Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
485 mensen positief getest voor COVID-19 in laatste 24 uur
De laatste 24 uur zijn er 485 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. Dat zijn er 113 meer dan een dag eerder, toen er nog 372 nieuwe besmettingen werden gerapporteerd. Dat blijkt uit cijfers van het dashboard coronavirus.

Het ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners is ook gestegen, van 5 naar 7,3. Dat is de hoogste stijging in ruim twee weken tijd.

Over de hele week was bijna een verdubbeling te zien van het totaal aantal nieuwe COVID-19-besmettingen, meldde het RIVM vandaag. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge geven donderdag om 19.00 uur een persconferentie over de recente toename.
2 uur geleden
De laatste stand van zaken rondom het coronavirus in de Verenigde Staten
Bijna 4.8 miljoen besmettingen en 155.000 sterfgevallen: de Verenigde Staten zijn cijfermatig gezien het zwaarst getroffen land in deze coronacrisis. Op basis van gegevens uit de afgelopen twee weken is het virus nog in opmars in zestien staten en is het aantal besmettingen relatief stabiel in 28 andere staten. In tien staten neemt het aantal nieuwe ziektegevallen geleidelijk af. 

NU.nl heeft de zaken in de VS op een rijtje gezet. Lees hier meer.
3 uur geleden
PvdA-leider Asscher: Kabinet is onzichtbaar geweest
Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher is het noodzakelijk dat premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge donderdag het land toespreken over de epidemiologische situatie van Nederland. "De afgelopen wegen waren onnavolgbaar."

Dat vertelt Asscher in gesprek met NU.nl. De politicus riep het kabinet meermaals op om tijding in actie te komen, omdat steeds meer mensen zich niet aande 1,5 meter afstand houden en het drukke wordt op straat. Asscher is ook niet verrast dat het aantal nieuwe coronabesmettingen de afgelopen week is verdubbeld, en hij verwijt het kabinet "onzichtbaar" te zijn geweest.
3 uur geleden
Wedstrijd Go Ahead Eagles - De Graafschap afgelast
De wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap in de eerste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie is door de burgemeester van Deventer verboden. Hij kan de openbare orde niet garanderen.

De wedstrijd zou op 6 september worden gespeeld. Burgemeester Ron König kan vanwege de coronamaatregelen niet inschatten wat de supporters van beide ploegen op de dag van de wedstrijd gaan doen.
3 uur geleden
Een coronapatiënt minder op de intensive care
Er liggen nog 26 COVID-19-patiënten op de intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zojuist. Dat is één patiënt minder dan het aantal dat gisteren werd gemeld. 83 coronapatiënten liggen op reguliere afdelingen van ziekenhuizen. 

In totaal liggen er 590 Nederlanders op de intensive care, 24 meer dan gisteren. 564 van hen worden aan een andere medische kwaal behandeld. Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) worden meer dan de helft van alle patiënten momenteel opgenomen in ziekenhuizen rondom Amsterdam en Rotterdam, regio's waar het coronavirus momenteel voor veel besmettingen zorgt.
4 uur geleden
Thuiswerkers helpen moederbedrijf Douwe Egberts door crisis
Koffiemaker JDE Peet's heeft goed geprofiteerd van het vele thuiswerken vanwege de coronacrisis. Het bedrijf boekte een record met de verkoop van producten voor thuis, zoals koffiecups, blijkt vandaag uit de halfjaarcijfers.

Vanwege de coronacrisis kwam de verkoop van producten voor gebruik buitenshuis met name in april en mei vrijwel stil te liggen, schrijft het bedrijf in zijn halfjaarverslag. In juni trok de verkoop alweer een beetje aan, maar de totale omzet van JDE Peet's viel toch 2,9 procent lager uit.
5 uur geleden

Frankrijk komt met bonus voor thuiszorgmedewerkers 
De Franse president Emmanuel Macron heeft zojuist bekendgemaakt dat alle 320.000 thuiszorgmedewerkers van het land een bonus van 500 euro krijgen.

Volgens hem gaat het om een groep die is "vergeten" tijdens de coronapandemie. Verpleegkundigen en verzorgers kregen eerder wel salarisverhoging. Ook het salaris van artsen in de openbare sector is omhooggegaan.

5 uur geleden
Aantal nieuwe coronabesmettingen bijna verdubbeld
2.588 personen in Nederland testten in de afgelopen week positief op het coronavirus, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zojuist. Dat zijn er 1.259 meer dan de 1.329 positieve testuitslagen die vorige week zijn gemeld.

In de afgelopen week zijn 21 nieuwe COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis en zijn 6 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld.

Het percentage geteste personen dat een positieve testuitslag krijgt, is gestegen. Eerder ging het om 1 procent van de personen die zich lieten testen. In de afgelopen week was het aandeel 2,3 procent.
5 uur geleden
Rutte en De Jonge geven donderdag persconferentie 
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geven donderdagavond om 19.00 uur een persconferentie waarin ze een update geven over het groeiende aantal coronabesmettingen.

Daarnaast kondigen ze "zo nodig aanvullende regionale maatregelen" af, meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Of die regionale maatregelen er daadwerkelijk komen, is dus nog onduidelijk.
5 uur geleden
Openbaar Ministerie buigt zich over bezwaren tegen coronaboetes
Het Openbaar Ministerie (OM) is vandaag begonnen met het beoordelen van bezwaren die ontvangers van een coronaboete hebben ingediend. Het zou om ruim drieduizend bezwaarschriften gaan.

Veel boetes zijn uitgedeeld aan personen die geen afstand van anderen hielden en zich daarmee niet aan de geldende noodverordening hielden. Vermoedelijk worden de eerste zaken eind september behandeld.

Uit de laatste cijfers blijkt dat ongeveer vijftienduizend boetes zijn uitgedeeld. Ongeveer een op de vijf beboete personen heeft dus bezwaar aangetekend.
6 uur geleden
95 euro boete als je op een drukke plek in Amsterdam geen mondkapje draagt
De boete voor het niet dragen van een mondkapje op onder meer de Amsterdamse Wallen en in de Kalverstraat bedraagt 95 euro, bevestigt de gemeente Amsterdam na berichtgeving van verschillende media.  

De plicht geldt vanaf morgen voor iedereen van dertien jaar en ouder. Lees hier op welke plekken het dragen van een mondkapje in Amsterdam straks verplicht is.
6 uur geleden
Booking.com wil kwart van personeel ontslaan
Een kwart van het personeel van de reissite Booking.com wordt ontslagen. Hoeveel werknemers precies weg moeten, bij welke kantoren de ontslagen vallen en wat voor banen er geschrapt worden, is nog niet duidelijk. 

Bij het van oorsprong Nederlandse bedrijf werken in totaal ruim zeventienduizend mensen. 5.500 van hen werken op het hoofdkantoor in Amsterdam. In de komende weken worden meer details bekendgemaakt.
6 uur geleden
Een groep Boliviaanse ondernemers presenteert een mobiel crematorium. Door het groeiende aantal overleden coronapatiënten kost het Bolivia veel moeite om alle lichamen te cremeren. Tot nu toe stierven in Bolivia meer dan 3.200 mensen aan de gevolgen van het coronavirus.
Mobiel crematorium moet Bolivia van doden op straat verlossen
Mobiel crematorium moet Bolivia van doden op straat verlossen
7 uur geleden
NUcheckt: GGD-test toont besmettelijkheid niet aan
NUcheckt controleert beweringen op hun betrouwbaarheid. Dit keer kijken we naar de bewering dat de test van de GGD niet kan aantonen of je nog anderen kunt besmetten met het coronavirus. Die bewering klopt, maar als je wordt getest wanneer je net klachten hebt en de uitslag positief is, dan lijkt de kans groot dat je besmettelijk bent. Lees hier verder.
8 uur geleden
Oefenduel Ajax-RKC toch zonder publiek
Bij de oefenwedstrijd tussen Ajax en RKC Waalwijk zijn zaterdag toch geen supporters welkom. De gemeente Amsterdam heeft geen vergunning afgegeven voor het duel in de Johan Cruijff ArenA.

Ajax deed op 15 juli een vergunningsaanvraag voor de oefenduels met RKC én FC Utrecht (13 augustus). De gemeente had maandagavond echter nog steeds geen formele toestemming gegeven en dus zien de Amsterdammers zich genoodzaakt de wedstrijd tegen RKC achter gesloten deuren te spelen.
9 uur geleden
EasyJet breidt capaciteit alweer iets uit
EasyJet gaat de komende maanden op 40 procent in plaats van de eerder geplande 30 procent van zijn gebruikelijke capaciteit vliegen. De boekingen trekken sneller aan dan gedacht, maakte het bedrijf bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

De andere grote lowcostmaatschappijen in Europa hebben nog grotere stappen richting een volledigere bezetting gezet. Wizz Air zit naar eigen zeggen al op 70 procent en Ryanair wil daar aanvankelijk in september ook naartoe.
11 uur geleden
Specsavers blijft klanten op afstand bedienen
Specsavers gaat in de toekomst meer diensten op afstand verlenen. Bij de bekendmaking van de cijfers over het gebroken boekjaar 2019/2020 maakt de opticien en hoorzorgspecialist bekend dat de ontwikkeling daarvan door de coronacrisis in een stroomversnelling is geraakt.

Klanten kunnen ook in de toekomst kiezen voor een videoconsult met een optometrist of audicien, zegt het bedrijf. De optometrist kan dan op afstand onder meer de netvliesfoto's van het ooggezondheidsonderzoek beoordelen.
12 uur geleden

Strengere coronamaatregelen op Aruba
Aruba voert strengere coronamaatregelen in nadat vijf mensen met het coronavirus besmet zijn geraakt, melden verschillende media.

Volgens minister-president Evelyn Wever-Croes hebben de inwoners zich onvoldoende aan de coronamaatregelen gehouden. Daarom dringt de overheid er onder meer op aan dat mensen op drukke plekken een mondkapje dragen. Ook is een samenscholingsverbod aangekondigd.

Verder gelden er strengere regels voor de beoefening van sport en bezoek aan restaurants.

12 uur geleden
Deze zomer tot nu toe 40 procent minder pechhulp over de grens
De ANWB hoefde deze zomer tot nu toe 40 procent minder pechhulp te verlenen aan Nederlanders in populaire Europese vakantielanden dan vorig jaar. Dat zegt ANWB-woordvoerder Markus van Tol in gesprek met NU.nl.

Veel Nederlanders hebben er vanwege de coronapandemie voor gekozen deze zomer in eigen land op vakantie te gaan. Daar hield de ANWB van tevoren al rekening mee, maar nu blijkt het ook uit de cijfer: "We zitten nu al op 94 procent van wat we normaal doen aan pechhulp in Nederland en dan is de zomer nog niet voorbij", zegt hij.
14 uur geleden
Aantal Duitse besmettingen stijgt met bijna negenhonderd
Het Robert Koch-Institut, het Duitse equivalent van het RIVM, meldt maandag 879 nieuwe besmettingen en 8 nieuwe sterfgevallen te hebben geregistreerd. Het totale aantal besmettingen in Duitsland is daarmee gestegen naar 211.281. Het aantal sterfgevallen staat op 9.156. 

Het zijn een stuk meer besmettingen dan een dag eerder, toen 509 nieuwe gevallen werden bevestigd.
15 uur geleden
Australische deelstaat gaat coronapatiënten die huis verlaten beboeten
De Australische deelstaat Victoria gaat inwoners die positief zijn getest beboeten als zij hun huis verlaten gedurende de periode dat ze in thuisisolatie horen te zitten. De boete bedraagt ruim 3.000 euro. 

Tijdens controles bleek dat bijna een derde van de coronapatiënten in Victoria niet thuis was. Om die reden vindt premier Daniel Andrews de boete nodig. 

Het aantal besmettingen in de deelstaat neemt al een tijd toe. In de afgelopen 24 uur werden 439 nieuwe besmettingen gemeld.
16 uur geleden
Bijna vijfduizend nieuwe besmettingen in Mexico 
Het Mexicaanse ministerie van Volksgezondheid heeft 4.767 nieuwe besmettingen gemeld. Het totale aantal besmettingen staat daarmee op 443.813. Volgens de regering is het daadwerkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk nog groter. Het aantal sterfgevallen steeg het afgelopen etmaal met 266 tot 48.012. 

Mexico is zwaar getroffen door het coronavirus. Alleen in de VS en Brazilië zijn tot nu toe meer mensen overleden aan de gevolgen van het virus.
18 uur geleden
Online verkoop van kleding en schoenen flink afgenomen
Consumenten hebben in het tweede kwartaal van dit jaar veel minder aan kleding en schoenen besteed. De omzet bij kleding viel bijna een derde lager uit en aan schoenen werd ruim een kwart minder uitgegeven. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd.

Eerder bleek al uit cijfers van het CBS dat de verkoop van kleding en schoenen in fysieke winkels in de maanden april, mei en juni flink achterbleef, terwijl andere sectoren juist profiteerden. Lees hier meer.

gisteren om 23:45
Brazilië meldt veel minder besmettingen dan een dag eerder 
In Brazilië zijn in het afgelopen etmaal 16.641 besmettingen geregistreerd. Dat zijn er een stuk minder dan een dag eerder, toen 25.800 besmettingen werden bevestigd. Het totale aantal bevestigde besmettingen in Brazilië staat nu op 2.750.318. Het aantal sterfgevallen steeg met 561 tot 94.665. 

Brazilië telt na de Verenigde Staten de meeste besmettingen en sterfgevallen.
gisteren om 23:37
Onderzoek: 2,5 procent van Italiaanse bevolking heeft antistoffen aangemaakt
Bijna anderhalf miljoen Italianen (2,5 procent van de bevolking) hebben antistoffen tegen het coronavirus ontwikkeld. Dat aantal is zes keer zo hoog als de officiële cijfers, blijkt uit een enquête van het statistische onderzoeksbureau Istat. Het onderzoek is in samenwerking met het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid uitgevoerd.

Het onderzoek is gebaseerd op antistoffentests onder 64.660 mensen en toont duidelijke regionale verschillen aan. Zo heeft 7,5 procent van de inwoners van de zwaarst getroffen noordelijke regio Lombardije antistoffen aangemaakt, tegenover 0,3 procent van de inwoners op Sicilië.
Ook blijkt uit de enquête dat 30 procent van de mensen met antistoffen asymptomatisch was. 

Volgens de officiële cijfers zijn in Italië 248.229 mensen met het coronavirus besmet (geweest) en 35.166 coronapatiënten overleden.
gisteren om 23:36
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 3 augustus

Nederland:

 • In de afgelopen 24 uur zijn 372 nieuwe besmettingen gemeld. Voor de vijfde achtereenvolgende dag komt het dagelijkse cijfer boven de driehonderd uit.
 • In de regio Rotterdam-Rijnmond is de grootste uitbraak geconstateerd. Daar zijn in de afgelopen 24 uur 121 nieuwe besmettingen gemeld. Regio Haaglanden kreeg er 51 gevallen bij en Amsterdam-Amstelland 50. In de regio Midden- en West-Brabant testten in het afgelopen etmaal 38 mensen positief op het coronavirus.
 • Het aantal coronapatiënten op de intensive care is maandag gestegen met zes. Er liggen nu in totaal 27 besmette mensen op de ic, blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
 • De GGD testte in de afgelopen week bijna 102.000 mensen in Nederland op het coronavirus. Dat zijn er ongeveer tienduizend minder dan in de week daarvoor. Het is voor het eerst sinds begin juli dat het aantal coronatests per week is afgenomen.
 • Het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.) hebben per direct de ontgroening van nieuwe leden beëindigd, omdat meerdere leden positief getest zijn. Het gaat om vier leden van het corps die in het verenigingsgebouw zijn geweest.
 • Het aantal reizigers op Eindhoven Airport dat met het coronavirus besmet is, neemt fors toe. In de afgelopen twee weken is het aantal bijna verviervoudigd, zo bevestigt de GGD maandag.
 • De provincie Utrecht heeft maandag een druktemonitor geïntroduceerd om de drukte op toeristische plekken in de gaten te houden. Toeristen kunnen zo hun bezoek aan de regio beter spreiden.
 • Het gaat door de coronacrisis goed met lokale speciaalzaken. Slagerijen, bakkerijen en groenteboeren hebben hun omzet in de afgelopen maanden met soms wel tientallen procenten zien oplopen.
 • Bij Transavia, een dochterbedrijf van KLM, hebben zich in totaal 42 mensen gemeld voor een vrijwillige vertrekregeling. In navolging van KLM stelde Transavia in juni een vrijwillige vertrekregeling open voor al het personeel.
 • TUI Nederland erkent dat er voor een vlucht naar Curaçao fouten zijn gemaakt bij de coronatestprocedure. Een man die vorige week donderdag naar Curaçao vloog, kreeg aan boord te horen dat hij met het coronavirus besmet was. De situatie leidde tot onrust onder passagiers.

Internationaal:


 • België meldt dat in zeven dagen tijd 3.435 nieuwe besmettingen in het land zijn geregistreerd. Dit betekent dat dagelijks gemiddeld 491 mensen positief op het coronavirus testen. Een week eerder ging het nog om gemiddeld 292 per dag. In bijna alle Belgische provincies stijgt het aantal nieuwe besmettingen.
 • In de afgelopen drie dagen zijn in Frankrijk 3.376 besmettingen bevestigd. Ook eind vorige week werden meer dan duizend gevallen per dag geconstateerd. Daarmee heeft het land te maken met aantallen die het in twee maanden niet heeft meegemaakt.
 • De Franse stad Nice heeft zondagavond besloten in delen van de stad een mondkapjesplicht in te voeren. De verplichting geldt vanaf maandag voor een deel van het historische centrum en een deel van de beroemde boulevard Promenade des Anglais.
 • De Noorse cruisemaatschappij Hurtigruten heeft maandag al haar expeditiecruises opgeschort in verband met een corona-uitbraak op een van haar schepen. Ten minste 36 bemanningsleden en 4 passagiers op de MS Roald Amundsen testten afgelopen weekend positief op het virus.
 • Duitsland begint later deze week met het verplicht testen van reizigers vanuit risicogebieden met veel besmettingen. Vanaf eind deze week moet het mogelijk zijn om op alle internationale vliegvelden en treinstations in Duitsland coronatests uit te voeren.
 • Wereldwijd zijn meer dan achttien miljoen mensen met het coronavirus besmet (geweest). De meeste besmettingen zijn vastgesteld in de Verenigde Staten (4,6 miljoen), Brazilië (2,7 miljoen) en India (1,8 miljoen). Er zijn wereldwijd bijna 690.000 coronapatiënten overleden. De VS telt de meeste sterfgevallen (ruim 154.000).
 • Het aantal doden in Iran als gevolg van het coronavirus is bijna drie keer zo groot als de Iraanse regering beweert, meldt BBC News op basis van onderzoek naar een datalek. Uit de gelekte gegevens van de Iraanse regering blijkt dat er tot 20 juli bijna 42.000 Iraniërs zijn overleden aan COVID-19. Volgens de openbare cijfers van het Iraanse ministerie van Volksgezondheid gaat het echter om 14.405 sterfgevallen.
 • Inwoners van het Verenigd Koninkrijk kunnen vanaf maandag voor de helft van de reguliere prijs buiten de deur eten en drinken om de horeca een duwtje in de rug te geven. De overheid past de rest bij.
 • Rusland begint tot verrassing van de internationale gemeenschap al in oktober op grote schaal met vaccineren. De regering beweert dat het vaccin tegen COVID-19 van het Gamaleya Instituut in Moskou alle klinische testfases succesvol heeft doorlopen en binnen twee weken zal worden goedgekeurd door de medische autoriteiten. Russen met essentiële beroepen, zoals medisch en onderwijzend personeel, krijgen het vaccin al in augustus toegediend, maakte Moskou afgelopen weekend bekend.