21 passagiers aan boord van het cruiseschip Grand Princess dat sinds woensdag voor de kust van de Amerikaanse staat Californië ligt, zijn positief getest op het coronavirus. Dat maakte de Amerikaanse vicepresident Mike Pence vrijdag bekend tijdens een persconferentie.

Het schip werd eerder deze week de toegang tot San Francisco geweigerd, nadat meerdere passagiers symptomen van het COVID-19-virus vertoonden.

Onder de besmette personen zijn negentien crewleden en twee passagiers. Bij één test was de uitslag onduidelijk. Donderdag werden testkits voor het coronavirus door een helikopter naar het schip gevlogen. In totaal werden daarmee 46 mensen getest.

Volgens Pence wordt de Grand Princess naar een ongespecificeerde plek gebracht, waar alle 3.500 passagiers en crewleden getest zullen worden. De passagiers mogen sinds donderdagmiddag hun hutten aan boord van het schip niet verlaten.

De Grand Princess was woensdag vanaf Hawaï onderweg naar San Francisco, maar de toegang tot die stad werd geweigerd nadat een passagier die vorige maand een reis naar Mexico had gemaakt met het schip overleed aan de gevolgen van het coronavirus. Ook een andere passagier bleek al eerder besmet te zijn. Deze persoon zou er slecht aan toe zijn.

Trump wil passagiers het liefst in quarantaine

Volgens gezondheidsautoriteiten hebben beide passagiers het virus waarschijnlijk opgelopen aan boord van de Grand Princess. De autoriteiten zoeken nog contact met de 2.500 andere passagiers van die cruise.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag gezegd dat hij liever heeft dat de passagiers voorlopig op het schip blijven, maar dat hij de beslissing aan anderen overlaat. Ook de gouverneur van Californië, Gavin Newsom, drong hier al eerder op aan. Donderdag riep Newsom de noodtoestand in de Amerikaanse staat uit vanwege het coronavirus.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.