in China geklaagd over de testprocedure. Het is niet duidelijk hoeveel Japanners op deze manier zijn getest op het coronavirus.
een paar seconden geleden
EO organiseert jaar na corona-uitbraak nieuw Concert van Hoop
Op 10 maart, precies een jaar nadat de corona-uitbraak in Nederland, organiseert de EO een tweede Concert van Hoop. Tijdens het concert zijn er optredens van artiesten als Guus Meeuwis, Diggy Dex en Suzan & Freek, meldt de EO. Lees hier meer. (Foto: BrunoPress)
een paar seconden geleden
Horeca kende in 2020 grootste omzetkrimp ooit
De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar door de coronacrisis met ruim een derde gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Volgens het statistiekbureau gaat het om de sterkste krimp ooit. Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Fieldlab verwacht in gunstigste scenario over zeven weken publiek in stadions
In het gunstigste scenario zullen er over zeven weken weer toeschouwers welkom zijn bij wedstrijden in het betaald voetbal. Zondag werd bij de wedstrijd Almere City-SC Cambuur (0-2) in de Keuken Kampioen Divisie tot tevredenheid van het publiek en de spelers een tweede test van Fieldlab Evenementen uitgevoerd. Lees hier meer. (Foto: Pro Shots)
een paar seconden geleden
Europese Commissie werkt aan plan voor een vaccinatiepaspoort
De Europese Commissie (EC) zal later deze maand een wetsvoorstel indienen voor een bewijs waarmee de drager kan aantonen dat hij of zij is ingeënt tegen COVID-19. Dat heeft EC-voorzitter Ursula von der Leyen maandag bekendgemaakt. De regeringen van de EU-landen en het Europees Parlement moeten er vervolgens nog mee instemmen. Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Oproep tot 'ludieke' terrassenactie in Arnhem
Horecaondernemers in Arnhem en Renkum zijn opgeroepen morgen hun terrassen zoveel mogelijk "ludiek" te openen. Dat wil zeggen dat er wel tafels en stoelen worden neergezet, maar dat er niet daadwerkelijk wordt geserveerd. Dat zegt initiatiefnemer Jan van Hooijdonk uit Oosterbeek, voorzitter van de afdeling Arnhem/Renkum van Koninklijke Horeca Nederland.

Hoeveel zaken aan deze oproep meedoen, moet volgens hem morgen blijken.
een paar seconden geleden
Duitsers kunnen weer naar de kapper
Duitse kapsalons kunnen voor het eerst in maanden de deuren openen. De kappers begonnen op sommige plaatsen al om 0.00 uur met knippen.

Duitse kapperszaken moesten in december dicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hoewel de lockdown in elk geval tot en met 7 maart van kracht is, zijn de Duitse autoriteiten al begonnen met de versoepeling van sommige coronamaatregelen. Daardoor kunnen Duitsers zich vanaf maandag weer laten knippen.

Ook in Nederland gaan kapsalons binnenkort weer open. Dat gebeurt komende woensdag. (Foto: ANP)
een paar seconden geleden
Vorige week 530 coronaboetes meer uitgeschreven dan in voorgaande week
De politie schreef vorige week 6.966 coronaboetes uit, dat zijn er 530 meer ten opzichte van de week ervoor. 343 mensen werden op de bon geslingerd voor groepsvorming, tegenover 285 boetes voor dezelfde overtreding een week eerder. Daarnaast beëindigde de politie vorig weekend tachtig illegale feesten, zestien minder dan in het weekend ervoor.
3 uur geleden
Bijna vijfduizend nieuwe besmettingen in Duitsland
Het Robert Koch-Insti­tut (RKI) meldt maandag 4.732 nieuwe besmettingen in Duitsland. De coronacijfers zijn maandag vaak iets lager, omdat minder mensen zich in het weekend laten testen. De Duitse tegenhanger van het RIVM meldde op zaterdag en zondag nog respectievelijk 9.762 en 7.890 nieuwe besmettingen.

Het totale aantal bevestigde besmettingen staat nu op 2.447.068. Het dodental is met 60 gestegen tot 70.105. (Foto: ANP)
6 uur geleden
Middelbare scholen en het mbo gaan weer open 
De scholen in het voortgezet onderwijs en mbo gaan weer open. Alle leerlingen kunnen minimaal één dag per week weer naar school komen. Het kabinet heeft dit vorige week besloten. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is de maatregel veilig en verantwoord als iedereen in de scholen onderling 1,5 meter afstand houdt.

Middelbare scholieren krijgen minimaal één dag per week fysiek les. Scholen kunnen ervoor kiezen om op externe locaties les te geven, zoals in sportzalen of kerken. Studenten in het mbo kunnen één dag per week les krijgen op school. Hierbij blijft de mondkapjesplicht bij verplaatsing in de school van toepassing.

Ook in het hoger onderwijs is er een grote behoefte aan meer ruimte voor fysiek onderwijs. Daarom bekijkt het kabinet of in een volgende fase het hoger onderwijs heropend kan worden. Hogescholen en universiteiten kunnen zich hier alvast op voorbereiden.
7 uur geleden
Eerste Janssen-vaccins komen dinsdag aan in de VS
De eerste coronavaccins van de Leidse farmaceut Janssen komen dinsdag aan in de Verenigde Staten, dat hebben hooggeplaatste functionarissen van de Amerikaanse regering laten weten. Janssen kan direct vier miljoen doses leveren aan de Amerikanen. Eind maart moeten er volgens Johnson & Johnson (J&J), de Amerikaanse eigenaar van Janssen, twintig miljoen doses in de Verenigde Staten zijn toegediend. J&J wil voor eind juni het streefgetal van 100 miljoen toegediende vaccins hebben bereikt.

De Amerikaanse toezichthouder FDA gaf het Janssen-vaccin zondag groen licht en dus kan het worden toegelaten op de Amerikaanse markt. In tegenstelling tot de vaccins van Pfizer en AstraZeneca die eerder zijn toegelaten, is er van dit vaccin slechts één dosis nodig. Ook is het vaccin makkelijker te distribueren, omdat deze op kamertemperatuur kan worden bewaard en er geen vriezers voor nodig zijn om ze op te slaan.
7 uur geleden
Pfizer/BioNTech-vaccin wellicht minder effectief bij mensen met obesitas
Italiaanse onderzoekers hebben ontdekt dat het Pfizer/BioNTech-vaccin mogelijk minder effectief is bij mensen met obesitas, meldt de Britse krant The Guardian. De wetenschappers van het Istituti Fisioterapici Ospitalieri in Rome analyseerden de fysieke reactie van 248 zorgmedewerkers op de tweede dosis van het vaccin. De zorgmedewerkers met obesitas produceerden slechts half zoveel antistoffen als de mensen zonder overgewicht.

Hoewel het te vroeg is om te kunnen zeggen wat dit precies betekent voor de effectiviteit van het vaccin, kan het onderzoeksresultaat erop duiden dat mensen met overgewicht een extra dosis nodig hebben om er zeker van te zijn dat ze voldoende beschermd zijn tegen COVID-19. 

Eerder onderzoek wees uit dat mensen met overgewicht 50 procent meer kans hebben om te overlijden aan de ziekte. Het risico op een ziekenhuisopname neemt bij overgewicht met 113 procent toe.

"Aangezien overgewicht een risicofactor is voor morbiditeit en mortaliteit van patiënten met COVID-19, is het noodzakelijk om een efficiënt vaccinatieprogramma op te zetten voor deze subgroep", schreven de Italiaanse onderzoekers. De publicatie is nog niet voorzien van een peerreview.
gisteren om 22:19
Het belangrijkste coronanieuws van 28 februari:

Binnenland
  • Bij het RIVM zijn in het afgelopen etmaal 4.729 positieve coronatests en 21 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
  • De hoeveelheid coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 39 toegenomen tot 1.848. Van die opgenomen patiënten liggen er 527 op de ic's, 8 meer dan gisteren.
  • Bij een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam zijn zondagmiddag zeventien aanhoudingen verricht, meldt de politie. De ME moest worden ingezet om het plein schoon te vegen. Ook op het Leidseplein werd een demonstratie ontbonden. En het Vondelpark werd wederom vanwege drukte gesloten.
  • Nederland staat binnen de EU in de top vier als het gaat om de meeste toegediende eerste doses van coronavaccin. Dat blijkt uit data van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, berekende NU.nl.

Buitenland
  • De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft het Janssen-vaccin goedgekeurd. Top-immunoloog Anthony Fauci noemt het middel veilig en betrouwbaar.
  • In het Verenigd Koninkrijk hebben ruim twintig miljoen volwassenen een eerste dosis toegediend gekregen, zo maakt het land bekend. Dat betekent dat bijna een op de drie Britten een prik heeft gehad.
  • Duitsland heeft de controles bij de grens met Frankrijk aangescherpt. De oosterburen vrezen voor de verspreiding van besmettelijkere virusvarianten.
  • De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft een Chinees coronavaccin toegediend gekregen. Hongarije is het eerste EU-land dat een Chinees vaccin inzet.
  • En in Argentinië zijn duizenden inwoners de straat opgegaan, omdat prominenten voorrang kregen bij het vaccineren. Dat kostte de minister van Volksgezondheid Ginés González al eerder zijn baan.