Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
13,3 procent bloeddonors draagt antistoffen tegen coronavirus
Het percentage bloeddonors dat antistoffen tegen het coronavirus draagt, is landelijk gezien gestegen naar 13,3, meldt bloedbank Sanquin. In december was dat nog 10,3 procent. Het meten van de antistoffen tegen het coronavirus bij mensen die bloed geven, biedt inzicht in de verspreiding van het coronavirus in Nederland.

Volgens de organisatie die de bloedvoorziening in Nederland regelt zijn vooral bloeddonors in Limburg en Noord-Brabant met 15 procent bovengemiddeld drager van de antistoffen.

Volgens Sanquin zal het percentage vermoedelijk verder oplopen nadat het RIVM in december al een stijging van het aantal infecties rapporteerde. Dat is nog niet zichtbaar in de huidige cijfers, omdat mensen die bloed geven eerst twee weken klachtenvrij moeten zijn alvorens zij opnieuw kunnen doneren. De organisatie onderzoekt via een steekproef wekelijks ongeveer 2.000 plasmadonors op antistoffen.
25 minuten geleden
Coronapandemie laat aantal uitgeleende e-books flink stijgen
Het aantal e-books dat het afgelopen jaar is uitgeleend, is flink gestegen vergeleken met 2019. In 2020 werden er 5,6 miljoen e-books uitgeleend, ruim 1,7 miljoen meer dan het jaar daarvoor, meldt de Koninklijke Bibliotheek.
 
Het aantal uitleningen van e-books steeg daarmee met 44 procent, terwijl in eerdere jaren de groei tussen de 10 en 15 procent lag. Ook is er een grote stijging merkbaar in het aantal uitgeleende luisterboeken. In 2019 waren dat er ruim 1,7 miljoen, vorig jaar steeg dat aantal tot bijna 2,6 miljoen. Ook dit is een groei van 44 procent.

Volgens Eric Daamen, teamleider Lezen van de Koninklijke Bibliotheek, is de stijging te danken aan de vele aandacht voor digitaal uitlenen tijdens de eerste lockdown. "De groei in het gebruik die dat opleverde, zette ook tijdens en na de zomer door toen wij een vernieuwde online Bibliotheek-app en -website lanceerden", aldus Daamen. "De uitleencijfers van vooral e-books zijn sindsdien consistent hoger dan in eerdere jaren."
33 minuten geleden
Deze week minder Pfizer-vaccins, maar geen impact op vaccinatiestrategie
Nederland ontvangt deze week minder doses van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech, maar dat heeft geen gevolgen voor de vaccinatiestrategie. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid na berichtgeving van de NRC.

Deze week worden 90.000 doses geleverd. Volgens de afspraken levert Pfizer wekelijks 145.000 doses, maar dat lukt deze week niet vanwege een tijdelijke dip in de productiecapaciteit. Volgende week levert Pfizer weer het gebruikelijke aantal doses en de week daarop wordt het tekort van deze week gecompenseerd. 

De lagere productie is het gevolg van Pfizers streven om dit jaar wereldwijd twee miljard doses van het coronavaccin te leveren. Het oorspronkelijke doel was 1,3 miljard. Om die twee miljard mogelijk te maken moet de fabriek in het Belgische Puurs aangepast worden. Daarnaast loopt de productie enigszins vertraging op vanwege een aanpassing aan de labels. (Foto: ANP)
44 minuten geleden
Recordaantal coronadoden in Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk is het afgelopen etmaal een recordaantal van 1.610 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. 

Het vorige record dateert van een kleine week geleden. Toen kwamen 1.564 mensen te overlijden. Het was toen voor het eerst sinds het begin van de uitbraak dat meer dan 1.500 coronapatiënten op een dag stierven.

Het totale aantal coronadoden in het zwaarst getroffen Europese land is inmiddels gestegen tot boven de 91.000 en het aantal positieve tests ligt boven de 3,4 miljoen. Er kwamen in de afgelopen 24 uur 33.355 gevallen bij.
2 uur geleden
RIVM: 'We zitten tot in april vast aan behoorlijke set maatregelen'
Nederland heeft naar verwachting tot in april te maken met "een behoorlijke set aan maatregelen", zegt Susan van den Hof van het RIVM. Volgens de epidemioloog zijn we allemaal toe aan versoepelingen, "maar de komende maanden zitten we hier nog wel aan vast". Lees hier meer. (Foto: ANP)
2 uur geleden
Podcast: 'Coronacijfers VK dalen flink, maar druk op zorg blijft'
Het Verenigd Koninkrijk ging twee weken geleden in een complete lockdown. Dat was nodig om de verspreiding van de nieuwe variant van het coronavirus tegen te gaan. De druk op de zorg blijft extreem hoog, maar de besmettingscijfers dalen inmiddels flink. Mogen de Britten al positief gestemd zijn of is het daarvoor nog te vroeg? We vragen het aan Anne Saenen, RTL-correspondent in het VK. Beluister de podcast hier.
3 uur geleden
Aantal opgenomen coronapatiënten stijgt drie dagen op rij
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is voor de derde dag op rij gestegen. Het gaat nu om 2.445 personen. Dat zijn er 16 meer dan gisteren. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de opgenomen coronapatiënten liggen er nu 1.767 op de verpleegafdelingen, 23 meer dan maandag. Op de intensive care nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met 7 af tot 678. 

Vergeleken met een week geleden liggen er nog altijd een stuk minder coronapatiënten in de ziekenhuizen. "Ondanks een stijging in het aantal nieuwe opnames, verwachten we dat de dalende trend traag blijft doorzetten", aldus het LCPS. Er is veel zorgen over de Britse mutatie van het coronavirus omdat nog niet duidelijk is wat voor effect dit zal hebben op de ziekenhuisbezetting.
3 uur geleden
RIVM gematigd positief over daling besmettingscijfers, maar Britse variant rukt op
Het RIVM is dinsdag gematigd positief over het totale aantal positieve coronatests in de periode van 13 tot en met 19 januari. Dat beeld wordt volgens het instituut echter overschaduwd door de opmars van de Britse coronavirusvariant in Nederland.
 
Het RIVM registreerde in de afgelopen week 38.776 positieve coronatests, ruim 21 procent minder dan in de voorgaande zeven dagen (49.398). Van de mensen die vorige week besmet raakten, heeft naar schatting zo'n 10 procent de besmettelijkere Britse variant opgelopen. Dat komt neer op een verdubbeling ten opzichte van de voorgaande week. Lees hier verder. (Foto: ANP)
3 uur geleden
RIVM meldt 4.335 positieve tests, 1.204 minder dan gemiddeld
Het RIVM meldt dinsdag 4.335 positieve coronatests. Dat zijn er 1.204 minder dan het gemiddelde (5.539). In de afgelopen dagen is een daling te zien in het aantal nieuwe positieve tests. 

NU.nl kijkt naar het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, omdat dit een beter beeld geeft dan de fluctuerende dagcijfers. 

In de eveneens dinsdag gepubliceerde wekelijkse update van het RIVM wordt gemeld dat er 38.776 positieve coronatests werden geregistreerd in de periode van 13 tot en met 19 januari. Dat is ruim 21 procent minder dan in de zeven dagen daarvoor.

Het RIVM meldt ook 106 coronagerelateerde sterfgevallen. Deze personen zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden; er kan namelijk vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.
5 uur geleden
RIVM: Tot nu toe 77.000 Nederlanders ingeënt
Het RIVM maakt met ingang van vandaag ook wekelijks bekend hoeveel mensen gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Momenteel zijn 77.000 mensen in Nederland ingeënt: 40.000 ziekenhuismedewerkers in de acute zorg en 37.000 verpleeghuismedewerkers. Op termijn zijn de data ook beschikbaar in datasets en op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Maandag is het vaccineren van de eerste verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking die in instellingen wonen begonnen. Deze week krijgen naar verwachting zo'n vijftienduizend personen hun eerste vaccin tegen COVID-19. (Foto: ANP)
5 uur geleden
Mag ik Rex nog wel uitlaten? Vijf vragen over de avondklok
De invoering van een avondklok hangt nog altijd in de lucht. Burgemeesters buigen zich dinsdagavond over de maatregel en het kabinet, dat steun zoekt, vergadert er woensdag over. Maar wat houdt een avondklok eigenlijk precies in? Vijf vragen en antwoorden over het verbod.
5 uur geleden
Kabinet kondigt morgen nieuwe coronamaatregelen aan
Het kabinet zal op korte termijn extra maatregelen treffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zo meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Morgenmiddag wordt een persconferentie gehouden. Om welke maatregelen het gaat, is niet bekendgemaakt.

Wel is bekend dat al enige tijd wordt gesproken over de invoering van een avondklok. Dinsdagavond buigen de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zich over deze zware maatregel.
7 uur geleden
Vijfduizend mensen in quarantaine door skireis Belgische vrouw
Door "een onschuldige skireis" van een vrouw uit de Belgische plaats Edegem moeten nu circa vijfduizend landgenoten in quarantaine, aldus burgemeester Koen Metsu van Edegem.

De vrouw is in de kerstvakantie in het buitenland op skivakantie geweest. Daar liep zij de Britse variant van het coronavirus op. Zij besmette in België haar dochter, die op haar beurt twee medeleerlingen aanstak, meldt De Morgen

Volgens de burgemeester hield de vrouw zich na haar terugkeer niet aan de quarantaineregels. Het gevolg is dat de basisschool van haar dochter een week gesloten moet blijven. Alle 550 kinderen en 50 personeelsleden van de school worden getest. Zij en hun familieleden moeten een week in quarantaine blijven.

De gemeente Edegem ligt direct ten zuiden van Antwerpen.
11 uur geleden
'Een op de drie studenten geeft leven door coronacrisis onvoldoende'
Een op de drie studenten geeft het eigen leven tijdens de coronacrisis een zware onvoldoende. Maar ondanks de grote impact van de crisis willen ze wel helpen bij het oplossen van coronagerelateerde problemen. Dat meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat onderzoek heeft gedaan onder ruim 7.500 studenten.

"Bijbaantjes, sport en sociale activiteiten vallen weg en onze handen jeuken om een positieve bijdrage te kunnen leveren in deze coronacrisis. We zien dat er bij studenten grote problemen ontstaan en willen graag zelf onderdeel zijn van de oplossing", aldus Martijn Janse, een van de initiatiefnemers van het onderzoek. Studenten zouden bijvoorbeeld in dienst van de gemeenten projecten kunnen uitvoeren om coronagerelateerde knelpunten op te lossen.

Een van die knelpunten is de moeite die studenten hebben met het volgen van onderwijs vanuit een studentenhuis, vooral door gebrek aan een rustige studieplek. Ruim de helft zegt dit te herkennen. "Dit kan opgelost worden door leegstaande gebouwen zoals restaurants en theaters in te richten als studieplek. Zet studenten in om die plekken te vinden en in te richten. Ze staan te trappelen om hun vrije tijd nuttig in te vullen, zegt Dahran Çoban, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg.
12 uur geleden
Aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland stijgt weer
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland is in het afgelopen etmaal toegenomen. In de dagen daarvoor was juist sprake van een daling. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldt dinsdagochtend 11.369 nieuwe besmettingen.

Zaterdag, zondag en maandag ging het nog om respectievelijk rond de 18.500, 14.000 en 7.000 gevallen. Aan die daling is met de cijfers van dinsdag een einde gekomen. Duitsland passeerde vrijdag de grens van twee miljoen besmettingen. Het coronavirus is in totaal bij 2.052.028 personen in Duitsland vastgesteld.

In het afgelopen etmaal overleden in Duitsland zeker 989 personen aan COVID-19. Het dodental bedraagt nu 47.622 personen. Bondskanselier Angela Merkel overlegt dinsdag met de zestien deelstaatpremiers over strengere coronamaatregelen.
12 uur geleden
Bijna kwart minder nier- en levertransplantaties door coronapandemie
Door de coronapandemie zijn er vorig jaar een kwart minder nier- en levertransplantaties uitgevoerd dan in 2019, blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

In 2020 ging het om 390 nier- en levertransplantaties, vergeleken met 523 in het jaar daarvoor. Volgens de NTS komt dit doordat het programma met levende donoren tijdens de eerste golf tijdelijk was stilgelegd. Dat gebeurde om besmettingen van donoren en ontvangers in het ziekenhuis te voorkomen. Daarbij waren er afgelopen jaar minder niertransplantaties doordat veel niet-acute zorg was uitgesteld.

Het aantal transplantaties met organen van overleden donoren daalde vorig jaar met 4 procent tot 733. In het jaar daarvoor ging het om 770 transplantaties. Het aantal mensen op de wachtlijst voor orgaandonatie is gedaald van 1.271 in 2019 tot 1.257 eind 2020.
13 uur geleden
Colombia gaat buitenlandse deelnemers aan illegale feestjes uitzetten
Buitenlanders die in Colombia worden betrapt op illegale feestjes, worden het land uitgezet. Daarvoor waarschuwt de Colombiaanse immigratiedienst. Vanwege de coronapandemie zijn sociale bijeenkomsten ook in het Zuid-Amerikaanse land verboden. De harde maatregel werd genomen nadat 65 buitenlanders, met name Venezolanen, waren opgepakt bij een illegaal feest.

De arrestaties vonden in de nacht van zaterdag op zondag plaats in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Een hooggeplaatste immigratiefunctionaris kondigde na de arrestaties aan dat hij "niet zal toestaan dat een buitenlander de volksgezondheid in gevaar brengt". In Colombia verblijven zo'n 1,7 miljoen Venezolanen, die hun land hebben verlaten vanwege de economische malaise en het autoritaire bewind van de linkse regering van president Nicolás Maduro.

De burgemeester van Bogota heeft aangekondigd dat er vanaf dinsdag een avondklok geldt. Komend weekend is voor de derde week op rij een lockdown van kracht om de toename van het aantal coronabesmettingen in de stad een halt toe te roepen.
13 uur geleden
Onderzoek: Leerachterstanden worden te groot bij langere lockdown
Een ruime meerderheid van de docenten verwacht groeiende problemen bij leerlingen als basisscholen langer dicht moeten blijven, schrijft het AD op basis van onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder meer dan duizend basisschoolleraren. Zo merkt een op de drie leerkrachten al dat het lastiger wordt om alle leerlingen via digitaal onderwijs bij de les te houden.

Een meerderheid van de basisschoolleraren (61 procent) maakt zich zorgen over de gevolgen voor leerlingen als de scholen pas na de voorjaarsvakantie weer opengaan. Het wordt dan nog lastig om de opgelopen leerachterstand in te halen. Ook wordt het lastiger om kinderen in groep 8 een passend schooladvies te geven.

Veel leraren zien nu al dat kinderen worstelen met mentale problemen, lichamelijke klachten en stagnatie in de sociaal-emotionele ontwikkeling, aldus de krant. Het thuisonderwijs gaat vooral ten koste van de zwakke leerlingen, stelt 77 procent van de leraren.
gisteren om 23:27
Trump schrapt reisbeperkingen voor reizigers uit Europese Unie en Brazilië
De Amerikaanse president Donald Trump wil de grenzen weer openen voor buitenlanders die in de laatste twee weken in de Europese Unie, Brazilië, Ierland of het Verenigd Koninkrijk zijn geweest. Het Witte Huis heeft bevestigd dat die beperkingen vanaf 26 januari niet meer van kracht zijn.

De Amerikanen overwogen in november ook de beperkingen op te heffen. Inmiddels is daar ook brede steun voor onder gezondheidsfunctionarissen. Op 26 januari wordt een negatieve coronatest voor reizen naar de VS verplicht voor alle reizigers.

De reisbeperkingen voor mensen uit de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Ierland golden sinds maart vorig jaar. Sinds mei viel ook Brazilië daaronder. Hierdoor mochten buitenlanders die in de laatste twee weken in die landen waren geweest de VS niet betreden. De Amerikaanse regering hoopte op die manier de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Vanwege de reisrestricties zijn veel Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen in de problemen gekomen. De bedrijven hebben de regering afgelopen week gevraagd de beperkingen op te heffen.
gisteren om 22:37
CPNB: Omzet lokale boekhandels in een paar dagen verdubbeld na oproep
Lokale boekwinkels zagen in de afgelopen dagen hun omzet bijna verdubbelen ten opzichte van eerder tijdens de lockdown. Dat bevestigt boekenkoepel CPNB naar aanleiding van berichtgeving in het Haarlems Dagblad.

Deze stijging in de online verkoop van boeken via fysieke winkels lijkt het effect te zijn van een campagne die de boekenbranche vorige week startte om kleine boekwinkels te redden. (Lees hier verder)
gisteren om 22:21
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 18 januari.

Binnenland:
  • De eerste verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in instellingen zijn maandag gevaccineerd tegen COVID-19 gekregen. Deze week krijgen naar verwachting zo'n vijftienduizend personen hun eerste prik. Inmiddels zijn circa 75.000 zorgmedewerkers in Nederland gevaccineerd.
  • Het kabinet overlegt woensdagochtend opnieuw over een mogelijke invoering van de avondklok. Justitie en politie zijn al klaar voor de avondklok, maar zowel de veiligheidsregio's als de Tweede Kamer zijn er nog niet uit.
  • Een derde van de 407 gedetineerden in de penitentiaire inrichting (PI) in Ter Apel is positief getest op het coronavirus, maakt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) maandag bekend.
  • Het vaccin tegen tuberculose (het BCG-vaccin) biedt kwetsbare mensen van zestig jaar en ouder geen bescherming tegen COVID-19. Dat blijkt maandag uit de eerste resultaten van een grootschalig onderzoek, waaraan twintig Nederlandse ziekenhuizen deelnamen.
  • Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft maandag op een persconferentie gepleit voor een aanscherping van de coronamaatregelen, waaronder de invoering van een avondklok.
  • Er zijn in het afgelopen etmaal 4.822 positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Dat zijn er opnieuw minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (5.630).

Buitenland:
  • Ziekenhuizen in Londen beginnen eind deze maand met een proef waarbij 24 uur per dag mensen ingeënt worden tegen COVID-19. Op deze manier hoopt de Britse regering de inwoners sneller te kunnen vaccineren.
  • De 27 EU-regeringsleiders hebben maandag in een videoconferentie gesproken over het al dan niet verlenen van meer vrijheid om te reizen voor mensen die een vaccinatie tegen COVID-19 hebben ontvangen.
  • Zeer oude en zieke Noren die zijn overleden na de toediening van een coronavaccin van Pfizer/BioNTech, stierven waarschijnlijk niet als gevolg van de inenting. De gezondheidsautoriteiten in Noorwegen hebben geen verband gevonden, zo wordt maandag gemeld.