Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland.
435 boetes uitgedeeld in eerste weekend van gedeeltelijke lockdown
In het eerste weekend nadat de coronamaatregelen flink werden aangescherpt en premier Mark Rutte sprak van de start van een gedeeltelijke lockdown, zijn 435 boetes uitgedeeld. Dat schrijft EenVandaag op basis van cijfers van de Nationale Politie.

Daarnaast werden 756 waarschuwingen uitgedeeld. Sinds oktober zou het gaan om 1.500 waarschuwingen in totaal.

Nationaal Commandant Willem Woelders vertelt in gesprek met EenVandaag dat agenten de laatste maanden amper boetes hadden uitgeschreven. Begin september ging het om twee boetes per week, afgelopen zondag ging het om ruim tweehonderd op één dag. Agenten hebben het de laatste weken ook drukker met illegale coronafeestjes.
één uur geleden
'Niet bij elke positieve test vraagt GGD naar CoronaMelder'
Wanneer uit een test blijkt dat iemand het coronavirus heeft opgelopen, vraagt de medewerker van de GGD die het slechte nieuws telefonisch brengt, niet altijd of de persoon de CoronaMelder gebruikt. Daardoor worden mensen die in de nabijheid van deze persoon zijn geweest, en die dus misschien besmet zijn geraakt, niet altijd op de hoogte gebracht.

Na een bericht van de NOS hierover bevestigt het ministerie van Volksgezondheid dat het "hier en daar signalen" heeft opgevangen. Hoe vaak de corona-app niet is ingezet terwijl dit wel had gemoeten, kan het ministerie niet zeggen.

De CoronaMelder is sinds iets meer dan een week in het hele land beschikbaar. De app volgt op basis van bluetooth wie een kwartier binnen 1,5 meter van een ander is geweest. De NOS heeft meerdere mensen gesproken die aangeven dat ze positief zijn getest, maar dat de GGD bij het bron- en contactonderzoek niet vroeg naar de CoronaMelder. Het ministerie van Volksgezondheid heeft contact opgenomen met de GGD'en.
2 uur geleden
Wereldwijd 40 miljoen positieve tests, 10 miljoen besmettingen erbij in één maand
Het aantal mensen wereldwijd bij wie het coronavirus is vastgesteld, is maandag de 40 miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. De grens van 30 miljoen werd een maand geleden overschreden, op 18 september. Op 11 augustus werd de 20 miljoen gepasseerd.

Nog altijd zijn de meeste positieve tests afgenomen in de Verenigde Staten (ruim 8,15 miljoen). De verwachting is dat India (nu ruim 7,5 miljoen) op termijn de eerste plek overneemt. Brazilië staat derde met 5,2 miljoen vastgestelde coronagevallen.

Het wereldwijde dodental door Covid-19 staat inmiddels op meer dan 1,1 miljoen. Ook hierbij voert de VS de ranglijst aan, met bijna 220.000 sterfgevallen. Brazilië, India, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje staan ook in de top zeven.
4 uur geleden
RIVM meldt 8.015 positieve tests, 17 procent meer dan vorige week (6.854)
De GGD's hebben in het afgelopen etmaal 8.015 positieve coronatests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het gaat om bijna 17 procent meer gevallen dan een week eerder (6.854), maakt het instituut maandag bekend.
 
Het aantal nieuwe positieve tests is wel licht gedaald ten opzichte van het afgelopen weekend, toen achtereenvolgens 8.141 en 8.184 positieve tests werden gemeld. Het aantal coronagerelateerde sterfgevallen (17) is groter dan vorige week maandag (12). In het restant van die week nam het aantal dagelijks gemelde sterfgevallen iets toe.

De cijfers worden soms met vertraging doorgegeven aan het RIVM. Dit betekent dat deze coronapatiënten niet allemaal in de afgelopen 24 uur zijn overleden of positief zijn getest.
4 uur geleden
Meer dan 220 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld
In de afgelopen 24 uur zijn nog eens 222 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, van wie 38 op de ic. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Daarmee is het totale aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen met 86 gestegen naar 1.738. Van deze coronapatiënten liggen er 379 op de intensive care (15 meer dan zondag) en 1.359 op andere ziekenhuisafdelingen.

In het afgelopen etmaal zijn 23 coronapatiënten, van wie 5 ic-patiënten, binnen de regio's verplaatst. Ook zijn er voor het eerst weer patiënten per helikopter verplaatst, omdat patiënten op die manier sneller vervoerd kunnen worden.
5 uur geleden
Alle wethouders gemeente Hulst besmet met coronavirus
Alle vijf wethouders van de gemeente Hulst in Zeeland zijn besmet met het coronavirus, meldt de gemeente maandag. Vorige week werd al bekend dat vier van hen het virus hadden opgelopen, nu blijkt ook de vijfde wethouder besmet. De wethouders hebben allemaal milde klachten en werken verder vanuit huis, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Ook drie raadsleden en negen ambtenaren zijn positief getest. De gemeente zegt niet te weten hoe de wethouders, raadsleden en ambtenaren besmet zijn geraakt, omdat alle maatregelen zouden zijn nageleefd.
5 uur geleden
Gronings cellencomplex weer open na coronabesmettingen
Het politiecellencomplex aan de Hooghoudtstraat in Groningen is vanaf maandag weer open, meldt de politie. Het complex ging ruim een week geleden dicht, omdat vier medewerkers positief op het coronavirus testten. Ruim veertig van hun collega's bij het Team Arrestantentaken moesten daardoor in quarantaine. Uiteindelijk bleken negen personen besmet te zijn.

De tien verdachten die op het moment van de uitbraak in de cel zaten, zijn overgebracht naar Assen en Leeuwarden. Geen van hen had op dat moment symptomen die wezen op een besmetting met het coronavirus.
5 uur geleden
Badr Hari test positief op coronavirus, gevecht met Adegbuyi uitgesteld
Badr Hari heeft maandag bekendgemaakt dat hij positief is getest op het coronavirus. Zijn gevecht met Benjamin Adegbuyi van begin november is door kickboksbond GLORY uitgesteld.

"Ik zit momenteel in thuisisolatie en ben goed aan het herstellen na een paar dagen ziekte. Ik heb op dit moment rust nodig en zal de training zo snel mogelijk hervatten", schrijft Hari maandag in een bericht op Instagram.

"We hebben vanaf het eerste moment alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen, maar helaas hebben die deze positieve test niet kunnen voorkomen. Dat toont ook aan hoe serieus we het virus moeten nemen."
6 uur geleden
UNICEF reserveert 520 miljoen spuiten voor vaccinatie tegen COVID-19
UNICEF ​​legt nog dit jaar 520 miljoen injectiespuiten klaar voor de vaccinatie tegen COVID-19. "Hiermee zorgen we ervoor dat de benodigde spuiten beschikbaar zijn voordat de vaccins arriveren", laat het VN-kinderfonds maandag weten.

"Wereldwijd vaccineren tegen COVID-19 zal een van de grootste inspanningen in de menselijke geschiedenis zijn", zegt UNICEF-directeur Henrietta Fore. De organisatie is aangewezen om mensen in 92 lage- en middeninkomenslanden tegen COVID-19 te vaccineren. "We zijn hiervoor gevraagd, omdat we de grootste afnemer van vaccins ter wereld zijn en jaarlijks meer dan twee miljard doses vaccins tegen kinderziektes toedienen", aldus een woordvoerder.

Ook voor 2021 zijn er al plannen. Als er genoeg COVID-19-vaccins beschikbaar zijn, is UNICEF ​​van plan meer dan een miljard injectiespuiten aan te schaffen. De organisatie verwacht daarnaast 620 miljoen spuiten te kopen voor vaccins tegen andere ziekten zoals mazelen of tyfus.
6 uur geleden
Noodtoestand in Slovenië vanwege oplaaiing coronavirus
De Sloveense regering heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege een oplaaiing van het coronavirus. In het land geldt in de komende maand tussen 21.00 en 6.00 uur een avondklok. Ook mogen niet langer maximaal tien, maar maximaal zes personen samenkomen, meldt de minister van Binnenlandse Zaken Ales Hojs maandag.

Slovenië telt met dertienduizend gevallen relatief weinig bevestigde besmettingen. In de afgelopen week verdubbelde het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen echter naar zo'n zevenhonderd tot achthonderd.
6 uur geleden

Moskou begint snel met massale vaccinatie tegen COVID-19
In de Russische hoofdstad Moskou wordt ergens in de komende maanden begonnen met het massaal vaccineren tegen COVID-19. Dat begint tussen december en januari, schreef burgemeester Sergey Sobyanin maandag op zijn blog.

De eerste grote leveringen van het eerste Russische vaccin arriveren komende maand. "Dat wordt de uiteindelijke overwinning op de pandemie", zei Sobyanin.

Het Russische vaccin Sputnik-V is in augustus vrijgegeven. Dat leidde tot veel kritiek, omdat de goedkeuring werd verleend vóór de afronding van belangrijke tests. Er lopen momenteel grootschalige fase 3-onderzoeken.

Een tweede vaccin dat in Rusland is ontwikkeld, is inmiddels ook vrijgegeven. In Rusland stijgt het aantal nieuwe besmettingen al weken achtereen. Volgens officiële statistieken werden maandag 15.982 gevallen op één dag gemeld. Dat zijn er meer dan ooit tevoren. In totaal zijn meer dan 1,3 miljoen besmettingen vastgesteld.

6 uur geleden
Aantal besmettingen in België stijgt flink
Het aantal besmettingen in België blijft sterk toenemen. In de week van 9 tot 15 oktober bedroeg het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen per dag 7.876, een stijging van 79 procent ten opzichte van de week ervoor. Op twee dagen werden meer dan tienduizend gevallen gemeld en zijn gemiddeld dertig COVID-19-patiënten overleden, meldt het gezondheidsinstituut Sciensano.

Dinsdag werden 12.051 nieuwe besmettingen vastgesteld, het grootste aantal op een dag sinds het begin van de pandemie, aldus viroloog Steven Van Gucht. Woensdag waren het er 10.932. Er wordt nu wel meer getest dan aan het begin van de uitbraak. Het aantal ziekenhuisopnames verdubbelt elke week. In de Belgische ziekenhuizen liggen 2.485 patiënten, van wie 412 op de intensivecareafdelingen.
8 uur geleden
Recordaantal positieve testen in Rusland
In Rusland zijn in de afgelopen 24 uur 15.982 positieve testen gemeld. Nog niet eerder zijn in het land op één dag zoveel besmettingen bevestigd. In de hoofdstad Moskou alleen al testten 5.376 personen positief.

Het totale aantal positief geteste personen in Rusland komt uit op 1.415.316. Het gaat daarbij om het aantal bevestigde besmettingen. In totaal zijn in het land ruim 24.000 coronapatiënten overleden.
8 uur geleden
Veel minder inbraken tijdens tweede coronagolf
In de afgelopen vier weken zijn bijna 20 procent minder woninginbraken gemeld dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de InbraakBarometer van Interpolis.

De verzekeraar verwacht dat als we blijven thuiswerken het aantal inbraken de komende maand een derde lager zal liggen dan in 2019.

De herfst is normaal hoogseizoen voor inbrekers, maar nu veel mensen thuiswerken, slaan ze minder vaak toe. Ook in de eerste golf is het aantal inbraken met bijna de helft afgenomen. In de zomer, toen de coronaregels werden versoepeld, kwam het aantal inbraken weer op het normale niveau. (Lees hier meer)
9 uur geleden
'Jongeren boeken Amsterdamse hotelkamers om te chillen'
Afgelopen weken is de politie meerdere keren ingezet bij Amsterdamse hotels, na escalaties met jongeren die daar een kamer boekten om te hangen, schrijft Het Parool op basis van de politie en een rondgang langs hotels in de hoofdstad. In één van de hotels is ook een portier mishandeld, schrijft de krant. "Normaal gaan die jongens ergens bij elkaar zitten in een tent, maar dat kan nu niet”, zegt een woordvoerder van de politie. “Thuis is ook geen mogelijkheid, omdat hun ouders er zijn. Dus wijken ze uit naar hotels", zegt een woordvoerder van de politie tegen Het Parool

"We hebben continu met feestende jongeren te maken,” zegt manager Thymen Simons. "We zien dat het aantal jongeren in alle hotels is toegenomen, nu hotelkamers betaalbaarder zijn geworden", zegt de manager van Van der Valk Hotel Amsterdam Amstel tegen de krant.
9 uur geleden
Philips heeft het afgelopen kwartaal een omzetstijging van 10 procent geboekt. Dat is vooral toe te schrijven aan de afdeling Connected Care, die onder meer beademingsapparatuur voor ziekenhuizen maakt. De omzet steeg daar met 42 procent, blijkt maandag uit de kwartaalcijfers.
9 uur geleden
Inbrekers waren deze zomer minder actief vanwege coronamaatregelen
Het aantal woninginbraken lag in juli en augustus lager dan een jaar eerder, bevestigt een woordvoerder van Interpolis maandag na berichtgeving van De Telegraaf. De gebruikelijke piek in deze maanden is waarschijnlijk door de coronacrisis uitgebleven, zegt de verzekeringsmaatschappij. Meer mensen bleven thuis en dat zou inbrekers afgeschrikt hebben.

Interpolis houdt het aantal inbraken en pogingen daartoe bij via een eigen inbraakmonitor. Van januari tot en met de derde week van augustus registreerde de verzekeraar 18.089 gevallen, vergeleken met 22.678 over dezelfde periode vorig jaar.
10 uur geleden
'GGD was nog tot juni niet overtuigd van nut CoronaMelder-app'
De GGD was tot in juni nog niet overtuigd door de CoronaMelder-app, meldt de NOS maandag op basis van documenten verkregen via een verzoek onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Daaruit zou blijken dat de gezondheidsdienst bang was dat de app het bron- en contactonderzoek in de weg zou zitten.

De organisatie wilde bovendien vermijden dat mensen die al door de app op de hoogte waren gesteld van hun contact met een coronapatiënt ook nog eens door een gewone contactonderzoeker zouden worden benaderd. Daarnaast vond de GGD dat de overheid te gehaast bezig was bij de ontwikkeling van de app. Verder wordt volgens de NOS weinig duidelijk over de zorgen die de GGD had over de app.
10 uur geleden
Slob: 'Vooralsnog geen extra coronamaatregelen op scholen'
Minister Arie Slob van Onderwijs ziet vooralsnog niets in extra coronaregels op scholen om een veilige werkomgeving voor leraren te garanderen, zegt hij in gesprek met De Telegraaf. Vakbonden zijn bezorgd en vinden dat het kabinet met strengere maatregelen moet komen.

Een recente peiling van vakbond Leraren In Actie (LIA) toont aan dat ruim 80 procent van de leraren zich ernstig zorgen maakt over hun werksituatie. Door de volle klassen zou 1,5 meter afstand houden niet altijd mogelijk zijn. Daarnaast zijn veel scholieren volgens de onderwijzers laks met het 'dwingende mondkapjesadvies'.
10 uur geleden
Kwart Belgische zorgverleners overweegt te stoppen, aantal ziekenhuisopnames verdubbeld
De coronacrisis drukt zo zwaar op de Belgische zorg dat een kwart van de artsen en zorgverleners overweegt te stoppen, schrijft VRT NWS. Ze zouden zich niet klaar voelen voor de tweede golf, blijkt uit een enquête onder dertienhonderd zorgmedewerkers. "Dat is verontrustend, omdat de enquête werd afgenomen net vóór de ziekenhuisopnames spectaculair begonnen te stijgen en ook meer woonzorgcentra opnieuw met uitbraken werden geconfronteerd", aldus de onderzoekers. 

Het aantal ziekenhuisopnames is vorige week verdubbeld ten opzichte van de voorgaande week. Inmiddels liggen in de Belgische ziekenhuizen bijna 2.500 coronapatiënten. Afgelopen vrijdag sloot de Belgische regering alle bars en restaurants. Ook geldt er een avondklok van 0.00 tot 5.00 uur om de tweede golf het hoofd te bieden.
10 uur geleden
Polen gaat veldhospitaal openen in stadion Warschau
Polen is van plan een veldhospitaal te openen in het nationale stadion in de hoofdstad Warschau, zei een regeringswoordvoerder maandag tegen de Poolse publieke omroep. Het coronavirus drukt in Polen op de zorgcapaciteit. In het nieuwe ziekenhuis komen zo'n vijfhonderd bedden voor coronapatiënten.
12 uur geleden
Worden coronaregels binnenkort 'steviger' en 'gelijk' gehandhaafd?
Vandaag gaan de veiligheidsregio's en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) afspraken maken over het "steviger" en "op dezelfde manier" handhaven van de gedeeltelijke lockdown. Dat is nodig omdat tijdens de eerste lockdown daar nog wel klachten over waren. Waarom er verschil was in het handhaven van de coronaregels vragen we in onze ochtendpodcast Dit wordt het nieuws aan hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring van de Rijksuniversiteit Groningen. 

Luister hier naar de podcast.
12 uur geleden
Minder positieve tests in Duitsland, maar stijgende trend 
In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 4.325 positieve tests geregistreerd, meldt het Robert Koch-Institut, het Duitse RIVM. Dat zijn er minder dan gisteren toen er bij 5.587 Duitsers positief werden getest, maar in Duitsland vertonen de cijfers op zondag en maandag altijd een dip. 

Op de lange termijn blijft het aantal positieve tests toenemen. Zaterdag werd er nog een recordaantal van 7.830 besmettingen geregistreerd. Ook de twee dagen daarvoor meldde Duitsland steeds een dagrecord. Het afgelopen etmaal werden er twaalf coronadoden in Duitsland geregistreerd. Hoewel het aantal positieve tests stijgt, wordt er in Duitsland ook meer getest sinds het begin van de coronacrisis.
14 uur geleden
Slob: 'Vooralsnog geen extra coronamaatregelen op scholen'
Minister Arie Slob van Onderwijs ziet vooralsnog niets in extra coronaregels op scholen om een veilige werkomgeving voor leraren te garanderen, zegt hij maandag in gesprek met De Telegraaf. Vakbonden zijn bezorgd en vinden dat het kabinet met strengere maatregelen moeten komen.

Een recente peiling van vakbond Leraren In Actie (LIA) toont aan dat ruim 80 procent van de leraren zich ernstig zorgen maakt over hun werksituatie. Door de volle klassen zou 1,5 meter afstand houden niet altijd mogelijk zijn. Daarnaast zijn veel scholieren volgens de onderwijzers laks met het 'dwingende mondkapjesadvies'.

De minister zegt dat hij heel goed begrijpt dat leraren zich zorgen maken over hun gezondheid. "Daarom is het ook noodzakelijk dat leerlingen afstand houden van de leraar en dat de andere basisregels goed in acht worden genomen", aldus Slob. Lees hier meer. 
18 uur geleden
Slowakije zet achtduizend militairen in bij afnemen coronatests
Slowakije is van plan 8.000 soldaten en 50.000 ambtenaren in te zetten voor massale coronatests onder de bevolking. De Slowaakse minister van Defensie Jaroslav Nad maakte dat bekend na een speciale kabinetsvergadering. Volgens het persbureau TASR is de regering van plan alle beschikbare soldaten, politieagenten en brandweerlieden in te zetten voor het project.

Het is nog onduidelijk of de tests vrijwillig of verplicht worden. Om de massatests succesvol te laten zijn, zouden zoveel mogelijk mensen moeten deelnemen, zei Matovic. Anders dreigt een landelijke lockdown.

Vanwege het toenemende aantal nieuwe besmettingen maakte de regeringsleider zaterdag een plan voor landelijke massatesten bekend. Burgers van tien jaar en ouders zouden zich gratis kunnen laten testen op ongeveer zesduizend plekken in het hele land. 

De regering heeft ongeveer 13 miljoen testen besteld voor de campagne, waarvan ze hoopt dat ze snel resultaat zullen opleveren. De eerste testronde zou komend weekend al moeten plaatsvinden. De twee weekenden daarop zullen nog meer tests worden uitgevoerd. 

Sinds het begin van de pandemie heeft Slowakije 29.835 coronabesmettingen geregistreerd. Zeker 88 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Op het eerste gezicht lijkt het aantal coronadoden in het land met 5,4 miljoen inwoners laag.
gisteren om 23:58
'Kwart miljoen doden als gevolg van coronavirus in Europa'
In Europa zijn inmiddels meer dan 250.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, blijkt uit statistieken die het Franse persbureau AFP heeft geraadpleegd. Er zijn volgens de cijfers 7,3 miljoen positieve tests geregistreerd in het werelddeel.

In het Verenigd Koninkrijk zijn verreweg de meeste sterfgevallen geweest die worden geweten aan het virus. Er zijn daar volgens de Johns Hopkins University 43.736 sterfgevallen geregistreerd die aan het coronavirus worden toegeschreven. In Italië (36.543) Spanje (33.775) en Frankrijk (33.325) zijn ook veel coronadoden geteld. Rusland registreerde er ruim 24.039. Meer dan twee derde van de sterfgevallen in Europa zijn in deze vijf landen.
gisteren om 23:40
Italië kondigt meer gerichte maatregelen aan
De Italiaanse premier Guiseppe Conte heeft een nieuwe reeks maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in zijn land tegen te gaan. Conte zei dat de maatregelen nodig zijn "om een nieuwe lockdown te voorkomen". Hij denkt dat de regering de economie kan beschermen met deze meer gerichte maatregelen.

De premier ondertekende zondagavond een nieuw decreet waarin hij burgemeesters dringend adviseert om pleinen en straten om 21.00 uur te sluiten om bijeenkomsten van mensen tegen te gaan. Ook legt hij een maximum op van zes mensen per tafel in restaurants die om middernacht moeten sluiten. Amateur- en schoolcompetities voor contactsporten worden verboden.

Ook moeten casino's en lokale markten om 21.00 uur dicht. Over het sluiten van sportscholen en zwembaden wordt later deze week een besluit genomen. In enkele regio's die zwaar getroffen zijn gelden al strengere maatregelen. In de regio rond Napels zijn scholen de komende twee weken gesloten. 

"We moeten handelen en alle maatregelen nemen die nodig zijn om een nieuwe volledige lockdown te voorkomen," zei Conte op televisie. "Het land kan zich geen nieuwe tegenslag veroorloven die de hele economie in gevaar kan brengen." 

Conte staat onder druk van coalitiepartners, regionale leiders en medische adviseurs om actie te ondernemen na het stijgende aantal dagelijkse infecties in de afgelopen weken. De afgelopen 24 uur registreerde het land 11.705 nieuwe positieve tests, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Gisteren noteerde het land nog een stijging van 10.925 gevallen.

Het aantal doden als gevolg van het virus stond vandaag op 69 tegenover 47 gisteren. In maart en april waren er op het hoogtepunt van de pandemie dagen met meer dan negenhonderd doden.
gisteren om 23:35
Het belangrijkste coronanieuws van zondag 18 oktober:

Binnenland
 • De politie heeft afgelopen nacht een einde gemaakt aan een illegaal feest in 's-Gravenzande (Zuid-Holland). Het feest was in een bedrijfsunit. Agenten en boa's hebben de feestvierders naar huis gestuurd.
 • Ruim tweehonderd gelovigen zijn zondagochtend bij elkaar gekomen in de Rehobothkerk van de Gereformeerde Gemeente in Barneveld. De kerk had 250 kerkgangers uitgenodigd voor de dienst en houdt zich daarmee niet aan het dringend geadviseerde maximum van 30 mensen in een binnenruimte.
 • Ook in de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel zaten meer dan het maximum van dertig mensen. De dienst trok daar naar schatting zo'n tweehonderd bezoekers, meldt Rijnmond. Ook werd er luidkeels gezongen. 
 • Op Schiermonnikoog is voor het eerst een persoon positief getest op het coronavirus. Dat meldt de gemeente Schiermonnikoog zondag in een persbericht. Het waddeneiland had als enige Nederlandse gemeente nog geen besmettingen, maar nu is officieel elke gemeente in ons land besmet.
 • Het was zondag in de Nederlandse bossen drukker dan zaterdag, maar mensen hielden zich in het algemeen goed aan de coronaregels. Dat zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer aan NU.nl. Vooral in de Schoorlse Duinen en op de Veluwe was het druk, maar mensen hielden hierbij voldoende afstand en droegen in veel gevallen mondkapjes.

Buitenland
 • In Frankrijk zijn voor het eerst binnen 24 uur meer dan 32.000 positieve coronatests geregistreerd. Zaterdagavond meldden de gezondheidsautoriteiten 32.427 nieuw geregistreerde gevallen, een record binnen één dag sinds de start van grootschalige coronatesten in het land.
 • De autoriteiten in de Amerikaanse stad New York hebben een bruiloft verboden waar meer dan tienduizend mensen werden verwacht. 
 • Betogers hebben zaterdag meerdere regeringsgebouwen in Slowakije bestormd vanwege een plan van de premier om op korte termijn iedereen van tien jaar of ouder te testen op het coronavirus, schrijft BBC News.
 • Voor het eerst in meer dan drie weken tijd is er weer een nieuwe coronabesmetting binnen de bevolking geregistreerd in Nieuw-Zeeland. Volgens de gezondheidsautoriteiten is de besmette persoon vroeg opgespoord en is het risico op overdracht beperkt.
 • Japanse onderzoekers zeggen nieuw bewijs te hebben gevonden om regelmatig en zorgvuldig de handen te wassen in strijd tegen het coronavirus. Het coronavirus blijft negen uur op de mensenhuid actief, vijf keer zo lang als een normaal griepvirus, blijkt uit het onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Infectious Diseases Journal.
 • In de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn momenteel tachtig bedden in 48 ziekenhuizen beschikbaar voor de intensieve medische zorg van Nederlandse COVID-19-patiënten. Dit heeft het Duitse ministerie van Volksgezondheid tegen het Duitse persbureau DPA gezegd.