Om het coronavirus in te dammen nemen bedrijven geen risico's. Werknemers worden in veel gevallen uit voorzorg naar huis gestuurd om daar te werken. Wat doet dat thuiswerken voor bedrijven?

Grote internationale bedrijven in Nederland treffen maatregelen om te voorkomen dat hun werknemers besmet raken met het coronavirus. Zakenreizen worden uitgesteld en werknemers die terugkeren uit risicogebieden moeten uit voorzorg thuiswerken. Dat thuiswerken gaat niet zonder de productiviteit te raken.

Internet en toegang tot documenten

Een digitale omgeving waarin je goed kunt samenwerken en documenten kunt uitwisselen is prettig als je niet direct bij een collega kunt langslopen. Een stabiele internetverbinding en een beveiligde VPN-verbinding zijn hiervoor nodig. Door het gebruik van een VPN-verbinding kunnen werknemers zonder problemen bij bedrijfsinformatie.

Qikker Online, een Nederlands bureau dat complexe websites en apps bouwt, is al aardig gewend aan thuiswerken. Ruim een kwart van de werknemers werkt standaard thuis. Oprichter Joost Cornelissen zegt dat chatprogramma's de communicatie vereenvoudigen. "Het moet wel echt in het DNA en de mindset van werknemers zitten om thuis te kunnen werken. Het vraagt een behoorlijke verantwoordelijkheid", aldus Cornelissen.

Productiviteit

Hoogleraar human resource management Eric Molleman van de Rijksuniversiteit Groningen onderstreept wat Cornelissen zegt. "Het is daarnaast toch lastig om complexe materie van een afstand te overleggen." Hij noemt daarbij als voorbeeld kwartaalplannen die moeten worden gemaakt.

Molleman verwacht dan ook dat de productiviteit omlaag gaat. "Dit soort overleggen, waarin veel moet worden besloten, zullen worden uitgesteld totdat iedereen weer op kantoor mag komen. Dat kan nog wel een paar weken duren."

Minder werk

Vanwege de uitbraak is er bij sommige bedrijven ook minder werk. Die bedrijven komen in aanmerking voor een werktijdverkorting: werknemers krijgen dan een tijdelijke uitkering om de lasten van de werkgevers te verlichten. Die regeling kan worden ingezet door de overheid bij tijdelijke gebeurtenissen die buiten het normale ondernemersrisico vallen.

Waarom komen dodelijke virussen vaak van vleermuizen?
97
Waarom komen dodelijke virussen vaak van vleermuizen?