Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
655 nieuwe besmettingen, in totaal 39 coronapatiënten op ic's
De afgelopen 24 uur zijn 655 mensen in Nederland positief getest op het coronavirus, blijkt uit cijfers op het coronadashboard. Dat zijn er meer dan gisteren (636) en eergisteren (577). Op de Nederlandse intensive cares liggen in totaal nu 39 coronapatiënten, één meer dan gisteren. 

Gemiddeld werden de afgelopen drie dagen per dag 3,3 coronapatiënten opgenomen op de ic. De signaalwaarde, het punt waarop coronaminster Hugo De Jonge wil ingrijpen, ligt op 10. Verder vonden er de afgelopen drie dagen gemiddeld acht ziekenhuisopnames per dag plaats. De signaalwaarde daarvan ligt op veertig.
één uur geleden
Zuid-Afrika beëindigt drooglegging
Vanaf maandag mogen Zuid-Afrikanen weer alcohol en sigaretten kopen. Dit was maandenlang verboden omdat regering de ziekenhuizen wilde ontlasten zodat die zich vooral kunnen bezighouden met coronapatiënten.

Alcohol is een groot probleem in Zuid-Afrika. Een derde van alle ziekenhuisopnames is alcoholgerelateerd.
4 uur geleden
Voor vijfde dag op rij meer dan duizend nieuwe besmettingen in VK
Het Verenigd Koninkrijk heeft het afgelopen etmaal 1.012 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het is de vijfde dag op rij dat er in het land meer dan vijfduizend coronabesmettingen zijn vastgesteld.
4 uur geleden
Duizenden demonstranten kwamen zaterdag bijeen op het Malieveld in Den Haag om te demonstreren tegen de coronaspoedwet.
Zo’n 2.500 mensen demonstreren tegen coronaspoedwet op Malieveld
Zo’n 2.500 mensen demonstreren tegen coronaspoedwet op Malieveld
5 uur geleden
Geen introweek voor Rotterdamse studentenvereniging na 23 besmettingen
Studentenvereniging S.S.R. mag niet deelnemen aan de Rotterdamse introductieweek (Eurekaweek) omdat 23 leden tijdens een reis naar Griekenland het coronavirus hebben opgelopen. Gisteravond is de Erasmus Universiteit op de hoogte gesteld van het grote aantal besmettingen na een dispuutreis in Griekenland. Hierna heeft het College van Bestuur besloten om de S.S.R. direct uit te sluiten van alle fysieke en online activiteiten als onderdeel van de Eurekaweek.
5 uur geleden
Negen nieuwe oranje reisadviezen, waaronder voor Brussel, Parijs, Mallorca en Ibiza
Nederland gaat het reisadvies voor onder meer Brussel, Parijs, Mallorca en Ibiza aanpassen naar kleurcode oranje. Reizigers die vannacht (na 00.00 uur) in deze gebieden zijn, moeten bij terugkomst in Nederland veertien dagen in thuisquarantaine.

De reisadviezen worden om 00.00 uur op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken aangepast en gelden ook voor het Franse Bouches-du-Rhone (het gebied rondom Aix en Provence en Marseille), Madrid, de Balearen (onder andere Ibiza en Mallorca), Burgos, Salamanca, Almeria en Navarra.
6 uur geleden
Zeeland mag ingrijpen bij aantreffen audioapparatuur voor illegaal feest
De Zeeuwse politie en handhavers mogen voortaan ingrijpen wanneer mensen geluidsapparatuur voor illegale feesten bij zich hebben. Veiligheidsregio Zeeland heeft een extra artikel in de Zeeuwse coronanoodverordening opgenomen om illegale samenkomsten te voorkomen. Lees hier meer.
6 uur geleden
'Huisartsen zagen door corona hartinfarcten over het hoofd'
Bij sommige patiënten zijn symptomen van een hartinfarct en hartfalen door huisartsen ten onrechte gezien als coronaklachten, meldt RTL Nieuws. Hierdoor werden de patiënten niet direct op de juiste manier behandeld. Volgens het nieuwsprogramma leidde dit in sommige gevallen tot levensgevaarlijke situaties. 

Hoeveel personen de verkeerde diagnose kregen, is niet bekend. "We kennen meerdere voorbeelden van gemiste hartinfarcten en gemist chronisch hartfalen, omdat huisartsen en patiënten dachten dat het corona was", zegt Bert van Rossum van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie tegen RTL Nieuws. De Hartstichting zegt tientallen meldingen te hebben ontvangen.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap zegt in een reactie op de berichtgeving niet te herkennen dat huisartsen op deze "op deze manier een diagnose hebben gemist". "Ondanks dat huisartsen gewend zijn deze inschattingen vaak te doen, kan het soms wel moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen spoed en niet-spoed als de klachten niet heel duidelijk zijn. Dan kan er, achteraf misschien ten onrechte, afgewacht worden. Dit is een lastig dilemma voor de huisarts: je wilt niets missen, maar ook niet ten onrechte een coronapatiënt naar het ziekenhuis sturen."
8 uur geleden
Door coronavirus geteisterd ADO Den Haag meldt vier nieuwe besmettingen
Bij ADO Den Haag zijn vier nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Het oefenduel met NAC Breda, dat later op de dag gespeeld zou worden, is afgelast. De club uit Den Haag meldt dat drie spelers en een staflid positief zijn bevonden bij een testronde die gisteren werd uitgevoerd. Lees hier meer. (Foto: Pro Shots)
11 uur geleden
Denemarken verplicht mondkapjes in het openbaar vervoer
Reizigers van het Deense openbaar vervoer moeten voortaan mondkapjes dragen. Premier Mette Frederiksen van Denemarken heeft zojuist aangekondigd dat de mondkapjesplicht vanaf volgende week zaterdag gaat gelden.
11 uur geleden
Rusland start met productie van vaccin
Rusland is als eerste gestart met de productie van een COVID-19-vaccin, zegt het Russische ministerie van Volksgezondheid tegen persbureau Interfax. Volgens de autoriteiten zal het vaccin aan het einde van deze maand worden uitgerold.
 
Het ministerie gaf dinsdag groen licht voor de ingebruikname van het vaccin. Rusland wil, als de laatste testfases zijn afgerond, als eerste land overgaan tot een grootschalige inentingscampagne.

Rusland heeft geen onderzoeksgegevens gedeeld met buitenlandse wetenschappers. Sommige wetenschappers vrezen dat Moskou voor nationale prestige gaat in plaats van veiligheid. Gezondheidsorganisatie WHO heeft Rusland om toestemming gevraagd om het vaccin te keuren om zo de betrouwbaarheid te kunnen garanderen.
13 uur geleden
Britse quarantaineplicht voor reizigers uit Nederland
De Britse quarantaineplicht voor reizigers uit Nederland is ingegaan. De maatregel ging om 4.00 uur in. Ook onder meer Frankrijk, Monaco en Malta zijn van de lijst met 'veilige landen' gehaald. Uit voorzorg moeten reizigers uit deze landen na aankomst in het Verenigde Koninkrijk twee weken in quarantaine.

De Britse premier Boris Johnson zei eerder dat zijn regering niet zal twijfelen om nieuwe maatregelen in te dienen, als hiermee kan worden voorkomen dat besmette personen het land binnenkomen.
13 uur geleden
Oekraïne meldt dagrecord: 1.847 nieuwe besmettingen
Oekraïne meldt dat in de afgelopen 24 uur 1.847 nieuwe coronabesmettingen aan het licht zijn gekomen. Dat is het voor het land grootste aantal op één dag. Het vorige dagrecord (1.732) was nog maar een dag oud. 

Het aantal besmettingen in Oekraïne stijgt sterk sinds de autoriteiten begonnen met het versoepelen van coronamaatregelen. Zo mogen cafés, kerken en het openbaar vervoer sinds juni weer alle werkzaamheden hervatten. Oekraïne telt 89.719 besmettingen en 2.044 sterfgevallen. (Foto: Pro Shots)
15 uur geleden
De scholen beginnen weer, ondanks twijfels over ventilatieregels
De scholen gaan vanaf maandag weer volledig open, te beginnen in regio Noord. Het kabinet heeft schoolleiders richtlijnen gegeven voor 'coronaproof' onderwijs. Zo moeten schoolgebouwen goed geventileerd zijn, om eventuele besmettingen te voorkomen. Niemand lijkt echter te weten of alle scholen wel kunnen voldoen aan die ventilatievoorschriften, regels waarover experts bovendien hun twijfels hebben. Lees hier verder.
17 uur geleden
Zeven nieuwe besmettingen in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland is het aantal bevestigde besmettingen gestegen met zeven. Gisteren nog werd besloten om de lockdown in de grootste stad van het land, Auckland, met twee weken te verlengen. Zes van de zeven nieuwen besmettingen worden gelinkt aan het al bekende cluster van besmettingen in Auckland.
20 uur geleden
Tweede testdag Terschelling levert nog geen positieve testen op
De tweede testdag op Terschelling heeft tot nu toe nog geen positieve testuitslagen opgeleverd, meldt de GGD Fryslân. Er zijn inmiddels in totaal 169 uitslagen binnen en 131 anderen krijgen zaterdag de uitslag. Op donderdag testte een persoon positief.

Op Terschelling zijn snelle teststraten geopend nadat bleek dat zeker acht jongeren die op de camping Appelhof verbleven besmet waren. De jongerencamping heeft besloten om zondag de deuren te sluiten.
21 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van vandaag

Binnenland:
 • Premier Mark Rutte denkt ondanks het tumult en de verontwaardigde reacties na de stemming over de verhoging van de salarissen in de zorg nog niet anders over een hogere beloning voor het zorgpersoneel. "Er zijn al aanzienlijke loonstijgingen geweest. Het is niet zo dat er niets gebeurt", zei hij na afloop van de ministerraad. Maar hij zet ook de hakken niet in het zand en wil de Kameruitspraak eerst afwachten.
 • De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 8,5 procent gekrompen vergeleken met het kwartaal ervoor, toen ook al sprake was van een teruggang. "Een dergelijke krimp is niet eerder gemeten", meldde het CBS. 
 • Het Vincent van Gogh Collega in Assen (locatie Lariks) gaat voor twee weken een mondkapjesplicht invoeren voor leerlingen vanaf de vierde klas. De school wil het zekere voor het onzekere nemen aangezien veel scholieren terugkomen van vakantie. Ook de leerlingen van het Gemeentelijk Gynmasium in Hilversum moeten in het nieuwe schooljaar mondkapjes dragen zodra ze de klas uit lopen, vanwege de smalle gangen.
 • De Europese Commissie neemt de deal die door onder andere Nederland is gesloten voor de levering van honderden miljoenen coronavaccins over. Dat betekent dat het kabinet minder financiële lasten heeft.
 • Vanaf 17 augustus kunnen ook inwoners van de provincie Overijssel de CoronaMelder-app testen. Ook in Drenthe start dan een test met de app.
 • De GGD in Amsterdam gaat de coronacijfers vanaf nu wekelijks per stadsdeel publiceren. Het aantal coronabesmettingen loopt snel op en de GGD maakt zich hier zorgen over. Volgens de gemeente bestaan er echter grote verschillen, zo telt stadsdeel Nieuw-West de meeste besmettingen. 
 • Het aantal coronapatiënten op de ic is vandaag met 7 gestegen naar 38. Het aantal patiënten is de laatste twee weken verdubbeld.

Buitenland:
 • Nederland scherpt het reisadvies aan voor het Verenigd Koninkrijk, omdat de Britse regering een quarantaineplicht heeft ingesteld voor reizigers uit Nederland. De maatregel wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag om 5.00 uur van kracht. Reizigers die daarna vanuit het VK naar Nederland komen, hoeven niet in zelfquarantaine.
 • Het Verenigd Koninkrijk heeft vrijdag 1.441 nieuwe besmettingen gemeld. Het hoogste aantal in twee maanden tijd. Als gevolg hiervan is de lockdown in het noorden van Engeland verlengd.
 • Duitsland zal naar verwachting Spanje, op uitzondering van de Canarische eilanden verklaren tot risicogebied. Duitse reizigers die terugkomen uit risicolanden moeten zich sinds vorige week verplicht laten testen op het coronavirus.
 • Noorwegen adviseert reizigers in het openbaar vervoer in en rond Oslo om mondkapjes te dragen, omdat het daar niet mogelijk is voldoende afstand te houden.
 • Spaanse regio's hebben vanwege de stijging van het aantal nieuwe besmettingen besloten alle nachtclubs in het land te sluiten. Ook mag in openbare ruimtes alleen nog gerookt worden als het mogelijk is om voldoende afstand te houden. Donderdag kwamen 2.935 besmettingen aan het licht. Sinds de beëindiging van de lockdown (ongeveer zeven weken geleden) was het aantal nieuwe besmettingen niet zo groot.
 • Het aantal in Belgische ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten stijgt hard. Waar er begin juli nog gemiddeld 10 ziekenhuisopnames per dag waren, zijn dat er nu 33. Het gaat om een verdrievoudiging.