De renners van wielerploeg Cofidis zitten bijna een week na het staken van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten nog altijd vast in hun hotel. Volgens voorzitter Thierry Vittu begint de situatie steeds nijpender te worden.

Afgelopen donderdag werden de laatste twee etappes van de WorldTour-koers geschrapt, omdat bij twee personen in de koers het coronavirus was vastgesteld. De meeste ploegen mochten na het ondergaan van testen binnen een paar dagen naar huis, maar dat geldt niet voor de Franse formatie.

"Ik denk dat deze situatie niet normaal is", luidt voorzitter Vittu op de website van zijn ploeg de noodklok. "We worden tegen onze wil in vastgehouden en niemand weet hoelang dat nog gaat duren. Het is goed als de media onze situatie belichten, zodat er druk uitgeoefend kan worden."

De Franse WorldTour-ploeg heeft te horen gekregen dat er nog wordt gewacht op enkele testresultaten. De tot nu toe uitgevoerde testen kwamen allemaal negatief terug.

'Personeel rent weg als ze ons zien'

Volgens Vittu is de gastvrijheid bij het angstige personeel ver te zoeken. "Onze maaltijden worden voor onze deur gezet. En als je iemand op de gang van het hotel tegenkomt, dan slaat hij meteen op de vlucht."

"We worden behandeld als pestslachtoffers. Onze kamers zijn niet meer schoongemaakt sinds we hier arriveerden. Sommigen kunnen goed met de situatie omgaan, voor anderen is het lastiger."

Ook de renners en het personeel van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma moesten na het stopzetten van de koers enkele dagen in quarantaine blijven. Zondagochtend mochten ze het land verlaten.

Ook Sinkeldam met Groupama-FDJ in quarantaine

Groupama-FDJ zit net als Cofidis nog wel altijd in quarantaine in Abu Dhabi. Hoewel de Nederlander Ramon Sinkeldam en zijn Franse kamergenoot Arnaud Démare elke dag een grappige video op Instagram plaatsen, slaat ook bij hen de verveling toe.

"Uitzicht op het balkon, de gang en de slaapkamer. Dat is het verhaal van de afgelopen vijf dagen", zegt Démare. "Het is lastig om de moed erin te houden en om niet te kunnen trainen, zeventien dagen voor de start van Milaan-San Remo."

Maandag werd bekendgemaakt dat de Italiaanse wielerkoersen Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo ondanks de uitbraak van het COVID-19-virus vooralsnog doorgaan. Dinsdag liet de Franse regering weten geen reden te zien om Parijs-Nice te schrappen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort:

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar.
  • Iemand kan gemiddeld twee Ă  drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.