In delen van Noord-Italië is onduidelijkheid over het ingaan van de nieuwe quarantainemaatregelen voor zo'n zestien miljoen inwoners. De regering tekende in de nacht van zaterdag op zondag een decreet dat bepaalt dat niemand de gehele regio Lombardije plus veertien provincies in de omgeving meer in of uit mag. Tot nu toe lijkt dat echter nog gewoon te kunnen.

Op de luchthavens van Milaan en Venetië vertrekken en arriveren zondagmiddag de meeste vluchten nog gewoon en op de stations worden nog steeds treinkaartjes verkocht, meldt Reuters.

Volgens het persbureau lijkt het erop dat de regering de Italianen 24 uur de tijd geeft om zich desgewenst nog eenmaal van A naar B te verplaatsen voordat de lockdown daadwerkelijk toegepast zal worden. De overheid heeft dit echter niet bevestigd. Nederlanders in Noord-Italië laten aan NU.nl weten vooralsnog weinig van de maatregelen te merken.

NOS-correspondent Mustafa Marghadi is in Milaan en zag zondagochtend veel Italianen vertrekken. "Veel mensen die hier voor werk of familie waren, hebben de trein gepakt en zijn weggegaan." Hijzelf kon juist zonder problemen Milaan nog binnenkomen.

Alleen in- en uitreizen als dat 'strikt noodzakelijk' is

Mensen mogen de desbetreffende gebieden alleen in of uit als dit strikt noodzakelijk is, bijvoorbeeld in verband met werk. Wat onder de noemer 'strikt noodzakelijk' valt, is echter nog niet bekendgemaakt.

Verder moeten scholen en zwembaden tot zeker 3 april hun deuren gesloten houden en worden alle religieuze diensten stilgelegd, inclusief uitvaarten. De vakanties van zorgmedewerkers zijn introkken.

Restaurants en bars mogen in de ochtend en middag openblijven, mits een veilige afstand van 1 meter ten opzichte van andere klanten en personeel gegarandeerd kan worden. Ook worden alle vakanties van zorgmedewerkers ingetrokken.

Ook Milaan en Venetië getroffen

De nieuwe maatregelen zijn van toepassing op de gehele regio Lombardije plus de provincies Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro-Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cussio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso en Venetië. Ook de steden Milaan en Venetië horen bij het gebied.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.