Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Vijfduizend mensen in quarantaine door skireis Belgische vrouw
Door "een onschuldige skireis" van een vrouw uit de Belgische plaats Edegem moeten nu circa vijfduizend landgenoten in quarantaine, aldus burgemeester Koen Metsu van Edegem.

De vrouw is in de kerstvakantie in het buitenland op skivakantie geweest. Daar liep zij de Britse variant van het coronavirus op. Zij besmette in België haar dochter, die op haar beurt twee medeleerlingen aanstak, meldt De Morgen

Volgens de burgemeester hield de vrouw zich na haar terugkeer niet aan de quarantaineregels. Het gevolg is dat de basisschool van haar dochter een week gesloten moet blijven. Alle 550 kinderen en 50 personeelsleden van de school worden getest. Zij en hun familieleden moeten een week in quarantaine blijven.

De gemeente Edegem ligt direct ten zuiden van Antwerpen.
3 uur geleden
'Een op de drie studenten geeft leven door coronacrisis onvoldoende'
Een op de drie studenten geeft het eigen leven tijdens de coronacrisis een zware onvoldoende. Maar ondanks de grote impact van de crisis willen ze wel helpen bij het oplossen van coronagerelateerde problemen. Dat meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat onderzoek heeft gedaan onder ruim 7.500 studenten.

"Bijbaantjes, sport en sociale activiteiten vallen weg en onze handen jeuken om een positieve bijdrage te kunnen leveren in deze coronacrisis. We zien dat er bij studenten grote problemen ontstaan en willen graag zelf onderdeel zijn van de oplossing", aldus Martijn Janse, een van de initiatiefnemers van het onderzoek. Studenten zouden bijvoorbeeld in dienst van de gemeenten projecten kunnen uitvoeren om coronagerelateerde knelpunten op te lossen.

Een van die knelpunten is de moeite die studenten hebben met het volgen van onderwijs vanuit een studentenhuis, vooral door gebrek aan een rustige studieplek. Ruim de helft zegt dit te herkennen. "Dit kan opgelost worden door leegstaande gebouwen zoals restaurants en theaters in te richten als studieplek. Zet studenten in om die plekken te vinden en in te richten. Ze staan te trappelen om hun vrije tijd nuttig in te vullen, zegt Dahran Çoban, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg.
4 uur geleden
Aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland stijgt weer
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland is in het afgelopen etmaal toegenomen. In de dagen daarvoor was juist sprake van een daling. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldt dinsdagochtend 11.369 nieuwe besmettingen.

Zaterdag, zondag en maandag ging het nog om respectievelijk rond de 18.500, 14.000 en 7.000 gevallen. Aan die daling is met de cijfers van dinsdag een einde gekomen. Duitsland passeerde vrijdag de grens van twee miljoen besmettingen. Het coronavirus is in totaal bij 2.052.028 personen in Duitsland vastgesteld.

In het afgelopen etmaal overleden in Duitsland zeker 989 personen aan COVID-19. Het dodental bedraagt nu 47.622 personen. Bondskanselier Angela Merkel overlegt dinsdag met de zestien deelstaatpremiers over strengere coronamaatregelen.
5 uur geleden
Bijna kwart minder nier- en levertransplantaties door coronapandemie
Door de coronapandemie zijn er vorig jaar een kwart minder nier- en levertransplantaties uitgevoerd dan in 2019, blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

In 2020 ging het om 390 nier- en levertransplantaties, vergeleken met 523 in het jaar daarvoor. Volgens de NTS komt dit doordat het programma met levende donoren tijdens de eerste golf tijdelijk was stilgelegd. Dat gebeurde om besmettingen van donoren en ontvangers in het ziekenhuis te voorkomen. Daarbij waren er afgelopen jaar minder niertransplantaties doordat veel niet-acute zorg was uitgesteld.

Het aantal transplantaties met organen van overleden donoren daalde vorig jaar met 4 procent tot 733. In het jaar daarvoor ging het om 770 transplantaties. Het aantal mensen op de wachtlijst voor orgaandonatie is gedaald van 1.271 in 2019 tot 1.257 eind 2020.
5 uur geleden
Colombia gaat buitenlandse deelnemers aan illegale feestjes uitzetten
Buitenlanders die in Colombia worden betrapt op illegale feestjes, worden het land uitgezet. Daarvoor waarschuwt de Colombiaanse immigratiedienst. Vanwege de coronapandemie zijn sociale bijeenkomsten ook in het Zuid-Amerikaanse land verboden. De harde maatregel werd genomen nadat 65 buitenlanders, met name Venezolanen, waren opgepakt bij een illegaal feest.

De arrestaties vonden in de nacht van zaterdag op zondag plaats in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Een hooggeplaatste immigratiefunctionaris kondigde na de arrestaties aan dat hij "niet zal toestaan dat een buitenlander de volksgezondheid in gevaar brengt". In Colombia verblijven zo'n 1,7 miljoen Venezolanen, die hun land hebben verlaten vanwege de economische malaise en het autoritaire bewind van de linkse regering van president Nicolás Maduro.

De burgemeester van Bogota heeft aangekondigd dat er vanaf dinsdag een avondklok geldt. Komend weekend is voor de derde week op rij een lockdown van kracht om de toename van het aantal coronabesmettingen in de stad een halt toe te roepen.
5 uur geleden
Onderzoek: Leerachterstanden worden te groot bij langere lockdown
Een ruime meerderheid van de docenten verwacht groeiende problemen bij leerlingen als basisscholen langer dicht moeten blijven, schrijft het AD op basis van onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder meer dan duizend basisschoolleraren. Zo merkt een op de drie leerkrachten al dat het lastiger wordt om alle leerlingen via digitaal onderwijs bij de les te houden.

Een meerderheid van de basisschoolleraren (61 procent) maakt zich zorgen over de gevolgen voor leerlingen als de scholen pas na de voorjaarsvakantie weer opengaan. Het wordt dan nog lastig om de opgelopen leerachterstand in te halen. Ook wordt het lastiger om kinderen in groep 8 een passend schooladvies te geven.

Veel leraren zien nu al dat kinderen worstelen met mentale problemen, lichamelijke klachten en stagnatie in de sociaal-emotionele ontwikkeling, aldus de krant. Het thuisonderwijs gaat vooral ten koste van de zwakke leerlingen, stelt 77 procent van de leraren.
gisteren om 23:27
Trump schrapt reisbeperkingen voor reizigers uit Europese Unie en Brazilië
De Amerikaanse president Donald Trump wil de grenzen weer openen voor buitenlanders die in de laatste twee weken in de Europese Unie, Brazilië, Ierland of het Verenigd Koninkrijk zijn geweest. Het Witte Huis heeft bevestigd dat die beperkingen vanaf 26 januari niet meer van kracht zijn.

De Amerikanen overwogen in november ook de beperkingen op te heffen. Inmiddels is daar ook brede steun voor onder gezondheidsfunctionarissen. Op 26 januari wordt een negatieve coronatest voor reizen naar de VS verplicht voor alle reizigers.

De reisbeperkingen voor mensen uit de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Ierland golden sinds maart vorig jaar. Sinds mei viel ook Brazilië daaronder. Hierdoor mochten buitenlanders die in de laatste twee weken in die landen waren geweest de VS niet betreden. De Amerikaanse regering hoopte op die manier de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Vanwege de reisrestricties zijn veel Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen in de problemen gekomen. De bedrijven hebben de regering afgelopen week gevraagd de beperkingen op te heffen.
gisteren om 22:37
CPNB: Omzet lokale boekhandels in een paar dagen verdubbeld na oproep
Lokale boekwinkels zagen in de afgelopen dagen hun omzet bijna verdubbelen ten opzichte van eerder tijdens de lockdown. Dat bevestigt boekenkoepel CPNB naar aanleiding van berichtgeving in het Haarlems Dagblad.

Deze stijging in de online verkoop van boeken via fysieke winkels lijkt het effect te zijn van een campagne die de boekenbranche vorige week startte om kleine boekwinkels te redden. (Lees hier verder)
gisteren om 22:21
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 18 januari.

Binnenland:
  • De eerste verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in instellingen zijn maandag gevaccineerd tegen COVID-19 gekregen. Deze week krijgen naar verwachting zo'n vijftienduizend personen hun eerste prik. Inmiddels zijn circa 75.000 zorgmedewerkers in Nederland gevaccineerd.
  • Het kabinet overlegt woensdagochtend opnieuw over een mogelijke invoering van de avondklok. Justitie en politie zijn al klaar voor de avondklok, maar zowel de veiligheidsregio's als de Tweede Kamer zijn er nog niet uit.
  • Een derde van de 407 gedetineerden in de penitentiaire inrichting (PI) in Ter Apel is positief getest op het coronavirus, maakt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) maandag bekend.
  • Het vaccin tegen tuberculose (het BCG-vaccin) biedt kwetsbare mensen van zestig jaar en ouder geen bescherming tegen COVID-19. Dat blijkt maandag uit de eerste resultaten van een grootschalig onderzoek, waaraan twintig Nederlandse ziekenhuizen deelnamen.
  • Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft maandag op een persconferentie gepleit voor een aanscherping van de coronamaatregelen, waaronder de invoering van een avondklok.
  • Er zijn in het afgelopen etmaal 4.822 positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Dat zijn er opnieuw minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (5.630).

Buitenland:
  • Ziekenhuizen in Londen beginnen eind deze maand met een proef waarbij 24 uur per dag mensen ingeënt worden tegen COVID-19. Op deze manier hoopt de Britse regering de inwoners sneller te kunnen vaccineren.
  • De 27 EU-regeringsleiders hebben maandag in een videoconferentie gesproken over het al dan niet verlenen van meer vrijheid om te reizen voor mensen die een vaccinatie tegen COVID-19 hebben ontvangen.
  • Zeer oude en zieke Noren die zijn overleden na de toediening van een coronavaccin van Pfizer/BioNTech, stierven waarschijnlijk niet als gevolg van de inenting. De gezondheidsautoriteiten in Noorwegen hebben geen verband gevonden, zo wordt maandag gemeld.