Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk stopt tijdelijk met het opnemen van nieuwe patiënten op de intensivecareafdeling (ic), nu een patiënt positief getest heeft op het COVID-19-virus.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het RKZ heeft dit besluit genomen in overleg met het RIVM. De uitslag van een tweede test moet nog worden gedaan, om de diagnose te bevestigen.

De betreffende patiënt werd op 28 februari opgenomen in het ziekenhuis er was geen aanleiding om diegene te testen op coronavirus. Maandag werd alsnog besloten dit te doen.

Andere patiënten op de ic, evenals hun families, zijn ingelicht over de situatie. De opnamestop is ingevoerd om ziekenhuismedewerkers en kwetsbare patiënten te beschermen, zegt het ziekenhuis. De patiëntenzorg gaat gewoon door en het Brandwondencentrum blijft open, benadrukt het RKZ.

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort:

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar.
  • Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.