Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuis daalt weer iets
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is vandaag opnieuw kleiner dan een dag eerder. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten bedraagt nu 1.851, dat zijn er 12 minder dan zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van hen liggen er 545 op de intensive care (ic), 3 meer dan zaterdag. Op reguliere ziekenhuisafdelingen liggen nu 1.306 coronapatiënten, 15 minder dan gisteren.

Het is de vijfde achtereenvolgende dag dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt. Eind maart en begin april vorig jaar lagen ongeveer 1.400 coronapatiënten op de ic en circa 2.500 op een verpleegafdeling.
een paar seconden geleden
Hoogleraar vaccinologie: Rond de herfst alles weer redelijk normaal
Geen avondklok. Geen lockdown. Restaurants en winkels volledig open. Als het een beetje meezit, ziet de volgende winter er heel anders uit dan de afgelopen maanden, verwacht Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

"Of we al terug gaan naar handen schudden en zoenen weet ik niet, maar tegen de herfst wordt het weer redelijk normaal, daar ben ik enigszins optimistisch over. Ik hoop dat we tegen die tijd wel van de restricties af zijn", aldus Huckriede. En dat is te danken aan de coronavaccins.
een paar seconden geleden
OMT-lid: Open terrassen alleen bij minder samenscholingen
Als het openstellen van terrassen zou leiden tot minder samenscholingen, zoals in het Amsterdamse Vondelpark, dan zou dat een goed idee zijn. Dat zegt viroloog van Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT), Menno de Jong, vandaag tegen NH Nieuws.

"Als de terrassen ook goed gereguleerd zijn qua afstand, dan zou ik er voorstander van zijn. Ik weet niet of die garantie er is. Ik weet niet of de mensen die feesten in het Vondelpark of demonstreren op het Museumplein zich überhaupt ergens iets van aantrekken", zegt hij.

De Jong benadrukt echter dat het huidige aantal coronabesmettingen weinig ruimte biedt voor versoepelingen. "De Engelse mutatie neemt langzaam de andere varianten over, dat is ook de reden van zorgen. Als je puur naar deze data kijkt, dan is er geen ruimte voor versoepelingen. Maar je kijkt ook naar de samenleving, wat scholieren bijvoorbeeld nodig hebben. Dan is er wel reden voor meer versoepelingen. Het is altijd een afweging tussen risico's", aldus het OMT-lid.

Bronnen rondom het Catshuisberaad meldden gisteren dat grotere versoepelingen pas aan het einde van deze maand mogelijk zijn. Ook de avondklok blijft hoogstwaarschijnlijk tot in ieder geval 30 maart in stand.
een paar seconden geleden
Politie beëindigt feestje in Noord-Hollands natuurgebied
De politie heeft gisteren een illegaal feest in een natuurgebied tussen het Noord-Hollandse Limmen en Akersloot beëindigd. Volgens de politie waren er zo'n veertig mensen bij elkaar. Toen agenten arriveerden, gingen de aanwezigen er via de weilanden vandoor.

De bezoekers lieten hun spullen en fietsen achter op de vlucht. De politie laat weten dat de fietsen opgehaald kunnen worden bij het politiebureau in Alkmaar.
35 minuten geleden
Meer dan 2,5 miljoen coronabesmettingen in Duitsland
In Duitsland is dit weekeinde de 2,5 miljoenste coronabesmetting vastgesteld. Wel zijn de afgelopen 24 uur opnieuw minder nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd dan op de dag ervoor. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt zondag 8.103 nieuwe gevallen.

Zaterdag meldde het RKI nog 9.557 besmettingen, terwijl op vrijdag nog meer dan 10.500 nieuwe besmettingen werden geregistreerd. Het coronavirus is sinds het begin van de pandemie nu bij 2.500.182 inwoners van Duitsland vastgesteld.

Er overleden in het afgelopen etmaal in Duitsland nog eens 96 personen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat waren er 204 minder dan een dag eerder. COVID-19 heeft tot dusver zeker aan 71.900 Duitsers het leven gekost.
4 uur geleden
Verdere versoepelingen in Israël: nu ook horeca en universiteiten open
Zondag mogen cafés, restaurants en universiteiten hun deuren weer openen in Israël, meldde het kabinet van premier Benjamin Netanyahu zaterdagavond. De versoepelingen gelden vooral voor mensen met een zogenoemd groen paspoort (een bewijs dat iemand genezen of gevaccineerd is). 

Volgens lokale media kunnen er ook weer evenementen worden gehouden, zij het op halve capaciteit met maximaal driehonderd personen. Tot 5 procent van de bezoekers hoeft geen groen paspoort te tonen, maar moet wel een negatieve coronatest kunnen overleggen.

Israël is wereldwijd al het verst gevorderd met zijn vaccinatieprogramma: van de ongeveer 9 miljoen inwoners hebben er al meer dan 4,9 miljoen een eerste dosis ontvangen. Zo'n 3,7 miljoen Israëli's zijn volledig gevaccineerd. Onder ultra-orthodoxe jongeren en de Arabische bevolking zijn relatief weinig mensen gevaccineerd.
5 uur geleden
Testresultaten van virusremmer Merck zijn 'veelbelovend'
Farmaciebedrijf Merck heeft zaterdag positieve testresultaten bekendgemaakt voor de virusremmer die het ontwikkelt met het Amerikaanse Ridgeback Bio. Het experimentele antivirale middel molnupiravir zorgt bij patiënten met COVID-19 na vijf dagen behandeling voor een duidelijke daling van de hoeveelheid virus in het bloed. Dat blijkt uit testen bij 202 COVID-19-patiënten. Het gaat om besmette personen die symptomen hadden, maar die niet in het ziekenhuis lagen. Onderzoekers spreken van "veelbelovende resultaten".
gisteren om 22:27
Het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 6 maart. 

Binnenland: 
  • De avondklok wordt hoogstwaarschijnlijk verlengd tot 30 maart en ook grotere versoepelingen zijn mogelijk pas aan het einde van deze maand te verwachten. Bronnen melden dat naar aanleiding van het Catshuisberaad zaterdag, waar de meest betrokken ministers zich over de coronacrisis lieten bijpraten door deskundigen.
  • Het RIVM meldt zaterdag 5.378 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er flink meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (4.526). Het totale aantal opgenomen patiënten met COVID-19 is nu 1.863, dat zijn er 48 minder dan vrijdag.
  • Bij zeker 68 patiënten van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis zijn complicaties ontstaan doordat zorg werd uitgesteld vanwege het coronavirus, zegt Edo Arnoldus, voorzitter van de medische staf, zaterdag in Trouw. Zeven patiënten kwamen door uitgestelde zorg om het leven.

Buitenland:
  • De Verenigde Staten hebben tot en met vrijdag iets meer dan 85 miljoen coronavaccindoses toegediend. Ruim 55,5 miljoen mensen hebben één of meer doses ontvangen, terwijl een kleine 29 miljoen Amerikanen al een tweede dosis hebben ontvangen.
  • De Europese Unie wil ook kunnen beschikken over in de Verenigde Staten geproduceerde vaccins van farmaceut AstraZeneca. De EU wil de Amerikaanse regering vragen om de export van miljoenen doses goed te keuren, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van Brusselse bronnen.
  • De Amerikaanse Senaat heeft zaterdag ingestemd met een steunpakket van 1.900 miljard dollar (ongeveer 1.594 miljard euro), dat president Joe Biden heeft voorgesteld.